Προς το περιεχόμενο

230 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Ποιος πιστεύετε ότι θάφτηκε στον τύμβο;

• Μέγας Αλέξανδρος
      66
    • Ρωξάνη & Αλέξανδρος Δ'
      11
    • Ολυμπιάδα
      13
    • Ηρακλής, γιος του Αλεξάνδρου
      4
    • Θεσσαλονίκη, αδερφή του Αλεξάνδρου
      4
    • Κλεοπάτρα, αδερφή του Αλεξάνδρου
      2
    • Φίλιππος Β' (για όσους αμφισβητούν την έρευσή του)
      1
    • Φίλιππος ο Αριδαίος
      0
    • Ηφαιστίωνας
      26
    • Κάσσανδρος
      17
    • Αντίπατρος
      3
    • Αντίγονος ο μονόφθαλμος
      2
    • Νέαρχος
      11
    • Λαομέδων
      2
    • Κενοτάφιο φτιαγμένο για το Μέγα Αλέξανδρο
      33
    • Πολυάνδρειο στρατιωτών
      12
    • Άλλο (πείτε ποιος)
      23
  2. 2. Τι θεωρείτε πιθανότερο σχετικά με τη σύληση του τύμβου;

• Ο τύμβος δεν είναι συλημένος.
      36
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πριν πολλούς αιώνες.
      93
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς στη σύγχρονη εποχή.
      10
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πολλές φορές σε διάφορες περιόδους.
      49
    • Ο τύμβος έχει συληθεί ολοκληρωτικά ως αποτέλεσμα μίας ή πολλών διαφορετικών συλήσεων.
      27
    • Ο τύμβος έχει λεηλατηθεί και καταστραφεί.
      6
    • Άλλο (εξηγείστε).
      9
  3. 3. Από που προέρχεται η άμμος;

• Η άμμος προέρχεται από φυσικά αίτια.
      59
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε από την αρχή αμέσως μετά την ταφή του νεκρού.
      67
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε αργότερα.
      85
    • Άλλο (εξηγείστε).
      19

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Συγκεντρωμένες όλες οι φωτογραφίες τις ανασκαφής σε Powerpoint.. Και απο τον περίβολο, και απο το λιοντάρι, και παλιότερες της περιοχής κλπ κλπ, ΟΛΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ.

https://www.mediafire.com/?dn2rycdt04ndxnb

Swimmer21 είσαι εξαιρετικά συμπαθής, αλλά μάλλον είσαι νέος και δεν έχεις εμπειρία με τα θέματα τεκμηρίωσης και πνευματικής ιδιοκτησίας. το συγκεκριμένο αρχείο δεν παιδεύτηκες εσύ να το φτιάξεις, αλλά κάποιος άλλος, θα έπρεπε να τον αναφέρεις. Προσωπικά θεώρησα πως εσύ συγκέντρωσες όλες τις φωτό, κάτι μου φάνηκε απόλυτα φυσιολογικό, είναι προφανές το μεράκι σου για το θέμα, αλλά αδίκησα τον αρχικό κατασκευαστή, όπως μου είπανε εκεί που έκανα την παράθεση και που τον βρήκα μόλις εδώ:

blank.gif Ο/Η 333 είπε...

Όπως ανέφερα και στο γκρουπ, έχω αρχειοθετήσει σχεδόν όλες τις φωτογραφίες της ανασκαφής σε αρχείο power point [παρουσίαση].

Όποιος θέλει ας κατεβάσει το αρχείο:

https://www.mediafire.com/?dn2rycdt04ndxnb

7 Νοεμβρίου 2014 - 11:22 μ.μ.

https://www.blogger.com/comment.g?postID=5274366318387705817&blogID=7709388592307547259&isPopup=false&page=8

Σε παρακαλώ και πάλι να βάζεις την αρχική πηγή.

Με εκτίμηση 

Βασιλική Σιάπκα

• Like 1
  • Απαντ. 8,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Φυσικά, δεν είπα οτι το εφτιαξα εγώ, εδώ βάζουμε συνήθως ειδήσεις και λινκ που βρίσκουμε απο αλλου, αλλά ο φίλος που το εφτιαξε θα μπορούσε να βάλει το όνομα του στο τέλος τουλαχιστον.

Συν οτι αν κάποιος εδώ μέσα ακούσει Εμπεδοτιμος, ουτε που θα το δει..

• Like 1
Δημοσ.

Εσύ ανεξάρτητα εάν ο άλλος είναι με το όνομά του ή με ένα παρωνύμιο πρέπει  να τον αναφέρεις ως δημιουργό.

μπορείς να γράφεις γενικά : σε ένα μπλογκ που ασχολείται με το θέμα ο σχολιαστής 333 έφτιαξε αυτό:

πρέπει να το κάνεις αυτό, είναι θέμα εμπιστοσύνης. σ΄ ευχαριστώ πολύ που μου απάντησες  :-)

• Like 2
Δημοσ.

Σκανάρισμα στα «σπλάχνα» του Λόφου της Αμφίπολης

Κατω κατω, ενδιαφερον...

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει η σεισμική τομογραφία που έγινε το 1998 από τους γεωφυσικούς κκ. Λάζαρο Πολυμενάκο, Σταύρο Παπακαμαρινόπουλο, Αθανάσιο Λιόση (Εργαστήριο Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών) με τη συμμετοχή της αρχαιολόγου κυρίας Χάιδως Κουκούλη-Χρυσανθάκη (τότε προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων).

Ήταν μια διεπιστημονική συνεργασία και η μελέτη, με επεξεργασία των στοιχείων, που δημοσιεύθηκε το 2004 (Archaeological Prospection 11, 145-158). Είχαν εντοπιστεί με τη μέθοδο της σεισμικής ανάκλασης σημεία που έδειχναν την πιθανή ύπαρξη ανθρωπογενών δομών στο εσωτερικό του λόφου Καστά.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο κ. Πολυμενάκος έκανε εκτιμήσεις για τον τρόπο που «αναπτύσσεται » το μνημείο -μίλησε στις αρχές Οκτωβρίου στο «Πρώτο Θέμα»- έχοντας επανεξετάσει τα αποτελέσματα της σεισμικής τομογραφίας. Τα στοιχεία έδειχναν δύο «διαδρόμους » μέσα στον λόφο, που από διαφορετικές κατευθύνσεις (νότια και βορειοδυτικά)... συγκλίνουν σε κάποιο «σημείο», σε χώρο όπου πιθανόν να υπάρχουν κατασκευές.

• Like 4
Δημοσ.

Τελικά έχουν βγάλει όλα τα χώματα απο τον τελευταίο θάλαμο και έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο;

Τι λέει η τελευταία ανακοίνωση;

Δημοσ.

Φωτογραφίες απο τα μάρμαρα δίπλα από τη βάση του Λέοντα της Αμφίπολης και του περιβόλου..

2cyi0pj.jpg

ivim2r.jpg

i6gvo5.jpg

Απο μέλος blog που πήγε και τα φωτογράφισε

• Like 2
Δημοσ.

Ο καθ. Βαλαβάνης βλέπει τα πράγματα νηφάλια και υπογραμμίζει τη μοναδικότητα των μέχρι τώρα ευρημάτων.

Εξηγεί επίσης γιατί αισθάνεται απογοητευμένος ο πολύς κόσμος, αλλά όχι και οι αρχαιολόγοι!

http://www.thetoc.gr/webtv/toc-studio/amfipoli-lathos-mia-amesi-sundesi-tou-tafou-me-ton-aleksandro

Δημοσ.

Για την πυραμίδα που υποτίθεται μπορεί να βρίσκεται στο λόφο δίπλα έχει γίνει λόγος? θα γίνει και εκεί γεωσκοπική μελέτη?

Δημοσ.

Ο καθ. Βαλαβάνης βλέπει τα πράγματα νηφάλια και υπογραμμίζει τη μοναδικότητα των μέχρι τώρα ευρημάτων.

Εξηγεί επίσης γιατί αισθάνεται απογοητευμένος ο πολύς κόσμος, αλλά όχι και οι αρχαιολόγοι!

http://www.thetoc.gr/webtv/toc-studio/amfipoli-lathos-mia-amesi-sundesi-tou-tafou-me-ton-aleksandro

Ωραίος ο τρόπος που διατυπώνει την άποψή του στο θέμα της σύνδεσης του τάφου με Μ. Αλέξανδρο.

Δημοσ.

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Νομίζω ότι και ο πίσω λόφος ψήνεται να του κάνεις γεωσκοπηση. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το κόστος βεβαια...

Μα το έχω ξαναπεί, παίζει να υπάρχει πυραμίδα απο δίπλα!!!

piramida.jpg

pyramid-01-630x380.jpg

piramis1.jpg

Δημοσ.

Τελικά έχουν βγάλει όλα τα χώματα απο τον τελευταίο θάλαμο και έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο;

Τι λέει η τελευταία ανακοίνωση;

Κανείς;

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...