Προς το περιεχόμενο

Βρέθηκε ο τάφος του Αλεξάνδρου ή και πάλι όχι?

funbreaker

230 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Ποιος πιστεύετε ότι θάφτηκε στον τύμβο;

• Μέγας Αλέξανδρος
      66
    • Ρωξάνη & Αλέξανδρος Δ'
      11
    • Ολυμπιάδα
      13
    • Ηρακλής, γιος του Αλεξάνδρου
      4
    • Θεσσαλονίκη, αδερφή του Αλεξάνδρου
      4
    • Κλεοπάτρα, αδερφή του Αλεξάνδρου
      2
    • Φίλιππος Β' (για όσους αμφισβητούν την έρευσή του)
      1
    • Φίλιππος ο Αριδαίος
      0
    • Ηφαιστίωνας
      26
    • Κάσσανδρος
      17
    • Αντίπατρος
      3
    • Αντίγονος ο μονόφθαλμος
      2
    • Νέαρχος
      11
    • Λαομέδων
      2
    • Κενοτάφιο φτιαγμένο για το Μέγα Αλέξανδρο
      33
    • Πολυάνδρειο στρατιωτών
      12
    • Άλλο (πείτε ποιος)
      23
  2. 2. Τι θεωρείτε πιθανότερο σχετικά με τη σύληση του τύμβου;

• Ο τύμβος δεν είναι συλημένος.
      36
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πριν πολλούς αιώνες.
      93
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς στη σύγχρονη εποχή.
      10
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πολλές φορές σε διάφορες περιόδους.
      49
    • Ο τύμβος έχει συληθεί ολοκληρωτικά ως αποτέλεσμα μίας ή πολλών διαφορετικών συλήσεων.
      27
    • Ο τύμβος έχει λεηλατηθεί και καταστραφεί.
      6
    • Άλλο (εξηγείστε).
      9
  3. 3. Από που προέρχεται η άμμος;

• Η άμμος προέρχεται από φυσικά αίτια.
      59
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε από την αρχή αμέσως μετά την ταφή του νεκρού.
      67
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε αργότερα.
      85
    • Άλλο (εξηγείστε).
      19

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μπορεί κατά 90% να μην έχουμε σχέση με τους Αρχαίους Έλληνες και Μακεδόνες αλλά τόσες γενιές ζούμε σε αυτό τον τόπο και τον πονάμε, δεν είναι η Ελλάδα μπάτε σκύλοι αλέστε.. και καλώς ή κακώς έχουμε μια κληρονομιά που σχετίζεται με εμάς και αφόρα πρώτα την ανθρωπότητα και μετά εμάς ως έθνος, και οφείλουμε να την διατηρήσουμε..

Δεν έκλεισε κανείς την πόρτα αρχαιολογικού χώρου σε Σκοπιανό, μπορεί να θαυμάζει ως άνθρωπος οτιδήποτε θέλει, αλλά οχι να παραποιήσουνε την ιστορία και να λένε αρλούμπες και να πορώνουν λαούς.

Αν είναι να ζητήσουμε ως Ελλάδα την Τουρκία, την Ινδία, την Αίγυπτο και την μισή Ασία ξέρω γω με βάση τα επιχειρήματα των άλλων

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 8,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Και τα παιδιά των Αλβανών μεταναστών που γεννήθηκαν στην Αθήνα, έγιναν ξαφνικά απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων... Φυσικά, πάντα καταλήγουμε στο γνωστό και (σχεδόν) σίγουρο απάγκιο, τη γλώσσα. Αλλά επειδή αυτά τα έχουμε ξαναπεί, μια χαρά τα παραδέχεσαι εδώ στο τέλος, "Ιστορία του τόπου" όχι του λαού. Ο τόπος δεν έχει DNA, δε μιλάει μόνο μια γλώσσα, δε τραγουδάει μόνο ένα μουσικό σκοπό, δε φέρει κτίσματα ενός μόνο ρυθμού και δεν ανήκε ποτέ σε κανέναν, πόσο μάλλον στους πιο πρόσφατους και εντελώς ανάξιους ενοίκους του, εμάς.

Ειλικρινά, τρέμω για τα πιθανά ευρήματά στην Αμφίπολη και για το τι αυτά μπορούν να σηματοδοτήσουν στο ήδη τεταμένο εθνικιστικά και συνομωσιολογικά πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι.

Τα παιδιά των αλβανών που γεννήθηκαν εδώ κατά συντριπτική πλειοψηφία έχουν ως πρώτη γλώσσα τα ελληνικά και όχι τα αλβανικά.

Μα δε διαφωνω καπου.

Δεν ειπα οτι είμαστε απόγονοι. Κληρονομοι ειμαστε κ ωφειλουμε να διαφυλάξουμε τη κληρονομιά αυτη.

Γιατί καλες οι παγκοσμιες κληρονομιες αλλα στο Λούβρο δε μπαινω ως πολιτης του κοσμου αλλα ως πελατης.

Οτι κ να βγει στην Αμφιπολη ακομα κ η απολυθωμενη κουραδα του Αλεκου να ειναι πρέπει να το εκμεταλλευτουμε οπως θα εκαναν ολοι.

Μα δε διαφωνω καπου.

Δεν ειπα οτι είμαστε απόγονοι. Κληρονομοι ειμαστε κ ωφειλουμε να διαφυλάξουμε τη κληρονομιά αυτη.

Γιατί καλες οι παγκοσμιες κληρονομιες αλλα στο Λούβρο δε μπαινω ως πολιτης του κοσμου αλλα ως πελατης.

Οτι κ να βγει στην Αμφιπολη ακομα κ η απολυθωμενη κουραδα του Αλεκου να ειναι πρέπει να το εκμεταλλευτουμε οπως θα εκαναν ολοι.

Κληρονόμοι είναι όλοι οι άνθρωποι.

Διαχειριστές είμαστε σαν κράτος.

Όπως και οι αιγύπτιοι αν βρεθεί ο τάφος στην Αλεξάνδρεια γεμάτος με ελληνικές επιγραφές και κανένα αιγυπτιακό στοιχείο. Δεν θα είναι κληρονόμοι, διαχειριστές θα είναι.

Κληρονόμοι είναι όλοι οι άνθρωποι.

Διαχειριστές είμαστε σαν κράτος.

Όπως και οι αιγύπτιοι αν βρεθεί ο τάφος στην Αλεξάνδρεια γεμάτος με ελληνικές επιγραφές και κανένα αιγυπτιακό στοιχείο. Δεν θα είναι κληρονόμοι, διαχειριστές θα είναι.

Ένας Κροάτης(κληρονόμος) θα νιώσει το ίδιο με έναν Έλληνα(κληρονόμος) οταν και αν βρεθεί ο τάφος του Μέγα Αλέξανδρου (πχ και στην Αίγυπτο να βρεθεί);

Απάντησε μου και πες μου το γιατι

Ένας Κροάτης(κληρονόμος) θα νιώσει το ίδιο με έναν Έλληνα(κληρονόμος) οταν και αν βρεθεί ο τάφος του Μέγα Αλέξανδρου (πχ και στην Αίγυπτο να βρεθεί);

Απάντησε μου και πες μου το γιατι

Αν έχει μυαλό και του κόβει, ναι. Αν είναι πέρα βρέχει, όχι.

Εσύ δεν μου απαντάς όμως, αν βρεθεί στην Αίγυπτο ποιος είναι ο κληρονόμος με τη δική σου λογική, ο αιγύπτιος ή ο έλληνας; Το αιγυπτιακό ή το ελληνικό κράτος; Και πριν βιαστείς να απαντήσεις, θυμίσου τι σημαίνει η λέξη κληρονομώ και κληρονόμος. Και θα δεις ότι δεν υπάρχει κληρονομιά, διαχείριση υπάρχει.

Γιατί πάντα πρέπει να βγαίνει κάποιος και να λέει ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τους Αρχαίους Έλληνες; Άμα δεν θέλει εκείνος, να μην έχει, εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα, από γονείς που επίσης γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, οι γονείς των οποίων επίσης γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα κ.ο.κ.

Το γεγονός ότι πριν 40 γενιές η προ-προ-προ-προ[...]προγιαγιά μου μπορεί να είχε για μητέρα μια γυναίκα από τη Βρετανία, δεν πάει να πει ότι ξαφνικά δεν είμαι Έλληνας, αλλά είμαι Βρετανός.

Συνεπώς, ναι, σχετίζομαι άμεσα με τους Αρχαίους Έλληνες. Εκείνοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην ίδια Ελλάδα στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα κι εγώ.

• Like 2

Φίλε μου συμφωνώ πως η κληρονομιά είναι παγκόσμια πχ Ιατρική, Αστρονομία, Μαθηματικά, πολλοί αρχαίοι(όχι μόνο Έλληνες) προσέφεραν σημαντικές ανακαλύψεις που χρησιμοποιεί όλος ο κόσμος αλλά και οτι βρεθεί στον τάφο είναι παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.. Σε αυτό που διαφωνώ είναι στο απο που ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ αυτή η κληρονομιά..

Ναι οκ απο τους Αρχαίους Έλληνες, ναι οκ δεν τους μοιάζουμε και πολύ (αν και δεν υπάρχει επιστημονική άποψη περι του θέματος, παρα μόνο η λογική της κατοχής/μετακινήσεις πληθυσμων/αιμομιξίες)

Καλώς η κακώς ο μόνος λαός στο πλανήτη που αναγκαστικά θα έχει την μεγαλύτερη σχέση με τους Αρχαίους Έλληνες, είμαστε εμείς.. Και η μοναδική ομάδα ανθρώπων πάνω στον πλανήτη που νοιάζεται για την Ελλάδα είμαστε πάλι εμείς..

Εγώ δεν πιστεύω πως ένας Κροάτης ή ένας Γερμανός θα χαρεί και θα νιώσει περίφανος όσο ένας Έλληνας για μια τέτοια ανακάλυψη..

Μπορεί σαν λαός να έχουμε χίλια δυό κακά, να είμαστε οι χειρότεροι σε πολλούς τομείς, να είμαστε της τελευταίας στιγμής, να έχουμε ελληνάρες και χαζούς και ανθρώπους κομματικοποιημένους και παρωχημένους θεσμούς και πολιτικούς, αλλά κάποια καλά τα έχουμε, και οταν χρειάζεται το δείχνουμε.. (αθλήματα, πολέμους, έλληνες στο εξωτερικό, επιστήμονες, ιστορία) και ένας Έλληνας μπορεί να μην αντιδράει για τον μισθό, την ανεργία, κλπ αλλά δεν δέχεται να του σπιλώνουν την χώρα, την ιστορία και τις αξίες. 

Βγαίνουμε εκτός θέματος.. αν θέλετε ανοίξτε άλλο θέμα να πείτε πως οι Έλληνες δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με τους Αρχαίους Έλληνες..

Δεν μπορώ να καταλάβω καλοκαιριάτικα πως κάποιοι έχουν όρεξη να αλλάξουν την πορεία μιας συζήτησης, και να λένε αυτά τα πράγματα όντας και οι ίδιοι Έλληνες..

• Like 2

Φίλε μου συμφωνώ πως η κληρονομιά είναι παγκόσμια πχ Ιατρική, Αστρονομία, Μαθηματικά, πολλοί αρχαίοι(όχι μόνο Έλληνες) προσέφεραν σημαντικές ανακαλύψεις που χρησιμοποιεί όλος ο κόσμος αλλά και οτι βρεθεί στον τάφο είναι παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.. Σε αυτό που διαφωνώ είναι στο απο που ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ αυτή η κληρονομιά..

Ναι οκ απο τους Αρχαίους Έλληνες, ναι οκ δεν τους μοιάζουμε και πολύ (αν και δεν υπάρχει επιστημονική άποψη περι του θέματος, παρα μόνο η λογική της κατοχής/μετακινήσεις πληθυσμων/αιμομιξίες)

Καλώς η κακώς ο μόνος λαός στο πλανήτη που αναγκαστικά θα έχει την μεγαλύτερη σχέση με τους Αρχαίους Έλληνες, είμαστε εμείς.. Και η μοναδική ομάδα ανθρώπων πάνω στον πλανήτη που νοιάζεται για την Ελλάδα είμαστε πάλι εμείς..

Εγώ δεν πιστεύω πως ένας Κροάτης ή ένας Γερμανός θα χαρεί και θα νιώσει περίφανος όσο ένας Έλληνας για μια τέτοια ανακάλυψη..

Μπορεί σαν λαός να έχουμε χίλια δυό κακά, να είμαστε οι χειρότεροι σε πολλούς τομείς, να είμαστε της τελευταίας στιγμής, να έχουμε ελληνάρες και χαζούς και ανθρώπους κομματικοποιημένους και παρωχημένους θεσμούς και πολιτικούς, αλλά κάποια καλά τα έχουμε, και οταν χρειάζεται το δείχνουμε.. (αθλήματα, πολέμους, έλληνες στο εξωτερικό, επιστήμονες, ιστορία) και ένας Έλληνας μπορεί να μην αντιδράει για τον μισθό, την ανεργία, κλπ αλλά δεν δέχεται να του σπιλώνουν την χώρα, την ιστορία και τις αξίες. 

Βγαίνουμε εκτός θέματος.. αν θέλετε ανοίξτε άλλο θέμα να πείτε πως οι Έλληνες δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με τους Αρχαίους Έλληνες..

Δεν μπορώ να καταλάβω καλοκαιριάτικα πως κάποιοι έχουν όρεξη να αλλάξουν την πορεία μιας συζήτησης, και να λένε αυτά τα πράγματα όντας και οι ίδιοι Έλληνες..

Δεν μου απάντησες στην ερώτηση

Δεν μου απάντησες στην ερώτηση

Για να σου απαντήσω εγώ: Θα είναι πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας που θα διαχειρίζεται το Αιγυπτιακό κράτος (μιας και βρέθηκε εκεί).

• Like 1

Εσύ δεν μου απαντάς όμως, αν βρεθεί στην Αίγυπτο ποιος είναι ο κληρονόμος με τη δική σου λογική, ο αιγύπτιος ή ο έλληνας; Το αιγυπτιακό ή το ελληνικό κράτος; Και πριν βιαστείς να απαντήσεις, θυμίσου τι σημαίνει η λέξη κληρονομώ και κληρονόμος. Και θα δεις ότι δεν υπάρχει κληρονομιά, διαχείριση υπάρχει.

Κληρονόμοι θα είμαστε όλοι με τα εύσημα στην Ελλάδα.. Διαχειριστές το Αιγυπτιακό κράτος ίσως με συνεργασία της Ελλάδας, ή κάποια bonus εισόδου για τους Έλληνες.. Ήδη σε ότι αρχαιολογική ανασκαφή έχει γίνει στην Αλεξάνδρεια συμμετέχουν Έλληνες καθώς και υπάρχει επικοινωνια των 2 υπουργείων εξωτερικών..

Εντάξει?

Είναι πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας αλλά και παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας

• Like 3

Αμφισβητεί κανείς την Γερμανική κληρονομιά στη μουσική ή την Ιταλική στα αρχαία Ρωμαϊκά μνημεία;

Ομοίως θα ήταν αστείο να λέμε ότι τα Μακεδονικά μνημεία είναι κληρονομιά των Σκοπιανών ή όλων των Βαλκανίων.

Ουδέποτε δόθηκε η εντύπωση από τους ιστορικούς ότι οι Σλαβικές φυλές έχουν άμεση σχέση με την αρχαία Ελλάδα παρόλο που ζούσαν μέσα σε κοινές αυτοκρατορίες κατά περιόδους και υπήρχε αλληλεπίδραση.

Όπως και οι σημερινή Ελλάδα σίγουρα επηρεάστηκε τόσο από τους Ρωμαίους όσο και από τους Οθωμανούς. Το ότι επέλεξε τελικά το ελληνικό στοιχείο δεν είναι τυχαίο.

Δεν αναφερόμαστε φυσικά σε ελληνικό dna. Οποιοσδήποτε έχει ελληνική παιδεία έχει το δικαίωμα να αυτοαποκαλείται Ελληνας.

Σαφώς και δεν πρέπει εμείς να νιώθουμε εμείς ανώτεροι για κάτι που έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες και να επαναπαυόμαστε σε αυτά. Αυτό δεν αναιρεί όμως το άλλο σκέλος του ζητήματος.

• Like 4

Αμφισβητεί κανείς την Γερμανική κληρονομιά στη μουσική ή την Ιταλική στα αρχαία Ρωμαϊκά μνημεία;

Ομοίως θα ήταν αστείο να λέμε ότι τα Μακεδονικά μνημεία είναι κληρονομιά των Σκοπιανών ή όλων των Βαλκανίων.

Ουδέποτε δόθηκε η εντύπωση από τους ιστορικούς ότι οι Σλαβικές φυλές έχουν άμεση σχέση με την αρχαία Ελλάδα παρόλο που ζούσαν μέσα σε κοινές αυτοκρατορίες κατά περιόδους και υπήρχε αλληλεπίδραση.

Όπως και οι σημερινή Ελλάδα σίγουρα επηρεάστηκε τόσο από τους Ρωμαίους όσο και από τους Οθωμανούς. Το ότι επέλεξε τελικά το ελληνικό στοιχείο δεν είναι τυχαίο.

Δεν αναφερόμαστε φυσικά σε ελληνικό dna. Οποιοσδήποτε έχει ελληνική παιδεία έχει το δικαίωμα να αυτοαποκαλείται Ελληνας.

Σαφώς και δεν πρέπει εμείς να νιώθουμε εμείς ανώτεροι για κάτι που έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες και να επαναπαυόμαστε σε αυτά. Αυτό δεν αναιρεί όμως το άλλο σκέλος του ζητήματος.

+1 

Ο κάθε λαός έχει την δική του πολιτιστική κληρονομιά την οποία όλοι οι λαοί έχουν το δικαίωμα να τη θαυμάζουν.. οχι ομως να τα ισοπεδώνουμε ολα

Συνεπώς, ναι, σχετίζομαι άμεσα με τους Αρχαίους Έλληνες. Εκείνοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην ίδια Ελλάδα στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα κι εγώ.

Ορίστε;;;;

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...