Προς το περιεχόμενο

Βρέθηκε ο τάφος του Αλεξάνδρου ή και πάλι όχι?

funbreaker

230 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Ποιος πιστεύετε ότι θάφτηκε στον τύμβο;

• Μέγας Αλέξανδρος
      66
    • Ρωξάνη & Αλέξανδρος Δ'
      11
    • Ολυμπιάδα
      13
    • Ηρακλής, γιος του Αλεξάνδρου
      4
    • Θεσσαλονίκη, αδερφή του Αλεξάνδρου
      4
    • Κλεοπάτρα, αδερφή του Αλεξάνδρου
      2
    • Φίλιππος Β' (για όσους αμφισβητούν την έρευσή του)
      1
    • Φίλιππος ο Αριδαίος
      0
    • Ηφαιστίωνας
      26
    • Κάσσανδρος
      17
    • Αντίπατρος
      3
    • Αντίγονος ο μονόφθαλμος
      2
    • Νέαρχος
      11
    • Λαομέδων
      2
    • Κενοτάφιο φτιαγμένο για το Μέγα Αλέξανδρο
      33
    • Πολυάνδρειο στρατιωτών
      12
    • Άλλο (πείτε ποιος)
      23
  2. 2. Τι θεωρείτε πιθανότερο σχετικά με τη σύληση του τύμβου;

• Ο τύμβος δεν είναι συλημένος.
      36
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πριν πολλούς αιώνες.
      93
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς στη σύγχρονη εποχή.
      10
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πολλές φορές σε διάφορες περιόδους.
      49
    • Ο τύμβος έχει συληθεί ολοκληρωτικά ως αποτέλεσμα μίας ή πολλών διαφορετικών συλήσεων.
      27
    • Ο τύμβος έχει λεηλατηθεί και καταστραφεί.
      6
    • Άλλο (εξηγείστε).
      9
  3. 3. Από που προέρχεται η άμμος;

• Η άμμος προέρχεται από φυσικά αίτια.
      59
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε από την αρχή αμέσως μετά την ταφή του νεκρού.
      67
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε αργότερα.
      85
    • Άλλο (εξηγείστε).
      19

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εγώ από την άλλη σκελετό στο αρχαιολογικό της Θεσσαλονίκης δεν θυμάμαι, θυμάμαι όμως την λάρνακα. Με το σχολείο είχαμε πάει.

Η οποία λάρνακα μου φάνηκε τουλάχιστον δυο φορές μικρότερη όταν την ξαναείδα μετά από πολλά χρόνια στη Βεργίνα, στην οποία δεν υπάρχουν τα κόκκαλα του Φιλίππου σε δημόσια θέα ούτε κάποιο μέρος που θα μπορούσαν να υπήρχαν αλλά τα αφαίρεσαν για διάφορους λόγους πχ για μεταφορά αλλού για κάποια εξέταση. Τώρα αν στο παρελθόν κάποια στιγμή τα είχαν, πάω πάσο.

Η διάσταση της λάρνακας φανταστείτε μέγεθος 1μιση ταμπλέτα

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 8,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Η εποχή που ειδα εγω τον σκελετό ήταν κάπου μέσα στη τριετία από το 1982-85. Δε θυμάμαι βέβαια τόσο λευκά τα οστά. Και μάλιστα θυμάμαι που έκανε σε πολλούς εντύπωση το πόσο κοντός ήταν ο Φιλιππος :P (και καλά τα σχηματισμένα οστά μαρτυρουσαν ένα πολύ κοντό άτομο :P)

• Like 1

Ο νεκρός ο οποίος βρέθηκε και η έλλειψη κτερισμάτων αποτελεί μέρος του σχεδίου σφράγισης και προστασίας του νεκρού για να παραπλανήσει τους επίδοξους τυμβωρύχους. Ο πραγματικός νεκρός βρίσκεται θαμμένος κάπου εκεί κοντά, ίσως ακόμα κάτω από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ο κιβωτιόσχημος τάφος.

Μας θυμίζει την παραπλανητική πράξη του Πτολεμαίου να αφήσει την άμαξα με μια άλλη μούμια ως μούμια του Αλεξάνδρου για ναπαραπλανήσει τον Περδίκκα  Και σε αυτήν την περίπτωση οι αναλύσεις θα μας δώσουν εικόνα. 

Αυτή η περίπτωση εξηγεί ίσως και γιατί ένας αφηρωισμένος νεκρός δεν αποτεφρώθηκε, παρότι θα το αναμέναμε μιας και ήταν Μακεδονική συνήθεια να καίονται οι νεκροί.

Εκτιμώ ότι και στις δύο περιπτώσεις οι αναλύσεις θα δείξουν ότι ο νεκρός τοποθετείται χρονικά την εποχή της κατασκευής του τάφου και όχι αργότερα, αποκλείοντας έτσι την περίπτωση να ετάφη αργότερα άλλος αν ο τάφος είχε μείνει αχρησιμοποίητος αντί για  αυτόν που προορίζετο ο τάφος.

Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχουν και άλλα ευρήματα που δεν έχουν ανακοινωθεί, που σε συνδυασμό με τις αναλύσεις DNA κλπ θα ταυτοποιήσουν χωρίς καμία αμφιβολία τον νεκρό.

Ίσως και να βρέθηκαν κτερίσματα και απλώς να μην τα ανακοίνωσαν. Δεν υπάρχει ρητή αναφορά από το ΥΠΠΟ  ότι δεν βρέθηκε τίποτε άλλο, απλώς ανακοίνωσαν το  σημαντικότερο εύρημα, άρα δεν πρέπει να αποκλείουμε  την περίπτωση να έχουν βρεθεί κτερίσματα. Για ευνόητους λόγους δεν τα ανακοινώνουν πριν να έχουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων.

Αυτό όμως που μου φαίνεται περίεργο είναι γιατί δεν ανακοινώθηκε αν ο νεκρός είναι άνδρας ή γυναίκα, πράγμα που θα μπορούσε πολύ εύκολα να γίνει από κάποιον ιατροδικαστή, όπως έχουμε δει να γίνεται αρκετές φορές που ανευρίσκονται σκελετοί.

Ας αναμένουμε τις νεώτερες ανακοινώσεις, που όπως ελέχθη θα γίνουν στις 29/11 από την κα Περιστέρη..... Ισως να έχουμε εκπλήξεις...

Το βάζω για να δούμε την άποψη του Εμπεδότιμου, μιας και άνοιξε κάπως το μυαλουδάκι μας σήμερα και είμαστε πιο δεκτικοί.. Μην ξεχνάμε οτι έχει πετύχει αρκετά ως τώρα, με τελευταίο το οτι δεν θα βρεθεί το 2ο κεφάλι της Σφίγγας λόγω του συμβολισμού που είχε περιγράψει.

Συμφωνώ εν μέρει μαζί του, εκτός απο την άποψη οτι ο σκελετός είναι ατόμου άκυρου για να παραπλανήσει τους τυμβωρύχους.. (αν και υπάρχει μια πιθανότητα καθώς βλέπουμε να έχουν προσπαθήσει πολύ να προστατέψουν τον νεκρό με ογκόλιθους, χώμα και επίπεδο σφράγισης).

Πιστεύω όμως οτι ίσως υπάρχει κάτι άλλο, δεξιά, αριστερά ή και κάτω απο τον τάφο που βρέθηκε.

• Like 2

Ο παραπάνω σκελετός δεν είναι του Φιλίππου, από που είναι η φωτό; Τα οστά του υποτίθεται είναι αυτά που βρέθηκαν μέσα στη χρυσή λάρνακα.

1_II.jpg

Επίσης αυτή τη Ντόροθυ Κινγκ γιατί τη παίρνουμε ξαφνικά στα σοβαρά;

Τωρα την ειδα αυτη τη φωτο. Εδω έχω την εντυπωση οτι δεν υπάρχουν οστά αλλά τα θραύσματα από τη μάσκα που βρηκαν. Τουλάχιστον με μια γρηγορη ψακτικη μου εμφανιζει άρθρο της Καθημερινης με αυτη τη φωτο

http://www.kathimerini.gr/787605/article/epikairothta/ellada/entypwsiazei-h-maska-toy-filippoy-v

edit- Η χρυσή λάρνακα ειναι. Η λεζάντα της Καθημερινης φαίνεται λανθασμένη.

Τωρα την ειδα αυτη τη φωτο. Εδω έχω την εντυπωση οτι δεν υπάρχουν οστά αλλά τα θραύσματα από τη μάσκα που βρηκαν. Τουλάχιστον με μια γρηγορη ψακτικη μου εμφανιζει άρθρο της Καθημερινης με αυτη τη φωτο

http://www.kathimerini.gr/787605/article/epikairothta/ellada/entypwsiazei-h-maska-toy-filippoy-v

Σύμφωνα με τους ξεναγούς στη Βεργίνα η φωτό αυτή πάρθηκε όταν πρωτοάνοιξε η λάρνακα και είναι αυτό ακριβώς που αντίκρυσε ο Ανδρόνικος όταν την άνοιξε. Ολόιδια φωτό υπάρχει και στο μουσείο και εξηγεί τα ίδια.

Cos, και στην σελιδα της Παλιαδελη που παρεθεσα στην προηγουμενη σελιδα την εχει μεσα.

Με λεζαντα  ''Τα οστά μέσα στη χρυσή λάρνακα του θαλάμου του Τάφου ΙΙ''

όλοι παίρνουν ως δεδομένο πως ο νεκρός δεν έχει καεί. Έχασα κάτι; Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται τίποτα σχετικά με αυτό το θέμα.

Επίσης πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα οστά βρέθηκαν εντός και εκτός του τάφου.

Μεγάλο αίνιγμα αυτό το μνημείο. Κάθε φορά που έχουμε νέα στοιχεία καταλήγω να έχω πιο πολλές απορίες από πριν  :)

• Like 1

όλοι παίρνουν ως δεδομένο πως ο νεκρός δεν έχει καεί. Έχασα κάτι; Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται τίποτα σχετικά με αυτό το θέμα.

Επίσης πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα οστά βρέθηκαν εντός και εκτός του τάφου.

Μεγάλο αίνιγμα αυτό το μνημείο. Κάθε φορά που έχουμε νέα στοιχεία καταλήγω να έχω πιο πολλές απορίες από πριν  :)

Οταν τους καιγανε, συνηθως τους βαζανε σε μικρη λαρνακα ή αλλα μικρα σκευη.. Εδω εχουμε μηκος φερετρου σχεδον 2μιση μετρα.. Και ειπανε φερετρο, οχι λαρνακα, ουτε σαρκοφαγο..

Οποτε υποθετουμε οτι δεν εχει καει, ετσι υποθετουν και τα ΜΜΕ και φυσικα δεν ξερουμε τι ειπωθηκε στη συνεντευξη τυπου μετα την ανακοινωση του ΥΠΠΟ καθως δεν εχουν βγει ακομα (!) οι ερωτησεις των δημοσιογραφων και οι απαντησεις.

Μου αρεσει η σκεψη του εμπεδοτιμου , τετοιο  θρίλερ τοσους μηνες  δεν αρμοζει να τελειώνει ετσι! μακάρι να αποδειχθει το παρακατω...

εχω την αίσθηση λοιπόν ότι η πρώτη εντύπωση  που αποκομίσαμε σήμερα θα ήταν αυτό που ήθελε ο κατασκευαστής να αποκομίσει και ο όποιος τυμβωρύχος θα κατόρθωνε να έφτανε εκεί. Να νόμιζε ότι ο νεκρός είναι αυτός, η δε έλλειψη κτερισμάτων να τον απογοήτευε ότι «ήλθε δεύτερος» και να μην συνέχιζε το ψάξιμο.

Ή μήπως έχουν βρεθεί κτερίσματα αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί ; Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ σιωπά για τα κτερίσματα, απλώς αναφέρεται στο μέγιστο εύρημα  που είναι ο νεκρός και ίσως εντέχνως μας αποσπά την προσοχή να ανρωτηθούμε για το αν βρέθηκαν ή όχι κτερίσματα.
Παρέθεσαν ότι βρήκαν στολίδια του φερέτρου δεν αναφέρουν όμως ότι ήταν μόνο αυτά.
  • Like 1

Οταν τους καιγανε, συνηθως τους βαζανε σε μικρη λαρνακα ή αλλα μικρα σκευη.. Εδω εχουμε μηκος φερετρου σχεδον 2μιση μετρα.. Και ειπανε φερετρο, οχι λαρνακα, ουτε σαρκοφαγο..

Οποτε υποθετουμε οτι δεν εχει καει, ετσι υποθετουν και τα ΜΜΕ και φυσικα δεν ξερουμε τι ειπωθηκε στη συνεντευξη τυπου μετα την ανακοινωση του ΥΠΠΟ καθως δεν εχουν βγει ακομα (!) οι ερωτησεις των δημοσιογραφων και οι απαντησεις.

η χρήση του φέρετρου αποκλείει δηλαδή την καύση, δεν το ήξερα.

Μακεδόνας (τουλάχιστον ευγενής) και να μην είχε καεί. Πολύ περίεργα πράγματα

Κοιτάχτε

1. Δεν ξέρουμε αν ειναι καμμένα τα οστά ή όχι.

2. Δεν ειναι δεδομένο οτι ειναι Μακεδόνας ο νεκρός

3. Το επικρατέστερο αυτη τη στιγμη σενάριο (Ηφαιστίωνας), έχουμε πηγές (τις έχει παρουσιάσει ο Μαυραγιάννης) που δεν μαρτυρουν καύση.

η χρήση του φέρετρου αποκλείει δηλαδή την καύση, δεν το ήξερα.

Μακεδόνας (τουλάχιστον ευγενής) και να μην είχε καεί. Πολύ περίεργα πράγματα

Κοιτα, δεν την αποκλειει.. Θα μπορουσε να ηταν καποτε σε λαρνακα μετα την καυση, και μετα απο συληση ή μεταφορά να τον βάλανε σε φέρετρο.. Δεν ξερουμε ακομα..

Αν οντως δεν εχει καει.. Τοτε παμε σε:

Ηφαιστιωνα, (καθως ηταν Αθηναιος/Αμφιπολιτης) και εδω κολλανε και οι Καρυατιδες απο Αθηναιο καλλιτεχνη, άλλωστε και η Αμφιπολη ηταν Αθηναικη αποικία.

Ρωξάνη, ηταν απο την Ανατολη και ποτε οι ντοπιοι Μακεδονες δεν την δεχτηκαν σαν δικια τους.. Επισης στη χωρα της θα ειχαν αλλα εθιμα ταφης και δεν θα μπορουσε να ταφει στη Βεργινα.

Μεγα Αλεξανδρο, καθως πηγές λενε οτι δεν καηκε, αλλα οτι τον διατηρουσαν σε σαρκοφαγο και μαλιστα σε 2 στασεις.. Την Μεμφιδα και την Αλεξανδρεια.. Ισως καπου στη διαδρομη λογω πολιτικων παιχνιδιων και συμφεροντων ή του μεγαλου αγωνα της Ολυμπιαδας και των οπαδων του, να καταφεραν και τον πηραν πισω στην Μακεδονια μυστικα..

Ολυμπιάδα, ίσως να άρχισε να φτιαχνει τον τυμβο για τον υιο της τον Μεγα Αλεξανδρο, οταν εκεινος πεθανε με σκοπο να υποδεχτει το σωμα του.. Ομως τα σχεδια της χαλασανε γιατι το σωμα του εκλαπη απο τον Πτολεμαίο.. Τοτε, ο Κασσανδρος για να την εκδικηθει επειδη εκεινη σκορπισε τα λειψανα του Ιολαου (αδερφου του) την σκοτωσε και την πεταξε στον τυμβο του γιου της, και τον σφραγισε.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...