Ashmadia Δημοσ. 24 Αυγούστου 2013 Share Δημοσ. 24 Αυγούστου 2013 Καλημερα στο αγαπημενο μου section. Εχω το pc της υπογραφης αρκετο διαστημα τωρα πια, και το μοναδικο μου παραπονο ειναι καλοκαιρινο. Εμαθα και εγω λοιπον, οτι τα stock fans των επεξεργαστων ειναι επιοικως απαραδεκτα. Παραπλανητικος ο χειμωνας, γιατι ακομα και παιζοντας οτι πιο βαρυ παρεμενε αθορυβο, ομως απο τοτε που ανεβηκε η θερμοκρασια αρχισαν οι φωνες. Και φτανουμε στο προβλημα.. Εχω κανει 2 δοκιμες, στην πρωτη φορτωσα τον επεξεργαστη μονο στο 100% και μετρησα θερμοκρασια και fan speed. Max temp: 54, Fan speed: 3515rpm 2η δοκιμη και αυτη τη φορα το load ηταν το Crysis3 (με βολευε ιδιαιτερα το οτι, ακομα και στο background, διατηρουσε το load και σε cpu και σε gpu). Εδω ειναι που τρελαινονται τα αυτια μου οσο και το μυαλο προσπαθωντας να το εξηγησω. Max temp: 47 (το 54 στο screenshot ηταν απο πριν, εγγυωμαι οτι δεν ανεβηκε πανω απο 47, στιγμες στιγμες επεφτε 46) Fan speed: 5357rpm (!?) Απο φυσικη αποψη, και εχοντας μια στοιχειωδη εξυπναδα, μπορω να καταλαβω οτι οφειλεται στον αερα που φτυνει η καρτα, προς τα πανω, κατευθειαν δηλαδη στην περιοχη του socket. Αυτο που δεν μπορω να κατανοησω ειναι γιατι με λιγοτερη θερμοκρασια, το ανεμιστηρακι τρεχει 50% πιο γρηγορα! Προσαρμογη στις αντιξοες συνθηκες? Το δεχομαι. Γιατι ομως τοσο μεγαλη διαφορα, αντι ας πουμε 25% αυξηση? Και ας εφτανε ρε παιδι μου στους 50-51 βαθμους. Εχω δοκιμασει με γραφημα στο easytune 6 να καθορισω την ταχυτητα, αλλα μολις ανεβει η θερμοκρασια (δεν ξερω κατα ποσο ειναι σωστο αυτο, σας εδειξα οτι σε λιγοτερη θερμοκρασια το ανεμιστηρακι κανει τα δικα του) μπαινουν στην μεση τα bios settings και κανουν κουμαντο. Τελος, στο bios δεν εχω βρει καποια ρυθμιση της ταχυτητας σε βαθμιδες που επιθυμει ο χρηστης, παραμονο auto και disabled (που στην δευτερη περιπτωση τρεχει μονιμα το ανεμιστηρακι στις -μαντεψτε- 3500 στροφες που θεωρει μεγιστες, μεχρι να ζεσταθει και η καρτα οποτε ξανα τους ξεπερναει). Η ευκολη λυση ειναι aftermarket ψυκτρα. (που ειχα στα προσεχως απο τον Ιουνιο, αλλα δυστυχως εφυγα διακοπες, περασε ο καιρος, πεταξαν τα 30 ευρω και ειναι almost αχρειαστη πλεον, λογω σχολης και του χειμωνα που πλησιαζει) Ειναι η μοναδικη λυση ομως, ή ξερει κανεις κατι για τα παραπανω? Achievement Unlocked: - Upload photos within Insomnia, the right way. \m/ Επομενο: Βες ενα τροπο να ποσταρεις κατι στα αγγλικα, χωρις να νομιζει το insomnia οτι γραφεις greeklish Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Xristaras12 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2013 Share Δημοσ. 24 Αυγούστου 2013 το παραξενο ειναι οτι εσενα ανεβαζε και παραπανω στροφες.Εγω μονο μεχρι 3.500 στροφες το ειχα δει να ανεβαινει, και εβλεπα κατι 60αρες ωραιοτατες ωρες ωρες γι αυτο αλλαξα ψυκτρατωρα για το θεμα σου πιστευω εχει να κανει με τα ποσα watt τραβαει ο επεξεργαστης και ανεβαζει στροφες.Κατεβασε το HWmonitor και δες,ισως να ειναι αυτο.Παντως,θα σου ελεγα παρε μια aftermarket ψυκτρα και δεν θα σε ξαναπασχολησουν οι θερμοκρασιες. οσο για το δευτερο μεσα στις ρυθμισεις του λογαριασμου σου εχει να απενεργοποιησεις τον ελεγχο Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
caution Δημοσ. 24 Αυγούστου 2013 Share Δημοσ. 24 Αυγούστου 2013 Latest BIOS στην μητρική μπας και σου δώσει κάποια επιπλέον PWM modes στο BIOS για το fan. Επίσης αν παραμένεις @ stock συχνότητες, σίγουρα έχεις περιθώρια για undervolting. Αλλιώς ναι, διαλέγεις μια τίμια - όχι απαραίτητα high end - aftermarket ψύκτρα, you set it & forget it. Τα stock της AMD και δεν είναι ήσυχα (σε load) αλλά και συχνά τα αλλάζει (προμηθευτές) η AMD, οπότε δεν θα μου φαινόταν περίεργο το fan ενός 6300 να maxάρει @ 3500rpm και το fan ενός ίδιο επεξεργαστή από μεταγενέστερο batch να maxάρει λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω. Συμβαίνει Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Ashmadia Δημοσ. 24 Αυγούστου 2013 Μέλος Share Δημοσ. 24 Αυγούστου 2013 το παραξενο ειναι οτι εσενα ανεβαζε και παραπανω στροφες.Εγω μονο μεχρι 3.500 στροφες το ειχα δει να ανεβαινει, και εβλεπα κατι 60αρες ωραιοτατες ωρες ωρες γι αυτο αλλαξα ψυκτρα τωρα για το θεμα σου πιστευω εχει να κανει με τα ποσα watt τραβαει ο επεξεργαστης και ανεβαζει στροφες. Κατεβασε το HWmonitor και δες,ισως να ειναι αυτο. Παντως,θα σου ελεγα παρε μια aftermarket ψυκτρα και δεν θα σε ξαναπασχολησουν οι θερμοκρασιες. οσο για το δευτερο μεσα στις ρυθμισεις του λογαριασμου σου εχει να απενεργοποιησεις τον ελεγχο Τα ιδια runs αυτη τη φορα καταγεγραμμενα απο το Hwmonitor. Δεν ειναι αυτο. Ή το προγραμμα λεει ψεματα.. (ή ο FX 6300 εχει δηλωμενο μεγαλο tdp... μπααααα το προγραμμα βρωμαει) Ειχα στο μυαλο μου μηπως και η μητρικη αποφασιζει με βαση την θερμοκρασια που η ιδια μετραει (δηλαδη socket temp) αλλα στις ανω photo φαινεται και αυτο πιο μεγαλο στην 1η περιπτωση (tmpin2: 66vs 58). Το αλλο που σκεφτομαι ειναι καποιο bug, αλλα καταρριπτεται απο τα δεδομενα, την εξαρτηση δηλαδη απο την θερμοκρασια (τον χειμωνα δεν κανει τετοια, η τουλαχιστον ζητημα να το εκανε 2 φορες, και παλι μπορει να ηταν ζεστη η μερα, αρα συνδεεται). Μαλλον θα τα ριξω στην Hyper οπως παντα υπολογιζα. Achievement Unlocked: - Insomnia forum posting mastery obtained. - Special thanks to Xristaras12. Latest BIOS στην μητρική μπας και σου δώσει κάποια επιπλέον PWM modes στο BIOS για το fan. Επίσης αν παραμένεις @ stock συχνότητες, σίγουρα έχεις περιθώρια για undervolting. Αλλιώς ναι, διαλέγεις μια τίμια - όχι απαραίτητα high end - aftermarket ψύκτρα, you set it & forget it. Τα stock της AMD και δεν είναι ήσυχα (σε load) αλλά και συχνά τα αλλάζει (προμηθευτές) η AMD, οπότε δεν θα μου φαινόταν περίεργο το fan ενός 6300 να maxάρει @ 3500rpm και το fan ενός ίδιο επεξεργαστή από μεταγενέστερο batch να maxάρει λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω. Συμβαίνει Το εκανα καμποσο καιρο αφου το πηρα το συστημα. Ειχα 2 επιλογες και το latest bios ειναι beta οποτε διαλεξα το αλλο που υποστηριζει την νεα σειρα fx και τελος (αν και με το προηγουμενο καλα τον υποστηριζε, δεν ειδα διαφορες και τον αναγνωριζε κανονικα). Θα διαβασω για το beta και θα το δοκιμασω, αν δεν φερνει προβληματα, ευχαριστω για την συμβουλη. (θα ψαξω και αν αλλαζει αυτο που γραφεις, μην κανω το update ασκοπα) Επισης στα ματια μου undervolting~= overclocking.. μπορει να το δοκιμασω βεβαια. Εγκυκλοπαιδικα ισως αφου μαλλον παω για ψυκτρα οταν βρεθουν τα 30. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
caution Δημοσ. 24 Αυγούστου 2013 Share Δημοσ. 24 Αυγούστου 2013 To καταλαβαίνω ότι το undervolting μπορεί να το αντιμετωπίζει σαν overclocking λόγω του ότι θέλει stress testing κτλ ψαξίματα, πάντως στα AMD έχει μία αξία αφού αφενός η AMD δίνει αβέρτο vcore αφετέρου με τα cool and quiet και τις χαμηλωμένες τάσεις όλο και περιορίζεται η κατανάλωση, που σε ένα σύστημα με μεγάλο uptime είναι χρήματα (κάποια λίγα έστω) που πληρώνεις κάθε μήνα στη ΔΕΗ. Και παίζει και πιο δροσερά το cpu και πιο ξεκούραστα. Αν κάποια στιγμή σε πιάσει το μεράκι να το ψάξεις δες και αυτό το utility -> http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?285742-AmdMsrTweaker-New-Versions αν το BIOS δεν σε βοηθάει πολύ για το undervolting που στοχεύεις. Πάντως ναι, μια τίμια 12άρα ψύκτρα δεν είναι ποτέ κακή ιδέα Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Ashmadia Δημοσ. 24 Αυγούστου 2013 Μέλος Share Δημοσ. 24 Αυγούστου 2013 To καταλαβαίνω ότι το undervolting μπορεί να το αντιμετωπίζει σαν overclocking λόγω του ότι θέλει stress testing κτλ ψαξίματα, πάντως στα AMD έχει μία αξία αφού αφενός η AMD δίνει αβέρτο vcore αφετέρου με τα cool and quiet και τις χαμηλωμένες τάσεις όλο και περιορίζεται η κατανάλωση, που σε ένα σύστημα με μεγάλο uptime είναι χρήματα (κάποια λίγα έστω) που πληρώνεις κάθε μήνα στη ΔΕΗ. Και παίζει και πιο δροσερά το cpu και πιο ξεκούραστα. Αν κάποια στιγμή σε πιάσει το μεράκι να το ψάξεις δες και αυτό το utility -> http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?285742-AmdMsrTweaker-New-Versions αν το BIOS δεν σε βοηθάει πολύ για το undervolting που στοχεύεις. Πάντως ναι, μια τίμια 12άρα ψύκτρα δεν είναι ποτέ κακή ιδέα Αλλο το πιο δροσερα και αλλο το πιο ξεκουραστα To oc ειναι oc. Η ταδε συχνοτητα θελει ταδε ενεργεια. Προς οποιαδηποτε κατευθυνση αλλαγες σημαινει ζορι. Μπορει να balancarei η να ειναι λιγο καλυτερα συνολικα, δεν θελω ομως να γινω παρανοϊκος, ηδη ειμαι στα ορια με την σχολη... Ευχαριστω και για το utility, αν και το δοκιμασμενο amd overdrive κανει τα παντα, ευκολα και γρηγορα. Μπορω να κανω undervolting/overclocking/παπαδες απο εκει, μεχρι και τα boost states μπορω να ελεγξω. Θα τα δοκιμασω ολα Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
caution Δημοσ. 24 Αυγούστου 2013 Share Δημοσ. 24 Αυγούστου 2013 Όπα μισό γιατί εδώ κάνεις λάθος. Αν ρίξεις την τάση σε μία συχνότητα τότε ο επεξεργαστή ΣΙΓΟΥΡΑ φθείρεται λιγότερο. Δεν ζορίζεται. Οι τάσεις που ορίζει η AMD είναι με μεγάλες ανοχές για την "μέση ποιότητα" σιλικόνης του wafer και με περιθώριο για μητρικές που θα δώσουν μεγάλα vdroop. Δεν είναι οι ελάχιστες. Είναι οι σίγουρες. Αν δεχτούμε ότι το overclocking μειώνει την ζωή ενός επεξεργαστής (που τηρουμένων των αναλογιών ισχύει) τότε δεχόμαστε ότι και το undervolting την επιμηκύνει έστω και λιγάκι. Δεν κάνεις κάτι "εκτός προδιαγραφών" απλά κάνεις την ζωή του chip πιο εύκολη Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Ashmadia Δημοσ. 24 Αυγούστου 2013 Μέλος Share Δημοσ. 24 Αυγούστου 2013 Γιαυτο δεν θελω να το κοιταζω σαν ταση, αλλα σαν ενεργεια. Μπορει να εχεις και δικαιο, βεβαια, ειμαι newbie στην ηλεκτρονικη. Αυτο που εγω θελω να πω ειναι οτι για Α προσφερομενη ενεργεια εχεις μια αποδοση Β. Αν ζητησεις αποδοση Γ>Β και συνεχισεις να προσφερεις Α ενεργεια (==overclocking) εχεις προβλημα. Αν ζητησεις αποδοση Β προσφεροντας Δ<Α ενεργεια? Ναι μεν εχεις λιγοτερες απωλειες (και αρα ^ζωη στο τσιπ), αφου μειωσες την ενεργεια, μηπως ομως φτανεις ξανα σε προβλημα? Ειδαλλως γιατι το stress testing κτλ? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
caution Δημοσ. 24 Αυγούστου 2013 Share Δημοσ. 24 Αυγούστου 2013 Οι εταιρίες ορίζουν τάσεις με ανοχές. Από κομμάτι σε κομμάτι μητρικής, οι πραγματικές τάσεις διαφέρουν. Πόσο μάλλον από μοντέλο σε μοντέλο. Την AMD την νοιάζει κυρίως να μην κάνεις RMA, δεν την ενδιαφέρει και πολύ το finetuning. To stress testing το κάνεις για να δεις αν μειώνοντας την προσφερόμενη τάση, έχεις περάσει το σημείο κάτω από το οποίο ο επεξεργαστής δεν είναι πλέον σταθερός. Ας πούμε (σε default frequency) ότι η AMD δίνει "default" 1.3v, τότε πιθανότατα και με 1.2v να είσαι ok αλλά αν πας στο π.χ. 1v τότε τα λογικά "1" και "0" έρχονται τόσο "κοντά" που σκάνε errors και τελικά αστάθεια. Για να μιλάς με όρους ενέργειας πρέπει εκτός από τάση να λάβεις υπόψιν και την ένταση (Amperes) και τον τρόπο που η μητρική αποδίδει ρεύματα για τις διάφορες τάσεις. Το παράδοξο είναι ότι ενώ αν θέλουμε να μιλήσουμε για το πως επακριβώς γίνεται το delivery τα πράγματα γίνονται γρήγορα αρκετά τεχνικά, δυσνόητα και σύνθετα, δεν είναι ανακριβές να πεις ότι για τις τάσεις 1-1.5v, η μείωσή τους αντιστοιχεί σε μία σχετικά γραμμική μείωση και της κατανάλωσης του επεξεργαστή. A.k.a. μικρότερο dissipation a.k.a. μεγαλύτερη ζωή για το cpu και το κύκλωμα που τον τροφοδοτεί (μητρική). Γενικά από το undervolting είναι αδύνατο να πάθεις ζημία. Μόνο να κερδίσεις έχεις - αρκεί να είσαι διατεθειμένος να ψάξεις stable ρυθμίσεις. Και μπορεί στα νέα Intel πια το undervolting να μην δίνει και τίποτα σημαντικό - μιας και οι καταναλώσεις στις νέες πλατφόρμες είναι πολύ καλές - αλλά υπάρχουν ακόμα πλατφόρμες (LGA1366/AM3) που υπάρχει by default αρκετό περιθώριο για βελτίωση, για κάποιον που δεν βαριέται 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Ashmadia Δημοσ. 24 Αυγούστου 2013 Μέλος Share Δημοσ. 24 Αυγούστου 2013 Ωραια ολα αυτα (αν και ξεφυγαμε λιγακι ) και καπως ετσι τα εχω και εγω στο μυαλο μου, μονο που την ασταθεια την μετεφραζα διαφορετικα. Γ' αυτο και ημουν επιφυλακτικος με την αποψη που εχω σχηματισει (+ οι λιγες γνωσεις ηλεκτρονικης, δεν βοηθουν, i need more). Ειμαι επιφυλακτικος δε, και με αυτα που μου λες, γιατι επικοινωνω καλυτερα με νουμερα. Εχεις μετρησει οντως την καταναλωση μετα απο undervolting (και μονο)? Δεν διαθετω τα μεσα για να απαντησω σε αυτο δυστυχως. Ομως διαθετω ιντερνετ και γκουγκλ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
caution Δημοσ. 24 Αυγούστου 2013 Share Δημοσ. 24 Αυγούστου 2013 Ναι ναι, kill-a-watt στην πρίζα και πειράματα με τον τότε νέο Phenom II 955 μου. Δεν τα βγάζω από την κοιλιά μου Στην πράξη περίπου τέτοια αποτελέσματα ( βλέπεις την "γραμμικότητα"; ) κάτι σαν -45W σε load, μετά από το undervolting που κρατούσε το δικό μου κομμάτι! YMMV φυσικά 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
dbr4in Δημοσ. 25 Αυγούστου 2013 Share Δημοσ. 25 Αυγούστου 2013 Αν θες λύσει για αερόψυξη σου πρωτινό ανεπιφύλακτα την Cooler Master V8. Την έχω δυο χρόνια πάνω στον intel q9550 και δεν έχω δει πάνω από 42 βαθμούς σε full load. Κατάσταση ηρεμίας γύρω στους 30-32. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
amd1234 Δημοσ. 25 Αυγούστου 2013 Share Δημοσ. 25 Αυγούστου 2013 1. http://www.e-shop.gr/product?id=PER.650431 2.http://www.e-shop.gr/product?id=PER.806843 και τελος. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
dbr4in Δημοσ. 25 Αυγούστου 2013 Share Δημοσ. 25 Αυγούστου 2013 1. http://www.e-shop.gr/product?id=PER.650431 2.http://www.e-shop.gr/product?id=PER.806843 και τελος. Απόλυτος άλλα μαρέσεις! +1 για την Arctic Silver! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
caution Δημοσ. 25 Αυγούστου 2013 Share Δημοσ. 25 Αυγούστου 2013 Adhensive σε cpu με pins ε;Κύριοι, την παλεύετε; 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα