Προς το περιεχόμενο

Βρέθηκε ο τάφος του Αλεξάνδρου ή και πάλι όχι?

funbreaker

230 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Ποιος πιστεύετε ότι θάφτηκε στον τύμβο;

• Μέγας Αλέξανδρος
      66
    • Ρωξάνη & Αλέξανδρος Δ'
      11
    • Ολυμπιάδα
      13
    • Ηρακλής, γιος του Αλεξάνδρου
      4
    • Θεσσαλονίκη, αδερφή του Αλεξάνδρου
      4
    • Κλεοπάτρα, αδερφή του Αλεξάνδρου
      2
    • Φίλιππος Β' (για όσους αμφισβητούν την έρευσή του)
      1
    • Φίλιππος ο Αριδαίος
      0
    • Ηφαιστίωνας
      26
    • Κάσσανδρος
      17
    • Αντίπατρος
      3
    • Αντίγονος ο μονόφθαλμος
      2
    • Νέαρχος
      11
    • Λαομέδων
      2
    • Κενοτάφιο φτιαγμένο για το Μέγα Αλέξανδρο
      33
    • Πολυάνδρειο στρατιωτών
      12
    • Άλλο (πείτε ποιος)
      23
  2. 2. Τι θεωρείτε πιθανότερο σχετικά με τη σύληση του τύμβου;

• Ο τύμβος δεν είναι συλημένος.
      36
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πριν πολλούς αιώνες.
      93
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς στη σύγχρονη εποχή.
      10
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πολλές φορές σε διάφορες περιόδους.
      49
    • Ο τύμβος έχει συληθεί ολοκληρωτικά ως αποτέλεσμα μίας ή πολλών διαφορετικών συλήσεων.
      27
    • Ο τύμβος έχει λεηλατηθεί και καταστραφεί.
      6
    • Άλλο (εξηγείστε).
      9
  3. 3. Από που προέρχεται η άμμος;

• Η άμμος προέρχεται από φυσικά αίτια.
      59
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε από την αρχή αμέσως μετά την ταφή του νεκρού.
      67
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε αργότερα.
      85
    • Άλλο (εξηγείστε).
      19

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στη δεύτερη απεικόνιση δεν φαίνεται τόσο μακρυά πάντως

Ειναι πανω σε βουνο αυτο που βλεπεις, εχει υψομετρο, αν ειχε φτασει το νερο εκει θα ειχαν πλημμυρισει τα παντα..

Οι 2 φωτογραφιες ειναι τελειως διαφορετικες.. Η 1η ειναι απο το 1800, και η 2η ειναι απο εναν τυπο στο youtube ερασιτεχνη που εφτιαξε μεσω του google earth πως θα ηταν η αμφιπολη τα αρχαια χρονια.. Τα εχω παρακολουθησει γι αυτο σου λεω..

Πολλα σεναρια υπαρχουν, δεν νομιζω ο ταφος να γεμισε με χωμα απο το ποταμι παντως.. Θα βρισκανε χορτα, ριζες, ενδεχομενως και κοκκαλα απο ψαρια.. Θα ειχαν γινει οι τοιχοι σφραγισης σαν πετρα, δεν θα μπορουσες να δεις τους λιθους..

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 8,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Μπορεί και να είναι σε δύο φάσεις. Επιχωμάτωση μέσα μετά από τυμβωρυχία και επιχωμάτωση του λόφου έξω σε άλλη φάση.

Δεν γίνεται αυτό που λες. Η επιχωμάτωση του λόφου εξωτερικά έγινε αρχικά και τοποθετήθηκε και το λιοντάρι στην κορυφή του λόφου.

Επιπλέον νομίζω έχει αναφερθεί ότι βρέθηκαν και κομμάτια του λέοντα εντός του τάφου ή λάθος θυμάμαι?

Αν ναι, μπορεί κανείς μετά βεβαιότητας να πει ότι το ποτάμι πέρασε μέσα από τον τάφο και με μεγάλη ορμή μάλιστα

Το 1800 ειναι ετσι.... πιο πριν ομως δεν γνωριζουμε που ηταν ο ποταμος.....

Εχουν περασει και καμποσες χιλιαδες χρονια απο τοτε.....

Δεν γίνεται αυτό που λες. Η επιχωμάτωση του λόφου εξωτερικά έγινε αρχικά και τοποθετήθηκε και το λιοντάρι στην κορυφή του λόφου.

Επιπλέον νομίζω έχει αναφερθεί ότι βρέθηκαν και κομμάτια του λέοντα εντός του τάφου ή λάθος θυμάμαι?

Αν ναι, μπορεί κανείς μετά βεβαιότητας να πει ότι το ποτάμι πέρασε μέσα από τον τάφο και με μεγάλη ορμή μάλιστα

Αν λες να περασε το ποταμι μεσα απο το ταφο ξαφνικα και πριν την σφραγιση οκ αυτο το δεχομαι.. Και γι αυτο το λογο σε συνδιασμο με το σεισμο και την καταστροφη, το σφραγισανε με χωμα και τους τοιχους για να το προστατεψουν.. Ισως δεν υπηρχε αλλος τροπος και θα κατερρεε

Απλα δεν μου φαινεται ευκολο καθως δεν νομιζω να αφησαν μεσα τα σπασμενα κομματια απο τις Καρυατιδες και σπασμενες θυρες, και να το κλεισανε ετσι..

Δεν νομιζω γιατι υπαρχουν λιθογραφιες και χαρτες και δειχνουν τον ταφο σχετικα μακρια απο το νερο, αλλα ναι σιγουρα το εχουν πει αλλωστε οτι εμπαιναν νερα στον ταφο, γι αυτο και το χωμα εγινε σκληρο σαν πετρα

Πιθανο βρισκω το σεναριο να το διελυσε εν μερη ο σεισμος το οικοδομημα και για να το προστατεψουν το γεμισαν με χωμα και το σφραγισαν.. Απο επισκέψιμο ναο/ταφο το κανανε εξ ολοκληρου ταφο.

μην ξεχνάς ότι ο λόφος, ανάλογα την περίοδο, γινόταν νησάκι..
  • Like 1

μην ξεχνάς ότι ο λόφος, ανάλογα την περίοδο, γινόταν νησάκι..

Δεν το εχω ακουσει αυτο, αλλα ξερω οτι μπαινανε ενδεχομενως νερα στον ταφο που και που και το εχουν πει κιολας..

Αλλα ολα αυτα που λεμε, ολα τα σεναρια ενισχυουν την αποψη οτι ο ταφος δεν εχει συληθει.. (τουλαχιστον οχι μετα την σφραγιση του)..

Πριν λεγαμε οτι σπασμενη θυρα = συλημενος ταφος..

Μπορούμε να βάλουμε και 2η ψηφοφορία στο thread? Αν πιστευουμε οτι ο ταφος ειναι συλημενος η οχι;

Δεν το εχω ακουσει αυτο, αλλα ξερω οτι μπαινανε ενδεχομενως νερα στον ταφο που και που και το εχουν πει κιολας..

Μπορείς εύκολα να καταλάβεις αν υπήρχε νερό κάποτε εκεί.

Όλα τα χωράφια γύρω από τον τύμβο είναι ποτιστικά, δείγμα ύπαρξης νερού από κάτω.

• Like 1

Προσωπικά το ενδεχόμενο το χώμα να μπήκε λόγω του ποταμού, το αποκλείω.

Θυμηθήτε ότι πίσω από τις σφίγγες το χώμα ήταν κάθετο σαν τοίχος ενώ οι ίδιες ήταν καθαρές

• Like 1

Θυμηθήτε ότι πίσω από τις σφίγγες το χώμα ήταν κάθετο σαν τοίχος ενώ οι ίδιες ήταν καθαρές

Και εγω αυτο πιστευω, αλλα πολλα παιζουν.. Αν ειχε γεμισει λογω του ποταμου θα βρισκανε χορτα, ριζες, ενδεχομενως και κοκκαλα απο ψαρια.. Θα ειχαν γινει οι τοιχοι σφραγισης σαν πετρα, δεν θα μπορουσες να δεις τους λιθους..

• Like 1

Ειναι πανω σε βουνο αυτο που βλεπεις, εχει υψομετρο, αν ειχε φτασει το νερο εκει θα ειχαν πλημμυρισει τα παντα..

Οι 2 φωτογραφιες ειναι τελειως διαφορετικες.. Η 1η ειναι απο το 1800, και η 2η ειναι απο εναν τυπο στο youtube ερασιτεχνη που εφτιαξε μεσω του google earth πως θα ηταν η αμφιπολη τα αρχαια χρονια.. Τα εχω παρακολουθησει γι αυτο σου λεω..

Πολλα σεναρια υπαρχουν, δεν νομιζω ο ταφος να γεμισε με χωμα απο το ποταμι παντως.. Θα βρισκανε χορτα, ριζες, ενδεχομενως και κοκκαλα απο ψαρια.. Θα ειχαν γινει οι τοιχοι σφραγισης σαν πετρα, δεν θα μπορουσες να δεις τους λιθους..

Αυτό που έγραψε ο εμπεδοτιμος είναι μπούρδα. Πώς θα περάσουν όλα αυτά μέσα από το μάρμαρο και την επιχωματωση(λόφο) δίχως να έχει διαλυθεί το μνημείο(καταρρεύσει ο θολος/στέγη);

Μετά από 2300 χρόνια, μόνο μια ομαλή κ συμπαγής μάζα άμμου/χώματος/ιζιματων θα είχε δημιουργηθεί, όπερ και εγένετο.

Υπάρχει δλδ σοβαρό ενδεχόμενο, πολύ απλά να μπουκαραν κάποιοι στον τάφο, να αποψηλωσαν τα αντικείμενα που είχαν σημάδια κ κατά την απαψηλωση να δημιούργησαν κάποιες ζημιές.

Για εμένα το ότι βρέθηκαν κομμάτια των κορων, σφιγγων κλπ δείχνει μόνο αυτό, καθότι αν υπήρχε μέριμνα προστασίας, δε θα έβρισκε η Περιστέρη μετά από 2300 δαχτυλακια κ κομματάκια αλλά ή αυτά θα είχαν αναστηλωθει από τότε, θα είχαν μαζευτεί και φυλαχτει κάπου ή κατόπιν γνωστής δοξασιας/χρησμου(βλέπε κολοσσό) θα είχαν αφεθει ως είχαν.

στις αρχές του νήματος

Αυτό που έγραψε ο εμπεδοτιμος είναι μπούρδα. Πώς θα περάσουν όλα αυτά μέσα από το μάρμαρο και την επιχωματωση(λόφο) δίχως να έχει διαλυθεί το μνημείο(καταρρεύσει ο θολος/στέγη);

Μετά από 2300 χρόνια, μόνο μια ομαλή κ συμπαγής μάζα άμμου/χώματος/ιζιματων θα είχε δημιουργηθεί, όπερ και εγένετο.

Υπάρχει δλδ σοβαρό ενδεχόμενο, πολύ απλά να μπουκαραν κάποιοι στον τάφο, να αποψηλωσαν τα αντικείμενα που είχαν σημάδια κ κατά την απαψηλωση να δημιούργησαν κάποιες ζημιές.

Για εμένα το ότι βρέθηκαν κομμάτια των κορων, σφιγγων κλπ δείχνει μόνο αυτό, καθότι αν υπήρχε μέριμνα προστασίας, δε θα έβρισκε η Περιστέρη μετά από 2300 δαχτυλακια κ κομματάκια αλλά ή αυτά θα είχαν αναστηλωθει από τότε, θα είχαν μαζευτεί και φυλαχτει κάπου ή κατόπιν γνωστής δοξασιας/χρησμου(βλέπε κολοσσό) θα είχαν αφεθει ως είχαν.

στις αρχές του νήματος

Ποιος ειναι ο εμπεδοτιμος?

Και εγω αυτο λεω τοση ωρα, δεν μπορει να τα αφησαν ετσι ολα κατω και να τον σφραγισαν..

το χώμα πήρε τη μορφή που θα έπαιρνε οποιοδήποτε ρευστό στερεοποιειται σιγά σιγά. Μόνο στα τοιχώματα και πόρτες θα ασκούσε κάποια πίεση αλλά μιας και ήταν όλα ανοικτά, επνιξε τα πάντα αλλά τα προστατευσε κιόλας.

Ποιος ειναι ο εμπεδοτιμος?

Και εγω αυτο λεω τοση ωρα, δεν μπορει να τα αφησαν ετσι ολα κατω και να τον σφραγισαν..

αυτός που στο ιστολογιο του έγραψε για ρίζες και πουρναρια που θα έπρεπε να μπουν δήθεν στο μνημείο, αν το χώμα βρίσκονταν από φυσικά αίτια.
  • Like 1

Το σημερινό ήταν η σημαντικότερη εξέλιξη μετά τις καρυάτιδες, νομίζω.

Κατά το γνωστό τρόπο, γενικά πλάνα με σκαλωσιές και 1 μόνο φωτο από το 1 μόνο θραύσμα (!). Καλά, δε μπορούσαν να βγάλουν μια φώτο την πόρτα; Τι να πω...

Με τη σπασμένη πόρτα το ενδεχόμενο σύλησης ενισχύεται, δυστυχώς. Ας είμαστε ρεαλιστες.

Σουίμερ: κανένας μας δε χαίρεται αν είναι συλημένος. Το μεγάλο αίνιγμα σε αυτόν τον τάφο είναι το χώμα (πότε, από ποιον ή πώς μπήκε και γιατί) και αυτό είναι το μόνο που ίσως σώζει ακόμη κάτι από το περιεχόμενό του. Και αυτό ευχόμαστε!!! Αν προσέξατε οι περισσότεροι αρχαιολόγοι που μίλησαν αποφεύγουν να πουν για το χώμα.

Για τα χέρια από τις καρυάτιδες έχει ειπωθεί ότι ίσως δεν τοποθετήθηκαν ποτέ (αν ο τάφος έγινε για Αλέξανδρο και τελικά αυτός πήγε Αίγυπτο).

Πάντως αντιμετωπίστε τα πάντα με ψυχραιμία, γιατί τα σημερινά νέα τα ήξεραν από τις 12 Σεπτέμβρη. Τότε είχαν δώσει εικόνα της θύρας αυτής (ίσως να μην είχαν βρει ακόμη τα θραύσματα). Μη μου πείτε όμως ότι δεν έσκαψαν να δουν αν υπάρχει η πόρτα ή όχι... Η πόρτα πάντως μάλλον λέει ότι είμαστε κοντά στο τέλος...

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...