Προς το περιεχόμενο

230 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Ποιος πιστεύετε ότι θάφτηκε στον τύμβο;

• Μέγας Αλέξανδρος
      66
    • Ρωξάνη & Αλέξανδρος Δ'
      11
    • Ολυμπιάδα
      13
    • Ηρακλής, γιος του Αλεξάνδρου
      4
    • Θεσσαλονίκη, αδερφή του Αλεξάνδρου
      4
    • Κλεοπάτρα, αδερφή του Αλεξάνδρου
      2
    • Φίλιππος Β' (για όσους αμφισβητούν την έρευσή του)
      1
    • Φίλιππος ο Αριδαίος
      0
    • Ηφαιστίωνας
      26
    • Κάσσανδρος
      17
    • Αντίπατρος
      3
    • Αντίγονος ο μονόφθαλμος
      2
    • Νέαρχος
      11
    • Λαομέδων
      2
    • Κενοτάφιο φτιαγμένο για το Μέγα Αλέξανδρο
      33
    • Πολυάνδρειο στρατιωτών
      12
    • Άλλο (πείτε ποιος)
      23
  2. 2. Τι θεωρείτε πιθανότερο σχετικά με τη σύληση του τύμβου;

• Ο τύμβος δεν είναι συλημένος.
      36
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πριν πολλούς αιώνες.
      93
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς στη σύγχρονη εποχή.
      10
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πολλές φορές σε διάφορες περιόδους.
      49
    • Ο τύμβος έχει συληθεί ολοκληρωτικά ως αποτέλεσμα μίας ή πολλών διαφορετικών συλήσεων.
      27
    • Ο τύμβος έχει λεηλατηθεί και καταστραφεί.
      6
    • Άλλο (εξηγείστε).
      9
  3. 3. Από που προέρχεται η άμμος;

• Η άμμος προέρχεται από φυσικά αίτια.
      59
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε από την αρχή αμέσως μετά την ταφή του νεκρού.
      67
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε αργότερα.
      85
    • Άλλο (εξηγείστε).
      19

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά τα πράγματα είναι πολύ απλά για το θέμα του τάφου. Ο τάφος υπήρξε επισκέψιμος. Και μεγαλοπρεπής. Σε κάποια εποχή συλήθηκε. Οι μη καταστροφές των αγαλμάτων (τα χέρια δεν θεωρούνται καταστροφή και μπορει να έχουν κοπέι για οποιονδήποτε λόγο), ο αποκεφαλισμός των σφιγγών και το κυκλικό σημείο που λείπει από το ψηφιδωτό δεν μαρτυρούν βανδαλισμό. Δεν τους ενδιέφερε να χαλάσουν τα αγάλματα και ενδεχομένως τα κεφάλια των σφιγγών να κόπηκαν για λόγους δεισιδαιμονίας.

Βρήκαν τον νεκρό, πήραν ότι υπήρχε και άφησαν τη σορό του. Οι υπεύθυνοι της εποχής που έγινε η σύληση (δε ξέρουμε πότε) στη προσπάθειά τους να προστατέψουν τον νεκρό και το μνημείο, τον έβαλαν σε ένα απλό ξύλινο «φέρετρο» και άρχισαν να σφραγίζουν έναν έναν τους τοίχους.

Δε ξέρουμε ποιος είναι ο νεκρός αλλά ο Μαυραγιάννης έχει κάνει μια εξαιρετική εικασία περι του Ηφαιστίωνα και κολλάει πολύ.

Σε ότι αφορά τις “ακτινογραφίες”, είναι προφανές πως για να καλούνε τα πανεπιστήμια, ενώ έχουν ηδη βρει τον νεκρό, περιμένουν ότι υπάρχει και συνέχεια ή άλλοι τάφοι γυρω γυρω.

Team swimmer rulez…

Έτσι ρε φίλε, και εγω πιστεύω οτι έχουμε συνέχεια και θα βρούμε κι άλλο τάφο στον ίδιο τύμβο.

.

Επίσης δείτε τα διακοσμητικά στοιχεία της σαρκοφάγου στην Αμφίπολη..

image.ashx?fid=1546369

Και την λεπτομέρεια στη πλάτη του "Θρόνου της Ευριδίκης" σε τάφο στη Βεργίνα...

image.jpg

Και τις Σφίγγες στα πόδια του ίδιου θρόνου..

sfiges_evridiki_17102014164638.PNG

• Like 1
  • Απαντ. 8,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

επισης γελια πολλα με αυτους που λεγαν οτι οι ογκολιθοι που λειπαν απο τους τοιχους σφραγισης ηταν μερος του σχεδιου κατασκευης!

Μη μιλησω καν για αυτους που λεγαν οτι τα αγαλματα φτιαχτηκαν επιτηδες σπασμενα για συμβολισμο..

Να πω και για εκεινους που λεγαν οτι ειναι τελετουργικο ολα?

• Like 1
Δημοσ.

Στην άποψή της ότι ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει σε επιφανή Μακεδόνα στρατιωτικό επιμένει η Κατερίνα Περιστέρη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη συνέντευξη Τύπου για την ανακάλυψη σκελετού στον τύμβο, η κυρία Περιστέρη έδειξε να ξαφνιάζει ακόμα και τις κυρίες Παναγιωταρέα και Μενδώνη, όταν εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι ο τάφος ανήκει σε άνδρα, στρατηγό.

Η ίδια, ωστόσο, πήρε αποστάσεις από την άποψη ότι πρόκειται για τον Μέγα Αλέξανδρο.

http://www.zougla.gr/amfipoli/article/peristeri-o-tafos-aniki-se-spoudeo-andra

Δημοσ.

Το χρώμα στη λάρνακα (τιρκουάζ/θαλασσί) μου κάνει για γυναίκα πάντως.. Ξέρουμε κάτι περι κατασκευής σαρκοφάγων, για τα υλικα και την διακοσμηση και τι σημαινουν?

Υπαρχει γυναικεια λαρνακα στη Βεργινα, και αν ναι απο τι υλικο ειναι..? Του Φιλιππου ειναι χρυση

Χρυσή είναι και η γυναικεία λάρνακα, λίγο μικρότερη. Του μικρού πρίγκηπα δεν είναι χρυσή και δεν είναι λάρνακα, στυλ μικρής και όχι τόσο χοντρής νταμιζάνας έχει για να καταλάβεις.

από την ανθρωπολογική τι μπορεί να βγάλουν;; Μπορούν απ'το dna να βρουν το πρόσωπο ξερω γω;;

Πρέπει να υπάρχει ήδη γνωστό DNA για να γίνει ταυτοποίηση, δηλαδή να ξέρουν ότι πχ αυτό το DNA ανήκει στην τάδε και να ταυτοποιήσουν αν υπάρχει συγγένεια

Χάθηκε να χουν έθιμο να βάζουν μια επιγραφή με το όνομα του νεκρού ρε γαμώτο........;

Οι βασιλικοί τάφοι του Ανδρόνικου επιγραφές δεν είχαν μέσα. Αντίθετα έχουν βρεθεί επιγραφές σε τάφους απλών ανθρώπων, ευγενών, κτλ

DNA από τα οστά μπορεί να εξαχθεί?

Αν ναι, μπορεί να ταυτοποιηθεί με τον Φίλιππο, αν υπάρχει συγγένεια.

Αν τα οστά έχουν υποστεί καύση, όχι.

Τα οστά του τάφου που έχει ταυτοποιηθεί με του Φιλίππου είναι καμμένα και δεν μπορούν να εξάγουν DNA από αυτά.

Απο τα γυαλινα που βρεθηκαν, μου παει κατευθειαν στο μυαλο οτι αρπαξαν την σαρκοφαγο(αν υπηρχε μεσα) και εβγαλαν και εβαλαν απλα μεσα σε ενα απλο φερετρο τα κοκκαλα που περιειχε...

Just a thought....... :ph34r:

Σε περίπτωση σύλλησης τα οστά αρπάζονται μαζί με την σαρκοφάγο συνήθως γιατί δεν έχουν πολύ βάρος. Αν θυμάμαι καλά η λάρνακα του Φιλίππου ζυγίζει γύρω στα 7 κιλά. Τα κόκκαλα βασικά δεν είναι βαριά.

Δημοσ.

επισης γελια πολλα με αυτους που λεγαν οτι οι ογκολιθοι που λειπαν απο τους τοιχους σφραγισης ηταν μερος του σχεδιου κατασκευης!

Μη μιλησω καν για αυτους που λεγαν οτι τα αγαλματα φτιαχτηκαν επιτηδες σπασμενα για συμβολισμο..

Να πω και για εκεινους που λεγαν οτι ειναι τελετουργικο ολα?

Οκ όντως είναι συλλημένος, εγώ έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα λέω πάλι καλά που βρέθηκε σκελετός. Τώρα δεν θα τσακωθούμε για τα υπόλοιπα, το τι είπαμε τι υποθέσαμε κτλ ανήκουν στο παρελθόν.

• Like 1
Δημοσ.

Κάτι μου λέει όμως ότι ο Τόξο μας ελπίζει περισσότερο για Ηφαιστίωνα παρά για Άλεξ, σε αντίθεση με σένα =p

Confirm or deny, Τόξο.

• Like 1
Δημοσ.

Το κάτω αριστερά, παίζει να είναι χτένα;

image.ashx?fid=1546369

Κάτι μου λέει όμως ότι ο Τόξο μας ελπίζει περισσότερο για Ηφαιστίωνα παρά για Άλεξ, σε αντίθεση με σένα =p

Confirm or deny, Τόξο.

Αν είναι ο Ηφαιστίωνας, την άλλη μέρα θα νομιμοποιηθούν οι γάμοι στην Ελλάδα μεταξύ ομοφυλοφίλων άνετα. :P

Δημοσ.

Confirm or deny, Τόξο.

Κοίτα να ήταν παρεάκι δε θα με χάλαγε.Θα ξύπναγε τους νεοελλαδιστάν στην πραγματικότητα της ομοφυλοφιλίας του μεγαλέκου.Αν δεν βρεθεί κ 2ος άνδρας νεκρός τότε I am in double mind.Τα Σέρρας είναι το ιδιαίτερο πατρίντα μου, ένας Μέγαλεκος θα έχει άλλο πρεστίζ πως να γίνει.Θα προτάξω οριακά τον Σερραικό τοπικισμό μου από την γκέι προπαγάνδα, αν κ με βαριά καρδιά.

• Like 1
Δημοσ.

54 εκατοστά πλάτος για σαρκοφάγο, διακοσμητικά και ανθρώπινο σώμα μου φαίνεται πολύ λίγος χώρος για να το κατασκευάσανε έτσι χωρίς λόγο. Πιστεύω οτι δεξιά ή αριστερά, υπάρχει κι άλλος τάφος ή κάποια σκαλιά για πιο κάτω..

TafosAmfipoliskitsoSk.jpg

Επίσης όπως είπα και πιο πάνω, πιστεύω οτι το κάτω αριστερό κοκκάλινο εύρημα, είναι κομμάτι χτένας.

image.ashx?fid=1546369

Βίντεο απο ΝΕΡΙΤ σχετικά με τη συνέντευξη τύπου σήμερα και δηλώσεις Περιστέρη.

Η Μενδώνη με φούτερ στις δηλώσεις της.. ΤΑ ΕΙΔΑ ΟΛΑ. 12:55"

Δημοσ.

Εμένα μου κάνει νορμάλ το πλάτος, ένα συνήθες ανθρώπινο σώμα με μεγαλύτερο σημείο ανοίγματος τους ώμους στην ουσία, δεν είναι παραπάνω από αυτό, βασικά και αρκετά μικρότερο (και τουλάχιστον για τον Άλεξ που έχεις στο μυαλό, όλες οι απεικονήσεις που έχουμε, έτσι κι αλλιώς μια μπουκιά τον παρουσιάζουν αν δεν κάνω λάθος). Πόσο μάλλον αν μιλάμε για σωρό=αφυδάτωση=μικρότερα μεγέθη. Τώρα διακοσμητικά/αντικείμενα γιατί τα υπολογίζεις απαραίτητα σε πλάτος, από πάνω θα τα ακουμπούσανε.

Δημοσ.

Εμένα μου κάνει νορμάλ το πλάτος, ένα συνήθες ανθρώπινο σώμα με μεγαλύτερο σημείο ανοίγματος τους ώμους στην ουσία, δεν είναι παραπάνω από αυτό, μην πω βασικά σίγουρα μικρότερο. Πόσο μάλλον αν μιλάμε για σωρό=αφιδάτωση=μικρότερα μεγέθη. Τώρα διακοσμητικά και αντικείμενα γιατί τα υπολογίζεις απαραίτητα σε πλάτος, από πάνω θα τα ακουμπούσανε.

Κάνεις λάθος.. Το φέρετρο ηταν ΜΕΣΑ στο άνοιγμα των 54cm.. Οπότε ο χώρος για το σώμα ήταν 54cm μειον τα cm του πλάτους των 2 πλευρών του ξύλου.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...