Προς το περιεχόμενο

230 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Ποιος πιστεύετε ότι θάφτηκε στον τύμβο;

• Μέγας Αλέξανδρος
      66
    • Ρωξάνη & Αλέξανδρος Δ'
      11
    • Ολυμπιάδα
      13
    • Ηρακλής, γιος του Αλεξάνδρου
      4
    • Θεσσαλονίκη, αδερφή του Αλεξάνδρου
      4
    • Κλεοπάτρα, αδερφή του Αλεξάνδρου
      2
    • Φίλιππος Β' (για όσους αμφισβητούν την έρευσή του)
      1
    • Φίλιππος ο Αριδαίος
      0
    • Ηφαιστίωνας
      26
    • Κάσσανδρος
      17
    • Αντίπατρος
      3
    • Αντίγονος ο μονόφθαλμος
      2
    • Νέαρχος
      11
    • Λαομέδων
      2
    • Κενοτάφιο φτιαγμένο για το Μέγα Αλέξανδρο
      33
    • Πολυάνδρειο στρατιωτών
      12
    • Άλλο (πείτε ποιος)
      23
  2. 2. Τι θεωρείτε πιθανότερο σχετικά με τη σύληση του τύμβου;

• Ο τύμβος δεν είναι συλημένος.
      36
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πριν πολλούς αιώνες.
      93
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς στη σύγχρονη εποχή.
      10
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πολλές φορές σε διάφορες περιόδους.
      49
    • Ο τύμβος έχει συληθεί ολοκληρωτικά ως αποτέλεσμα μίας ή πολλών διαφορετικών συλήσεων.
      27
    • Ο τύμβος έχει λεηλατηθεί και καταστραφεί.
      6
    • Άλλο (εξηγείστε).
      9
  3. 3. Από που προέρχεται η άμμος;

• Η άμμος προέρχεται από φυσικά αίτια.
      59
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε από την αρχή αμέσως μετά την ταφή του νεκρού.
      67
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε αργότερα.
      85
    • Άλλο (εξηγείστε).
      19

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γενικα στους αρχαιους ναους σε ολη την Ελλαδα, προτιμαται το λευκο, το μπλε και το κοκκινο.. ισως για την ευκολια που παρασκευαζοταν το χρωμα, αλλα προφανως συμβολιζε και κατι..

• Like 1
  • Απαντ. 8,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

“Τα αρχιτεκτονικά χρώματα στην προϊστορική και αρχαϊκή εποχή”  :-D :-D :-D

Η πορφύρα,
γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων σαν βασιλική βαφή, ήταν η ωραιότερη και ακριβότερη βαφή της αρχαιότητας. Η πορφύρα θεωρήθηκε από την αρχή ευγενές χρώμα και σύμβολο των θεών και των βασιλιάδων.
  • Like 2
Δημοσ.

Η πορφύρα, γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων σαν βασιλική βαφή, ήταν η ωραιότερη και ακριβότερη βαφή της αρχαιότητας. Η πορφύρα θεωρήθηκε από την αρχή ευγενές χρώμα και σύμβολο των θεών και των βασιλιάδων.

Ποιός ήταν θεός και βασιλιάς μαζί; :P

• Like 4
Δημοσ.

Βάζουν δελτία τύπου ακόμα και τέτοια ώρα στο υπουργείο πάντως.. Μολις βαλανε ενα για τον Τασούλα.. Ελπιζω το επομενο να ειναι για την Αμφιπολη..

Δημοσ.

Αμφίπολη: Άλλη είσοδο στον τρίτο ταφικό θάλαμο αναζητά η ομάδα ανασκαφής

Μια άλλη είσοδο για τον τρίτο θάλαμο του τύμβου της Αμφίπολης αναζητά η ομάδα της ανασκαφής, καθώς, όπως περιέγραψε η επικεφάλης, Αικατερίνη Περιστέρη, επικρατούν «συνθήκες σπηλαίου» και απαιτούνται, στο εξής, εξαιρετικά λεπτοί χειρισμοί.

http://www.protothema.gr/culture/article/411287/amfipoli-alli-eisodo-ston-trito-tafiko-thalamo-anazita-i-omada-anaskafis/

και εδω

http://www.iefimerida.gr/news/170797/%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CF%88%CE%AC%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B7-%CE%B5%CE%AF%CF%83%CE%BF%CE%B4%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%80%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%BF

• Like 1
Δημοσ.

Μέχρι στιγμής, το σύνολο του οριζόντιου «βάθους» ή του συνολικού μήκους της ανασκαφής εντός του Τύμβου, φτάνει τα 23 μέτρα από τις βαθμίδες της εισόδου.

Πείτε οτι τελειώνει μέχρι την μέση του τάφου που είναι το λεοντάρι, έχουμε ακόμα 60 μέτρα ...

Δημοσ.

Πείτε οτι τελειώνει μέχρι την μέση του τάφου που είναι το λεοντάρι, έχουμε ακόμα 60 μέτρα ...

Δεν είναι απαραίτητο να τελειώνει εκεί. Μπορεί να τελειώνει στον τρίτο ταφικό θάλαμο.

Το ότι άρχισαν να μεταφέρουν χώματα από πάνω, μήπως έχει να κάνει και με την ύπαρξη εισόδου από ψηλά?

Μήπως υπάρχει καμία τρύπα από κατάρρευση ας πούμε?

Δημοσ.

Πιστεύει, λέει, ότι είναι μακεδονικός ο τάφος. Έχει και αποδείξεις... Κουκλίτσα μου, αν έχεις αποδείξεις, δεν πιστεύεις, ξέρεις...

Α ναι. Ευχαριστώ την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για αυτό μου το ποστ!

Εδώ 40 χρόνια μετά,ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ οτι ο φίλιππος βρίσκεται στη Βεργίνα,τι σε κάνει να πιστεύεις οτι θα έπρεπε να πει: ξέρω;

Επίσης,βγήκε να την πει,σε αυτούς που "ξέρουν",οπότε ορθώς μίλησε.

• Like 2
Δημοσ.

Ο άλλος λέει υποτιμητικά κουκλίτσα μου την αρχαιολογο που έχει όλη την ευθύνη της ανασκαφής και πουλάει πνεύμα από τον πληκτρολόγιο. Φαντάζομαι ήσουν πιο κατάλληλος εσύ αλλά σε έφαγαν τα κυκλώματα!

Γενικά αυτό το θέμα είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας όπου όλοι έχουν άποψη και φυσικά η άποψη τους υπερισχύει των ειδικών. Αλλά θα μου πεις "ποιών ειδικών μωρε; Να ήμουν πρόεδρος, πρωθυπουργός, αρχαιολόγος κτλ για μια μέρα και θα σας έδειχνα εγω!"

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...