Προς το περιεχόμενο

Βρέθηκε ο τάφος του Αλεξάνδρου ή και πάλι όχι?

funbreaker

230 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Ποιος πιστεύετε ότι θάφτηκε στον τύμβο;

• Μέγας Αλέξανδρος
      66
    • Ρωξάνη & Αλέξανδρος Δ'
      11
    • Ολυμπιάδα
      13
    • Ηρακλής, γιος του Αλεξάνδρου
      4
    • Θεσσαλονίκη, αδερφή του Αλεξάνδρου
      4
    • Κλεοπάτρα, αδερφή του Αλεξάνδρου
      2
    • Φίλιππος Β' (για όσους αμφισβητούν την έρευσή του)
      1
    • Φίλιππος ο Αριδαίος
      0
    • Ηφαιστίωνας
      26
    • Κάσσανδρος
      17
    • Αντίπατρος
      3
    • Αντίγονος ο μονόφθαλμος
      2
    • Νέαρχος
      11
    • Λαομέδων
      2
    • Κενοτάφιο φτιαγμένο για το Μέγα Αλέξανδρο
      33
    • Πολυάνδρειο στρατιωτών
      12
    • Άλλο (πείτε ποιος)
      23
  2. 2. Τι θεωρείτε πιθανότερο σχετικά με τη σύληση του τύμβου;

• Ο τύμβος δεν είναι συλημένος.
      36
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πριν πολλούς αιώνες.
      93
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς στη σύγχρονη εποχή.
      10
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πολλές φορές σε διάφορες περιόδους.
      49
    • Ο τύμβος έχει συληθεί ολοκληρωτικά ως αποτέλεσμα μίας ή πολλών διαφορετικών συλήσεων.
      27
    • Ο τύμβος έχει λεηλατηθεί και καταστραφεί.
      6
    • Άλλο (εξηγείστε).
      9
  3. 3. Από που προέρχεται η άμμος;

• Η άμμος προέρχεται από φυσικά αίτια.
      59
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε από την αρχή αμέσως μετά την ταφή του νεκρού.
      67
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε αργότερα.
      85
    • Άλλο (εξηγείστε).
      19

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 8,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

τα φτερά της σφίγγας και τα προτεταμένα χέρια των καρυάτιδων. Συν το οπαίο άνοιγμα πάνω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις καρυάτιδες.

όσον αφορά τα φτερά από τις σφίγγες είχα ακούσει δηλώσεις ότι έχουν βρεθεί θραύσματα και είναι πολύ πιθανόν και να είναι δυνατό να αποκατασταθούν. Για τα κεφαλια δεν είχαν πει τίποτα και δεν αποτυπώνονται στο σχέδιο.

Σχετικά με τη θέση των χεριών η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις (να έχουν βρει κομμάτια από τους βραχίονες) που να οδηγούν σε αυτό που παρουσίασαν. Δεν νομίζω ότι κάποιος αρχαιολόγος θα έπαιρνε το ρίσκο να αποτυπώσει μια στάση που δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ χωρίς να βασίζεται κάπου.

Οπότε ας κάνουμε λίγο υπομονή ακόμα και ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας πρωτού βγάλουμε βιαστικούς και ανίκανους τους αρχαιολόγους που είναι στην ανασκαφή και έχουν σαφώς περισσότερα στοιχεία από εμάς.

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

νιώθω ότι την ανασκαφή την κάνει το ΥΠΠΟΑ και όχι η ΚΗ' ΕΠΚΑ ...για μένα τουλάχιστον είναι σημαντικό. 

Και εγώ το ίδιο πιστεύω.

Στην Περιστέρη και τους συνεργάτες της έχουν απαγορεύσει μάλλον να κάνει δηλώσεις και βγαίνει μόνο το δελτίο και η Μενδώνη.

Πάντως το μισό υπουργείο στην ανασκαφή, ΚΑΤΙ πρέπει να υπάρχει.

Μην ξεχνάτε ότι τον 3ο θάλαμο τον ξέρουν εδώ και 2 εβδομάδες... Μη μου πείτε ότι δεν είχε μπει ενας άνθρωπος μέσα έστω για 5 λεπτά- τη στιγμή μάλιστα που λένε ότι εκεί τα χώματα δεν έφταναν τέρμα επάνω- να δει ότι υπάρχει ασταθής θόλος και σούπερ άμεση ανάγκη στερέωσης...

Εννοείται ότι έχουμε επιλεκτική πληροφόρηση:

α) γιατί στα δελτία δεν αναφέρθηκε τίποτε για το διαμπερές στις καρυάτιδες;

β) γιατί δεν ειπώθηκαν άλλα πράγματα για την οροφή του 2ου θαλάμου; Πού είναι, παιδιά, η υπόλοιπη οροφή με την υπέροχη διακόσμηση, αν οι θάλαμοι γέμισαν με χώμα εξ αρχής; Δε θα έπρεπε να βρεθούν στη θέση τους;

γ) γιατί δεν είπαν τίποτε για την είδοσο με το "περιθύρωμα";

Εννοείται ότι προέχει η αρχαιολογική έρευνα και τεκμηρίωση, αλλά μη νομίζουμε ότι μας τα δείχνουν και όλα. Βλέπουμε ό,τι θέλει το υπουργείο να δούμε.

• Like 1

όσον αφορά τα φτερά από τις σφίγγες είχα ακούσει δηλώσεις ότι έχουν βρεθεί θραύσματα και είναι πολύ πιθανόν και να είναι δυνατό να αποκατασταθούν. Για τα κεφαλια δεν είχαν πει τίποτα και δεν αποτυπώνονται στο σχέδιο.

Σχετικά με τη θέση των χεριών η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις (να έχουν βρει κομμάτια από τους βραχίονες) που να οδηγούν σε αυτό που παρουσίασαν. Δεν νομίζω ότι κάποιος αρχαιολόγος θα έπαιρνε το ρίσκο να αποτυπώσει μια στάση που δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ χωρίς να βασίζεται κάπου.

Οπότε ας κάνουμε λίγο υπομονή ακόμα και ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας πρωτού βγάλουμε βιαστικούς και ανίκανους τους αρχαιολόγους που είναι στην ανασκαφή και έχουν σαφώς περισσότερα στοιχεία από εμάς.

δεν ξερω την αναμειξη των αρχαιολογων, τα δελτια τυπου της Παναγιωταρεας κ τα σχεδια του αρχιτεκτονα του Υπποα, γινονται απτο ιδιο το Υπουργζιο

για να παίρνει αέρα ο χώρος...να αερίζεται....νομίζω ότι προσπαθούν να εντείνουν τη μη σύληση του τάφου για να κρατήσουν το ενδιαφέρον ψηλά. 

Μακάρι να εκπλαγώ θετική.

για μένα πάντως μπάζει το θέμα και κυρίως με τη μη δημοσιοποίηση κινητών ευρημάτων. 

δεν ξέρω κάτι με κρατάει επιφυλακτική και στο μυαλό μου γυροφέρνουν δύο λέξεις: στρατευμένη ανασκαφή. 

μακάρι να ανατραπούν οι αρνητικές μου σκέψεις, να διαψευσθώ 

θα συμφωνησω

Ο άλλος γράφει ότι η μαρμάρινη πλάκα χρησίμευε για την επιχωμάτωση του δευτέρου θαλάμου, αλλά δεν εξηγεί, γιατί η ίδια πλάκα δεν υπάρχει και στον τρίτο θάλαμο. 

Επίσης είναι φανερό, ότι αποκρύπτονται σημαντικά στοιχεία, είτε για την προφύλαξη του ευρήματος, είτε επειδή δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες στον κόσμο και τελικά τα ευρήματα να είναι πολύ κατώτερα του αναμενόμενου, είτε επειδή ο τάφος είναι τέρμα συλημένος, σε σημείο που να μην μπορούν καν να διαπιστώσουν σε ποιον ανήκε (όπως σε μερικούς της Βεργίνας).

Τέλος από την αρχή της ανασκαφής, ουδείς μας εξήγησε πειστικά, γιατί οι σφίγγες είναι ακέφαλες, αν αυτό δεν είναι έργο τυμβωρύχων.

Και στην τελική ποιος αρχαίος τυμβωρύχος θα έπαιρνε κεφάλια από αγάλματα? 

• Like 1

Ζητείται φύλακας για την ανασκαφή στην Αμφίπολη   :devil:

Φύλακα για την Αμφίπολη αναζητά η 12η Εφορεία Βυζαντινών που ανακοίνωσε ότι θα

γίνει πρόσληψη ενός ατόμου με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. 

Πρόκειται για θέση εποχικού προσωπικού και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τα βιογραφικά τους μέχρι της 20 Σεπτεμβρίου. 

Η αγγελία όπως τη διαβάσαμε στην ιστοσελίδα του Γραφείου Διασύνδεσης Σπουδών και Σταδιοδρομίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης έχεις ως εξής:

1 θέση Εποχικού Προσωπικού στη 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Αμφίπολη, Σέρρες)

Καταληκτική ημερομηνία: 

20/09/2014

Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων: 

11/09/2014 - 20/09/2014

Τηλέφωνο: 

2510222246

Η 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ανακοινώνει την πρόσληψη, µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου, ενός (1) ατόµου για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Ε.Β.Α.), που εδρεύει στην Καβάλα, (για τις ανάγκες αυτής, στον αρχαιολογικό χώρο χριστιανικής Αµφιπόλεως, ∆. Αµφιπόλεως Σερρών).

http://www.seleo.gr/voreia-ellada/149646-ziteitai-fylakas-gia-tin-anaskafi-stin-amfipoli-foto#.VBYZSktH3wJ

Πιστεύω οτι θα περιμένουμε πολλά χρόνια για να μάθουμε όλες εκείνες τις πληροφορίες που αφορούν τον τάφο και τις τεχνικές λεπτομέρειες καθώς και συμβάντα ή ανθρώπους που σχετίζονται με αυτό. Αυτό που βιάζονται να κάνουν τώρα είναι η στήριξη η απομάκρυνση του χώματος και να δούν αν υπάρχει κάποιος μέσα και σε περίπτωση που υπάρχει ποιός ήταν, αυτά βέβαια είναι η κορυφή του παγόβουνου. Το οικοδόμημα αυτό είναι τεράστιο και οι επιστήμονες αρχαιολόγοι και λοιποί θα ασχολούνται χρόνια με την μελέτη του μνημείου, έχουν να γραφτούν πολλά βιβλία άρθρα και επιστημονικές έρευνες.

Ακόμα τι θα γίνει με αυτόν τον τεράστιο λόφο που είναι στο επάνω μέρος του τάφου; Πιστεύω οτι θα πάρουν απόφαση να απομακρύνουν και το χώμα και τα πάντα από πάνω γιατί ασκούν δύναμη και καταπονούν το μνημείο, η απομάκρυνση όλων αυτών των όγκων θα διαρκέσει πολλούς μήνες, προφανώς θα τα βγάλουν άνθρωποι με τα χέρια και τα φτιάρια και όχι μπουλντόζες, ακόμα μπορεί να βρεθούν άλλοι τάφοι και ευρήματα μέσα στον λόφο. Κάθε φορά που θα ρίχνει μια δυνατή βροχή ενδέχεται να φεύγουν χώματα από τον λόφο και να κατεβαίνουν στον περίβολο.....

Το μνημείο θα αργήσει πολύ να ετοιμαστεί ώστε να μπορεί να το δει ο κόσμος, εξωτερικά μόνο όταν θα τελειώσουν οι αρχαιολόγοι με τις κύριες εργασίες, εσωτερικά έτσι όπως το βλέπω γεμάτο σίδερα ξύλα και υποστηλώματα δεν πιστεύω οτι θα υπάρξει δυνατότητα επισκέψεων για το κοινό. Μάλλον μόνο σε φωτογραφίες θα έχουμε να το βλέπουμε εσωτερικά.

Αρκετά χώματα πάνω από τον λόφο έχουν ήδη αφαιρεθεί με μπουλντόζα, οπότε αν χρειαζότανε θα έφευγε όλος ο λόφος πολύ γρήγορα. Αλλά το βλέπω δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο γιατί το κτίσμα αυτό δεν φτιάχτηκε για να φαίνεται από πάνω, θα ήταν άκομψο να βλέπαμε τις πέτρες της οροφής από πάνω.

Εμένα απο ολο αυτό,μου εχει κανει εντύπωση κάτι πολύ απλό....

ειναι δυνατόν να σκάβουν ενα χρόνο και κάτι,να βρίσκουν την είσοδο εδώ και μήνες,να μπαίνουν μες το μνημείο,να αρχίζουν το ξεμπάζωμα αλλα να μη τους πηγαίνει στο νου,οτι ολόκληρος λόφος απο πάνω πιέζει;!!!!!!

Δλδ συγγνώμη αλλα μου φαίνεται οτι μας έχουν για ηλίθιους!!!

Ένα χρόνο τωρα και κάτι,δε φρόντισαν να καθαρίσουν το λόφο;!!

Καποοι μιλουσαν για τρυποα απο την οροφη του μνημείου,πως στα κομμάτια θα δεις κυρία μου,αν χει γινει γεώτρηση στο μνημείο που ψάχνεις;1!!

Πόσο παράλογα είναι αυτο που λέω γαμώ το μου!!

Τελος,για να τελειώνουμε με διάφορους περίεργους κρυφόμασόνους κλπ που γράφουν ιστοριούλες.

Αν κάποιος έριχνε ολο αυτο το χώμα για να σφραγίσει το μνημείο κι άφηνε μια τρύπα μονο για να βγει.

Κάθε που πέρναγε ενα διαφραγματικό,θα έκλεινε το κενό πίσω του,δλδ ΠΟΣΗ λογική απαιτεί αυτό το πράμα;

μετα μιλαει για συγκοινωνούντα δοχεία.....Δεν ήξερα οτι το χώμα ειναι ρευστό και μπορεί να πηγαίνει πέρα δώθε,ουτε ο τάφος ειναι μηχανότρατα σε θαλασσοταραχή και απαιτείται συνεχής ισορροπία.......

• Like 2

Από πάνω είναι άλλοι τάφοι από ό,τι λένε.

Για αυτό και δεν είναι απλό, φαντάζομαι, να βγει με μια μπουλντόζα...

δε μιλησε κανεις για μπουλντόζα,αλλωστε το να μπει ενα μηχάνημα που ζυγίζει δέκα+ τόνους με ερπύστριες,θα ήταν το αμέσως πιο καταστροφικό,απο το να ρίχναμε μια έξυπνη διατρητική βόμβα..

Μπορουσαν να ελαφρύνουν το μνημείο,να κάνουν μια ευρεία ανασκαφή και στο τέλος να αναδιαμορφώσουν τον λόφο στην βέλτιστη μορφή,ΑΦΟΥ εχει έχει ερθει ολόκληρο στην επιφάνεια,εχει αναστηλωθεί κλπ.

στο 2014 ζούμε!

• Like 1

Το κτίσμα φτιάχτηκε για να φαίνεται μια περίμετρος με έναν λόφο από πάνω του, και στην κορυφή το λιοντάρι. Οπότε το να φύγει ο λόφος από πάνω είναι σαν να χαλάς το μνημείο. Δεν υπάρχει λόγος για να γίνει.

Όσο για την στήριξη, αυτή θα γίνει με δοκούς, σωλήνες κλπ.

Άμα είχαν αφαιρέσει τον λόφο, θα λέγατε μετά μα γιατί να μην βάλουν στηρίγματα από μέσα και εσκαψαν τον λόφο, για να τρώνε τα κονδύλια;

• Like 6

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...