Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα και παλι!

Ψαχνω καποιο μαγαζι ειτε στην Αθηνα ειτε απο το εξωτερικο που να πουλαει γενικως electronic hardware!

Δηλαδη εννοω IC(intergrated chips)/transistors/capacitors μεχρι και bios chips για μητρικες!

Γενικως all around τα παντα!

Απλα πχ ic πολλες φορες δεν βρισκω να ειναι προγραμματισμενα!

Σας ευχαριστω πολυ!

Δημοσ.

Γενικά για εξαρτήματα ο Φανός μάλλον θα σε καλύψει. Είναι στην Σολωμού 39.

Αν θες λίγα κομμάτια μάλλον από ebay θα σου βγει πιο φθηνά, γιατί αν θες ποσότητες (μιλάμε για εκατοντάδες ή χιλιάδες ώστε να πέσει και η τιμή) πας σε distributors όπως avnet/digikey/mouser/arrow/rs etc.

Τώρα για eeprom/flash αν χρειάζεσαι συχνά πυκνά, μάλλον πιο εύκολο και φθηνό θα σου βγει αν απλά αγοράζεις τις μνήμες και τις προγραμματίζεις μόνος.

Απ' όσο έχει τύχει να ψάξω όταν είναι να τα αγοράσεις έτοιμα καμμένα bios etc τα πασάρουν ως αποκλειστικά ανταλλακτικά και στα βαράνε στο κεφάλι.

Δημοσ.

Καταρχας ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου!

Θα παω απο το μαγαζακι να ψαξω δω!

Και απο e-bay εχω δει αλλα δεν βρισκω τα ακριβως που ψαχνω πχ τωρα ψαχνω για μια τηλεοραση lg ενα ic!

το να τις προγραμματιζω ομως δυστυχως να πω την αληθεια δεν το κατεχω ακριβως!

Υπαρχουν οδηγοι η εστω καποια sites να εξηγουνε ακριβως τις διαδικασιες?

Δημοσ.

Πρώτα πρώτα θες τη μνήμη.

Τα τσιπ βγαίνουν σε διάφορα packages και χωρητικότητες, σχέδια και χρώματα.

Για παράδειγμα ένα που έχω πρόχειρο δίπλα μου είναι ένα SST39SF020A.

Γενικά και να μην έχεις ούτε ιδέα ούτε google πρόχειρο, πάντα στο όνομα του αναφέρει κατασκευαστή και χωρητικότητα.

Εδώ είναι προφανώς η SST (call me Microchip) και έχει χωρητικότητα 2Mbit.

Επίσης το packaging είναι PLCC32=έχει πολλά πόδια=είναι παράλληλο.

Τα σειριακά είναι πιο μοντέρνα, βγαίνουν σε μεγαλύτερες χωρητικότητες, (αφού είναι σειριακά) έχουν λιγότερα πόδια, και προφανώς είναι αυτά που μάλλον θα βρεις σε κάτι σχετικά καινούριο.

Τώρα, για να τα προγραμματίσεις θες μια συσκευή, και το αρχείο που θα γράψεις, πχ το bios/firmware που θες.

Υπάρχουν πολλά εργαλεία για να γράψεις μνήμες, τσέκαρε στο ebay και θα καταλάβεις. Υπάρχουν πολλά μοντέλα και κατασκευαστές, με τις κύριες διαφορές να είναι τι τσιπ και πόσα υποστηρίζουν από θέμα packaging και κατασκευαστών, και ο τρόπος που συνδέονται στον υπολογιστή.

Τα πιο παλιά (και αργά, φθηνά, μπελαλίδικα και κάπως αναξιόπιστα) συνδέονται με στην παράλληλη θύρα (DB-25), ενώ τα πιο καινούρια είναι πιο ακριβά, ΠΟΛΥ πιο γρήγορα και συνδέονται φυσικά με USB.

Δημοσ.

Κουτσα στραβα ειναι οτι κανουμε σαν update bios/firmware σε εναν υπολογιστη/κινητο κτλ!

Σε τι γλωσσα ειναι γραμμενα?

Συγγνωμη αν σε πρηζω απλα προσπαθω να καταλαβω γιατι ειναι κατι που δυστυχως δεν το κατεχω!

Δημοσ.

Ναι, ακριβώς αυτό είναι.

Τώρα, το τι είδος αρχείο είναι δεν σε νοιάζει.Αυτό που θα γράψεις είναι ήδη έτοιμο να πάει στη μνήμη.

Το πιο απλό παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι την μνήμη που ανέφερα πριν μπορείς να τη συνδέσεις σε ένα cartridge για gameboy και απλά να πετάξεις το ρομ όπως είναι μέσα.

Επίσης http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_HEX

Δημοσ.

Τα περισσότερα μαγαζιά με ηλεκτρονικά θα σε καλύψουν σε αυτο που θες τώρα για bios chip μητρικής δεν ξέρω καλύτερα εκει να κοιτάξεις στο ebay

Δημοσ.

kama46 απο οτι καταλαβαινω το site αυτο εχει τα μηχανηματα ωστε να συνδεεις τα ic και να τα flashareis?

bios chip για μητρικες spank υπαρχουν μαγαζια που πουλανε σε αρκετα χαμηλο κοστος το θεμα μου ειναι πχ ενα ic τηλεορασεις απο που να κατεβασω το firmware/rom για να το εισαγω στο ic?και αν δεν υπαρχει καποιος που στα δινει για να τα κατεβασεις τοτε εσυ σε τι προγραμμα και γλωσσα πρεπει να τα γραψεις για να τα εισαγεις μεσα μετα ωστε στο τελος να κουμπωσεις το ic για να λειτουργησει το κυκλωμα?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στην τιβι μου για παράδειγμα απλά πας στη σελίδα της και κατεβάζεις το ρομ που θα κάνεις εγκατάσταση/update.

Αυτό όμως δεν είναι σίγουρο ότι γράφεται αυτούσιο στη μνήμη, αφού γίνεται κάποιο είδος εγκατάστασης μέσα από το λογισμικό της τιβι.

Ένας τρόπος που θα έβγαζε νόημα είναι να βρεις κάπως ένα dump του τσιπ που θες να αντικαταστήσεις και να γράψεις το image όπως είναι στο καινούριο τσιπ.

Αλλά το να βρεις το dump είναι και το δύσκολο κομμάτι.

Όσο για τον προγραμματιστή ψάξε τον willem για να πάρεις μια ιδέα. Είναι ίσως ο πιο διαδεδομένος για χομπίστες λόγω κόστους. Όπως είπα και στο άλλο ποστ βγαίνει σε παράλληλη και usb έκδοση και θα επιβεβαιώσεις και μόνος σου τις διαφορές.

*γκουχ*και τυχαίνει να πουλάω και έναν*γκουχ*

Επεξ/σία από SouLSLayeR
Δημοσ.

Αν μπορουσα να βρω το dump θα ηταν οτι καλυτερο αλλα αν ειναι κ μπορω να βρω το original chip με περασμενο το rom μεσα τοτε απλα το να παρω ενα αλλο και να κανω αντιγραφες ουσιαστικα δεν γινεται?

Εχω λιγο πελαγιασει με τι κατασταση προσπαθω εστω να μαθω σε τι γλωσσα η κατι πως τα προγραμματιζουν και δεν υπαρχει και πολυ πραγμα!

Να φανταστω ειναι λογω πατεντας και προστασιας ετσι?

Δηλαδη αν εγω εχω μια πλακετα τηλεορασης που εχει χαλασει απλα ενα ic και δεν βρισκω πουθενα αυτο το ic ειμαι αναγκασμενος να αγορασω ολη την πλακετα για να το φτιαξω σε εναν πελατη?

Αν μια πλακετα εχει το λιγοτερο 100 ευρω εργασια και τετοια θα παρεις ποσο 20?

Δεν συμφερει κανεναν αν αναλογιστει οτι με λιγα παραπανω παει για καινουργια τηλεοραση η οτιδηποτε αλλο με ic!

Ειναι σαν να εγινε ετσι ωστε αν χαλασουν και δεν υπαρχει στην αγορα απλα σκας ενα τεραστιο ποσο η αναγκαζεσαι να αγορασεις κατι καινουργιο!

Δημοσ.

Yup, that's the point. Κάπως πρέπει να βγάζουν και οι καημένες οι εταρίες B)

Ναι, γι' αυτό είπα ότι είναι δύσκολο και μάλλον μόνος θα πρέπει να το βρεις.

Αν θυμάσαι ακόμα και τα bios των κονσολών είναι παράνομο να dumpαρεις και να χρησιμοποιείς, με την ίδια λογική που είναι παράνομα τα παιχνίδια σε roms.

Αλλά αυτό δεν είναι το πρόβλημα.

Ενώ στα mobos πολύ συχνά βλέπεις τα bios να είναι σε socket, δηλαδή είναι φτιαγμένο με την προοπτική ίσως να αλλάξει κάποτε (γιατί οι κατασκευαστές δεν χαλάνε ούσε σεντ χωρίς λόγο φυσικά), αλλού είναι απλά κολλημένο, πολύ απλά γιατί υπάρχει το ανάλογο ανταλλακτικό.

Επίσης δεν υπάρχει και το ενδιαφέρον.

Για τι βρίσκεις πιο εύκολα custom firmware: για μια κονσόλα ή μια τηλεόραση?

Όσο για το "τι γλώσσα" που έχεις φαγωθεί, δεν υπάρχει απάντηση.

Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Εσύ απλά γράφεις κάποια δεδομένα σε μια μνήμη που μόνη της όπως ήδη ξέρεις δεν κάνει τίποτα.

Το τι γράφεις εξαρτάται καθαρά από το hardware που τη χρησιμοποιεί.

Τα περιθώρια λάθους είναι φυσικά σχεδόν 0.

Δημοσ.

Custom firmware για μια τηλεοραση η κονσολα υπαρχει στο αναλογο ic αλλα το main ic και οχι τα μικρα!

Εγω τις περισσοτερες φορες δλδ 7 στις 10 ψαχνω για αυτα τα ic: http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/80/Three_IC_circuit_chips.JPG&imgrefurl=http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Three_IC_circuit_chips.JPG&h=1365&w=1680&sz=303&tbnid=jp3szBXinePrUM:&tbnh=90&tbnw=111&zoom=1&usg=__FVpV9t9OMHFIAK1JdLdzU5tNkPA=&docid=RyNwD2SHBIZWLM&sa=X&ei=fakXUvzGJ8aitAbv44HYBw&ved=0CFgQ9QEwBQ&dur=322

Αυτα ειναι διασπαρτα αναλογα με το κυκλωμα και τι ελεγχουν!

Ισως να εγινα κουραστικος SouLSLayeR και ζητω συγγνωμη απλα ειναι κατι που θα μπορουσα να αξιοποιησω καπως για πολλες δουλειες γιατι δεν με βλεπω με τι κυρια μου να βγαζω το ψωμι μου! :mad:

Περιθωρια λαθους εννοεις οτι οτι και να κανω και να γραψω δεν θα γινει τιποτα οπως το να καει απο το κυκλωμα το κατι παραπανω?

Απλα θα φαω ενα no boot και thats it?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...