Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σε καμία περίπτωση δεν επιχείρησα να "το κάνω επιστήμη". Νταξ, εκφράστηκα υπερβολικά ίσως, το "σε βάθος" είναι σχετικό.

Αν δεν καταλάβει κάποιος όμως 5-10 βασικά πράγματα, τα οποία είναι κοινά σε ό,τι σύστημα κι αν εργαστεί, αποκλείεται να προχωρήσει στο "άθλημα".

Μιλάω εκ πείρας, αν βάλεις ένα αρχάριο μπροστά σε ένα οποιοδήποτε DAW θα χάσει τη μπάλα. Αν όμως του περιγράψεις τη ροή του σήματος στο σύστημα, όχι μόνο θα μπει γρηγορότερα στη λογική του συγκεκριμένου DAW, αλλά θα μπορεί να προσαρμοστεί άνετα σε οποιοδήποτε άλλο DAW ή αναλογικό σύστημα γουστάρει.

Πληροφοριακά πάντως, έχω παρατηρήσει πως πραγματικά ελάχιστοι αρχάριοι του χώρου καταλαβαίνουν τη λογική του signal flow/chain, όσο απλό κι αν είναι.

Δημοσ.

το ξερω οτι το σημαντικο στα DAW ειναι να καταλαβεις τη λογικη τους και μετα μπορεις να βρεις ακρη σε οποιδηποτε και αν καθησεις να δουλεψεις..

αλλα πχ εγω που θελω να υλοποιήσω μια ιδεα μεσα σε ενα DAW και θελω να συνεργαστω με τον κολλητο μου που χρησιμοποιει MAC (βασικα Logic), αν το κανω στο Reaper και θελω να του στειλω το project για να το δουλεψει και να το βελτιωσει, πρεπει  φυσικα να υπαρχει για την πλατφορμα των Mac το συγκεκριμενο προγραμμα (Οκ το Reaper υπαρχει), αλλα επισης, αν αυτος ξερει να δουλευει καλα το Cubase ενω εγω του στειλω δουλεια που εχει γινει στο Reaper, πρεπει μετα και αυτος να σχοληθει να μαθει το συγκεκριμενο προγραμμα για να μπορεσει να κανει δουλεια..και φυσικα δεν θα εμβαθυνει τοσο γρηγορα σε σχεση με το Cubase που το δουλευει 10-15 χρονια..

Δημοσ.

Σε καμία περίπτωση δεν επιχείρησα να "το κάνω επιστήμη". Νταξ, εκφράστηκα υπερβολικά ίσως, το "σε βάθος" είναι σχετικό.

Αν δεν καταλάβει κάποιος όμως 5-10 βασικά πράγματα, τα οποία είναι κοινά σε ό,τι σύστημα κι αν εργαστεί, αποκλείεται να προχωρήσει στο "άθλημα".

Μιλάω εκ πείρας, αν βάλεις ένα αρχάριο μπροστά σε ένα οποιοδήποτε DAW θα χάσει τη μπάλα. Αν όμως του περιγράψεις τη ροή του σήματος στο σύστημα, όχι μόνο θα μπει γρηγορότερα στη λογική του συγκεκριμένου DAW, αλλά θα μπορεί να προσαρμοστεί άνετα σε οποιοδήποτε άλλο DAW ή αναλογικό σύστημα γουστάρει.

Πληροφοριακά πάντως, έχω παρατηρήσει πως πραγματικά ελάχιστοι αρχάριοι του χώρου καταλαβαίνουν τη λογική του signal flow/chain, όσο απλό κι αν είναι.

Τα όσα λες με βρίσκουν σύμφωνο και μπορώ να επιβεβαιώσω και εγώ το θέμα της κατανόησης με όσους δεν έχουν ασχοληθεί ξανά ("αρχάριους") με το "άθλημα". Είναι λίγο "μπερδευτικό" (σαν να ξετυλίγεις ένα κουβάρι ίσως). 

Πολύ ωραία διευκρίνιση. 

• Like 1
Δημοσ.

Πολύ προσοχή με κιθάρα ή/και μπάσο αν χρησιμοποιείς εφφέ τύπου fuzz. Ο ήχος του αλλάζει δραματικά σε διαφορετικές αποστάσεις από το ηχείο. Θα πρέπει να παίξεις αρκετά με το positioning του μικροφώνου για να σιγουρευτείς ότι θα πιάσει τον ήχο που θες. Αν προσπαθήσεις να ηχογραφήσεις κιθάρα που έχει fuzz κατ'ευθείαν στην κάρτα ήχου με virtual amp θα απογοητευθείς πλήρως.

Όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε, είναι αρκετά σημαντικό για τη κιθάρα να έχεις ένα mic μπροστά στο ηχείο και ένα πιο μακριά στο χώρο. Μετά μπορείς να μιξάρεις αυτά τα 2 κανάλια, δίνοντας έναν όγκο γενικά στον ήχο, ότι δεν είναι ξερός.

Home recording στα drums είναι αρκετά μεγάλο θέμα... Ανάλογα με τις απαιτήσεις σου... Μπορείς και με ένα mic να τα γράψεις, απλά δε θα μπορείς να επέμβεις ξεχωριστά σε snare,hihat,toms κλπ. Και με πολλά μικρόφωνα αν γίνει η ηχογράφηση, θα πρέπει μετά να καθαρίσεις το κάθε mic από τυχόν έξτρα ήχους που θα μαζέψει από τα υπόλοιπα χτυπήματα στα τύμπανα (πχ το snare να πιάνει και το crash).

• Like 1
Δημοσ.

απ'οτι καταλαβα ο ts δεν εχει ντραμς, ουτε ξερει να παιζει, οποτε η καλυτερη περιπτωση ειναι να βολευτει με drums απο τον υπολογιστη.. που μπορει να εχει πολυ καλο αποτελεσμα

Δημοσ.

Είναι λίγο "μπερδευτικό" (σαν να ξετυλίγεις ένα κουβάρι ίσως). 

Και πολύ ωραίο παράδειγμα, είναι ακριβώς όπως ένα κουβάρι!   :)

το ξερω οτι το σημαντικο στα DAW ειναι να καταλαβεις τη λογικη τους και μετα μπορεις να βρεις ακρη σε οποιδηποτε και αν καθησεις να δουλεψεις..

αλλα πχ εγω που θελω να υλοποιήσω μια ιδεα μεσα σε ενα DAW και θελω να συνεργαστω με τον κολλητο μου που χρησιμοποιει MAC (βασικα Logic), αν το κανω στο Reaper και θελω να του στειλω το project για να το δουλεψει και να το βελτιωσει, πρεπει  φυσικα να υπαρχει για την πλατφορμα των Mac το συγκεκριμενο προγραμμα (Οκ το Reaper υπαρχει).

Κοίταξε, εύλογες οι απορίες και λογικοί οι προβληματισμοί σου. Εγώ όμως σου απάντησα έχοντας στο μυαλό μου τον αρχάριο χρήστη, ο οποίος ενδιαφέρεται κατά βάσει να κάνει μόνος τις παραγωγές του. Ωστόσο:

Σε τι ακριβώς θα κάνει βελτιώσεις ο φίλος σου π.χ.; Στη μίξη; Στο automation; Στο equalization; Θα σου κάνει mastering; Θα κάνει ενορχήστρωση με δικά του VSTi; Γιατί ανάλογα με το τι ζητάς, αλλάζει και η σημασία του ζητήματος της "συμβατότητας" που αναφέρεις.

Όπως και να 'χει, για να κάνει κάποιος γενικά βελτιώσεις επάνω σε δική σου δουλειά που τρέχει ήδη, πρέπει τα συστήματά σας να είναι πανομοιότυπα. Δεν αρκεί να έχετε απλώς το ίδιο DAW, αυτό είναι το λιγότερο. Τα plugins είναι το βασικό πρόβλημα. Ακόμα και αν σου κάνει τη δουλειά ο φίλος σου, πως θα δουλέψεις μετά το "βελτιωμένο" project στο δικό σου μηχάνημα, αν δεν έχεις αγοράσει τα plugins που χρησιμοποίησε;

Αν πάλι θες να ηχογραφείς σπίτι σου και να στέλνεις τα tracks για μίξη κ.λ.π σε κάποιον άλλο, τότε το τι DAW χρησιμοποιεί ο καθένας σας, δεν έχει καμία σημασία. Απλά του δίνεις τα tracks στο audio format που επιθυμείς και αυτός τα εισάγει στο δικό του σύστημα.

Να στο θέσω και αλλιώς στην τελική: Αν είχες τη δυνατότητα να πάρεις π.χ. ένα πλήρες σύστημα Pro Tools HD αλλά ο φίλος σου δούλευε ξέρω 'γω Cubase ή Reaper, θα υπήρχε δίλημμα; :P

αλλα επισης, αν αυτος ξερει να δουλευει καλα το Cubase ενω εγω του στειλω δουλεια που εχει γινει στο Reaper, πρεπει μετα και αυτος να σχοληθει να μαθει το συγκεκριμενο προγραμμα για να μπορεσει να κανει δουλεια..και φυσικα δεν θα εμβαθυνει τοσο γρηγορα σε σχεση με το Cubase που το δουλευει 10-15 χρονια..

Αυτό προσπάθησα να σου εξηγήσω στα προηγούμενα posts μου. Αν κάποιος έχει δεκαπενταετή εμπειρία π.χ. στο Cubase, αποκλείεται να δυσκολευτεί να μάθει κάποιο άλλο DAW. Τα βασικά θα τα πιάσει απλά ψάχνοντας μόνος το interface, τα περισσότερο "ψαγμένα" (την εμβάθυνση δηλαδή) θα τα βρει μέσα σε λίγες ώρες (άντε, σου βάζω μέρες) από το manual και το Google. Θα ξέρει ακριβώς τι να ψάξει, δε θα παίζει στα τυφλά. 

Αν π.χ. θέλω να εκτελέσω κάποια λειτουργία auto punch στο Reaper αλλά μέχρι τώρα δούλευα Pro Tools, θα googl-άρω "Reaper auto punch", θα δω δύο tutorials και είμαι έτοιμος για ηχογράφηση.

Είναι ακριβώς όπως το να οδηγείς αυτοκίνητο: Ακόμα και αν μπεις σε αμάξι με τις σχέσεις ταχυτήτων σε διαφορετικές θέσεις του λεβιέ ή οδηγείς για πρώτη φορά αυτόματο, παρότι αρχικά ίσως σκαλώσεις, εντέλει απλά θα βάλεις μπροστά και θα φύγεις.

Στο φινάλε να πάρεις όποιο DAW σου αρέσει περισσότερο. Απλά μην κολλάς σε ιστορίες περί "industry standard",  δε σε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο στη φάση που είσαι.

Προσωπικά προτείνω Reaper διότι η σύγκριση με τις κουτσουρεμένες εκδόσεις των άλλων DAW είναι απλά αστεία. Έχε υπόψιν σου πως τα Pro Tools HD και Cubase/Nuendo μπορεί να θεωρούνται industry standard λύσεις, τα Pro Tools LE και Cubase Essentials όμως μόνο το όνομα μοιράζονται με τα "μεγαλύτερα αδέρφια" τους.

Αν τώρα μπορείς να διαθέσεις 400-600 ευρώ ή να μπλέξεις με το θείο, προχώρα με Pro Tools, καλύτερα από το Cubase κατά τη γνώμη μου. Το Reaper όμως κάνει λιγότερο από 100 ευρώ ή έρχεται fully featured σε unlimited trial, κοινώς ούτε με το θείο χρειάζεται να ανακατευτείς αν ζορίζεσαι οικονομικά.

Δημοσ.

για το reaper υπάρχει και η άδεια με τα 60$ αν το χρησιμοποιείς για την κ@ύλα σου ή ακόμα και για να πουλάς τη δουλειά σου σε λογικά επίπεδα

τα αξίζει 100% για μένα

Δημοσ.

περιπου τα εχω υποψιν μου αυτα που ειπατε και ειναι σωστα..

θα δοκιμασω το Reaper μαλλον και βλεπουμε.. σας ευχαριστω

Δημοσ.

για το Reaper ποια εκδοση ειναι προτιμοτερη; 32 ή 64bit ??

διαβαζω αυτο..

Your decision of which installer to download depends primarily on the plug-ins you wish to use with REAPER and your operating system, and not on any audio quality considerations.

βασικα το συστημα μου ειναι 64bit  ( i7 860, 16GB, SSD 80GB, Win7 64bit )

οποτε θα προτιμουσα αυτη.. αλλα τι γινεται με τα τα plug-ins? λογικα θα χρησιμοποιω και 32αμπιτα εκτος των αλλων..

αλλα λενε και αυτο..

32 bit? 64 bit?

Most users will likely want to download a 32-bit version of REAPER. All versions of REAPER have a full-resolution 64-bit internal audio signal path from end to end, on all operating systems.

Αρα προτιμαμε τα 32αμπιτα;

Και τοτε τα 64αμπιτα γιατι υπαρχουν και τι κερδος εχει καποιος με αυτα;

Δημοσ.

Αν έχεις 64bit λειτουργικό και plugins, προφανώς και πας σε Reaper x64 για λόγους ταχύτητας και διαχείρισης μνήμης. 

Αν όμως τα plugins σου είναι 32 bit ενδέχεται να συναντήσεις προβλήματα ασυμβατότητας με το 64 bit Reaper. Σκέψου τώρα και το ότι κάποιοι αγόρασαν πανάκριβα plugins πριν μερικά χρόνια, τα οποία τους είναι απαραίτητα και πλήρως λειτουργικά. Ε, δεν θα πάνε να δώσουν ξανά τόσα φράγκα μόνο και μόνο για να αγοράσουν τα ίδια plugins, απλά και μόνο επειδή είναι πλέον 64 bit συμβατά.

Γι' αυτό και κυκλοφορούν δύο εκδόσεις του DAW.

Προσωπικά θα πήγαινα σε 32 bit γιατί υπάρχουν άπειρα freeware plugins, εξαιρετικά βολικά για ερασιτεχνική χρήση, τα οποία δυστυχώς δεν υπάρχουν σε 64 bit έκδοση. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

εχοντας το 32bit Reaper βλεπεις και τα 64αρια plug-ins αλλα δουλευουν σαν 32 λογικα ε; δηλαδη αυτη η εκδοση βλεπει ολα τα plug-ins ε;

επισης διαβαζω και αυτο αλλα δεν καταλαβαινω τι θελει να πει ακριβως το bold κειμενο:

Native VST plug-in bridging and firewalling allows you to run REAPER x64 with nearly seamless integration of Win32 plug-ins. Or, on any Windows system, firewall VST plug-ins in their own process space to maximize RAM utilization and protect against plug-in crashes bringing down the whole project. A firewalled Win32 VST plug-in can be configured to use up to 3GB of RAM all for itself, without sharing memory space with REAPER or any other plug-in, on any Windows system.

Επεξ/σία από MasterX
  • 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.
Σε προσφορα -50% ολες οι εκδοσεις και τα upgrades του Studio One απο την Presonus λογω Black Friday (προσφορες δηλαδη μεχρι και την 1η Δεκεμβριου). Και Νακας το ιδιο, μπορει να δειχνει πχ για την εκδοση producer οτι ειναι στα 131 ευρω, αλλα θα το παρετε στα 99 οσο το δινει και η εταιρεια αυτη την περιοδο. Και ο Νακας Digital Version (κωδικο που πρεπει να ενεργοποιησεις στο site της Presonus) και οχι boxed.

Tελος, απο ενα απο οτι φαινεται αξιοπιστο (ετσι λενε στο εξωτερικο δηλαδη σε φορουμ οπως το kvraudio, Gearslutz κλπ) site, το εχει (την εκδοση producer) στα 68 ευρω (πρεπει να γινεις μελος για να σου δειξει την τιμη, στην ουσια θα σου τη δειξει σε δολλαρια αλλα οκ, εγω που το πληρωσα 68 ευρω εδωσα).

Εδω τα links:

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...