Προς το περιεχόμενο

Βρέθηκε ο τάφος του Αλεξάνδρου ή και πάλι όχι?

funbreaker

230 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Ποιος πιστεύετε ότι θάφτηκε στον τύμβο;

• Μέγας Αλέξανδρος
      66
    • Ρωξάνη & Αλέξανδρος Δ'
      11
    • Ολυμπιάδα
      13
    • Ηρακλής, γιος του Αλεξάνδρου
      4
    • Θεσσαλονίκη, αδερφή του Αλεξάνδρου
      4
    • Κλεοπάτρα, αδερφή του Αλεξάνδρου
      2
    • Φίλιππος Β' (για όσους αμφισβητούν την έρευσή του)
      1
    • Φίλιππος ο Αριδαίος
      0
    • Ηφαιστίωνας
      26
    • Κάσσανδρος
      17
    • Αντίπατρος
      3
    • Αντίγονος ο μονόφθαλμος
      2
    • Νέαρχος
      11
    • Λαομέδων
      2
    • Κενοτάφιο φτιαγμένο για το Μέγα Αλέξανδρο
      33
    • Πολυάνδρειο στρατιωτών
      12
    • Άλλο (πείτε ποιος)
      23
  2. 2. Τι θεωρείτε πιθανότερο σχετικά με τη σύληση του τύμβου;

• Ο τύμβος δεν είναι συλημένος.
      36
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πριν πολλούς αιώνες.
      93
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς στη σύγχρονη εποχή.
      10
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πολλές φορές σε διάφορες περιόδους.
      49
    • Ο τύμβος έχει συληθεί ολοκληρωτικά ως αποτέλεσμα μίας ή πολλών διαφορετικών συλήσεων.
      27
    • Ο τύμβος έχει λεηλατηθεί και καταστραφεί.
      6
    • Άλλο (εξηγείστε).
      9
  3. 3. Από που προέρχεται η άμμος;

• Η άμμος προέρχεται από φυσικά αίτια.
      59
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε από την αρχή αμέσως μετά την ταφή του νεκρού.
      67
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε αργότερα.
      85
    • Άλλο (εξηγείστε).
      19

Προτεινόμενες αναρτήσεις

σορρυ φιλαράκι μου αλλά ο κολυμβητής τουλάχιστον γράφει εδω τόσο καιρό σεβόμενος τους πάντες και ανταλλάσοντας ωραίες και σε πολλές περιπτώσεις ψαγμένες απόψεις και πληροφορίες.

Εσύ έρχεσαι και μας λες οτι η κυβέρνηση πάει να μας αποπροσανατολίσει απο πραγματικά προβλήματα. Προσωπικά αν θα πρεπε να πάρω κάποιον απ τους 2 στα σοβαρά δε θα έπαιρνα εσένα. Σου απάντησα και νωρίτερα για το ζήτημα πάντως.

Αν έχεις να πεις κάτι επι του θέματος εδώ ειμαστε να το συζητήσουμε. Αλλα θεωρίες συνωμοσίας σε θρεντ αρχαιολογίας δεν μπορω να διαβάζω. Πραγματικά.

Αν δεν μπορεις να διαβαζεις προχωρα παρακατω.Απευθυνομαι σε σκεπτομενους.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 8,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Έχουμε πει εξ αρχης οτι όλα τα ενδεχόμενα ειναι πιθανά.

Απλά στη περίπτωση Αλέξανδρου (κάτι που και η Περιστέρη το αρνείται διπλωματικά), μόνο κενοτάφιο θα μπορουσαμε να έχουμε.

Εν πάση περιπτώσει κάνατε νωρίτερα μια ωραία ανάλυση για το πως ειναι ο τάφος και τι ακομα περιμένουμε να δουμε (πχ ολοκληρες τις Καρυάτιδες)

Ναι "σκεπτόμενε".

(που ειναι ο porg και ο Φωτης όταν τους χρειάζεσαι ρε γμτ...)

• Like 3

Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν είναι για σκεπτόμενους αλλά για ψεκασμένους.

@Θρονα

Αυτο ηταν το πιο εξυπνο που μπορουσες να παραθεσεις σε σχεση με αυτα που εγραψα?Πιστευω οτι μπορεις καλυτερα,πιστεψε στον εαυτο σου και ξαναπροσπαθησε.

Τα επιχειρηματα μου και οι θεσεις μου διατυπωθηκαν,προφανως δεν τα καταλαβες και λυπαμαι.Δεν μπορω να κανω κατι παραπανω σχετικα με την αντιληψη σου.

Παίδες κακώς το συνεχίζουμε το σκηνικό αντιπαράθεσης,κρίμα για το thread που ειναι ίσως οτι πιο ενδιαφέρον εχω δει εδω και χρόνια!

• Like 4

Στα δελτία των ανακοινώσεων του ΥΠΠΟΑ δεν ξέρω κατά πόσο ενεργό ρόλο έχει η ΚΗ΄ΕΠΚΑ (θα ονομάζεται έτσι έως τις 28/10/14 μια και έχει ψηφισθεί η ενοποίηση των εφορειών σε μια ανά τόπους). Κανονικά οι ανακοινώσεις έπρεπε να γίνονται υπό την αρμοδιότητα και τον έλεγχο της Εφορείας 

Υποτίθεται οτι η γενικη γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού είναι συχνά εκεί και έχει συνεχή επικοινωνία με την Περιστέρη.

Νομίζω τα δελτία τύπου περνάνε καθαρά απο αυτήν, την οποία μπορουμε να εμπιστευτούμε αφου δεν ειναι κάποια άσχετη. Αρχαιολόγος και αυτη.

Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάνος Βαλαβάνης μιλά για την ανασκαφή στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης. http://www.thetoc.gr/politismos/article/amfipoli-o-tafos-anikei-se-andra-apo-tin-auli-tou-m-aleksandrou

-Συλημένος ο τάφος, αλλά…Η καταστροφή του προσώπου της μιας καρυάτιδας, όπως και οι οπές στους τοίχους προφύλαξης των εισόδων δείχνουν ανθρώπινες επεμβάσεις.

- είναι λάθος να συγκρίνουμε έργα επαρχιακών εργαστηρίων -όπως είναι τα εργαστήρια της Μακεδονίας- με τα αττικά εργαστήρια. Και μάλιστα, με τα αττικά εργαστήρια του 5ου. π.Χ. αιώνα –τα κορυφαία.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία «χονδρική» δουλειά. Οι επιφάνειες των γλυπτών καλύπτονταν με χρώμα. Επίσης, τα γλυπτά αυτά δεν ήταν ορατά και ο γλύπτης μπορούσε, κατά το κοινώς λεγόμενο, να τα «ξεπετάξει». Το βασικό είναι ότι, πρόκειται για ένα επαρχιακό εργαστήριο, άρα όχι για μεγάλους καλλιτέχνες, οι οποίοι και απέδωσαν με τον τρόπο που απέδωσαν τις μορφές των Καρυάτιδων».

- Είναι σαφές ότι, πρόκειται για προσωπικότητα από τη μακεδονική αυλή, από το περιβάλλον του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Προς τα εκεί δείχνουν τα δεδομένα…»

-«Ο τύμβος ήταν αρχικά λόφος φυσικός. Οι παλαιότερες, οι αρχαιότερες ταφές που είχε βρει ο Δημήτρης Λαζαρίδης ήταν στο φυσικό μέρος του λόφου. Στη συνέχεια ο τύμβος επεκτάθηκε, τεχνητά, για να ''υποδεχθεί'' τον νέο νεκρό και ορίστηκε, προσδιορίστηκε από τον περίβολο. Οι τάφοι αυτοί είναι σε έναν πολύ σημαντικό αρχαίο δρόμο, σημείο ιδανικό για την ανέγερση ενός τηλεφανούς μνήματος, ενός δηλαδή τάφου που να φαίνεται από μακριά, να τον βλέπουν οι διαβάτες και να λένε, εδώ είναι θαμμένος ένας σπουδαίος άνθρωπος, ο τάδε… Αυτόν τον σκοπό είχε να υπηρετήσει, όπως και άλλα, ανάλογου τύπου μνημεία. Την αυταπάτη της αθανασίας…»

• Like 3

Από περιέργεια, σας θίξαμε κάποιο θεό?

Δηλαδή αν συζητούσαμε για τον Δημήτριο τον Μυροβλήτη και τον λέγαμε Μητσάρα, θα ήταν πρόβλημα?

Φίλε δεν μας έθιξες τίποτα. Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες προσωπικοτητες της αρχαιότητας παγκοσμίως και εδώ από "εξυπναδα" τον αποκαλείτε Αλεκο τότε τα λόγια είναι περιττά και η ερώτηση μου ρητορικής φύσεως.

Φίλε δεν μας έθιξες τίποτα. Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες προσωπικοτητες της αρχαιότητας παγκοσμίως και εδώ από "εξυπναδα" τον αποκαλείτε Αλεκο τότε τα λόγια είναι περιττά και η ερώτηση μου ρητορικής φύσεως.

Έχουμε γράψει 165 σελίδες plus. Έχω αρχίσει να γράφω από τις πρώτες 40 αν θυμάμαι καλά.

Αν κάθε φορά που αναφέρομαι στον Αλέξανδρο, πρέπει να γράφω ο Μέγας Αλέξανδρος, ο πάσης της Ασίας εκπορθητής ροδαλών πορπών, για να μην αισθάνεσαι εσύ, ότι τον μειώνουμε, τότε θα σου δώσω το account μου να διορθώνεις τον Αλέκο, τον οποίο γράφω χάριν συντομίας, παρά χάριν υποτίμησης ή εξευτελισμού, όπως λανθασμένα προφανώς το εκλαμβάνεις

• Like 4

Ο επομενος που θα γραψει μαλακιες και θα ξεκινησει φαγωμαρα θα φαει report (και σας εκλασα μια μαντρα).....

τοσες μερες μια χαρα διαβαζουμε αποψεις και αποψεις.πρεπει να σκοτωθειτε και μεταξυ σας????

το λιονταρι θα το βαλουν στην θεση του στο μελλον η θα το αφησουν να βοσκει?

• Like 4

Ο επομενος που θα γραψει μαλακιες και θα ξεκινησει φαγωμαρα θα φαει report (και σας εκλασα μια μαντρα).....

τοσες μερες μια χαρα διαβαζουμε αποψεις και αποψεις.πρεπει να σκοτωθειτε και μεταξυ σας????

το λιονταρι θα το βαλουν στην θεση του στο μελλον η θα το αφησουν να βοσκει?

E αν ήμουν στη θέση τους θα το έβαζα.

Και λογικά αυτό θα κάνουν. Θα γινει μνημείο τεράστιο,Unesco.  επισκεψιμότητα κτλ κτλ.

Όποιος επενδυσει εκει θα βγάλει τα λεφτά του πιστεύω.

Κάνε σαν Ελληνικο δημοσιο ένα εμπορικό κέντρο με δημοτική καφετέρια και 5-10 μαγαζιά με δημοτικούς τεμπέληδες, ξεναγους κτλ να δείτε για πότε ξεχρεώνουμε δάνεια.

Το πιθανότερο θα ειναι να δωσουν ελευθέρας στους μπόμπολες ή να το αφήσουν ως έχει, όπως έχουν κάνει σε τόσα άλλα με αποκορύφωμα τον ναο του Επικουριου Απόλλωνα.

Εγώ πάντως γενικά δεν έχω καταλάβει κάτι. Η περισσότερο δεν μου κολλάει.

Λένε ότι ο τάφος χτίστηκε σε έναν λόφο και ότι από πάνω υπάρχουν κατά πολύ παλαιότεροι τάφοι. Ε τότε πως διάλο χτίστηκε;

Σκάψανε προς τα μέσα έναν διάδρομο που κατέληγε σε δωμάτιο, μετά το επενδύσανε όλο με πέτρες-μάρμαρα-πορόλιθους ώστε να φτιάξουν τους τοίχους και τα ταβάνια, και μετά φτιάξανε μια... άκυρη περίβολο; Και λέω άκυρη γιατί είναι η περίβολος από θασίτικο μάρμαρο με πάχος ας πούμε 1 μέτρο, και από πίσω υπαρχει χώμα;

Δεν είναι τελείως κουλό σαν κατασκευή ή μου διαφεύγει κάτι που έχει ειπωθεί ως προς τα σταδια της κατασκευής;

Το παραπάνω σκεπτικό με γνώμονα ότι υπάρχουν τάφοι από πάνω που ούτε οι κατασκευαστές δεν τους ήξεραν. Και μέσα σε όλα αυτό έβαλαν και το λιοντάρι από πάνω να πατάει πάλι στο χώμα...

Εγώ πάντως γενικά δεν έχω καταλάβει κάτι. Η περισσότερο δεν μου κολλάει.

Λένε ότι ο τάφος χτίστηκε σε έναν λόφο και ότι από πάνω υπάρχουν κατά πολύ παλαιότεροι τάφοι. Ε τότε πως διάλο χτίστηκε;

Σκάψανε προς τα μέσα έναν διάδρομο που κατέληγε σε δωμάτιο, μετά το επενδύσανε όλο με πέτρες-μάρμαρα-πορόλιθους ώστε να φτιάξουν τους τοίχους και τα ταβάνια, και μετά φτιάξανε μια... άκυρη περίβολο; Και λέω άκυρη γιατί είναι η περίβολος από θασίτικο μάρμαρο με πάχος ας πούμε 1 μέτρο, και από πίσω υπαρχει χώμα;

Δεν είναι τελείως κουλό σαν κατασκευή ή μου διαφεύγει κάτι που έχει ειπωθεί ως προς τα σταδια της κατασκευής;

Το παραπάνω σκεπτικό με γνώμονα ότι υπάρχουν τάφοι από πάνω που ούτε οι κατασκευαστές δεν τους ήξεραν. Και μέσα σε όλα αυτό έβαλαν και το λιοντάρι από πάνω να πατάει πάλι στο χώμα...

Νεοτεροι ταφοι υπαρχουν απο πανω, οχι παλαιοτεροι

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...