Προς το περιεχόμενο

230 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Ποιος πιστεύετε ότι θάφτηκε στον τύμβο;

• Μέγας Αλέξανδρος
      66
    • Ρωξάνη & Αλέξανδρος Δ'
      11
    • Ολυμπιάδα
      13
    • Ηρακλής, γιος του Αλεξάνδρου
      4
    • Θεσσαλονίκη, αδερφή του Αλεξάνδρου
      4
    • Κλεοπάτρα, αδερφή του Αλεξάνδρου
      2
    • Φίλιππος Β' (για όσους αμφισβητούν την έρευσή του)
      1
    • Φίλιππος ο Αριδαίος
      0
    • Ηφαιστίωνας
      26
    • Κάσσανδρος
      17
    • Αντίπατρος
      3
    • Αντίγονος ο μονόφθαλμος
      2
    • Νέαρχος
      11
    • Λαομέδων
      2
    • Κενοτάφιο φτιαγμένο για το Μέγα Αλέξανδρο
      33
    • Πολυάνδρειο στρατιωτών
      12
    • Άλλο (πείτε ποιος)
      23
  2. 2. Τι θεωρείτε πιθανότερο σχετικά με τη σύληση του τύμβου;

• Ο τύμβος δεν είναι συλημένος.
      36
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πριν πολλούς αιώνες.
      93
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς στη σύγχρονη εποχή.
      10
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πολλές φορές σε διάφορες περιόδους.
      49
    • Ο τύμβος έχει συληθεί ολοκληρωτικά ως αποτέλεσμα μίας ή πολλών διαφορετικών συλήσεων.
      27
    • Ο τύμβος έχει λεηλατηθεί και καταστραφεί.
      6
    • Άλλο (εξηγείστε).
      9
  3. 3. Από που προέρχεται η άμμος;

• Η άμμος προέρχεται από φυσικά αίτια.
      59
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε από την αρχή αμέσως μετά την ταφή του νεκρού.
      67
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε αργότερα.
      85
    • Άλλο (εξηγείστε).
      19

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τζαμπα? Πιστευεις ότι σε καθε ανασκαφη παίρνει αποσπαση ενας δ.υ. για να βοηθησει? Η ομαδα της περιστέρη εχει προσλαβει έναν εργολάβο με εμπειρία στις ανασκαφες.

Ξερεις το κοστος μονο του φαγητου για να ταισεις 50 ατομα?

Τιποτε δεν ειναι τζαμπα. Τιποτε δε δινει το κρατος. Δεν υπαρχει τέτοια μεριμνα. H εκάστοτε εφορεια αρχαιότητων έχει έναν προ υπολογισμό κ κάνει τα κουμαντα της:-)

• Like 1
  • Απαντ. 8,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Ρε παιδια, γιατι εμενα μου φαινεται οτι τα κεφαλια χωρανε; και μαλιστα αν τα φτερα ειναι διπλωμενα προς τα κατω, και αυτα χωρανε..

• Like 4
Δημοσ.

Γιατί λέγονται εφορίες αρχαιοτήτων!

Εφορειες (με ει)

Απ το εφορευω=εποπτευω

Και εγω με ι το εγραψα εκ παραδρομής :-)

• Like 3
Δημοσ.

Ρε παιδια, γιατι εμενα μου φαινεται οτι τα κεφαλια χωρανε; και μαλιστα αν τα φτερα ειναι διπλωμενα προς τα κατω, και αυτα χωρανε..

Οσον αφορα τα κεφαλια τωρα... οπως φαινεται και στη φωτο (μια σελιδα πισω) τα κεφαλια δεν παιζει να τα εσπασαν αρχαιοκαπηλοι. Υπαρχει ενας κενος κυκλος στην βαση του λαιμου. Μαλλον τα κεφαλια τα εφτιαχναν μετα και τα εβαζαν, και απλα εδω δεν χωραγαν. Αλλα τα φτερα παλι. . Επισης, αν δεν χωραγαν τα κεφαλια, δεν μπορουσαν να τοποθετησουν τα αγαλματα πιο κοντα το ενα με το αλλο ωστε τα κεφαλια τους να ειναι πιο κοντα στη καμαρα της εισοδου;.

samaras_amfipoli_arx_8-600-x-389.png

• Like 1
Δημοσ.

Οσον αφορα τα κεφαλια τωρα... οπως φαινεται και στη φωτο (μια σελιδα πισω) τα κεφαλια δεν παιζει να τα εσπασαν αρχαιοκαπηλοι. Υπαρχει ενας κενος κυκλος στην βαση του λαιμου. Μαλλον τα κεφαλια τα εφτιαχναν μετα και τα εβαζαν, και απλα εδω δεν χωραγαν. Αλλα τα φτερα παλι. . Επισης, αν δεν χωραγαν τα κεφαλια, δεν μπορουσαν να τοποθετησουν τα αγαλματα πιο κοντα το ενα με το αλλο ωστε τα κεφαλια τους να ειναι πιο κοντα στη καμαρα της εισοδου;.

Αν τα έβαζαν πιο κοντά θα έφραζαν τελείως την είσοδο.

Και πίσω από τον κενό κύκλο που λες υπάρχει και άλλος για φτερά. Σύμφωνα με το σώμα του λιονταριού, κεφάλι και φτερά θα ήταν σε ανάλογο μέγεθος που δεν χωρά στο ημιμύκλιο.

Δημοσ.

ναι, αλλα εχω δει και παρομοιες σφιγγες οι οποιες εχουν πιο μικρο κεφαλι.. σαν θηλυκο λιονταρι.. εγω ετσι το σκεφτομαι, σαν πανθηρα..

Κατι τετοιο στο περιπου 

1915994_00d0_625x1000.jpg

Και επισης.. αυτο εδω σε αρσενικο ομως, και παλι μου φαινεται θα χωραγε..

london_367.jpg

Δημοσ.

Δεν τον είχα προσέξει αυτόν τον σφαιρικό χώρο κάτω από το κεφάλι. Όντως πολύ καλή παρατήρηση.

Δημοσ.

Οι Αρχαιοι κατασκευασαν τεραστιο ταφο που ομοιο του στην Ελλαδα δεν εχουμε δει, αλλα πεσανε εξω στους υπολογισμους  και ειχαν αγαλματα που δεν χωραγαν στην κατασκευη και για αυτο αναγκαστηκαν να τους σπασουν τα κεφαλια και τα φτερα.Ιστοριες για αγριους.Δευτερη δικαιολογια, το πιθανοτερο ειναι η κοπη κεφαλων και φτερων να ειναι μερος μιας ταφικης τελετουργιας.Αυτη μου αρεσει πολυ,δεν υπαρχει τιποτα καλυτερο απο δυο αναπηρους φυλακες αγαλματα, για την συμβολικη προστασια του ταφου.   :-)

• Like 8
Δημοσ.

ναι, αλλα εχω δει και παρομοιες σφιγγες οι οποιες εχουν πιο μικρο κεφαλι.. σαν θηλυκο λιονταρι.. εγω ετσι το σκεφτομαι, σαν πανθηρα..

Κατι τετοιο στο περιπου 

1915994_00d0_625x1000.jpg

Και επισης.. αυτο εδω σε αρσενικο ομως, και παλι μου φαινεται θα χωραγε..

london_367.jpg

Το πρώτο είναι αυγυπτιακή γάτα, δεν παίζει. Η αιγυπτιακή σφίγγα είναι πάντα ξαπλωμένη, η μακεδονική καθισμένη.

Στο δεύτερο λείπουν τα φτερά και, πιστεύω, σαν θηλυκό δεν είναι τόσο μεγαλοπρεπές.

Εδώ πάρε ιδέα από αρχαιοελληνικές σφίγγες

yhst-71834276129357_2227_730509774.jpg

sc265719.fpx&obj=iip,1.0&wid=960&cvt=jpe

Δημοσ.

Eμένα πάλι όλο αυτό με το, τα φτιάξανε και δε χωρούσανε και στο τέλος δεν τα τοποθετήσανε, γιατί μου ακούγεται ως τραγικό ανέκδοτο;

Δηλαδή, ενώ μιλάμε για μέγα αρχιτέκτονα και μέγα τεχνίτες που αναρωτιόμαστε πως έφτιαξαν ότι έφτιαξαν με λεπτομέρεια και τεχνοτροπίες χιλιοστού και δεν ξέρω 'γω τι... τους βγήκαν λάθος τα μέτρα για τις σφίγγες, λέει.

Και ΑΝΤΕ πες πως όντως προσωρινά ξεχάσανε κι αυτά που ξέρανε όταν τις φτιάχνανε κάτω από τον καυτό μακεδονικό ήλιο και μετά είδαν ότι δεν χωρούσαν. Είσαι ο αρχιτέκτονας, τεχνίτης κλπ και σου έχουν αναθέσει αυτόν τον μεγαλοπρεπή τάφο για πολύ σημαντικό, έως άκρως σημαντικό πρόσωπο/α.

Και δεν επιλέγεις να φτιάξεις τα αγάλματα εκ νέου, ή να τα διορθώσεις, ή να προσαρμόσεις το σημείο που θα τοποθετηθούν, ή να τοποθετηθούν λίγο πιο έξω από την καμάρα της εισόδου... αλλά η επιλογή είναι να τα τοποθετήσεις αποκεφαλισμένα.

Και στον όποιο άλλο σπουδαίο σου ανέθεσε τη δημιουργία του βασιλικού τάφου, πας και του λες ας πούμε π.χ. όπως ο μπακάλης της γειτονιάς "μας βγήκε κομματάκι λιγότερο, να το αφήσω;" Kαι στο επιτρέπει ας πούμε, και δεν σου λέει βρες τρόπο να μπούνε ολόκληρα μη σου πάρω το δικό σου κεφάλι =p, μεγαλοπρεπή τάφο για τον Χ,Ψ φτιάχνεις και μεσοβέζικες δουλειές δεν χωράνε.

Και πακέτο σε όλα αυτά, επέλεξαν να αφήσουν αποκεφαλισμένους φύλακες.

• Like 7
Δημοσ.

Εγώ επιμένω ότι τα αγάλματα είχαν σχεδιαστικό πρόβλημα, η πέτρα αυτή ζυγίζει 1 τόνο, δεν γίνεται σε 2500 χρόνια να μην έσπαγε κάτι. Ίσως βρουν τα κεφάλια θαμένα πιο κάτω.

Δημοσ.

Eμένα πάλι όλο αυτό με το, τα φτιάξανε και δε χωρούσανε και στο τέλος δεν τα τοποθετήσανε, γιατί μου ακούγεται ως τραγικό ανέκδοτο;

Δηλαδή, ενώ μιλάμε για μέγα αρχιτέκτονα και μέγα τεχνίτες που αναρωτιόμαστε πως έφτιαξαν ότι έφτιαξαν με λεπτομέρεια και τεχνοτροπίες χιλιοστού και δεν ξέρω 'γω τι... τους βγήκαν λάθος τα μέτρα για τις σφίγγες, λέει.

Και ΑΝΤΕ πες πως όντως προσωρινά ξεχάσανε κι αυτά που ξέρανε όταν τις φτιάχνανε κάτω από τον καυτό μακεδονικό ήλιο και μετά είδαν ότι δεν χωρούσαν. Είσαι ο αρχιτέκτονας, τεχνίτης κλπ και σου έχουν αναθέσει αυτόν τον μεγαλοπρεπή τάφο για πολύ σημαντικό, έως άκρως σημαντικό πρόσωπο/α.

Και δεν επιλέγεις να φτιάξεις τα αγάλματα εκ νέου, ή να τα διορθώσεις, ή να προσαρμόσεις το σημείο που θα τοποθετηθούν, ή να τοποθετηθούν λίγο πιο έξω από την καμάρα της εισόδου... αλλά η επιλογή είναι να τα τοποθετήσεις αποκεφαλισμένα.

Και στον όποιο άλλο σπουδαίο σου ανέθεσε τη δημιουργία του βασιλικού τάφου, πας και του λες ας πούμε π.χ. όπως ο μπακάλης της γειτονιάς "μας βγήκε κομματάκι λιγότερο, να το αφήσω;" Kαι στο επιτρέπει ας πούμε, και δεν σου λέει βρες τρόπο να μπούνε ολόκληρα μη σου πάρω το δικό σου κεφάλι =p, μεγαλοπρεπή τάφο για τον Χ,Ψ φτιάχνεις και μεσοβέζικες δουλειές δεν χωράνε.

Και πακέτο σε όλα αυτά, επέλεξαν να αφήσουν αποκεφαλισμένους φύλακες.

Ρε παιδιά, σε τέτοια περίπτωση που επίτηδες έσπασαν τα κεφάλια νομίζω εναι προφανές ότι μεταφέρθηκαν από αλλού, δεν φτιάχτηκαν για τον τάφο. Εξάλλου ποτέ δεν έχουμε βρει τάφο στο ελληνικό έδαφος να φυλάσσεται η είσοδος από σφίγγες.

• Like 1
Δημοσ.

Kαι πες ότι μεταφέρθηκαν από αλλού. Με ποια λογική επιλέγεις να τα αποκεφαλίσεις  α) ενώ έχεις επιλογή να τα τοποθετήσεις λίγο πιο μπροστά που δεν σε περιορίζει η καμάρα. και β) όταν πρόκειται υποτίθεται για φύλακες.

• Like 2
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...