Προς το περιεχόμενο

Ζήταγα βοήθεια απο τους insomniacs Linuxades. Όλα καλά τώρα.

ChrisAce

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τα έκανα σαλάτα μου φαίνεται πάλι... :cry:

Λοιπόν έχω 2 partitions(φτιαγμένα με fdisk) στον σκληρό(80 GB) με WIN XP sp1gr και στα 2. Tο 1ο c: έχει μέγεθος 40 GB. Το 2ο h: έχει μέγεθος 30 GB. Eίχα αφήσει και ελεύθερα 10 GB για να βάλω RED HAT linux 9. Μέχρι εδώ όλα καλά. Μου έβγαινε ο boot loader των XP στην αρχή και επέλεγα με ποιό λειτουργικό να μπώ.

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν έκανα εγκατάσταση το red hat 9 στον ελεύθερο χώρο του δίσκου(10 GB). H εγκατάσταση τελείωσε κανονικά χωρίς πρόβλημα με την διαφορά ότι επέλεξα να μην μπεί ο bootloader(Grub) του linux πουθενά στον δίσκο γιατί ήθελα να κάνω boot το linux απο δισκέτα. Έφτιαξα λοιπόν και την δισκέτα μέσα απο το setup του red hat και bootαρε κανονικά το linux απο το floppy. Όταν όμως πήγα να bootάρω απο τα xp διαπίστωσα ότι δούλευε μόνο η μία εγκατάσταση των winXP ( c: )ενώ η άλλη ( h: )μού έβγαζε το εξείς μύνημα: "Δεν ήταν δυνατή η εκκίνηση των windows επειδή το παρακάτω αρχείο λείπει ή είναι κατεστραμμένο: <windows root>\system32\hal.dll

Εγκαταστήστε πάλι ένα αντίγραφο του παραπάνω αρχείου." και μόλις πάταγα κάποιο πλήκτρο έκανε reboot. :cry:

To είχα ξαναπάθει πάλι με την εγκατάσταση του red hat αλλά νόμιζα ότι έφταιγε το οτι μου είχε κολλήσει στο setup του linux και το διόρθωσα απλώς διαγράφοντας τα επιπλέον partitions ( / )και (swap) που είχα φτιάξει μέσα απο το setup του red hat, χρησιμοποιώντας πάλι το fdisk.

Έψαξα πολύ να βρώ κάποια λύση πρίν σας ρωτήσω, και βρήκα, αλλά είναι στα εγγλέζικα που δεν τα πάω και τόσο καλά. Αν θέλετε να με βοηθήσετε ρίξτε μια ματιά εδώ http://www.linuxquestions.org/questions/archive/8/2003/01/2/40901 που εξηγούνε πώς διορθώνεται αυτό το πρόβλημα με το hal.dll :roll:

Εγώ τώρα θα ήθελα αναλυτικά αν γίνετε γιατί είμαι εντελώς newbye με το linux, να μου πείτε τι και πώς να το κάνω αυτό που λένε τα παιδιά στο link που έγραψα πιο πάνω. Εκτός και άν ξέρετε κάποιον άλλο τρόπο να διορθώσω αυτό το πρόβλημα που έχω.

Έβαλα την σελίδα στο systran αλλά με μπέρδεψε περισσότερο. :shock:

Ζητώ συγνώμη για το αρκετά μεγάλο post αλλά ήθελα να σας εξηγείσω αναλυτικά το πρόβλημα.

Σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων για τις τυχόν απαντίσεις/υποδείξεις σας. :)

Δημοσ.

Το σφάλμα για το hal.dll κατά την εκκίνηση δεν οφείλεται στο ίδιο το hal.dll (ούτε λείπει, ούτε έχει γίνει corrupted όπως σου λέει το μήνυμα σφάλματος), αλλά σε corrupted ή χαλασμένο boot configuration των Windows 2000/XP/2003

Για να το διορθώσεις θα πρέπει να ξεκινήσεις το PC σου από το CD των XP, να μπεις στη Recovery Console και να γράψεις την εντολή

bootcfg /rebuild

Ακριβώς το ίδιο έχω πάθει κι εγώ και το διόρθωσα έτσι :)

Δημοσ.
Το κοιταώ, απλά θα μου πάρει λίγο χρόνο...κάνε λίγο υπομονή...

Σε ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο. :) Περιμένω νέα. ;)

Το σφάλμα για το hal.dll κατά την εκκίνηση δεν οφείλεται στο ίδιο το hal.dll (ούτε λείπει' date=' ούτε έχει γίνει corrupted όπως σου λέει το μήνυμα σφάλματος), αλλά σε corrupted ή χαλασμένο boot configuration των Windows 2000/XP/2003

Για να το διορθώσεις θα πρέπει να ξεκινήσεις το PC σου από το CD των XP, να μπεις στη Recovery Console και να γράψεις την εντολή

bootcfg /rebuild

Ακριβώς το ίδιο έχω πάθει κι εγώ και το διόρθωσα έτσι :)[/quote']

Θα το δοκιμάσω και αυτό nickg78. Σε 5 λεπτά θα έχω νέα αφού το δοκιμάσω πρώτα... ας το ελπίσω δηλαδή γιατί τώρα τουλάχιστον μπαίνω έστω και με την μία εγκατάσταση των WinXP...

Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά. :)

Δημοσ.

Πωπω τα έκανα μαντάρα με το bootcfg /rebuild. :cry:

Βρήκε 2 εγκαταστάσεις των windows και έλεγε: [1]: C:\windows

προσθήκη εγκατάστασης στη λίστα εκκίνησης; (ναι-οχι-ολα)στα Ελληνικά όπως τα γράφω. Του πάτησα την πρώτη φορά (y) απο το yes στα αγγλικά γιατί δεν με γύρναγε στα Ελληνικά. :cry:

Εισαγωγή αναγνωριστικού φόρτωσης:

Εισαγωγή επιλογών φόρτωσης λειτουργικού συστήματος:

Το ίδιο και στην 2η εγκατάσταση που βρήκε το bootcfg /rebuild, που κοίταξα βέβαια ότι το βρήκε στο E: και όχι στο h: που το βλέπω εγώ μέσα απο windows. :cry:

Να μην σας κουράζω το έκανα αυτό αρκετές φορές μήπως κάτι δεν έκανα σωστά και έτσι τώρα έχω 8 επιλογές στο menu του boot loader των XP, άλλες κενές χωρίς όνομα και άλλες με όνομα που έδωσα εγώ στην ερώτηση "εισαγωγή αναγνωριστικού φόρτωσης :cry: :cry:

Δοκίμασα μετά μπάς και γλυτώσω απο αυτό το menu με τις 8 επιλογές :cry: κάνοντας fixmbr και fixboot αλλά τίποτα δεν κατάφερα.

Εξακολουθεί να μην δουλεύει το 2ο partition με τα XP βγάζοντας το μύνημα για το hal.dll :cry:

Τις 8 επιλογές στο boot menu τις έσβησα προσωρινά τροποποιώντας το boot.ini και σβήνοντας τις επιπλέον εγγραφές μέσα απο το partition τον XP που λειτουργεί. Αυτό βέβαια μου βγάζει το μύνημα όταν μπαίνω στα XP ότι τρέχω τροποποιημένο boot.ini :cry:

Αυτό είναι το αρχείο boot.ini πρίν το bootcfg /rebuild και μετά την τροποποίηση που του έκανα για να μην εμφανίζοντε οι 6 επιπλέον επιλογές.

[boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

Και αυτό μετά το bootcfg /rebuild

[boot loader]

timeout=30

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS=""

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(4)\WINDOWS="o" o

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="" o

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(4)\WINDOWS="WinXP"

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="WinXP G"

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(4)\WINDOWS=""

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

Τι μπορώ να κάνω για να σβηστούν μόνιμα απο το MBR?

Όπως είπα δοκίμασα με bootcfg /rebuild, με fixboot και με fixmbr χωρίς να καταφέρω να σβήσω τις επιπλέον επιλογές... :cry:

Τέσπα τώρα βρίσκομαι πάλι απο εκεί που ξεκίνησα. Δεν μου ανοίγει το 2ο partition των XP και επιπλέον έχω και 6 παραπανίσιες επιλογές στον Master Boot Record. :cry: :cry: :shock:

Δημοσ.

Παιδιά άκυρο για τις επιπλέον επιλογές στο MBR. Κατάφερα (μάλλον στην τύχη) και τις έσβησα. :D

Tώρα εξακολουθεί μόνο το αρχικό πρόβλημα που περιγράφω στο πρώτο μου πόστ. :(

root σε περιμένω μην με ξεχάσεις... :lol:

Δημοσ.
asxeto ligaki alla an den ksereis anglika den tha pas poythena me to linux. Sorry an se apogoitevw alla etsi einai :(

Δίκιο έχεις οτι τα Αγγλικά χρειάζονται απαραίτητα γενικά στην ζωή μας...

Δέν είπα όμως ότι είμαι και σκράπας. :lol:

Καταλαβαίνω πολύ καλά αυτά που γράφουν στο link τα παιδιά, αλλά τυχόν τεχνικούς όρους μπορεί να τους καταλάβω λάθος και έτσι να κάνω καμιά πατάτα πιο χονδρή και ανεπανόρθοτη με μόνη λύση το format...

Για αυτό ρωτάω τα παιδιά που ασχολούντε με το linux και έχουν πείρα, τι πρέπει να κάνω ακριβώς σε απλά Ελληνικά.... :roll:

Δημοσ.

loipon h lisi sou einai stin entoli

bootfix or fixboot

den thimamai pio apo ta dio einai to sosto giati den exo pia windows.

tha tin bereis mono sto system recovery console ton XP.

filika hayzel

Δημοσ.
loipon h lisi sou einai stin entoli

bootfix or fixboot

den thimamai pio apo ta dio einai to sosto giati den exo pia windows.

tha tin bereis mono sto system recovery console ton XP.

filika hayzel

H εντολή που λές είναι η fixboot. Την έχω κάνει ήδη αλλά τίποτα δεν κατάφερα. Το αναφέρω και πιο πάνω. Όπως ήδη έκανα fixmbr και bootcfg. :cry:

Πάντως θα ξαναδοκιμάσω να κάνω bootcfg /rebuild μήπως έκανα κάποιο λάθος πρίν γιατί με παραξενεύει πώς η εντολή αυτή βρίσκει τις 2 εγκαταστάσεις των XP στο C: και στο E: ενώ εγώ μέσα απο τα Windows τις βλέπω στο C: και στο H: πολύ κουφό έ? :?

Δημοσ.

Μπήκα :lol:

Το πρόβλημα λύθηκε πάρα πολύ απλά. :lol:

Πώς δεν το είχα σκεφτεί νωρίτερα γαμώτο...

Είπα πρίν δοκιμάσω πάλι το bootcfg /rebuild να κάνω μιά τελευταία προσπάθεια με το boot.ini μέσα απο το partition των XP που δούλευαν.

Κοιτάξτε λίγο εδώ για να καταλάβεται.

Το αρχείο boot.ini όταν δεν μου δούλευε το 2ο partition των XP.

[boot loader]

timeout=30

[operating systems]

Τώρα κοιτάξτε και το boot.ini μετά την εντολή bootcfg /rebuild που έκανα.

[boot loader]

timeout=30

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS=""

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(4)\WINDOWS="o" o

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="" o

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(4)\WINDOWS="WinXP"

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="WinXP G"

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(4)\WINDOWS=""

Τί βλέπετε εκτός απο τις μαμακίες που έκανα? Ότι μου είχε βρεί τις εγκαταστάσεις των XP στο 1ο και στο 4ο partition του σκληρού. Ήξερα εκ τον προτέρον οτι δεν δούλευε το 2ο partition. Έτσι λοιπόν άλλαξα το

σε

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(4)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect.

Το partition(2) το έκανα partition(4) :lol:

Και δούλεψε μιά χαρά.

Τώρα βέβαια η απορία είναι πώς στο καλό το 2ο partition πήγε και έγινε 4ο. Αλλά προιόν του bill είναι αυτό. Ότι θέλει κάνει... :lol:

Μου έβγαλε την πίστη 2 μέρες τώρα αλλά τελικά όλα καλά. :lol:

Άλλαξα και τον τίτλο λίγο, για να μην ασχοληθείτε άλλο με το πρόβλημα που είχα. Ευχαριστώ τα παιδιά που προσπάθησαν να βοηθήσουν και ας ελπίσω ο root να μην το κοιτάζει ακόμα το θέμα. :lol: :D

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...