Προς το περιεχόμενο

  

230 μέλη έχουν ψηφίσει

  1. 1. Ποιος πιστεύετε ότι θάφτηκε στον τύμβο;

    • Μέγας Αλέξανδρος
      66
    • Ρωξάνη & Αλέξανδρος Δ'
      11
    • Ολυμπιάδα
      13
    • Ηρακλής, γιος του Αλεξάνδρου
      4
    • Θεσσαλονίκη, αδερφή του Αλεξάνδρου
      4
    • Κλεοπάτρα, αδερφή του Αλεξάνδρου
      2
    • Φίλιππος Β' (για όσους αμφισβητούν την έρευσή του)
      1
    • Φίλιππος ο Αριδαίος
      0
    • Ηφαιστίωνας
      26
    • Κάσσανδρος
      17
    • Αντίπατρος
      3
    • Αντίγονος ο μονόφθαλμος
      2
    • Νέαρχος
      11
    • Λαομέδων
      2
    • Κενοτάφιο φτιαγμένο για το Μέγα Αλέξανδρο
      33
    • Πολυάνδρειο στρατιωτών
      12
    • Άλλο (πείτε ποιος)
      23
  2. 2. Τι θεωρείτε πιθανότερο σχετικά με τη σύληση του τύμβου;

    • Ο τύμβος δεν είναι συλημένος.
      36
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πριν πολλούς αιώνες.
      93
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς στη σύγχρονη εποχή.
      10
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πολλές φορές σε διάφορες περιόδους.
      49
    • Ο τύμβος έχει συληθεί ολοκληρωτικά ως αποτέλεσμα μίας ή πολλών διαφορετικών συλήσεων.
      27
    • Ο τύμβος έχει λεηλατηθεί και καταστραφεί.
      6
    • Άλλο (εξηγείστε).
      9
  3. 3. Από που προέρχεται η άμμος;

    • Η άμμος προέρχεται από φυσικά αίτια.
      59
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε από την αρχή αμέσως μετά την ταφή του νεκρού.
      67
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε αργότερα.
      85
    • Άλλο (εξηγείστε).
      19


Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντ. 8,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Για "μνημείο που δεν προσέφερε κάτι νέο" και για πληροφορίες που χάθηκαν εξαιτίας της ανάμιξης προσώπων που αγνοούν την επιστήμη, έκανε λόγο ο ΓΓ της Αρχαιολογικής Εταιρείας, ακαδημαϊκός Βασίλης Πετράκος

 

Με αναφορές στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αρχαιολογία, όπως το νέο Οργανόγραμμα, με το οποίο «ανατράπηκε η δοκιμασμένη, και κατά καιρούς ταλαιπωρημένη, διάρθρωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», αλλά και στο μεγάλο γεγονός του 2014, την ανασκαφή της Αμφίπολης, που όμως «δεν είναι ούτε μεγάλο ούτε μικρό γεγονός», αλλά μια «άτεχνη σκηνοθετημένη ιστορία με σκοπό να αποσπαστεί η προσοχή των Ελλήνων από αυθαίρετα οικονομικά μέτρα», ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (10/05) η παρουσίαση του Έργου της Αρχαιολογικής Εταιρείας για το 2014, δια στόματος του γενικού γραμματέα της, ακαδημαϊκού, Βασίλειου Πετράκου.

«Το μνημείο το ίδιο έως τώρα δεν προσέφερε κάτι το νέο και οι ιστορικές πληροφορίες που θα μπορούσε να δώσει η ανασκαφή φαίνεται πώς χάθηκαν εξαιτίας της διεξαγωγής της από πρόσωπα που αγνοούν την επιστήμη και τη μέθοδό της», συμπλήρωσε για το εύρημα που σημάδεψε την περασμένη χρονιά, για να προχωρήσει στα «ευχάριστα», όπως χαρακτήρισε την προσφορά στην Εταιρεία εκ μέρους της κόρης του Σπυρίδωνα Μαρινάτου, Ναννώς, του εκμαγείου της φημισμένης προτομής της Νεφερτίτης, βασίλισσας της Αιγύπτου, το οποίο είχε δωρηθεί στον αείμνηστο αρχαιολόγο το 1935 όταν ήταν Έφορος Αρχαιοτήτων Κρήτης.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον του ειδικού ως επί το πλείστον κοινού, που κατέκλυσε το αμφιθέατρο της Αρχαιολογικής Εταιρείας, έκλεψαν τα ευρήματα τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, που διενεργήθηκαν υπό την αιγίδα της Εταιρείας το 2014.

Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη χρονιά μεταξύ άλλων ξεχώρισαν:

• Νέες βραχογραφίες είδαν το φως στις Κυκλάδες, και συγκεκριμένα στον νεολιθικό οικισμό του Στρόφιλα 'Ανδρου, στην προϊστορική ακρόπολη της Χαλανδριανής Σύρου και στο Βαθύ Αστυπάλαιας. Βραχογραφίες που εικονίζουν για πρώτη φορά ανθρώπους, όπως οι πέντε μορφές που κυνηγούν άγρια ζώα, ίσως τσακάλια ή ο κυνηγός ο οποίος φέρεται να έχει σκοτώσει ταύρο ή αγελάδα, ήταν μεταξύ αυτών που ξεχώρισαν στον Στρόφιλα 'Ανδρου. Επίσης, στην περιοχή -την οποία ερευνά η αρχαιολόγος Χριστίνα Τελεβάντου- διαπιστώθηκαν ακόμα παλαιότερες βραχογραφίες, γεγονός που αποδεικνύει τη μακρά παράδοση χρήσης του χώρου για τη χάραξη παραστάσεων.

Στους χώρους των Κυκλάδων όπου εμφανίζονται οι ιδιότυπες και σχεδόν ίδιας τεχνικής βραχογραφίες, προστέθηκε το 2014 και η ακρόπολη της Χαλανδριανής στη Σύρο (την οποία ερευνά η αρχαιολόγος Μαρίζα Μαρθάρη), όπως για παράδειγμα η βραχογραφία που εικονίζει ένα ψάρι ή δελφίνι. Σπείρες, πλοίο, βέλη και δόρατα, είναι μερικές από τις νέες αναπαραστάσεις που βρέθηκαν χαραγμένες στους βράχους στο Βαθύ Αστυπάλαιας, όπου συνεχίζονται οι συστηματικές έρευνες του Ανδρέα Βλαχόπουλου στη βόρεια ακτή.

• Νέα οικοδομήματα αποκαλύφθηκαν στην Αρχαία Μεσσήνη, όπως το δειπνιστήριον στην αγορά, δηλαδή τραπεζαρία ή αίθουσα λέσχης όπου δειπνούσαν οι λατρευτές της Μεσσάνας, βασίλισσας της χώρας της Μεσσήνης που θεοποιήθηκε. Το δειπνιστήριον κατασκευάστηκε κατά την ελληνιστική περίοδο και φέρει στην ανατολική του όψη δωρική κιονοστοιχία. Επίσης, αποκαλύφθηκε σχεδόν πλήρως το μεταγενέστερο βαλανείο (5ος ως 7ος αιώνα μ. Χ.), που είχε κατασκευαστεί στο μέσο περίπου της βόρειας στοάς, όπου συνεχίζονται οι ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες υπό τη διεύθυνση του Πέτρου Θέμελη.

Επίσης, γνωστοποιήθηκαν οι αναστηλώσεις στον παραπάνω χώρο της στοάς (ενός κίονα της μίας εσωτερικής κορινθιακής κιονοστοιχίας, ύψους 5 μέτρων), της ανατολικής στοάς του γυμνασίου της Μεσσήνης, που βρίσκεται άνω του σταδίου, καθώς και του ναού της Ειλειθυίας στη νότια πλαγία της Ιθώμης.

• Τμήμα στοάς, μονόκλιτη με δωρική κιονοστοιχία στην πρόσοψη, που χρονολογείται στην πρώιμη ρωμαιοκρατία, καθώς και τα θεμέλια μικρού ναού, που οικοδομήθηκε στο τέλος της κλασικής ή στην αρχή της ελληνιστικής περιόδου και ο οποίος κατεδαφίστηκε στα πρώιμα χρόνια της ρωμαιοκρατίας, εντοπίστηκαν στην αρχαία Σικυώνα, η ανασκαφή της οποίας διεξάγεται από τον καθηγητή Ιωάννη Λώλο.

• Αποκαλύφθηκε το δάπεδο του μυκηναϊκού ανακτόρου στην αρχαία πόλη των Θηβών, όπου συνεχίζεται η ανασκαφική έρευνα του Βασίλειου Αραβαντινού, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θηβών. Επίσης, μεταξύ των ευρημάτων που ξεχώρισαν ήταν τα θραύσματα μεγάλου κρατήρα (αγγείου) των μετανακτορικών χρόνων (περίπου 1200 με 1100 π. Χ.), όπου εικονίζονται πολεμιστές να μεταφέρουν σκέλος, από το οποίο κρέμονται διάφορα πράγματα, πιθανόν λάφυρα πολεμικά, ενώ στο δεξί κρατούν ξίφος.

• Κτίριο, πιθανώς βουλευτήριο, μέρος του οποίου χρονολογείται στον 6ο αι. π. Χ., και λείψανα κτιρίων που φαίνεται ότι ανήκουν σε στωικό συγκρότημα, εντοπίστηκαν στην Ογχηστό Βοιωτίας, κέντρο του κοινού των Βοιωτών. Η συστηματική έρευνα, που ξεκίνησε πέρυσι στην περιοχή από τον Ιωάννη Μυλωνόπουλο, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θηβών, αποκαλύπτει σταδιακά κτίρια που είχαν εντοπιστεί σε παλαιότερες σωστικές ανασκαφές.

• Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι εργασίες συντήρησης και μελέτης που έγιναν το 2014 στο Ακρωτήρι Θήρας. Συγκεκριμένα, συντηρήθηκε η τοιχογραφία του «μεγάλου τοίχου των κόκκινων σπειρών» από την Ξεστή 3, μια μεγάλη σύνθεση μήκους άνω των πέντε μέτρων, που ανασυντέθηκε σε δύο φορητούς πίνακες. Όπως έγινε γνωστό, έχει ήδη ανασυγκροτηθεί το ένα τμήμα και έχει κατασκευαστεί το μεταλλικό πλαίσιο στο οποίο θα τοποθετηθεί μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Πετράκος, έχει γίνει η προσωρινή παραλαβή του στεγάστρου του Ακρωτηρίου της Θήρας, ένα πολυαναμενόμενο έργο το οποίο φαίνεται να φτάνει στο αίσιο τέλος του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΗΓΗ

Δημοσ.

Οι μόνες πληροφορίες που άκουσα τις προηγούμενες εβδομάδες είναι οτι είχανε πέσει χωμάτινοι όγκοι από τις βροχές του χειμώνα στο μέρος εκείνο.

Δημοσ.

 

Καταγγελία – «βόμβα»: «Σκηνοθετημένη ιστορία η Αμφίπολη για να περάσουν τα οικονομικά μέτρα»
 
Σοβαρές καταγγελίες για το επικοινωνιακό «παιχνίδι» που έστησε ο Σαμαράς γύρω από την ανασκαφή στην Αμφίπολη κάνει ο γ.γ. της Αρχαιολογικής Εταιρείας, ακαδημαϊκός Βασίλης Πετράτος.

 

Ο κ. Πετράτος χαρακτήρισε «άτεχνη σκηνοθετημένη ιστορία με σκοπό να αποσπαστεί η προσοχή των Ελλήνων από αυθαίρετα οικονομικά μέτρα» την ανασκαφή της Αμφίπολης, που στα μέσα του 2014 μονοπώλησε το ενδιαφέρον τόσο της παγκόσμιας κοινότητας, όσο και του Έλληνα πολίτη, που παρακολουθούσε με αγωνία το «κυνήγι» του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο γενικός γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας, στην παρουσίαση του Έργου της Αρχαιολογικής Εταιρείας για το 2014 που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 10 Μαΐου, εξαπέλυσε ευθείες βολές στην κυβέρνηση Σαμαρά ότι χρησιμοποίησε τις ανασκαφικές εργασίες της Αμφίπολης προκειμένου να επωφεληθεί επικοινωνιακά και να περάσει οικονομικά μέτρα "πίσω από την πλάτη" του ελληνικού λαού.

Επίσης, ο κ. Πετράτος άφησε σαφείς αιχμές εναντίον προσώπων που ασχολήθηκαν με τις ανασκαφές, κατηγορώντας τους ότι λόγω άγνοιας έχασαν στοιχεία και πληροφορίες που θα μπορούσε να έχει δώσει η ανασκαφή.

«Ρημάζει» η Αμφίπολη του... Αντώνη

«Το μνημείο το ίδιο έως τώρα δεν προσέφερε κάτι το νέο και οι ιστορικές πληροφορίες που θα μπορούσε να δώσει η ανασκαφή φαίνεται πώς χάθηκαν εξαιτίας της διεξαγωγής της από πρόσωπα που αγνοούν την επιστήμη και τη μέθοδό της», συμπλήρωσε ο κ. Πετράτος με νόημα.

Οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Αρχαιολογικής Εταιρείας έρχονται λίγες ημέρες μετά το "σήμα κινδύνου" που εξέπεμψε ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Ξυδάκης στη Βουλή, ο οποίος δήλωσε ότι το μνημείο κινδυνεύει να καλυφθεί από χώματα εξαιτίας της εγκατάλειψης.

Η Αμφίπολη «δεν είναι επισκέψιμη όπως είναι τώρα. Δείτε τον περίβολο με τα θαυμάσια θασίτικα μάρμαρα. Θέλει επειγόντως έργα αποστράγγισης», δήλωσε ο κ. Ξυδάκης που καλείται να βρει χρήματα για να προλάβει το «κακό» στην Αμφίπολη, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση εγκατέλειψε τα έργα στη Μεσολακκιά Σερρών.

Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/politismos/story/585210/kataggelia-vomva-skinothetimeni-istoria-i-amfipoli-gia-na-perasoyn-ta-oikonomika-metra#ixzz3Zm7c3cG8

 

... την έκανε την δουλειά της η Αμφίπολη ;)

  • Like 1
Δημοσ.

 

 

«δεν είναι ούτε μεγάλο ούτε μικρό γεγονός», αλλά μια «άτεχνη σκηνοθετημένη ιστορία με σκοπό να αποσπαστεί η προσοχή των Ελλήνων από αυθαίρετα οικονομικά μέτρα», ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (10/05) η παρουσίαση του Έργου της Αρχαιολογικής Εταιρείας για το 2014, δια στόματος του γενικού γραμματέα της, ακαδημαϊκού, Βασίλειου Πετράκου.

 

Αναρρωτιέμαι ανεξάρτητα   από το εύρος της βασιμότητας της δήλωσης του  Β.Πετράκου  λόγω της θέσης του ,ως Γενικού Γραμματέα της Αρχαιολογικής Εταιρείας  ,

μήπως αξία θα είχε  περισσότερο η παραπάνω δήλωση ,όταν το θέμα ήταν "καυτό"  δηλ.το περασμένο φθινόπωρο κι όχι τώρα  εκ του ασφαλούς  ?

 

Υ.Γ Μήπως να προστεθεί και η ...Ζήνα :-D  στους υποψήψιους ένοικους???

(από την Αμφίπολη (όπως κι  ο Νέαρχος) δεν ήταν κι αυτή :-D ? )

  • 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Επιτέλους....κατάργηση θα πρότεινα εγώ 

 

Ψιλοάσχετο με το thread αλλά ενδιαφέρον.

 

Προτείνεις κατάργηση για συγκοινωνιακούς λόγους ή για να σωθούν τα αρχαία?

Δημοσ.

Ψιλοάσχετο με το thread αλλά ενδιαφέρον.

 

Προτείνεις κατάργηση για συγκοινωνιακούς λόγους ή για να σωθούν τα αρχαία?

έχεις περπατήσει στην Εγνατία; 

η δύο σταθμοί Αγ. Σοφίας - Βενιζέλου είναι πάρα πολύ κοντά, δεν θα προλαβαίνει να αναπτύσσει ταχύτητα η αμαξοστοιχία . 

Εννοείται ότι θέλω να σωθεί το Ιστορικό Σταυροδρόμι και υποστηρίζω την ανάδειξη αυτού! 

  • Like 1
Δημοσ.

Μιλαμε για γελοιωδως κοντιινη αποσταση . Αντι να φτιαξουν σταθμο στο κεντρικοτερο σημειο της πολης,την Αριστοτελους , εφτιαξαν στην Βενιζελου...

Δημοσ.

Μιλαμε για γελοιωδως κοντιινη αποσταση . Αντι να φτιαξουν σταθμο στο κεντρικοτερο σημειο της πολης,την Αριστοτελους , εφτιαξαν στην Βενιζελου...

αν γινότανε στην Αριστοτέλους, ούτε το 2060 δεν θα τελείωναν οι ανασκαφές...

Δημοσ.

έχεις περπατήσει στην Εγνατία; 

η δύο σταθμοί Αγ. Σοφίας - Βενιζέλου είναι πάρα πολύ κοντά, δεν θα προλαβαίνει να αναπτύσσει ταχύτητα η αμαξοστοιχία . 

Εννοείται ότι θέλω να σωθεί το Ιστορικό Σταυροδρόμι και υποστηρίζω την ανάδειξη αυτού!

 

Όχι δεν περπάτησα στην εγνατία αλλά νομίζω πως αυτοί που σχεδίασαν τους σταθμούς θα είχαν συγκεκριμένους λόγους για την επιλογή της θέσης των σταθμών που θα προέκυψαν από την μελέτη. Έχω δει πάντως και σε άλλα μετρό υπερβολικά κοντινούς σταθμούς οπότε θα υπάρχουν λόγοι.

Το να σωθούν τα μνημεία και να αναδειχθούν είναι αυτονόητο πως το θέλουμε όλοι αλλά πιστεύω πως αυτό μπορεί να συνδυαστεί και με το έργο.

 

kataskeui.jpg

 

Βλέποντας πάντως τώρα τον χάρτη δεν διακρίνω και τεράστια διαφορά της συγκεκριμένης απόστασης σε σχέση με τις αποστάσεις των άλλων σταθμών. ΟΚ είναι λίγο μικρότερη απόσταση αλλά για να έκαναν ολόκληρη συγκοινωνιακή μελέτη και να τον έβαλαν εκεί τον σταθμό κάτι παραπάνω θα ήξεραν από εμας που απλά κάνουμε κριτική χωρίς να έχουμε ιδέα για την μελέτη. Αν ο σταθμός καταργηθεί η απόσταση μέχρι πλατεία δημοκρατίας είναι μεγάλη.

 

Επίσης, αν η απόσταση ήταν όσο των άλλων σταθμών τότε να μην σωνόταν τα μνημεία?

Για τον λόγο αυτό γνώμη μου είναι πως η διάσωση των μνημείων πρέπει να είναι μια επιδίωξη ανεξάρτητη από αντιεπιστημονικές παρεμβάσεις στο έργο και από καταργήσεις σταθμών.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...