Προς το περιεχόμενο

Βρέθηκε ο τάφος του Αλεξάνδρου ή και πάλι όχι?

funbreaker

230 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Ποιος πιστεύετε ότι θάφτηκε στον τύμβο;

• Μέγας Αλέξανδρος
      66
    • Ρωξάνη & Αλέξανδρος Δ'
      11
    • Ολυμπιάδα
      13
    • Ηρακλής, γιος του Αλεξάνδρου
      4
    • Θεσσαλονίκη, αδερφή του Αλεξάνδρου
      4
    • Κλεοπάτρα, αδερφή του Αλεξάνδρου
      2
    • Φίλιππος Β' (για όσους αμφισβητούν την έρευσή του)
      1
    • Φίλιππος ο Αριδαίος
      0
    • Ηφαιστίωνας
      26
    • Κάσσανδρος
      17
    • Αντίπατρος
      3
    • Αντίγονος ο μονόφθαλμος
      2
    • Νέαρχος
      11
    • Λαομέδων
      2
    • Κενοτάφιο φτιαγμένο για το Μέγα Αλέξανδρο
      33
    • Πολυάνδρειο στρατιωτών
      12
    • Άλλο (πείτε ποιος)
      23
  2. 2. Τι θεωρείτε πιθανότερο σχετικά με τη σύληση του τύμβου;

• Ο τύμβος δεν είναι συλημένος.
      36
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πριν πολλούς αιώνες.
      93
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς στη σύγχρονη εποχή.
      10
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πολλές φορές σε διάφορες περιόδους.
      49
    • Ο τύμβος έχει συληθεί ολοκληρωτικά ως αποτέλεσμα μίας ή πολλών διαφορετικών συλήσεων.
      27
    • Ο τύμβος έχει λεηλατηθεί και καταστραφεί.
      6
    • Άλλο (εξηγείστε).
      9
  3. 3. Από που προέρχεται η άμμος;

• Η άμμος προέρχεται από φυσικά αίτια.
      59
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε από την αρχή αμέσως μετά την ταφή του νεκρού.
      67
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε αργότερα.
      85
    • Άλλο (εξηγείστε).
      19

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ρε παιδιά μ

Αν ειχαν κανει μεγαλη τρυπα για να δουν αν υπαρχει δωματιο απο κατω, θα υπηρχε ιζημα και λασπη μεσα στο ψηφιδωτο που θα ειχε σκληρυνει σαν πετρα οπως στους πλαινους τοιχους.. Εδω βλεπουμε ενα ρηχό κυκλικο σχημα με βαθος 1 εκατοστο και ανοιχτου χρωματος

Δεν θα επιμένω σε τίποτα πάνω σάυτό πάντως ξέρω ότι σε αυτό το σημείο η Περιστέρη βγήκε και είπε ξεκάθαρα ότι ΔΕΝ είναι φυσική καταστροφή...και είναι η μόνη φορά που το έκανε αυτό ενώ τις υπόλοιπες φορές έλεγε ΄το ο τάφος είναι ασύλλητος και είναι τυχερη κτλ...οπότε κράτα μικρό καλάθι για το συγκεκριμένο είναι η γνώμη μου...Και έχουν δηλώσει και επίσημα ότι έχουν δει με αποδείξεις απόπειρες σύλλησης.... το θέμα είναι μέχρι που? και τι υπάχρει παραπέρα? Θα δείξει ο καιρός!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 8,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Διαβάζω τι γράφετε εδώ μέσα καιρό τώρα...Σε ρωτάω εντελώς καλοπροαίρετα να μου πεις τη γνώμη σου για το πως δικαιολογείς εσύ το γεγονός ότι βρέθηκε μέσα το κεφάλι της σφίγγας ενώ αρχικά υποστήριζες ότι είναι ένδειξη τυμβορυχίας η έλλειψή του, αυτό σε ρώτησα..αν δε θες να απαντήσεις το δέχομαι (δε νομίζω να έχει απαντηθεί σε προηγούμενες σελίδες αυτή μου η ερώτηση)

Τοποθετήθηκα μόλις εχτές το βράδυ για αυτό http://www.insomnia.gr/topic/496650-βρέθηκε-ο-τάφος-του-αλεξάνδρου-ή-και-πάλι-όχι/?p=53555789

Όσο για το ότι είναι τελετουργικό, ας μου απαντήσει κάποιος τι έγινε με την περίβολο. Το ξύλωμα των μαρμάρων είναι και αυτό τελετουργικό και θα βρούμε όλους τους τόνους στον 4ο θάλαμο;

Μήπως η κατασκευή της περιβόλου δεν έγινε ποτέ επειδή τελειώσε το μάρμαρο, λόγω ενός πολέμου ή ό,τι άλλο; Και έγινε η ταφή "κανονικά" μαζί με το τελετουργικό σπάσιμο παρότι δεν είχε φτιαχτεί η περίβολος;

Μήπως η περίβολος δεν σφραγίστηκε όπως το υπόλοιπο μνημείο αλλά έμεινε εκτεθειμένη και όποιος πέρναγε από εκεί βόλτα έπαιρνε και ένα μάρμαρο για το τζάκι του; Χωρίς να ενδιαφερθεί για το τι είναι μέσα;

Μήπως ήρθε κάποιος κατακτητής/εχθρός/νέος δήμαρχος ο οποίος είχε την δύναμη και τα μέσα να μετακινήσει τόσο μάρμαρο αλλά δεν ενδιαφέρθηκε να σκάψει τον τάφο με την προοπτική να βρει χρυσάφι;

Απαντήστε λίγο σε αυτά αν μπορείτε, όσοι υποστηρίζετε ότι ο τάφος δεν συλλύθηκε από βάνδαλους αλλά οι δημιουργοί τον ολοκλήρωσαν ακριβώς όπως ήθελαν(δλδ τελετουργικό σπασιμάτων).

Εγώ μιλάω με επιχειρήματα με βάση τις πληροφορίες που βλέπω και κάνω λογικούς συνειρμούς. Και εγώ θα ήθελα κατά βάθος να είναι ο αλέκος μέσα, αλλά ακόμα και να ήταν το βλέπω δύσκολο να τον βρούμε

Επίσης η σπασμένη πόρτα δεν βρέθηκε προς τα έξω(όπου βρέθηκε μόνο ένα μικρό κομμάτι στον χώρο του ψηφηδωτού) αλλά τα μεγάλα κομμάτια απότι φαίνεται ήταν στον επόμενο θάλαμο μαζί με το κεφάλι. Πίσω από την πόρτα, όπως θα ήταν δηλαδή αν την έσπαγε κάποιος που έμπαινε όπως και εμείς που τον σκάβουμε

Τοποθετήθηκα μόλις εχτές το βράδυ για αυτό http://www.insomnia.gr/topic/496650-βρέθηκε-ο-τάφος-του-αλεξάνδρου-ή-και-πάλι-όχι/?p=53555789

Όσο για το ότι είναι τελετουργικό, ας μου απαντήσει κάποιος τι έγινε με την περίβολο. Το ξύλωμα των μαρμάρων είναι και αυτό τελετουργικό και θα βρούμε όλους τους τόνους στον 4ο θάλαμο;

Μήπως η κατασκευή της περιβόλου δεν έγινε ποτέ επειδή τελειώσε το μάρμαρο, λόγω ενός πολέμου ή ό,τι άλλο; Και έγινε η ταφή "κανονικά" μαζί με το τελετουργικό σπάσιμο παρότι δεν είχε φτιαχτεί η περίβολος;

Μήπως η περίβολος δεν σφραγίστηκε όπως το υπόλοιπο μνημείο αλλά έμεινε εκτεθειμένη και όποιος πέρναγε από εκεί βόλτα έπαιρνε και ένα μάρμαρο για το τζάκι του; Χωρίς να ενδιαφερθεί για το τι είναι μέσα;

Μήπως ήρθε κάποιος κατακτητής/εχθρός/νέος δήμαρχος ο οποίος είχε την δύναμη και τα μέσα να μετακινήσει τόσο μάρμαρο αλλά δεν ενδιαφέρθηκε να σκάψει τον τάφο με την προοπτική να βρει χρυσάφι;

Απαντήστε λίγο σε αυτά αν μπορείτε, όσοι υποστηρίζετε ότι ο τάφος δεν συλλύθηκε από βάνδαλους αλλά οι δημιουργοί τον ολοκλήρωσαν ακριβώς όπως ήθελαν(δλδ τελετουργικό σπασιμάτων).

Εγώ μιλάω με επιχειρήματα με βάση τις πληροφορίες που βλέπω και κάνω λογικούς συνειρμούς. Και εγώ θα ήθελα κατά βάθος να είναι ο αλέκος μέσα, αλλά ακόμα και να ήταν το βλέπω δύσκολο να τον βρούμε

Επίσης η σπασμένη πόρτα δεν βρέθηκε προς τα έξω(όπου βρέθηκε μόνο ένα μικρό κομμάτι στον χώρο του ψηφηδωτού) αλλά τα μεγάλα κομμάτια απότι φαίνεται ήταν στον επόμενο θάλαμο μαζί με το κεφάλι. Πίσω από την πόρτα, όπως θα ήταν δηλαδή αν την έσπαγε κάποιος που έμπαινε όπως και εμείς

που τον σκάβουμε

Δεν πιστεύω ότι είναι τελετουργικό.Φτιάχνεις σφίγγες ,τις τοποθετείς και μετά τους βγάζεις τα  κεφάλια.Δεν έχει λογική,είναι και βάρβαρο.

Η περίμετρος δεν έχει να κάνει με τυχόν σύληση του τάφου  -βανδαλισμός είναι κατά καποιον τρόπο.Τα μάρμαρα της περιμέτρου τα κλέψανε για να χτίσουν κάτι άλλο .Αυτό έγινε όταν τα μάρμαρα ήταν ακόμη εμφανή-πιθανόν από   τοπικούς άρχοντες.Θυμάσαι τις ταφόπλακες που είχε χρησιμοποιήσει ο δημος αθηναίων για να πλακοστρώσει την πλατεία;Ε, κάτι παρόμοιο.

• Like 1

Δεν πιστεύω ότι είναι τελετουργικό.Φτιάχνεις σφίγγες ,τις τοποθετείς και μετά τους βγάζεις τα  κεφάλια.Δεν έχει λογική,είναι και βάρβαρο.

Ισχύει

Η περίμετρος δεν έχει να κάνει με τυχόν σύληση του τάφου -βανδαλισμός είναι κατά καποιον τρόπο.Τα μάρμαρα της περιμέτρου τα κλέψανε για να χτίσουν κάτι άλλο .Αυτό έγινε όταν τα μάρμαρα ήταν ακόμη εμφανή-πιθανόν από τοπικούς άρχοντες.Θυμάσαι τις ταφόπλακες που είχε χρησιμοποιήσει ο δημος αθηναίων για να πλακοστρώσει την πλατεία;Ε, κάτι παρόμοιο.

Δηλαδή ο ίδιος που σφράγισε τον τάφο χρησιμοποίησε κάπου τα μάρμαρα. Αυτό θα ταίριαζε πολύ με αυτό που είπα για τους χριστιανούς, ή για όποιον τέλος πάντων το έκανε λίγες εκατοντάδες χρόνια μετά.(Το να είναι άλλος αυτός που έκανε την σφράγιση και άλλος που πήρε τα μάρμαρα δεν στέκει, αφού ο 2ος θα είχε σκάψει σίγουρα τον τάφο). Αν και εγώ νομίζω ότι θα είχε θαφτεί και η περίβολος ταυτόχρονα με το μέσα.

Ξέρει κανείς αν υπάρχουν μαρμάρινες αρχαίες μαρμάρινες κατασκευές στην ευρύτερη περιοχή της αμφίπολης ή στις γειτονικές πόλεις;

Ισχύει

Δηλαδή ο ίδιος που σφράγισε τον τάφο χρησιμοποίησε κάπου τα μάρμαρα. Αυτό θα ταίριαζε πολύ με αυτό που είπα για τους χριστιανούς, ή για όποιον τέλος πάντων το έκανε λίγες εκατοντάδες χρόνια μετά.(Το να είναι άλλος αυτός που έκανε την σφράγιση και άλλος που πήρε τα μάρμαρα δεν στέκει, αφού ο 2ος θα είχε σκάψει σίγουρα τον τάφο). Αν και εγώ νομίζω ότι θα είχε θαφτεί και η περίβολος ταυτόχρονα με το μέσα.

Ξέρει κανείς αν υπάρχουν μαρμάρινες αρχαίες μαρμάρινες κατασκευές στην ευρύτερη περιοχή της αμφίπολης ή στις γειτονικές πόλεις;

Δεν νομίζω ότι αυτός που σφράγισε τον τάφο,έκλεψε και τα μάρμαρα.Δεν έχει λογική.Αργότερα έγινε.Αλλο να πάρεις τα εξωτερικά μάρμαρα και άλλο να συλήσεις ένα μνημείο.Εντάξει δεν είναι εύκολο να καλύψεις με χώμα κάτι εξωτερικά-με τέτοιο μέγεθος.

Νομίζω ότι φτιαχτήκανε εκκλησίες τον 4ο αι μΧ

Αυτό που προβληματίζει είναι η μή αναφορά του τάφου σε αρχαίες ή μή, πηγές. Αυτό σημαίνει οτι η σφράγιση έγινε πιθανότατα όχι πολύ μετά την κατασκευή του. Φυσικά και δεν έχουμε όλες τις αρχαίες πηγές. Η περίπτωση βανδαλισμού απο κάποιον όπως τον Κάσσανδρο πάντως ή κάποιον άλλον είναι ανοιχτή, αλλά δεν απαντάει στο γιατί μεταφέρανε το κεφάλι της σφίγγας στον τρίτο θάλαμο.

Δεν νομίζω ότι αυτός που σφράγισε τον τάφο,έκλεψε και τα μάρμαρα.Δεν έχει λογική.Αργότερα έγινε.Αλλο να πάρεις τα εξωτερικά μάρμαρα και άλλο να συλήσεις ένα μνημείο.Εντάξει δεν είναι εύκολο να καλύψεις με χώμα κάτι εξωτερικά-με τέτοιο μέγεθος.

Νομίζω ότι φτιαχτήκανε εκκλησίες τον 4ο αι μΧ

Γιατί δεν έχει λογική; Κάποιοι σφραγίσανε το αλλόθρησκο μνημείο, και μετά πήραν το μάρμαρο για να φτιάξουν τις εκκλησίες τους. Μια χαρά.

Κάποιος με σεβασμό προς το μνημείο δεν θα χάλαγε την περίβολο.

Επίσης, το ξανάπα. Αν το πήρε άλλος το μάρμαρο, δεν θα μπήκε και μέσα στον τάφο; Με τίποτα

• Like 1

Πολυ κουλό ρε παίδες...

Ακομα και να εχει συληθει,δεν κολλάει η τοποθέτηση του κεφαλιού σε αλλο θάλαμο! Ακομα και στον πρώτο πισω απο τος σφιγγες να ηταν δε θα έστεκε τόσο,περισσότερο πιθανό θα ηταν να βρεθεί εξω στον περίβολο ή στην είσοδο μπροστά απο τις σφιγγες παρά μέσα!

Θέλω πραγματικά να δω τι θα πουν για αυτο το πράγμα...btw δείτε σημερα στο έθνος πόσο άκυρο Photoshop εχουν κανει στην τοποθέτηση του κεφαλιού πανω στο σώμα της σφιγγας χεχε

Υπάρχει περίπτωση αν ήταν τυμβωρύχοι να χρισημοποίησαν τα κεφάλια απο τις σφίγγες για να "σπάσουν" τη μαρμάρινη πόρτα? 

- την έσπασαν με το ένα κεφάλι και το άλλο αφού δεν χρειάστηκε το άφησαν απλά εκει κάτω?

Υπάρχει και το ενδεχόμενο, καλό είναι να το αναφέρουμε, ο ΙΔΙΟΣ που σφράγισε τον τάφο για να τον προστατεύσει, να έβγαλε τα κεφάλια κτλ, έτσι ώστε να ΦΑΊΝΕΤΑΙ συλημένος -καμουφλάζ- χωρίς να είναι (για εμένα είναι και αυτό ένα μέτρο προστασίας του τάφου)... και με αυτό τον τρόπο επίδοξοι τυμβωρύχοι να μην μπουν στη διαδικασία να σκάψουν τόσο χώμα κτλ για έναν "ανοιγμένο" τάφο... 

Μια υπόθεση κάνω... 

Νομίζω σωστά έχουν τοποθετηθεί τα κεφάλια στις σφίγγες (στην εικόνα που ανέβηκε). Λέει πως κοιτάνε προς την είσοδο του τάφου. Η είσοδος του τάφου δεν είναι στο σημείο των σφιγγών. Είναι μπροστά από αυτές. Εκεί που αρχίζουν οι σκάλες. Έτσι νομίζω τουλάχιστον.

Καλημέρα.

Ο Βαλαβάνης μιλάει για ισχυρή ένδειξη τυμβωρυχίας αλλά δε μπορεί να εξηγήσει το πως βρέθηκαν τα κεφάλια στο 3ο θάλαμο.

Εικάζει πως τα έκοψαν οι αρχαίοι  τυμβωρύχοι για να μη "λειτουργεί" η αποτροπιαστική τους δύναμη, ενω θεωρει οτι πιθανόν να ηταν δεισιδαίμονες. Επισης μια άλλη του σκέψη ειναι μήπως χρησιμοποιήθηκαν για να σπάσουν τη μαρμάρινη πόρτα.

http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/politismos/Amfipoli-news/isxyrotath_endeiksh_tymvwryxias_ta_nea_eyrhmata_sthn_amfipolh.3095899.html

edit- Δικαιώθηκε και η εικασία της Περιστέρη που τον Αύγουστο απαντώντας σε ερώτηση για το εάν έχουν βρεθεί τα κεφάλια των Σφιγγών, είπε ότι "τα κεφάλια είναι ένθετα, άρα το πιθανότερο είναι να βρίσκονται πίσω".

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω την ανακοίνωση του υπουργείου. Πραγματικά είναι σα να λείπει ενδιάμεση ανακοίνωση... Λείπουν φωτογραφίες. Ειλικρινά δε μποροώ να καταλάβω γιατί το κάνουν αυτό.

Edit: Έχουμε τελικά τέταρτο θάλαμο στο ίδιο επίπεδο με τον τρίτο και μας το αναφέρουν σα δεδομένο ενώ στις προηγούμενες ανακοινώσεις δεν είχα πει τίποτα. Μόνοι μας προσέξαμε τη τρύπα πίσω δεξιά, βγάλαμε με τα χίλια ζόρια συμπέρασμα οτι σε μια φωτό φαίνεται οτι υπάρχει τέταρτος θάλαμος και μάλιστα ανοιχτός και το μόνο που ξέραμε ήταν μια μικρή πορτούλα στον τρίτο.

μας λένε τώρα οτι έχουν αδειάσει σε ύψος 5.2 m από την οροφή. Άρα έχουν αδειάσει κοντά όλο το τέταρτο θάλαμο. Και έχουν σκάψει και από τη πορτούλα οπου βρήκανε και το κεφάλι.

Κάτι έχουμε χάσει δεν υπάρχει περίπτωση...

• Like 1

Εγώ πάντως ανήκω στην team Swimmer γιατί όσο ακόμα υπάρχει το μυστήριο του ταφου θέλω να ελπίζω ότι στο τέλος θα βρούμε κάτι που θα δικαιώσει τις προσδοκίες των περισσότερων μας και από την άλλη μου την σπάει η μιζέρια και η ξερολιαση κάποιων που ως κλασσικοί Έλληνες ξέρουν τα πάντα για τα πάντα.

Και φυσικα ως εξυπνακηδες και με αστείες δικαιολογίες αναφέρονται στον Μεγα Αλέξανδρο ως Αλεκο, στην Περσεφόνη ως Περσι, στην Περιστέρη ως Δεκαοχτουρη κτλ.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...