Προς το περιεχόμενο

Βρέθηκε ο τάφος του Αλεξάνδρου ή και πάλι όχι?

funbreaker

230 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Ποιος πιστεύετε ότι θάφτηκε στον τύμβο;

• Μέγας Αλέξανδρος
      66
    • Ρωξάνη & Αλέξανδρος Δ'
      11
    • Ολυμπιάδα
      13
    • Ηρακλής, γιος του Αλεξάνδρου
      4
    • Θεσσαλονίκη, αδερφή του Αλεξάνδρου
      4
    • Κλεοπάτρα, αδερφή του Αλεξάνδρου
      2
    • Φίλιππος Β' (για όσους αμφισβητούν την έρευσή του)
      1
    • Φίλιππος ο Αριδαίος
      0
    • Ηφαιστίωνας
      26
    • Κάσσανδρος
      17
    • Αντίπατρος
      3
    • Αντίγονος ο μονόφθαλμος
      2
    • Νέαρχος
      11
    • Λαομέδων
      2
    • Κενοτάφιο φτιαγμένο για το Μέγα Αλέξανδρο
      33
    • Πολυάνδρειο στρατιωτών
      12
    • Άλλο (πείτε ποιος)
      23
  2. 2. Τι θεωρείτε πιθανότερο σχετικά με τη σύληση του τύμβου;

• Ο τύμβος δεν είναι συλημένος.
      36
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πριν πολλούς αιώνες.
      93
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς στη σύγχρονη εποχή.
      10
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πολλές φορές σε διάφορες περιόδους.
      49
    • Ο τύμβος έχει συληθεί ολοκληρωτικά ως αποτέλεσμα μίας ή πολλών διαφορετικών συλήσεων.
      27
    • Ο τύμβος έχει λεηλατηθεί και καταστραφεί.
      6
    • Άλλο (εξηγείστε).
      9
  3. 3. Από που προέρχεται η άμμος;

• Η άμμος προέρχεται από φυσικά αίτια.
      59
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε από την αρχή αμέσως μετά την ταφή του νεκρού.
      67
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε αργότερα.
      85
    • Άλλο (εξηγείστε).
      19

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κατά τον 7ο και 6ο αι. π. Χ. οι Έλληνες στη Μαύρη θάλασσα έφτιαχναν μορφές κτισμάτων σαν και αυτόν στην Αμφίπολη άλλα και των άλλων μακεδονικών τάφων.

image.ashx?fid=1514637

image.ashx?fid=1514638

image.ashx?fid=1514641

Η τούμπα στην πόλη Ολβία στην Μαύρη Θάλασσα .Κάτω από αυτήν υπάρχουν αίθουσες για διάφορες χρήσεις .Στην περιοχή αυτή ίσως λόγο κρύου κλίματος αλλά και των εχθρικών επιδρομών στην μακρινή αυτή περιοχή σπουδαία κτήρια ήταν κάτω από το έδαφος.

http://www.zougla.gr/amfipoli/article/timvos-ena-panarxeo-e8imo-ton-elinon

• Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 8,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Σας έχω πει ότι μισώ τους επιστήμονες;

Καθόμαστε τόσο καιρό και κάνουμε εικασίες για τα ευρήματα, σπάμε το κεφάλι μας για αυτά που λείπουν.

Κ τώρα μου'ρχεται ο ποντικομαμης ο χουλιαρας κ μας λέει πώς τράκαρε το μνημείο κ εξςτραπει της πορείας...

Ρε δε γαμ;;

Ωραια, να παει και ο ενας και αλλος. (αφου δεν ξερουν)

Η δικη σου εξηγηση ποια ειναι ?

καμια δεν είναι, απλά συνέχεια ξεκινάμε από την αρχή κι εξηγούμαι.

Μέχρι τώρα λέγαμε ότι υπάρχουν απόπειρες σύλησης κ μάλλον οι σφίγγες, ο περιβολος κ ο λεων, έπεσαν θύματα των Ρωμαίων. Αργότερα προστέθηκαν οι κόρες, οι τρύπες, η σπασμένη θύρα.

Τώρα ο Χουλιαρας μας λέει ότι μάλλον ο θολος έπαθε καθιζηση, οπότε οο σφίγγες στουκαραν κ αποκεφαλιστηκαν.

What do you make of all of this?

Σαφώς κ δεν ξέρω τι πραγματικά συνέβη κ απλά, όπως όλοι μας. Κάνω εικασίες, θέτω ερωτήματα κλπ. Απλά κάπου κάπου ανοίγω τη βαλβίδα εκτονωσης.

• Like 1

Το αρθρο που παρεθεσα ειναι  απο 21 Αυγουστου….

Τιποτα απο ολα (κορες, τρυπες κλπ) δεν ειχαν δημοσιευθει (βρεθει) τοτε….

Και ο Χουλιαρας δεν τα ειπε αυτα, απλα αναφερθηκε σε ενα συγγραμμα που τα λεει...

Ας διαβαζουμε λιγο προσεκτικοτερα αυτα που ποσταρονται…..

• Like 1

Αυτό θα γίνεται μέχρι να τελείωσει η ανασκαφή ρε trayban.

Ήθελες να είχαν βάλει πλάκες που να εξηγούσαν τι έγινε μέσα στον τάφο?

Ή ακόμα καλύτερα και ένα σχέδιο? :P

• Like 1

Αυτό θα γίνεται μέχρι να τελείωσει η ανασκαφή ρε trayban.

Ήθελες να είχαν βάλει πλάκες που να εξηγούσαν τι έγινε μέσα στον τάφο?

Ή ακόμα καλύτερα και ένα σχέδιο? :P

Οχι μωρέ απλά ειν κ ο καφές κ με έχει τσιτωσει.

Είμαι της άποψης ότι αν η huttαινα έχει βρει κινητά ευρήματα, θα έπρεπε να δώσει πληροφορίες και όχι να το παίζει σφίγγα κ εμείς οιδιποδες .. Να έχουμε κάτι χειροπιαστο.

μη βαζεις κουβεντες που δεν ειπα/παραδεχθηκα.του 7ου της Θεσ/κης ηταν εντελως αλλος σεισμος. αλλον αιωνα. Μαρτυρειται στα θαυματα του Αγ. Δημητριου.

κανεις σας δν αναφερθηκε στου 6ου αι. μ.Χ που αλλαξε το ρουν του Στρυμωνα.

Υπάρχει ένα σύγγραμμα του Σταυρού του Μερτζίδη από το 1885 που είχε κάνει μελέτη στην περιοχή και αναφέρει ότι το 597 μ.Χ. είχε κάνει έναν σεισμό της τάξης 6,7 Ρίχτερ στην Αμφίπολη. Ο Μερτζίδης αναφέρει ότι άλλαξε η ροή του Στρυμόνα ποταμού κοντά στην Αμφίπολη, γιατί ήταν πάρα πολύ δυνατός σεισμός. Είναι πολύ πιθανόν, λοιπόν, από τον δυνατό σεισμό να ανυψώθηκε το έδαφος, με αποτέλεσμα τα κεφάλια και τα πτερά των Σφιγγών να συγκρούστηκαν με τον τρούλο και να έσπασαν. Ο σεισμός αυτός που έγινε, λοιπόν, θα μπορούσε να επηρεάσει το υπέδαφος της περιοχής».

http://www.zougla.gr/greece/article/nea-evrimata-stin-amfipoli

Τώρα που αναφέρθηκε κάποιος σε αυτό τον σεισμό, ο οποίος είναι τελικά στον 6ο αιώνα, ποιά είναι η άποψή σου?

Αμφισβητείς τον σεισμό? Αμφισβητείς το μέγεθος ή την δυνατότητα υπολογισμού του μεγέθους που αναφέρθηκε?

Πιστεύεις πως μπορεί να επηρρέασε το μνημείο?

Εγώ πάντως δεν βλέπω στην φωτογραφία την καμάρα να έχει αλλοιωθεί και να έχει μειωθεί το ύψος της καταστρέφοντιας κεφάλια και φτερα. Δεν έχω καταλάβει πως εννοεί ο Χουλιάρας πως μπορεί να συνέβει κάτι τέτοιο.

assets_LARGE_t_420_54389148.JPG

Οχι μωρέ απλά ειν κ ο καφές κ με έχει τσιτωσει.

Είμαι της άποψης ότι αν η huttαινα έχει βρει κινητά ευρήματα, θα έπρεπε να δώσει πληροφορίες και όχι να το παίζει σφίγγα κ εμείς οιδιποδες .. Να έχουμε κάτι χειροπιαστο.

Και τόσα που μας δίνει είναι προς τιμή της. Θα μπορούσε να μην ασχολείται καν με την ενημέρωση του κόσμου με τόσο συχνά δελτία τύπου. Ας μην είμαστε αχάριστοι.

• Like 3

Εγω.. αν και πιστευω οτι οντως τα κεφαλια των Σφιγγων εχουν κλαπει γιατι ηταν εξω εξω, κατι μου λεει οτι τα εχουν βρει σχεδον ολα, κεφαλια, φτερα, χερια και προσωπο Καρυατιδων κλπ, απλα εχουν γινει κομματακια ή ειναι σε κακη κατασταση.. 

Γι αυτο το λογο δεν τα ανακοινωνουν, οπως δεν ανακοινωσαν οποιοδηποτε αλλο αντικειμενο που βρηκαν στο χωμα, γιατι δεν ξερουν τον λογο που ειναι κατεστραμμένα και δεν ξερουν επισης σε ποιο βαθμο μπορουν να τα αποκαταστησουν..

Ενω πχ τα καρφια τα ανακοινωσαν, επειδη δεν ειναι εργα τεχνης.

Επισης σε καθε ανακοινωση εκτος αυτης με τα επιστηλια, εχουμε για καθε φορα αντικειμενου ή σημειου του ταφου και αντιστοιχη φωτογραφια.. Για να καταφερουν να φωτογραφισουν ενα κομματιασμενο ευρημα, θελει μεγαλη διαδικασια, καθαρισμος, αριθμηση θραυσματων, αποκατασταση κλπ.. ωστε να βγαλουν και ανακοινωση

Εγώ πάντως δεν βλέπω στην φωτογραφία την καμάρα να έχει αλλοιωθεί και να έχει μειωθεί το ύψος της καταστρέφοντιας κεφάλια και φτερα. Δεν έχω καταλάβει πως εννοεί ο Χουλιάρας πως μπορεί να συνέβει κάτι τέτοιο.

Και τόσα που μας δίνει είναι προς τιμή της. Θα μπορούσε να μην ασχολείται καν με την ενημέρωση του κόσμου με τόσο συχνά δελτία τύπου. Ας μην είμαστε αχάριστοι.

Ενταξει υπαρχει μια ελαχιστη πτωση και ρωγμες της καμαρας πανω απο τα φτερα των Σφιγγων, αν δεις.. Ειναι πιθανο να πιεσε η καμαρα τα φτερα και να εφυγαν μαζι και τα κεφαλια γιατι ηταν πολυ κοντα μεταξυ τους.. (κεφαλια-λαιμος-φτερα)

Αν και δεν υποστηριζω αυτο το σεναριο..

Τώρα που αναφέρθηκε κάποιος σε αυτό τον σεισμό, ο οποίος είναι τελικά στον 6ο αιώνα, ποιά είναι η άποψή σου?

Αμφισβητείς τον σεισμό? Αμφισβητείς το μέγεθος ή την δυνατότητα υπολογισμού του μεγέθους που αναφέρθηκε?

Πιστεύεις πως μπορεί να επηρρέασε το μνημείο?

Και πώς θα φώναζε τον πρωθυπουργό βρε φίλε; αφού από μόνη της το έκανε τσίρκο

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ενταξει υπαρχει μια ελαχιστη πτωση και ρωγμες της καμαρας πανω απο τα φτερα των Σφιγγων, αν δεις.. Ειναι πιθανο να πιεσε η καμαρα τα φτερα και να εφυγαν μαζι και τα κεφαλια γιατι ηταν πολυ κοντα μεταξυ τους.. (κεφαλια-λαιμος-φτερα)

Αν και δεν υποστηριζω αυτο το σεναριο..

Οι καμάρες ως δομικά στοιχεία μεταφέρουν όλα τα κατακόρυφα φορτία στα άκρα τους οπότε δύσκολα να υπάρχει παραμόρφωση από κατακόρυφα φορτία.

Από οριζόντια φορτία, αυτά που είναι κάθετα στον άξονα της καμάρας δεν μας ενδιαφέρουν σε αυτή την περίπτωση,

ενώ τα οριζόντια σεισμικά φορτία που είναι παράλληλα με τον άξονα της καμάρας, είναι τα μόνα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια τέτοιου είδους παραμόρφωση.

Σε αυτή την διεύθυνση επίσης έχει και την μεγαλύτερη δυσκαμψία άρα και αντοχή και την μικρότερη παραμορφωσιμότητα.

Το σημαντικότερο είναι όμως πως παραμόρφωση δεν φαίνεται, και αν γινόταν τέτοιο πράμα θα ήταν πλαστική παραμόρφωση, δηλαδή μόνιμη.

Δεν βλέπω επίσης αποκόλλιση του τοίχου της πόρτας από κάτω, για την περίπτωση που είχαμε ανύψωση του κάτω μέρους και μειωνόταν έτσι το ύψος της καμάρας. Στην φωτογραφία όμως δεν υπάρχει η παραμικρή κατακόρυφη μετακίνηση, καθώς αν παρατηρήσετε τους οριζόντιους αρμούς στους πλίνθους, είναι συνεχόμενοι στον πλάγιο τοίχο και τον τοίχο της πόρτας.

Σίγουρα δεν χωράνε τα φτερά και τα κεφάλια? Εμένα γιατί μου φαίνονται να χωράνε? Ίσως είχαν τέτοια κλίση που να χωρούσαν κανονικά.

Και πώς θα φώναζε τον πρωθυπουργό βρε φίλε; αφού από μόνη της το έκανε τσίρκο

Σωστός, πράγματι η διαφήμιση και το show την συνέφερε στην αρχή.

Τώρα όμως που τα κονδύλια εξασφαλίστηκαν σίγουρα μέχρι το τέλος, θα μπορούσε να πάψει να ασχολείται με το κοινό.

Επεξ/σία από funbreaker
  • Like 1

"Με αφορμή αυτό" (σχετικό γιατί δεν μιλάει για τον μηχανισμό αλλά για το ναυάγιο τον αντικυθήρων :P) να πω ότι 1400 χρόνια πριν από τον μηχανισμό τον αντικυθήρων υπήρχε στον μινωικό πολιτισμό κάτι παρόμοιο.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=391661

Οπότε μην σας φαίνονται όλα σουπερ ουαου και πώς το έκαναν αυτό, γιατί 1500χρόνια είναι αρκετά μεγάλο διάστημα για να ανακαλυφθούν σπουδαία πράγματα.

Θέλω να πω δηλαδή ότι δεν έγιναν από την μια μέρα στην άλλη.Όπως επίσης θα υπάρχουν και πολλές ακόμα εφευρέσεις που δεν γνωρίζουμε.

Αν και λίγο offtopic :P

• Like 1

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...