Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα και χρόνια πολλά. Έχω ένα σύστημα 5+ ετών αποτελούμενο από Μ/Β Asus P5E με Intel Core 2 Duo E8400, RAM 4 Gb DDR2 (αν θυμάμαι καλά), 2 δίσκους, 1 Seagate SATA 7200rpm Barracuda 500Gb κι 1 WD Raptor 74Gb@10000rpm. Kάρτα γραφικών XFX Nvidia 9800GTX+ με 512Μb VRAM. Κάρτα ήχου ASUS Xonar Essence STX, PSU Zalman 750HP 750Watt. Επίσης DWD-RW Combo Sony. Γενικά το σύστημα είχε καλά περιφερειακά όπως καταλαβαίνετε από τη σύνθεση, το δε τροφοδοτικό ήταν από τα πολύ καλά όταν αγοράστηκε με το σύστημα (Απρίλιος 2008, κόστος 125 ευρώ). Το μηχάνημα μέχρι το καλοκαίρι του 2010 δούλευε σε WIndows XP Professional SP3 με τον 500άρη δίσκο. Τότε αγόρασα τον Raptor κι εγκατέστησα Windows 7 Starter τα οποία 1 χρόνο μετά αναβάθμισα σε Home Premium. Kατά την εκκίνηση έβγαζε το μήνυμα επιλογής λειτουργικού και τα τελευταία 1,5-2 χρόνια το δούλευα σχεδόν αποκλειστικά στα  Windows 7. Έχω και 2 εξωτερικούς USB δίσκους των 250Gb έκαστος, ένας 3,5 ιντσών με δικό του τροφοδοτικό κι ένας 2,5 που τροφοδοτείται από το USB.

Εδώ και αρκετό καιρό, είχα παρατηρήσει ότι το σύστημα κατά καιρούς κολλούσε ενώ είχα πολλά παράθυρα ανοιγμένα στο browser (Firefox), ειδικά όταν έπαιζα βίντεο στο youtube και γενικά ήταν ανοιχτές εφαρμογές που κάναν χρήση του Flash player. Όταν λέμε κόλλημα, εννοώ ότι δεν αποκρινόταν τίποτα στην οθόνη, ούτε πληκτρολόγιο ή mouse, απλά αν έπαιζε μουσική εκείνη τη στιγμή, μπορεί να συνέχιζε κανονικά να παίζει, αλλά όλες οι οθόνες-παράθυρα ήταν πλήρως κολλημένες και το σύστημα δεχόταν μόνο hardware reset οπότε μετά εκκινούσε κανονικά.

Από κάποια στιγμή και μετά, τουλάχιστον 5-6 μήνες πριν, διαπίστωσα ότι το μηχάνημα δεν εκκινούσε αμέσως από το power button στην πρόσοψη, αλλά τα σχετικά λεντάκια αναβοσβήναν για μερικά δευτερόλεπτα κι έπειτα σταθεροποιούνταν και εκκινούσε κανονικά μετά. Όσο περνούσε ο καιρός αυτό γενικευόταν από την άποψη ότι ο χρόνος που έκανε να εκκινήσει αυξανόταν λίγο, μέχρι που μια μέρα πατώντας το κουμπί εκκίνησης, δεν άναβαν καθόλου τα λεντάκια. Επειδή όμως έχω συνδεμένο μόνιμα στο μηχάνημα ένα USB αεροπορικό joystick με λεντάκια πάνω του, διαπίστωσα ότι ενώ πατώντας το κουμπί εκκίνησης στο μηχάνημα δεν έπαιρνε, τα λεντάκια του joystick αναβοσβήνανε συνέχεια. Κάποια στιγμή μένανε μόνιμα αναμμένα και αν πατούσα τότε πάλι το κουμπί εκκίνησης του μηχανήματος, άναβαν κανονικά τα λεντ του και εκκινούσε κανονικά.

Αρχικά σκέφτηκα μήπως έχω πρόβλημα τροφοδοσίας από το UPS που έχω το οποίο είναι σχεδόν 8ετίας Line interactive 1200VA Accupower. Άνοιξα μια μέρα το UPS, το καθάρισα από σκόνες, άλλαξα και τις 2 μπαταρίες του με καινούριες, δοκίμασα το μηχάνημα, αλλά δυστυχώς μου έκανε τα ίδια. Επίσης το δοκίμασα με τροφοδοσία σταθεροποιητή 1500VA αντί του UPS και πάλι τα ίδια. Όσο περνούσε ο καιρός τόσο πιο πολύ αργούσε να σταθεροποιηθεί στα λεντάκια του joystick και κατ επέκταση να πάρει μπροστά. Επισημαίνω ότι επειδή το UPS έχει ανεμιστήρα που άπαξ και είναι στην πρίζα δουλεύει συνέχεια και ακούγεται ενοχλητικά, όποτε έκλεινα το pc έβγαζα και την πρίζα του UPS για να μην ακούγεται στο δωμάτιο. Το πρόβλημα με την εκκίνηση εμφανίζεται όλους αυτούς τους μήνες αφού συνδέσω το UPS στην πρίζα και το ανοίξω από το διακόπτη του, οπότε πηγαίνει ρεύμα στην είσοδο του τροφοδοτικού του pc.

Προχτές ενώ δούλευα στα windows 7, ξαφνικά η οθόνη γέμισε ένα λεπτό πλέγμα μπορντώ χρώματος και κόλλησε. Κάνω reset και κατά την εκκίνηση του Bios βλέπω το ίδιο αχνό πλέγμα πίσω από τη μαύρη οθόνη εκκίνησης. Προσπαθούσε να ανοίξει τα 7 αλλά δεν τα κατάφερνε (είχε κολλήσει), οπότε ξανακάνω reset.

Μου βγάζει κατά την εκκίνηση του bios μια επιλογή για επιδιόρθωση των Windows και την επιλέγω. Μετά από κάποια λεπτά ξαναεκκινεί τα windows και όλα καλά. Το μηχάνημα δούλεψε για αρκετές ώρες χωρίς κανένα πρόβλημα.

Την άλλη μέρα πάλι μου κόλλαγε στην εκκίνηση. Reset πάλι κι επιδιόρθωση των windows 7 αλλά δεν έπιασε. Πάλι reset οπότε αυτή τη φορά μου πρότεινε να κάνω επαναφορά σε προηγούμενη ημερομηνία.

Στον πίνακα με τις ημερομηνίες είχε 5-6 ημερομηνίες από 1 Αυγούστου μέχρι και 5 Αυγούστου. 2 σημεία στις 5 αυγούστου χαρακτηρίζονταν ως κρίσιμα στον πίνακα επαναφοράς. Επέλεξε το τελευταίο χρονικά αλλά δυστυχώς δεν ξεκίνησαν πάλι καλά τα Windows 7 (κόλλησαν).

Μετά από αυτό δοκίμασα να εκκινήσω με WIndows XP από τον άλλο δίσκο. Αρχικά κολλούσαν, έκανα reset κι επαναφορά, δούλεψαν την ίδια μέρα καλά για ώρες, Την άλλη μέρα πάλι εκκίνηση με XP, πάλι προβλήματα, δεν έπιασε ούτε η επαναφορά, Κάπου εκεί σταμάτησα τις απόπειρες γιατί την άλλη μέρα έφυγα για διακοπές από όπου σας γράφω.

Να πω εδώ ότι σε safe mode μπαίνει κανονικά και στα XP και στα 7. Επίσης έκανα κάποιο τεστ της WD στους 2 δίσκους και δεν έδειξε πρόβλημα.

Φοβάμαι, αν και δε θέλω να το πιστέψω, ότι μάλλον είναι θέμα τροφοδοτικού, παρότι το Zalman είναι και μεγάλο και καλής ποιότητας. Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια το μηχάνημα βάραγε υπερωρίες (συνήθως 7-8 ώρες σερί ανοιχτό και με πολλαπλά ανοιχτά παράθυρα). Από την άλλη βέβαια, αυτή η γενιά επεξεργαστών Intel δεν ανέβαζε ιδιαίτερες θερμοκρασίες και γενικά όσες φορές μέτρησα θερμοκρασίες σε επεξεργαστή και Μ/Β ποτέ δεν είδα πάνω από 54 - 43 αντίστοιχα. Το κουτί έχει 2 120ρηδες ανεμιστήρες με λεντάκια, ενώ ο Intel ψύχεται με ανεμιστήρα-ψύκτρα της Scythe.

Έχω ένα spare psu της Fortron, από προηγούμενη αναβάθμιση σε παλιότερο μηχάνημα, 500W το οποίο είχε λειτουργήσει για 5 μήνες και μετά το ξήλωσα λόγω αλλαγής μηχανήματος και το κράτησα εφεδρικό. Σε περίπτωση που φταίει το Zalman, να τολμήσω να δουλέψω το μηχάνημά μου με αυτό; Σε υπολογισμό απαιτούμενης ισχύος τροφοδοτικού από διάφορα calculators μου βγάζουν για το σύστημά μου απαιτούμενη ισχύ τροφοδοτικού λίγο κάτω από 500Watt. Έχει νόημα να το συνδέσω στο μηχάνημα ή θα μου κολλάει πάλι;

Επίσης από την περιγραφή των συμπτωμάτων σε τι προσανατολίζεστε οι γνώστες;

Από βδομάδα που επιστρέφω Αθήνα, θα ανοίξω το μηχάνημα για να τσεκάρω τα εσώτερα και βλέπουμε.

Συγνώμη για το μακροσκελές post. Έχω πανικοβληθεί.

Ευχαριστώ για την κατανόηση κι ελπίζω στα φώτα σας φίλοι μου.

Δημοσ.

To pc δοκιμασες να το εκκινήσεις κατευθείαν πανω στην πρίζα εκτος του ups?

Τα συμπτώματα δείχνουν προς τροφοδοτικο αλλα χωρις αυτό να είναι 100% σιγουρο.

Σε πρώτη φαση τσέκαρε για φουσκωμένους / σκασμένους πυκνωτές πανω στην μητρικη... 

Η δευτερη κινηση είναι να δοκιμαστέι το αλλο τροφοδοτικο που έχεις και να δουμε πως θα συμπεριφερθει το μηχανημα....

Στο τελος μου τα χαλας λιγο με το κοκκινο πεπλο που λες που δειχνει προβλημα της κάρτας, (πεθαινουν και η μια πισω απο την αλλη η 88ΧΧ, 98ΧΧ τον τελευταιο καιρο).... Αλλα στην δική σου περιπτωση παιζει να η κακη τροφοδοσία της οποτε αυτο ειναι το τελευταίο που θα ψάξουμε.  

Δημοσ.

Καταρχάς ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και τις απαντήσεις. Αν το πρόβλημα είχε να κάνει με την κάρτα γραφικών καθαυτή, δε θα ήταν λογικό να μη δουλεύει καθόλου σωστά; Στη δικη μου περίπτωση, το μηχάνημα φαίνεται πως πάντα δουλεύει σε safe mode, ενώ 2-3 φορές δούλεψε και κανονικά επί ώρες..

Πιστεύω πως πρόκειται για τροφοδοτικό δυστυχώς, απλά αρνιόμουν να πιστέψω μέχρι πρότινος ότι ένα τροφοδοτικό 750W από σοβαρό κατασκευαστή σε ένα μηχάνημα σαν το δικό μου που θέλει γύρω στα 500W ισχύος, θα ήταν δυνατό να τα φτύσει στα 5 χρόνια λειτουργίας, όταν το παλιό μου μηχάνημα με απλό τροφοδοτικό (όχι 80+) 430W δούλευε υπερωρίες επί 5 χρόνια με Pentium 4 στα 2.8 και δεν είχε κάνει κιχ. Σχετικά με αυτό που λες για σύνδεση του μηχανήματος απευθείας σε πρίζα, φοβάμαι να το κάνω γιατί το 2005 που μετακόμισα σε αυτό το σπίτι, με το που σύνδεσα το παλιό μηχάνημα στην πρίζα την πρώτη φορά που το εγκατέστησα, απλά δεν πήρε μπροστά. Διάγνωση από το Πλαίσιο καμμένη ΜΒ. Ευτυχώε ήταν σε εγγύηση και βάλαν την ίδια χωρίς να πληρώσω μία και χωρίς να χρειαστεί επανεγκατάσταση windows κλπ, οπότε φτηνά τη γλίτωσα. Όπως καταλαβαίνεις την άλλη μέρα αγόρασα το UPS που έχω και από τότε μόνο με UPS ή σταθεροποιητή συνδέω σπίτι τέτοια μηχανήματα.

Από δευτέρα που με το καλό επιστρέφω Αθήνα θα ανοίξω το κουτί να τσεκάρω για οπτικά σφάλματα-σκασμένους ηλεκτρολυτικούς και θα δοκιμάσω με το εφεδρικό τροφοδοτικό να δω αν λειτουργεί το σύστημα. Απλά έχω μια επιφύλαξη σε περίπτωση που είναι τροφοδοτικό, αν θα αντέξει αυτό που έχω που είναι 500W αλλά όχι 80+ ή θα το βάλω πάνω και θα μου αρχίσουν τα κολλήματα λόγω ανεπαρκούς ισχύος;

Δημοσ.

Καταρχάς ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και τις απαντήσεις. Αν το πρόβλημα είχε να κάνει με την κάρτα γραφικών καθαυτή, δε θα ήταν λογικό να μη δουλεύει καθόλου σωστά; 

Οχι απαραίτητα.... πολλες φορες έχουν προβλημα καια πλα υπολειτουργουν.

Σχετικά με αυτό που λες για σύνδεση του μηχανήματος απευθείας σε πρίζα, φοβάμαι να το κάνω γιατί το 2005 που μετακόμισα σε αυτό το σπίτι, με το που σύνδεσα το παλιό μηχάνημα στην πρίζα την πρώτη φορά που το εγκατέστησα, απλά δεν πήρε μπροστά. 

Ναι αλλα αν δεν το δοκιμασεις δεν μπορούμε να ξερουμε αν φτάιει το ups η ο σταθεροποιητής.....

Απλά έχω μια επιφύλαξη σε περίπτωση που είναι τροφοδοτικό, αν θα αντέξει αυτό που έχω που είναι 500W αλλά όχι 80+ ή θα το βάλω πάνω και θα μου αρχίσουν τα κολλήματα λόγω ανεπαρκούς ισχύος;

Θα φτάσει μην φοβάσαι .. fortron ειναι όχι μαρκα με εκαψες , και το συστημα σου το υπερκαλύπτει.....

Πιστεύω πως πρόκειται για τροφοδοτικό δυστυχώς, απλά αρνιόμουν να πιστέψω μέχρι πρότινος ότι ένα τροφοδοτικό 750W από σοβαρό κατασκευαστή σε ένα μηχάνημα σαν το δικό μου που θέλει γύρω στα 500W ισχύος, θα ήταν δυνατό να τα φτύσει στα 5 χρόνια λειτουργίας, όταν το παλιό μου μηχάνημα με απλό τροφοδοτικό (όχι 80+) 430W δούλευε υπερωρίες επί 5 χρόνια με Pentium 4 στα 2.8 και δεν είχε κάνει κιχ. 

Μηχανήματα είναι .. οσο ποιοτικα και αν ειναι δεν αποκλειεται να βγάλουν προβλημα.... 5+ χρόνια δεν είναι και λιγα για ένα τροφοδοτικο ....

Δημοσ.

Δοκίμασε να το βάλεις απευθείας στην πρίζα όπως είπε ο WalkerSW.

Δεν θα πάθει τίποτα αν το βάλεις για 10-15 λεπτά στην πρίζα

Δημοσ.

Παιδιά καλησπέρα και πάλι. Επέστρεψα σήμερα Αθήνα οπότε ασχολήθηκα με το μηχάνημα. Λοιπόν, ανοίγοντας το κουτί, δεν είδα κάτι περίεργο σε ΜΒ ή αλλού (πυκνωτές κλπ). Σε ότι αφορά την τροφοδοσία ρεύματος, το πρόβλημα του τροφοδοτικού παρέμενε ανεξαρτήρως τρόπου τροφοδότησης ενώ επίσης αναβόσβηνα ανάλογα και το λεντάκι πάνω στη ΜΒ. Αλλάζω το τροφοδοτικό με το Chieftec GPS 500 AB-A (τελικά δεν ήταν Fortron, λάθος ανέφερα πριν), και η το λαμπάκι της ΜΒ άναβε συνεχώς κανονικά. Καλά ως εδώ, σκέφτομαι. Δοκιμάζω να ανοίξω το σύστημα και δυστυχώς μου έκανε ακριβώς τα ίδια. Αδυνατεί να προχωρήσει την εκκίνηση, τόσο στα 7 όσο και στα XP (τα 2 λειτουργικά είναι εγκατεστημένα σε 2 διαφορετικούς φυσικούς δίσκους). Στα 7 μου έβγαλε κάποια διαγνωστικά τα οποία και παραθέτω, ενώ επίσης κάπου μου έγραψε ότι πιθανόν το πρόβλημα μη εκκίνησης να οφείλεται σε κάποιο υλικό του συστήματος. Έβαλα το μηχάνημα να κάνει και τα τεστ μνήμης των 7 και ήταν ΟΚ. Φοβάμαι ότι τελικά κάτι παίζει με την κάρτα γραφικών (όπως είχα γράψει και προχθές, συνεχίζει και σήμερα να μου βγάζει κάτι περίεργα αχνά πλέγματα στην οθόνη κατά τη φάση εκκίνησης...

Πάω για κάρτα γραφικών; Τι λέτε οι γνώστες; SOS φίλοι μου...

cy2i.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Δημοσ.

Βρες καμια καρτά δανικη απο κανενα φιλο να δοκιμασεις.

Απο εκει και περα το μηνυμα αυτο λεει οτι καποιο προγραμμα δεν επιτρεπει στο συστημα να εκκινήσει...  εκανες καποιο update τωρα τελευταία?

Δημοσ.

Φίλε μου καλημέρα. Tα μόνα updates που έκανα τελευταία είναι όσα γίνανε από την αυτόματη ενημέρωση των windows 7. Συγκεκριμένα, όπως θυμάμαι από την επαναφορά που είχα κάνει πριν 10 μέρες περίπου, μου είχε βγάλει στις ημερομηνίες για επαναφορά, 2 κρίσιμες ενημερώσεις που είχαν γίνει από τα windows 7 στις 5 Αυγούστου. Δεν έχω κάνει manual εγώ καμία άλλη αναβάθμιση/αλλαγή ούτε σε sw ούτε σε hw.

Υπάρχει το ενδεχόμενο η κάρτα γραφικών να μη δουλεύει σωστά και αυτό να θεωρείται από το σύστημα αιτία ώστε να μου βγάζει αυτό το μήνυμα;

Δυστυχώς δεν έχω κάποιο κοντινό πρόσωπο να δανειστώ κάρτα PCI express για να κάνω δοκιμή...

Δημοσ.

το λειτουργικό φταίξει τα παίξε μέσα στον raptor, από πότε έχεις να κάνεις format?

Την δοκιμή την έκανες με τους δυο δίσκους συχρονος εγκατεστημένους στην μητρική ?

Δημοσ.

Φίλε μου στο Raptor έχω εγκαταστήσει τα 7 από το καλοκαίρι του 2010. Αρχικά είχα βάλει τα Starter Edition και μετά 1 χρόνο πέρασα πάνω τους ως upgrade τα Home Premium. Δεν έχω κάνει ποτέ format. Απλά ενημερώνονται αυτόματα από το windows update. Tα XP SP3 τα έχω σε έναν Seagate Barracuda 500άρη (2 partitions 250GB). Τη δοκιμή την έχω κάνει με τους 2 δίσκους εγκατεστημένους ταυτόχρονα στη μητρική. Θα προσπαθήσω το απόγευμα να τους απομονώσω και να δοκιμάσω με έναν κάθε φορά. Ωστόσο, πως εξηγείς ότι τόσο στα 7 όσο και στα ΧΡ όταν boot-αρει το σύστημα, εμφανίζονται αυτές οι περίεργες γραμμές-πλέγματα μωβ-μπορντώ χρώματος στην οθόνη; Επίσης, σε κάθε περίπτωση, είτε με το ένα λειτουργικό είτε με το άλλο, το σύστημα εκκινεί σε safe mode. Φοβάμαι δυσλειτουργία-πρόβλημα κάρτας γραφικών γιατί απλά αποδείχθηκε ότι (βλακωδώς για μένα) λειτουργούσα το μηχάνημα επί αρκετούς μήνες με το τροφοδοτικό να δουλεύει στο περίπου (διάβασε το αρχικό post μου).

Δημοσ.

Τις πρώτες φορές που το είχε κάνει  (γύρω στις 7-8 Αυγούστου) δεν το έβγαζε πάντα. Χτες που προσπάθησα να δω τι γίνεται στο σύστημα και άλλαξα και το τροφοδοτικό, το κάνει συνέχεια. Μάλιστα το έκανε και κάποια στιγμή που είχε κολλήσει στη γαλάζια οθόνη των 7 πριν την εμφάνιση της επιφάνειας εργασίας. Δηλαδή πίσω απ την οθόνη, σαν φόντο, φαίνονταν αμυδρά κάτι κάθετες γραμμές.

Επίσης όταν boot-άρει στην αρχική μαύρη οθόνη, υπάρχουν τα πλέγματα που ανέφερα, τα οποία καλύπτουν μεγάλο μέρος της επιφάνειας της οθόνης.

Έχω την αίσθηση ότι το μήνυμα σφάλματος των windows 7 που παρέθεσα πιο πριν, σχετίζεται με πρόβλημα υλικού της κάρτας γραφικών. Δυστυχώς δεν έχω κάποια εύκαιρη εφεδρική κάρτα να τη δοκιμάσω στο σύστημα.

Να αναφέρω επίσης ότι χτες που δοκίμαζα το σύστημα έχοντας το ένα πλαινό καπάκι ανοιχτό, έπιασα την κάρτα γραφικών στο κάλυμμά της αφότου έκλεισα το μηχάνημα και ήταν πολύ ζεστή (σχεδόν τσουρουφλιζόταν το χέρι), κι αυτό μετά από λίγα λεπτά λειτουργίας, οπότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά με αυτήν, ή είναι φυσικό αυτή η σειρά να ανεβάζει τέτοιες θερμοκρασίες;

Δημοσ.

Την είχα καθαρίσει 2-3 φορές αυτά τα 5,5 χρόνια. Ο ανεμιστήρας περιστρέφεται κανονικά. Δυστυχώς δε μπορώ να καταλάβω αν η θερμοκρασία που ανεβάζει είναι αναμενόμενη ή όχι.

Από άλλο forum που έψαξα σχετικά, βρήκα αυτή την αναφορά την οποία ενδεικτικά παραθέτω:

όταν ανοίγω το pc μου εμφανίζονται στην οθόνη κατι κάθετες - οριζόντιες λωρίδες που συνεχώς αλλάζουν χρώμα.άλλες φορές εμφανίζονται "χιονακια" και άλλα παράσυτα

και η απάντηση από άλλο χρήστη:

Σε λάπτοπ μου έπαθε ακριβώς αυτό το πράγμα. Είχε καεί η κάρτα γραφικών...

Το έκλεισα κανονικά το βράδυ και το πρωι όταν το άνοιξα έβγαζε ροζ γραμμές κάθετες, μετά κάτι λευκές με χίλια ζόρια έμπαινε στα Windows και μετά κολλούσε. Σε ubuntu έμπαινε για 5 λεπτά και μετά ξανακολλούσε πάλι.

https://venus.cs.aueb.gr/forum/viewtopic.php?p=130820

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...