evoracing Δημοσ. 25 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 25 Αυγούστου 2013 Καλησπέρα... Πόσο πάνε περίπου τα βασικά συστήματα για ηχογράφηση. Δεν θέλω κάτι άκρος επαγγελματικό απλά να έχει καλή ποιότητα. Το budget δεν ξέρω και πόσο έχουν αλλά θέλω κάτι χαμηλό...Ευχαριστώ πολύ...
N3k21 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 Καλησπέρα... Πόσο πάνε περίπου τα βασικά συστήματα για ηχογράφηση. Δεν θέλω κάτι άκρος επαγγελματικό απλά να έχει καλή ποιότητα. Το budget δεν ξέρω και πόσο έχουν αλλά θέλω κάτι χαμηλό... Ευχαριστώ πολύ... Εξαρτάται από το τι θες να ηχογραφήσεις. Θα χρειαστείς οπωσδήποτε τα παρακάτω βασικά: 1) Ένα ή περισσότερα μικρόφωνα. 2) Κάρτα ήχου. 3) Λογισμικό ηχογράφισης/μίξης (βρίσκεις και freeware). 4) Ένα αξιοπρεπές ζευγάρι ακουστικά. 5) Αν μπορείς να διαθέσεις μερικά χρήματα παραπάνω, καλό είναι να προμηθευτείς και ένα ζευγάρι ηχείων τύπου monitor. Το ελάχιστο κόστος για ένα πλήρες σύστημα είναι περίπου 120 ευρώ. Ιδανικά με 200-250 ευρώ αγοράζεις ποιοτικότερο εξοπλισμό. Όπως και να 'χει, πες μας τι ακριβώς θες να κάνεις και το συζητάμε!
evoracing Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 Μέλος Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 Σίγουρα μικρόφωνα για όργανα (λογικά και 1 μου κάνει γιατί μάλλον θα ηχογραφώ ξεχωριστά τα όργανα) και 1 για φωνή. Έχεις κάποιο link από καμιά κάρτα ήχου?Εγώ φανταζόμουν ότι θα χρειαζόμουν κονσόλες και τα σχετικά... Ακουστικά έχω, όχι επαγγελματικά κάτι κινέζικα είναι αλλά άψογα κινέζικα.
N3k21 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 Ρίξε μια ματιά και εδώ, είναι σεντόνι μεν αλλά μπορεί και να σε βοηθήσει. Λοιπόν, πρώτα απ' όλα κονσόλα δε χρειάζεσαι εφόσον γράφεις σε Η/Υ. Η κονσόλα είναι -ας πούμε- απαραίτητη μόνο αν γράφεις απευθείας σε κάποιο αναλογικό μέσο (π.χ. πολυκάναλο tape recorder). Τώρα όσον αφορά τα μικρόφωνα και την κάρτα ήχου, προτείνω να έχεις τουλάχιστον δύο μικρόφωνα, καθώς και κάρτα ήχου με -αντίστοιχα- δύο εισόδους XLR για να τα συνδέεις. Ακόμα και ένα ένα να γράφεις τα όργανα, είναι καλό να ηχογραφείς με δύο μικρόφωνα ταυτόχρονα. Με το ένα συνήθως θα γράφεις την κυρίως πηγή ήχου (το μεγάφωνο του ενισχυτή ενός ηλεκτρικού οργάνου, το αντηχείο ενός ακουστικού). Με το άλλο θα γράφεις "χώρο", θα το τοποθετείς π.χ. σε κάποια απόσταση από το όργανο ή τον ενισχυτή. Με αυτό τον τρόπο η ηχογράφησή σου θα είναι περισσότερο φυσική, δε θα έχει "ξεραΐλα". Το πιάνεις το νόημα, αν θες μιλάμε αργότερα και για τεχνικές ηχογράφησης. Επειδή θες μια σχετικά φτηνή λύση, προτείνω να αγοράσεις το εξαιρετικό μικρόφωνο Shure SM58. Αυτό θα είναι και το βασικό σου μικρόφωνο για την ηχογράφηση φωνής, μπορεί ωστόσο να χρησιμοποιηθεί με αρκετά καλά αποτελέσματα και σε ακουστικά όργανα ή ενισχυτές. Ως δεύτερο μικρόφωνο προτείνω το Sontronics STC 10. Από εκεί και πέρα πατέντες και συνδιασμούς μπορείς να κάνεις άπειρους, πες μου τι όργανα σκοπεύεις να ηχογραφήσεις και το συζητάμε. Για κάρτα ήχου θα πρότεινα μια από τις παρακάτω: http://www.skroutz.gr/c/901/mousikos-eksoplismos-ypologist.html?keyphrase=Focusrite+Scarlett+2i2 http://www.skroutz.gr/c/901/mousikos-eksoplismos-ypologist.html?keyphrase=presonus+audiobox+22vsl Αν θες να εξοικονομήσεις χρήματα και βολεύεσαι με κάτι βασικότερο, κοιτάς και το παρακάτω σετάκι: http://athensproaudio.gr/computer-audio-gr/kartes-ixou/usb-el/presonus-audiobox-studio.html Ρίξε μια ματιά στα παραπάνω, σκέψου και τα οικονομικά σου και πες μου! Σιγά σιγά θα βρούμε την ιδανική λύση. Αλλά μην πάρεις και γουρούνι στο σακί! 1
evoracing Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 Μέλος Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 Άρα γλιτώνουμε την κονσόλα Με το 2ο μικρόφωνο όμως χρειάζομαι παράλληλα και "μεγάλο" σχετικά χώρο για να υπάρχει αυτή η απόσταση... Εγώ ετοιμάζω ένα δωματιάκι 1,5Χ1,5 με ηχομονωτικά ίσα ίσα για να αποφύγω το αντίλαλο και τους εξωτερικούς ήχους.Νομίζω το σετάκι αυτό με καλύπτει για αρχή. Να υπενθυμίσω ότι είμαι ακόμα σε ερασιτεχνικό στάδιο αλλά δεν νομίζω να χρειαστώ κάτι παραπάνω.Τα όργανα που θα χρησιμοποιήσω είναι κυρίως αρμόνιο (στο οποίο δεν χρειάζομαι mic) κιθάρα κλασική ή ηλεκτρική (ποιο μετά). Τα drums μπορεί να δω αν μπορέσω να κάνω κάτι από PC διαφορετικά χωρίς drums... Τώρα αν θα προκύψουν και άλλα όργανα πιστεύω τα καλύπτουν τα mic...Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σου...
warlock9_0 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 συμφωνώ για τη focusrite, εγώ έχω την saffire 6, φίλος μου έχει τη scarlet που έβαλες, πολύ καλές και οι δύο συμφωνώ για το shure για τη φωνή προτείνω behringer c1 για δεύτερο reaper για daw και τύμπανα από reason 2
N3k21 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 Με το 2ο μικρόφωνο όμως χρειάζομαι παράλληλα και "μεγάλο" σχετικά χώρο για να υπάρχει αυτή η απόσταση... Όχι απαραίτητα. Η τεχνική που σου περιέγραψα παραπάνω π.χ. χρησιμοποιείται κυρίως για ηλεκτρικές κιθάρες. Το ένα μικρόφωνο τοποθετείται μερικά εκατοστά από το μεγάφωνο του ενισχυτή, ενώ το άλλο σε κάποια απόσταση, συνήθως πίσω απ' αυτόν, για να πιάσει "χώρο". Σε ένα ακουστικό όργανο όμως τα πράγματα αλλάζουν λίγο. Συνήθως εκεί τοποθετούμε το ένα μικρόφωνο στο αντηχείο του οργάνου και το άλλο σε κατάλληλο σημείο, ώστε να "βλέπει" την ταστιέρα. Από εκεί και πέρα είναι θέμα συνθηκών, γούστου και πειραματισμού. Όπως και να 'χει τη δουλειά σου θα την κάνεις έστω και με ένα μικρόφωνο. Αργότερα, αν γουστάρεις να ψαχτείς περισσότερο, προχωράς στην αγορά και δεύτερου. Εγώ ετοιμάζω ένα δωματιάκι 1,5Χ1,5 με ηχομονωτικά ίσα ίσα για να αποφύγω το αντίλαλο και τους εξωτερικούς ήχους. Σωστότατος! Νομίζω το σετάκι αυτό με καλύπτει για αρχή. Να υπενθυμίσω ότι είμαι ακόμα σε ερασιτεχνικό στάδιο αλλά δεν νομίζω να χρειαστώ κάτι παραπάνω. Ναι, είναι καλή ευκαιρία για κάποιον που ξεκινάει να γράφει. Το μικρόφωνο και τα ακουστικά δεν είναι σε καμία περίπτωση επαγγελματικού επιπέδου, με σωστή χρήση και στον κατάλληλο χώρο όμως, πιστεύω θα αποδώσουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Θα επιμείνω πάντως, σκέψου να προμηθευτείς και ένα Shure SM58. Αν για τα φωνητικά χρησιμοποιείς το μικρόφωνο που περιλαμβάνει το πακέτο, σκέψου εναλλακτικά την αγορά του Shure SM57, το οποίο είναι παρόμοιο, αλλά τα ελαφρώς διαφορετικά χαρακτηριστικά του το καθιστούν ελαφρώς καλύτερο για την ηχογράφηση ακουστικών οργάνων. Πρόσεξε σε παρακαλώ, αν αγοράσεις κάποιο από τα Shure, προτίμησε κάποιο γνωστό ελληνικό κατάστημα. Μην ψωνίσεις online, κυκλοφορούν πολλές απομιμήσεις. Τα όργανα που θα χρησιμοποιήσω είναι κυρίως αρμόνιο (στο οποίο δεν χρειάζομαι mic) κιθάρα κλασική ή ηλεκτρική (ποιο μετά). Τα drums μπορεί να δω αν μπορέσω να κάνω κάτι από PC διαφορετικά χωρίς drums... Τώρα αν θα προκύψουν και άλλα όργανα πιστεύω τα καλύπτουν τα mic... Αρμόνιο: Το αρμόνιο μπορείς είτε να το "ηχογαφήσεις" χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες line level στερεοφωνικές εισόδους που διαθέτουν οι περισσότερες σύγχρονες κάρτες, είτε να το χρησιμοποιήσεις σε midi mode. Στην πρώτη περίπτωση, ηχογραφείται αυτό ακριβώς που παίζεις και ακούγεται από το αρμόνιο. Παίζει δηλαδή μια μελωδία σε πιάνο; Αυτή ακριβώς η μελωδία σε πιάνο θα ηχογραφηθεί. Σε midi mode το αρμόνιο δε στέλενει ήχο στον Η/Υ, αλλά ψηφιακή πληροφορία, όπως ακριβώς ένα κλασσικό πληκτρολόγιο. Στην πράξη δηλαδή δουλεύει μόνο το κλαβιέ του οργάνου και παρακάμπτεται το ενσωματωμένο synthesizer (το κύκλωμα δηλαδή που παράγει ήχο). Ως synthesizer σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί ο υπολογιστής. Η μαγκιά εδώ είναι ότι μπορείς να "πειράξεις" αυτό που έγραψες, να αλλάξεις ήχο, να κάνεις διορθώσεις σε λάθη χρονικά ή τονικά, κλπ. Από την άλλη, το midi mode, ανάλογα με τη χρήση, ενδέχεται να επιβαρύνει σημαντικά τη CPU και να προκαλέσει μικροπροβλήματα (latency, "παράσιτα" στον ήχο κ.λ.π). Με την κάρτα ήχου που σκέφτεσαι να πάρεις, θα μπορείς να γράψεις μόνο σε midi mode, αφού δε διαθέτει τις κατάλληλες εισόδους για την απευθείας ηχογράφηση του οργάνου. Μπορείς να κάνεις πατέντα βέβαια, θα χρειαστείς όμως μια ακόμα συσκευή. Αλλά δεν αξίζει τον κόπο, δίνεις τα επιπλέον χρήματα και παίρνεις μια καλύτερη κάρτα ήχου εξαρχής. Τέλος πάντων, πρόβλημα δε νομίζω να έχεις με τη φτηνή καρτούλα, απλά όφειλα να σε ενημερώσω για όλα τα ενδεχόμενα. Ακουστική κιθάρα: Μικροφωνάκι και είσαι κομπλέ. Αν θες να μάθεις για τεχνικές ηχογράφησης μου λες και το κουβεντιάζουμε. Δε νομίζω να με χρειαστείς βέβαια, απλά δώσε σε google ή youtube κάτι σε φάση "close miking acoustic guitar" ή "acoustic guitar recording techniques" και θα βρεις ό,τι θες. Με τα βίντεο ειδικά θα είσαι άρχοντας! Ηλεκτρική κιθάρα: Η ηλεκτρική κιθάρα είναι περισσότερο ζόρικη υπόθεση. Αν έχεις καλό ενισχυτή και εφφέ, ηχογράφησέ τα με μικρόφωνα, όπως ακριβώς και στην περίπτωση ενός ακουστικού οργάνου. Εναλλακτικά, μπορείς να ηχογραφήσεις συνδέοντας την κιθάρα απευθείας στην κάρτα ήχου και χρησιμοποιώντας amp modelling software. Για να μη γράφω σεντόνια και σε ζαλίζω, ψάξε στο youtube για το "Guitar Rig". Ηλεκτρικό Μπάσο: Ό,τι έγραψα για την ηλεκτρική κιθάρα ισχύει και εδώ. Drums: Χρειάζεσαι απλά ένα Drum Machine VSTi, όπως το εξαιρετικό Addictive Drums. Γενικά δεν είναι δύσκολο να βγάλεις ρεαλιστικά drum tracks από τον υπολογιστή, πρέπει όμως να αφιερώσεις λίγο χρόνο για την εκμάθηση του software. Κάνε εσύ την αρχή και αν έχεις κάποια απορία το συζητάμε!
evoracing Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 Μέλος Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 Καλά εννοείτε δεν αγοράζω online...Το αρμόνιο είναι το Casio CTK 651, καλά για θέμα CPU δεν νομίζω να έχω πρόβλημα με το νέο σύστημα που κάνω με FX8320...Βλέπω το YT είναι ο σωτήρας σε πολλά πράγματα ε? Καλά όρεξη για να μάθω προγράμματα έχω πάρα πολύ... Όσο για τα σεντόνια το θέμα είναι να μην κουράζεσαι εσύ που γράφεις από εκεί και πέρα μην σε νοιάζει
warlock9_0 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 κάνε και μια βόλτα από το noiz.gr να διαβάσεις κάνα άρθρο έχει για home recording ΠΟΛΥ πράμα 1
N3k21 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 reaper για daw Το καλύτερο DAW για μένα, ειδικά για τον ερασιτέχνη Μουσικό/Παραγωγό δεν αξίζει κάτι άλλο. Το αρμόνιο είναι το Casio CTK 651, καλά για θέμα CPU δεν νομίζω να έχω πρόβλημα με το νέο σύστημα που κάνω με FX8320... Το αρμόνιο έχει απ' ότι βλέπω midi εξόδους, οπότε θα είσα κομπλέ. Όσο για τη CPU, επίσης δε θα έχεις κανένα πρόβλημα. Πρακτικά, για απλούστερες παραγωγές αρκεί και ο C2D σου. Βλέπω το YT είναι ο σωτήρας σε πολλά πράγματα ε? Μην το συζητάς! Καλά όρεξη για να μάθω προγράμματα έχω πάρα πολύ... Ξεκίνα από τότε και στη συνέχεια βλέπεις και περισσότερο εξειδικευμένα βίντεο. Όσο για τα σεντόνια το θέμα είναι να μην κουράζεσαι εσύ που γράφεις από εκεί και πέρα μην σε νοιάζει Χαρά μου είναι, το ψώνιο μου βγάζω! 1
evoracing Δημοσ. 31 Αυγούστου 2013 Μέλος Δημοσ. 31 Αυγούστου 2013 Ναι η αλήθεια είναι τότε που το είχε πάρει ο πατέρας μου (έχει κανένα 8 χρονάκια και) ήταν το καλύτερο της εποχής... Όσο για τον CPU άσε μην μου κάνει κανένα τάου με τον noname PSU ...Καλά το ψώνιο είναι ψώνιο εννοείτε ... Δες και εγώ υπογραφή
atropa Δημοσ. 31 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2013 http://www.gpanagopoulos.com/eshop/computer-audio/audio-interfaces/usb/presonus-audiobox-studio.html το bundle αυτο (όπως βρήκες και μοναχος σου) ειναι μια χαρά γιαυτα που θες να κανεις. μαζι με την presonus τσιμπάς και το studio one artist δώρο που ειναι σούπερ απλό και πλήρες. με το reaper παρολο που ειναι αψογο.. ειναι πολυ complicated για τον casual user. οτι χρειαστείς στείλε ενα πμ.
N3k21 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2013 μαζι με την presonus τσιμπάς και το studio one artist δώρο που ειναι σούπερ απλό και πλήρες. με το reaper παρολο που ειναι αψογο.. ειναι πολυ complicated για τον casual user. Πιστεύω είναι προτιμότερο να ξεκινήσει με το Reaper. Δεν είναι σε καμία περίπτωση complicated. Αν θέλει να κάνει βασικά μόνο πράγματα, οι διαδικασίες είναι κοινές και στα δύο DAW (σε όλα τα DAW αν το καλοσκεφτείς). Αν θέλει να εμβαθύνει ωστόσο αργότερα, καλύτερα να το κάνει σε μια πλατφόρμα που θεωρεί "γνώριμη", παρά να αναγκαστεί να αλλάξει DAW. Μη με παρεξηγήσεις, δεν προσπαθώ σε καμία περίπτωση να μειώσω την άποψή σου. Αλλά έχοντας εργαστεί και στα δύο προγράμματα, δε βλέπω κάποια ουσιαστική διαφορά στις βασικές τους λειτουργίες. Τι μπορεί να θέλει ένας αρχάριος χρήστης; Automation; Παρόμοια διαδικασία και στις δύο εφαρμογές. Ηχογράφηση; Μια από τα ίδια. Interface μίξης; Το ίδιο. Μη σου πω ότι το routing και η ενσωμάτωση plugins γενικότερα είναι ευκολότερη στο Reaper. Επίσης, στο midi editing, πάσχουν και τα δύο. Ακόμα και τα περισσότερο "pro" DAWs, όπως τα Pro Tools ή το Cubase, λίγο πολύ με τον ίδιο τρόπο δουλεύουν όσον αφορά τις βασικές λειτουργίες τους. Δε βρίσκω λόγο να μην ξεκινήσει λοιπόν με το πληρέστερο Reaper. Επίσης, αν και κρατάω μια πισινή γιατί πάνε χρόνια από τότε που δούλευα στο Studio One Artist, η συγκεκριμένη έκδοση δεν υποστηρίζει 3rd party VST plugins. Τεράστιος περιορισμός, ακόμα και για έναν αρχάριο. Αν ισχύει και στις νεότερες εκδόσεις, πρόκειται για επικότατο fail της Presonus. Reaper και πάλι Reaper! 1
MasterX Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2013 Πιστεύω είναι προτιμότερο να ξεκινήσει με το Reaper. Δεν είναι σε καμία περίπτωση complicated. Αν θέλει να κάνει βασικά μόνο πράγματα, οι διαδικασίες είναι κοινές και στα δύο DAW (σε όλα τα DAW αν το καλοσκεφτείς). Αν θέλει να εμβαθύνει ωστόσο αργότερα, καλύτερα να το κάνει σε μια πλατφόρμα που θεωρεί "γνώριμη", παρά να αναγκαστεί να αλλάξει DAW. Μη με παρεξηγήσεις, δεν προσπαθώ σε καμία περίπτωση να μειώσω την άποψή σου. Αλλά έχοντας εργαστεί και στα δύο προγράμματα, δε βλέπω κάποια ουσιαστική διαφορά στις βασικές τους λειτουργίες. Τι μπορεί να θέλει ένας αρχάριος χρήστης; Automation; Παρόμοια διαδικασία και στις δύο εφαρμογές. Ηχογράφηση; Μια από τα ίδια. Interface μίξης; Το ίδιο. Μη σου πω ότι το routing και η ενσωμάτωση plugins γενικότερα είναι ευκολότερη στο Reaper. Επίσης, στο midi editing, πάσχουν και τα δύο. Ακόμα και τα περισσότερο "pro" DAWs, όπως τα Pro Tools ή το Cubase, λίγο πολύ με τον ίδιο τρόπο δουλεύουν όσον αφορά τις βασικές λειτουργίες τους. Δε βρίσκω λόγο να μην ξεκινήσει λοιπόν με το πληρέστερο Reaper. Επίσης, αν και κρατάω μια πισινή γιατί πάνε χρόνια από τότε που δούλευα στο Studio One Artist, η συγκεκριμένη έκδοση δεν υποστηρίζει 3rd party VST plugins. Τεράστιος περιορισμός, ακόμα και για έναν αρχάριο. Αν ισχύει και στις νεότερες εκδόσεις, πρόκειται για επικότατο fail της Presonus. Reaper και πάλι Reaper! Reaper εναντιον Cubase? δεν αξιζει να ασχοληθει κανεις με το industry standard Cubase? για ερασιτεχνη μιλαω.. ειμαι σε φαση να ξεκινησω να ψαχνω καποιο DAW για να κανω μια ερασιτεχνικη παραγωγη που σκεφτομαι,, ποιο προτεινετε;
N3k21 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2013 Το Reaper φυσικά! To Cubase -αναφερόμενοι πάντα στον ερασιτέχνη παραγωγό- δεν έχει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από το Reaper. Ουσιαστικά το selling point της Steinberg τόσα χρόνια ήταν το πρότυπο VST/VSTi και η εξαιρετική MIDI υποστήριξη. Πλέον δεν υπάρχει κανένα DAW που να μην τα καταφέρνει εξίσου καλά με το Cubase στους δύο παραπάνω τομείς. Άλλωστε γιατί να δώσεις τα λεφτά σου στη Steinberg; Αν θες κάτι πραγματικά "industry standard" χτυπάς κάποιο φθηνότερο license για Pro Tools και ξεμπερδεύεις. Ξαναλέω και ότι οι φτηνές εκδόσεις των Cubase/Pro Tools είναι σημαντικά "κουτσουρεμένες", με συχνά ενοχλητικούς περιορισμούς. To Reaper αντίθετα έρχεται πλήρες και με unlimited trial. Στην τελική, δεν πρόκειται κανένας παραγωγός να μάθει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα και τέλος (όπως είπαμε άλλωστε οι διαφορές μεταξύ των γνωστών DAW είναι ελάχιστες). Το νόημα είναι να μάθεις σε συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και εργασίας, να καταλάβεις σε βάθος τη signal chain. Άπαξ και τα καταφέρεις αυτά, θα μπορείς εύκολα να προσαρμοστείς σε οποιοδήποτε DAW, ή ακόμα και σε αναλογικό σύστημα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα