Προς το περιεχόμενο

230 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Ποιος πιστεύετε ότι θάφτηκε στον τύμβο;

• Μέγας Αλέξανδρος
      66
    • Ρωξάνη & Αλέξανδρος Δ'
      11
    • Ολυμπιάδα
      13
    • Ηρακλής, γιος του Αλεξάνδρου
      4
    • Θεσσαλονίκη, αδερφή του Αλεξάνδρου
      4
    • Κλεοπάτρα, αδερφή του Αλεξάνδρου
      2
    • Φίλιππος Β' (για όσους αμφισβητούν την έρευσή του)
      1
    • Φίλιππος ο Αριδαίος
      0
    • Ηφαιστίωνας
      26
    • Κάσσανδρος
      17
    • Αντίπατρος
      3
    • Αντίγονος ο μονόφθαλμος
      2
    • Νέαρχος
      11
    • Λαομέδων
      2
    • Κενοτάφιο φτιαγμένο για το Μέγα Αλέξανδρο
      33
    • Πολυάνδρειο στρατιωτών
      12
    • Άλλο (πείτε ποιος)
      23
  2. 2. Τι θεωρείτε πιθανότερο σχετικά με τη σύληση του τύμβου;

• Ο τύμβος δεν είναι συλημένος.
      36
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πριν πολλούς αιώνες.
      93
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς στη σύγχρονη εποχή.
      10
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πολλές φορές σε διάφορες περιόδους.
      49
    • Ο τύμβος έχει συληθεί ολοκληρωτικά ως αποτέλεσμα μίας ή πολλών διαφορετικών συλήσεων.
      27
    • Ο τύμβος έχει λεηλατηθεί και καταστραφεί.
      6
    • Άλλο (εξηγείστε).
      9
  3. 3. Από που προέρχεται η άμμος;

• Η άμμος προέρχεται από φυσικά αίτια.
      59
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε από την αρχή αμέσως μετά την ταφή του νεκρού.
      67
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε αργότερα.
      85
    • Άλλο (εξηγείστε).
      19

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γουσταρω να φερανε τις σφιγγες απο Αιγυπτο μαζι με τα κοκκαλα του Μεγα Αλεξανδρου καποια στιγμη μετα την 1η ταφη του, και να ειναι οντως θαμμενος στην Αμφιπολη.. να τρελαθει ολος ο κοσμος..

Το ξερω οτι ειναι ελαχιστες οι πιθανοτητες να ειναι εκει θαμμενος, αλλα πορωνομαι με κατι τετοια.. Γενικα εμεις οι Ελληνες μπορει να ειμαστε/μας κανανε σκατολαο με ενα σωρο ελαττωματα  αλλα αρκει 1 τσακ και ενωνομαστε ρε παιδι μου, ανυψωνεται το ηθικο μας.. εγω πχ ανατριχιαζω στην ιδεα να βρεθει ο Μεγας Αλεξανδρος εκει.

• Like 3
  • Απαντ. 8,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Εμένα αυτό μου θυμίζει την πύλη των λεόντων που έκλεψαν τα κεφάλια τους. Ισως παίζει κάτι τέτοιο. Και προσωπικά δεν πιστεύω οτι η θέση των σφιγγών είναι εκεί που είναι τώρα.

Δημοσ.

Σκεφτομαι το σεναριο δηλαδη να βεβηλωθηκε ο ταφος του Μεγα Αλεξανδρου στην Αιγυπτο και να καταστραφηκαν οι σφιγγες εκει, και να πηραν οτι απεμεινε και να τον φερανε στην Ελλαδα στον οικογενειακο ταφο του.. Αναγκαστικά και οι φυλακες/αγαλματα αν και κατεστραμμένα ηρθαν μαζι του στην Ελλαδα..

• Like 1
Δημοσ.

Kαι πες ότι μεταφέρθηκαν από αλλού. Με ποια λογική επιλέγεις να τα αποκεφαλίσεις  α) ενώ έχεις επιλογή να τα τοποθετήσεις λίγο πιο μπροστά που δεν σε περιορίζει η καμάρα. και β) όταν πρόκειται υποτίθεται για φύλακες.

Το γεγονός να τα βρήκαν έτσι ή να τους σπάσαν στη μεταφορά το ξεχνάμε;

Σενάρια γράφουμε, μην τα διαβάζουμε μετά από βδομάδες-μήνες-χρόνια και γελάμε, έτσι;

:P

Δημοσ.

Επίσης 

Στις ελληνικές αναπαραστάσεις η Σφίγγα απεικονίζεται ως φτερωτό λιοντάρι με κεφάλι γυναίκας (εν αντιθέσει με τη Σφίγγα της Αιγύπτου, που δεν έχει φτερά) ή ως γυναίκα με πέλματα και στήθη λιονταριού , ουράερπετού και φτερά πτηνού. Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη σφίγγω.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%86%CE%AF%CE%B3%CE%B3%CE%B1_(%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1)

Δημοσ.

Γουσταρω να φερανε τις σφιγγες απο Αιγυπτο μαζι με τα κοκκαλα του Μεγα Αλεξανδρου καποια στιγμη μετα την 1η ταφη του, και να ειναι οντως θαμμενος στην Αμφιπολη.. να τρελαθει ολος ο κοσμος..

Το ξερω οτι ειναι ελαχιστες οι πιθανοτητες να ειναι εκει θαμμενος, αλλα πορωνομαι με κατι τετοια.. Γενικα εμεις οι Ελληνες μπορει να ειμαστε/μας κανανε σκατολαο με ενα σωρο ελαττωματα  αλλα αρκει 1 τσακ και ενωνομαστε ρε παιδι μου, ανυψωνεται το ηθικο μας.. εγω πχ ανατριχιαζω στην ιδεα να βρεθει ο Μεγας Αλεξανδρος εκει.

Αντε Αλέξαντρε τρέλανε μας κι άλλο... Κι εγώ δε κρατιέμαι να βγω με τη σημαία στην Ομόνοια...

• Like 1
Δημοσ.

Sphinxes were popular in ancient art, especially as sculptural grave stele set upon the tombs of men who died in youth. Decorative sphinxes also appear in animal processions on archaic Greek vases, often alongside lions and bird-bodies sirens.

http://www.theoi.com/Ther/Sphinx.html

Seated on gravestones, sphinxes guarded the dead from intruders and grave robbers. The sphinx sat along the top edge of the stone, with her head turned sideways to face and frighten away any strangers who dared approach the grave. 

Other sphinxes, less haunting or daunting, and facing straight ahead, were placed on top of free-standing columns set up in temple precincts by various wealthy donors. 
Δημοσ.

Κακά τα ψέμματα, ελάχιστες ως μηδαμινές είναι οι πιθανότητες.

Αν είναι όμως ο τάφος της Ρωξάνης και του γιου του, πολύ πιθανόν να βρεθεί και τρίτη άδεια λάρνακα, προς τιμήν.

Μην ξεχνάμε ότι η σωρός του Αλέξανδρου πριν κλαπεί και ταφεί στη Μέμφιδα, μεταφερόταν πίσω στην Μακεδονία. Λογικό είναι είτε να είχαν ήδη χτίσει τάφο, όπως μεριμνούσαν από πριν για τους τάφους τους τότε, είτε να είχαν ξεκινήσει το κτίσιμο.

Δεν νομίζω να παρελάμβαναν σωρό αυτοκράτορα στη Μακεδονία και μετά να ξεκινούσαν τις εργασίες..

Δημοσ.

Αντε Αλέξαντρε τρέλανε μας κι άλλο... Κι εγώ δε κρατιέμαι να βγω με τη σημαία στην Ομόνοια...

Ξερεις τι εννοω μην το παμε στους Ελληνάρες το θέμα.. Εσύ δηλαδή σαν Βαγγέλης δεν θα νιώσεις κάτι αν βρεθεί ο Μέγας Αλέξανδρος στην Αμφίπολη.. Οχι οτι θα βελτιωθεί η προσωπική σου ζωή, η τα προβλήματα της χώρας, αλλά δεν είναι και να μην μας νοιάζει το θέμα..

• Like 2
Δημοσ.

Sphinxes were popular in ancient art, especially as sculptural grave stele set upon the tombs of men who died in youth. Decorative sphinxes also appear in animal processions on archaic Greek vases, often alongside lions and bird-bodies sirens.[/size]

http://www.theoi.com/Ther/Sphinx.html

Seated on gravestones, sphinxes guarded the dead from intruders and grave robbers. The sphinx sat along the top edge of the stone, with her head turned sideways to face and frighten away any strangers who dared approach the grave.

Other sphinxes, less haunting or daunting, and facing straight ahead, were placed on top of free-standing columns set up in temple precincts by various wealthy donors.

http://www.ancientworlds.net/aw/Article/678363

Οι σφίγγες στους αιγυπτιακούς τάφους ήταν φύλακες. Δεν έχει βρεθεί ποτέ σφίγγα σε ελληνικό τάφο.

Εκτός κι αν κάνω λάθος, ας με διαψεύσει αν γνωρίζει κάποιος.

Δημοσ.

Δεν νομίζω να παρελάμβαναν σωρό αυτοκράτορα στη Μακεδονία και μετά να ξεκινούσαν τις εργασίες..

Ναι εννοώ να υπήρχε ήδη ένας οικογενειακός τάφος στην Αμφίπολη και οταν φέρανε τον Αλέξανδρο με τα αγάλματα, προσωπικά αντικείμενα κλπ να τα βάλανε όλα εκεί..

Δημοσ.

Κακά τα ψέμματα, ελάχιστες ως μηδαμινές είναι οι πιθανότητες.

Αν είναι όμως ο τάφος της Ρωξάνης και του γιου του, πολύ πιθανόν να βρεθεί και τρίτη άδεια λάρνακα, προς τιμήν.

Μην ξεχνάμε ότι η σωρός του Αλέξανδρου πριν κλαπεί και ταφεί στη Μέμφιδα, μεταφερόταν πίσω στην Μακεδονία. Λογικό είναι είτε να είχαν ήδη χτίσει τάφο, όπως μεριμνούσαν από πριν για τους τάφους τους τότε, είτε να είχαν ξεκινήσει το κτίσιμο.

Ναι, να μη τα ξεχνάμε αυτά... :whistle:  Ποιοι ιστορικοί είπαμε τα αναφέρουν;

Ξερεις τι εννοω μην το παμε στους Ελληνάρες το θέμα.. Εσύ δηλαδή σαν Βαγγέλης δεν θα νιώσεις κάτι αν βρεθεί ο Μέγας Αλέξανδρος στην Αμφίπολη.. Οχι οτι θα βελτιωθεί η προσωπική σου ζωή, η τα προβλήματα της χώρας, αλλά δεν είναι και να μην μας νοιάζει το θέμα..

Δε ξέρω αν θα νιώσω κάτι ή αν θα ένιωθα διαφορετικά απ ότι αν έβρισκαν πχ τα οστά του Χίτλερ. Δεν έχω και καμιά αγωνία για τα οστά του Αλέξαντρου ή της γυναίκας του... Πιο πολύ με ενδιαφέρει η ίδια η αρχιτεκτονική του μνημείου, τυχόν επιγραφές που αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα, αντικείμενα σχετικά με τη ζωή των αρχαίων κλπ...

Ουτε νιώθω ότι ο αρχαιοελληνικός κόσμος είναι αποκλειστικά δική μας κληρονομιά. Απλά σαν κάτοικοι αυτού του τόπου έχουμε μια παραπάνω υποχρέωση στο να αναδεικνύουμε τους συγκεκριμένους πολιτισμούς και τα μνημεία τους.

• Like 1
Δημοσ.

@Grey,

αναφέρθηκα σε συγκεκριμένο σενάριο το οποίο δε βρίσκω λογικό και θεωρώ ήδη ανέκδοτο: αυτό που λέει ότι είτε τα έφτιαξαν λάθος (lol αλλά είπαμε, πες πως ναι) ή έστω και να ήρθαν από αλλού, ότι τέλος πάντων τα είχαν εκεί ολόκληρα και σκόπιμα τα αποκεφάλισαν απλά και μόνο για να χωρέσουν / τοποθετηθούν στο σημείο που τα βλέπουμε έστω και ακέφαλα. Δεν βρίσκω ίχνος λογικής σε αυτό.

Τα υπόλοιπα σενάρια -άλλα λιγότερο, άλλα περισσότερο- τα θεωρώ συζητήσιμα.

• Like 2
Δημοσ.

Το να ήρθαν από αλλού και να τοποθετήθηκαν εκεί, είναι ένα πολύ συνετό σενάριο. 

Το γιατί είναι ακέφαλες, ίσως λυθεί μόλις ανοίξει ο τάφος. Παίζει τα κεφάλια να είναι εντός του τάφου για κάποιο λόγο.

Ίσως επειδή ήρθαν ξεχωριστά από τα σώματα? Ίσως αφαιρέθηκαν για να θαφτεί ο τάφος? Μην ξεχνάμε ότι ο τάφος θάφτηκε και σφραγίστηκε για να μη γίνει βορρά τυμβωρύχων.

Σενάριο τώρα σχετικά με τον τάφο (επιστημονικής φαντασίας):

Η Σουλβατζή βρήκε τον πραγματικό τάφο του Αλέκου του Παοκτζή (sorry zio, δεν το λέω από ασέβεια, χαβαλέ κάνουμε) στην Αίγυπτο.

Ο Σημίταρος και οι Αιγύπτιοι το αποσιώπησαν (άγνωστο γιατί) και συνεννοήθηκαν. Εδώ και ένα χρόνο η κυρία Περιστέρη και η ομάδα της απλά έστηνε το σκηνικό για τον τάφο του Αλέκου με τα αντικείμενα που έφτασαν από την Αίγυπτο και τοποθετήθηκαν σε αυτό τον τάφο. Εξού και οι σφίγγες.

Δεν υπήρχαν σφίγγες εκεί, εστάλησαν από την Αίγυπτο και εμείς τις βάλαμε εκεί μεταγενέστερα, αλλά δεν χωρούσαν τα κεφάλια και τα αφαιρέσαμε.

Όσκαρ συνομωσιολογίας παρακαλώ ΤΩΡΑ

• Like 2
Δημοσ.

Ναι, να μη τα ξεχνάμε αυτά... :whistle: Ποιοι ιστορικοί είπαμε τα αναφέρουν;

Ο Παυσανίας αναφέρει για την Μέμφιδα

"Επί άρχοντος Αρχίππου, Αλέξανδρος τίθεται εν Μέμφει καί Περδίκας στρατεύει κατά τής Αιγύπτου, όπου αποθνήσκει"

Το ότι εκλάπη η σωρός, θέλεις και εκεί όνομα ιστορικού; Να το ψάξω αν είναι

Γα το νεκρικό μνημείο στη μακεδονία, κοινή λογική είναι. Αν μεταφέρονταν εκεί η σωρός, δεν νομίζω να την άφηναν στα όρνια..

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...