Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Προγραμματα σαν το deep freeze και το returnil ειναι για μενα απο τα ποιο απαραιτητα προγραμματα που

πρεπει να εχει καποιος στον υπολογιστη του. Υπερβολη στην χρηση τους δεν υπαρχει. 

• Απαντ. 36
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Γιαυτό έγραψα κατ' εμέ... Μιλάω σε προσωπικό επίπεδο...

Ουδέποτε είχα τέτοια προγράμματα στον υπολογιστή μου γιατί με θεωρώ πολύ ξεχασιάρη-τεμπέλη να πρέπει να κάνω unfreeze κάθε φορά που θέλω να εγκαταστήσω κάτι ή να κάνω update.

Η επαναφορά συστήματος στα windows δουλεύει μέχρι στιγμής άψογα, έχω σώσει πολύ κόσμο έτσι γυρνώντας πίσω 1-2 μέρες.

Αν κάποιος πιστεύει ότι είναι δύσκολο να προσέχει τι κάνει click και τι κατεβάζει (και κυρίως κατά την εγκατάσταση - του super γαμάτου προγράμματος που κατέβασε για να βλέπει τσόντες με Βεδουίνους στην Σαχάρα ΔΩΡΕΑΝ - να προσέχει τι extra του εγκαθιστά), τότε να το βάλει... με τις ευχές μου.
Αλλά πάλι, αν ο άλλος είναι άσχετος, θα βρει τρόπο να κολλήσει τουλάχιστον μια γαμάτη toolbar ή ένα γαμάτο παιχνίδι καζίνου... ;)

Η ανθρώπινη βλακεία είναι άπειρη όπως είπε και ο Albert Einstein.

Δημοσ.

Η άποψη ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα καταργεί την ανάγκη για image του δίσκου είναι κατ' εμένα λανθασμένη.

Καταρχήν ο χρήστης πρέπει να έχει πάντα backup των δεδομένων του (ως γνωστόν "αν δεν έχεις backup των
δεδομένων σου ΔΕΝ έχεις δεδομένα). Π.χ. ο δίσκος ίσως χρειαστεί να αντικατασταθεί με έναν μεγαλύτερο
ή να αλλαχθεί λόγω βλάβης. Το image απαλλάσει αμέσως από όλη την αγκαραδουλειά να ξαναπεραστούν τα πάντα.
Επίσης προγράμματα όπως το acronis μπορούν να αποκαθιστούν τον δίσκο sector-by-sector. Αν κάποιος κάνει defrag
στον δίσκο και αμέσως μετά πάρει image, όταν το ξαναπεράσει μετά από καιρό κάνει ταυτόχρονα και defrag στον δίσκο του.

Επιπλέον, η απλοική χρήση να γίνεται backup & restore όλου του δίσκου όπως αναφέρθηκε είναι επίσης λανθασμένη.
Το σωστό είναι ο δίσκος να χωριστεί σε τουλάχιστον δύο partitions.
H μια, έστω η C, πρέπει να περιέχει μόνον το λειτουργικό και τα εγκατεστημενα προγράμματα - και μόνον αυτά,
η δε άλλη, έστω η D, όλα τα υπόλοιπα δεδομένα. Είναι εύκολο να γίνει αυτό. Π.χ. να χρησιμοποιoύνται συντομεύσεις
σε φακέλους στην D αντί στη C. Το μόνο που δεν μπορεί να μεταφερθεί είναι οι stiky notes των Windows.
Έτσι, το μέγεθος της C (που είναι και η πιο κρίσιμη) παραμένει σε λογικά επίπεδα, συνήθως λιγότερο από 100 GB και
τo restore αφορά μόνον το λειτουργικό και το λογισμικό, όχι τα δεδομένα.

Έχω το συγκεκριμένο πρόγραμμα (deepfreeze) αλλά δεν το δοκίμασα ποτέ, η χρήση του acronis με τον παραπάνω τρόπο
με καλύπτει σχεδόν πλήρως και με έσωσε πολλές φορές. Ωστόσο, ο συνδυασμός των δύο τεχνικών (image & freeze)
μπορεί να είναι το απόλυτο δίχτυ ασφαλείας. Είναι σκόπιμο λοιπόν να μας πει κάποιος που γνωρίζει καλά το πρόγραμμα
πώς συμπεριφέρεται σε μερικά σενάρια που ενδιαφέρουν τον οικιακό χρήστη και κυρίως αφορούν τη συνδυασμένη χρήση

των δύο τεχνικών.

1) Έστω ότι κάποιος έχει πάρει image ενός δίσκου με κάποιο εργαλείο, δίχως να είναι εγκατεστημένο το DF.
Εγκαθιστά το DF και παγώνει τον δίσκο. Μετά για κάποιον λόγο θέλει να ξαναπεράσει το image.
Tότε o δίσκος επανέρχεται στην αρχική κατάσταση (δηλ. πριν εγκατασταθεί το DF);
ή το DF τον προστατεύει και δεν επιστρέπει την αποκατάσταση από το image;
Αν τον ξεπαγώσει και επιχειρήσει τότε να περάσει τo image τι γίνεται;

2) Έστω ότι κάποιος έχει εγκαταστήσει το DF και παγώνει τον δίσκο.
Ακολούθως παίρνει ένα image του δίσκου (αφού έχει εγκατασταθεί το  DF) με τον δίσκο παγωμένο.
Mετά απο καιρό επιχειρεί να ξαναπεράσει το image.
Το DF το επιτρέπει ή όχι; αν όταν ληφθεί το image ο δίσκος είναι ξεπαγωμένος τί γίνεται αντίστοιχα;
(η περίπτωση αυτή έχει νόημα διότι το DF επιτρέπει μέρος του δίσκου να είναι ξεπαγωμένο και ο

χρήστης ίσως θελήσει να αποκαταστήσει εκεί την αρχική κατάσταση)

3) Έστω ότι είναι εγκατεστημένο το DF και έχει ενεργοποιηθεί η προστασία του MBR.
Αν επιχειρηθεί να περαστεί ένα image και ζητηθεί να αποκατασταθεί το MBR (π.χ. το
acronis έχει τέτοια επιλογή) τι γίνεται;
το MBR θα ξαναπεραστεί όπως επιτάσσει το image ή θα προστατευτεί όπως επιτάσσει το DF;

4) Πώς συμπεριφέρεται το DF σε sleep και hibernation;
Π.χ. έστω ότι κάποιος κάνει προσωρινή δουλειά και θέτει τον υπολογιστή σε sleep.
Όταν τον εκκινεί οι αλλαγές χάνονται ή όχι; Αν τον θέσει σε hibernation;

Πιθανόν υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις αλλά αυτές είναι τα πρώτες που αντιμετωπίζει κάποιος αν θελήσει
να χρησιμοποιήσει και τους δυο τρόπους. Όποιος έχει εμπειρία με το πρόγραμμα ας μας πει....

-

Δημοσ.

Και΄γω εχω αριστες γνωσεις υπολογιστων,αυτο δεν σημαινει οτι δεν προκειται να κολλησω τιποτε.

Νο offence αλλα ελαχιστοι στον κοσμο εχουν "αριστες γνωσεις υπολογιστων"

Δημοσ.

Απαντησεις στα ερωτηματα,

1)Οταν κανεις ενα image restore,ο δισκος φορμαρεται.Συνεπως το DF σβηνεται.Λογικο,και απλο.

2)Το πρωτο ερωτημα απαντα στο δευτερο που ειναι ιδιο.Εαν το DF δεν σε αφηνε να κανεις image restore-φορματ,τοτε θα ειχες προβλημα σε περιπτωση που ξεχνουσες π.χ τον κωδικο του.

3)Ιδιο ερωτημα.Μην μπερδευεσαι.Οτι και να εχεις,εαν κανεις φορματ-restore σβηνεται η εικονικη λειτουργια του DF.

4)To DF σε αφηνει να κανεις οτι θελεις οσο δουλευεις στα windows,ασχετα με το hibernation.Ολα χανονται εαν κανεις επανεκιννηση ή σβησεις το πσ.

Νο offence αλλα ελαχιστοι στον κοσμο εχουν "αριστες γνωσεις υπολογιστων"

Πρωτον δεν με ξερεις.Με οτι συνεπαγεται αυτο,και δευτερον δεν ειπα οτι ειμαι ο μεγιστος των μεγιστων χακερ για να ξερω πως να προστατεψω το πσ μου.Ειμαι πιο πανω απο τον μεσο χρηστη,και ως εκ τουτου θεωρω οτι εγω τις καταλληλες γνωσεις να αντιμετωπισω οποιοδηποτε προβλημα χρειαστει.

Ακομη και οι εταιρειες που βρισκουν Ιους και δουλευεουν σε συστηματα ασφαλειας χρησιμοποιουνε "εικονικο περιβαλλον".

Κανεις δεν ξερει τι εχει να αντιμετωπισει,και τα μετρα ασφαλειας,παντα ειναι απαραιτητα.

Δημοσ.

Πρωτον δεν με ξερεις

Ακριβως.

Ειμαι πιο πανω απο τον μεσο χρηστη,και ως εκ τουτου θεωρω οτι εγω τις καταλληλες γνωσεις να αντιμετωπισω οποιοδηποτε προβλημα χρειαστει.

Το παραπανω απεχει αρκετα απο το "αριστες γνωσεις";)

Ακομη και οι εταιρειες που βρισκουν Ιους και δουλευεουν σε συστηματα ασφαλειας χρησιμοποιουνε "εικονικο περιβαλλον".

Θα υποθεσω πως δεν εισαι "εταιρεια που βρισκει ιους και δουλευει σε συστηματα ασφαλειας", οπως και οι περισσοτεροι χρηστες με προσωπικους υπολογιστες.
Δημοσ.

Το δουλευω 5-6 χρονια.Ουτε εναν Ιο,ουτε ενα φορματ,χωρις να το θελω εγω.(αν θελω να αλλαξω λειτουργικο,ή να καθαρισει το πσ λογω πολλων games,apps που δεν χρειαζομαι πλεον και εχουν μεινει πολλα σκουπιδια).

Το ιδιο κανει και το shandow defender.

Eαν μπεις μεσα στο site αυτων των εφαρμογων θα καταλαβεις τι κανουν.Με λιγα λογια,οταν ο υπολογιστης ειναι σε κατασταση "παγωματος",δεν αφηνει να γραφτει τιποτε ΣΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΣΟΥ ΔΙΣΚΟ.Ολα γινονται σε ενα εικονικο περιβαλλον.

Συνεπως,ακομη και να κολλησεις εναν ιο μια στιγμης,ή επειδη ηθελες να δοκιμασεις στο εικονικο περιβαλλον μια εφαρμογη,η' οτιδηποτε αλλο(που δεν εισαι σιγουρος),αυτο γινεται στο "παγωμενο" πσ.Με την επανεκκινηση,ΔΕΝ υπαρχει τιποτε!Αφου ο ιος που κολλησες,ηταν σε εικονικο περιβαλλον και οχι στον φυσικο σου δισκο(λειτουργικο).

Εαν θελησεις να ρωτησεις περισσοτερες και συγκεκριμενες πληροφοριες,ρωτα με.Ευχαριστως να σε βοηθησω.

Με λίγα λόγια δλδ. Θέλεις να μπείς σε πάσης φύσεως σάϊτς, θέλεις να κατεβάσεις και να δοκιμάσεις ένα πρόγραμμα, θέλεις να ποστάρεις 100 μαλακίες σε ένα φόρουμ,  όχι όμως να κάνεις μια δουλειά που θέλεις να κρατήσεις, πχ. Office, μετατροπή βίντεο ή τραγουδιού, κλπ.  μόλις τελειώσεις τις μαλακίες κάνεις ένα restart  και είναι σαν να μην έκανες τίποτα απ' όλα αυτά.

Έτσι πάει ;

Δημοσ.

Ακριβώς.
Τα προγράμματα αυτά υποκαθιστούν τον ελεγκτή του δίσκου με έναν δικό τους και στέλνουν τα
δεδομένα σε μια άλλη περιοχή του δίσκου. Η περιοχή αυτή έχει ένα νέο allocation table ώστε
να είναι ορατή και προσεπλάσιμη. Όταν κλείνεις τον υπολογιστή, το νέο αυτό allocation table
διαγράφεται και οτιδήποτε γράφτηκε στην νέα περιοχή είναι σαν να μην υπάρχει.
Έτσι δεν χρειάζονται αντίγραφα. Η ιδέα είναι περίπου αυτή.

Ωστόσο, το deepfreze παγώνει ολόκληρες partition κι όχι μεμονωμένους φακέλους ή αρχεία.
Επίσης, για να ξεπαγώσεις κάποια partition πρέπει αναγκαστικά να κάνεις restart.
Αυτό μπορεί να είναι ενοχητικό.
Oι εγκαταστάσεις προγραμμάτων και οι ενημερώσεις των windows μπορεί να γίνουν προβληματικές διότι
συνήθως απαιτούν πολλά restart και ο χρήστης πρέπει να εξασφαλίσει ότι το deepfreeze δεν κλειδώνει
κάθε φορά τον δίσκο. Π.χ. το antivirus δεν θα μπορεί να ενημερωθεί αυτόματα διότι κάθε νέα ενημέρωση
θα πηγαίνει στο βρόντο !

Υπάρχουν κι άλλα προγράμματα σαν το deepfreeze που πιθανόν δεν έχουν τα παραπάνω μειονεκήματα

(ή έχουν άλλα) π.χ. τα RollBack Rx, Drive Vaccine κ.α. Όποιος τα έχει δοκιμάσει ας πει τις εντυπώσεις του....

-

• Like 2
Δημοσ.

Υποθέτω ότι κατά την διάρκεια της χρήσης του δεν σε ενδιαφέρουν τα updates των Win (τα οποία άλλωστε τα έχω ρυθμισμένα όχι στο αυτόματο), ούτε του antivirus. Άπαξ και τελειώσεις την χρήση του, κάνεις ένα restart  και το πρόγραμμα είναι απενεργοποιημένο ως default επιλογή,  έτσι ώστε να κάνεις ότι σοβαρή δουλειά θες και να αποθηκεύσεις τις εργασίες σου.

Δημοσ.

Tο DF και κάθε DF σίγουρα είναι ένα επιπλέον μέτρο προφύλαξης για τον υπολογιστή. Κάποιος που έχει την τάση να κατεβάζει και να δοκιμάζει ότι μ@λ@κια βρει μπροστά του είναι μια χαρά, για κάποιον που απλά σερφάρει και παίζει παιχνίδια νομίζω πως είναι περιττό.

Δημοσ.

Ακριβως.

Το παραπανω απεχει αρκετα απο το "αριστες γνωσεις";)

Θα υποθεσω πως δεν εισαι "εταιρεια που βρισκει ιους και δουλευει σε συστηματα ασφαλειας", οπως και οι περισσοτεροι χρηστες με προσωπικους υπολογιστες.

Τι θες να πεις τωρα με αυτα εγω παντως μια φορα δεν καταλαβα.Δεν πειραζει.

Επι του θεματος τωρα,

Υποθέτω ότι κατά την διάρκεια της χρήσης του δεν σε ενδιαφέρουν τα updates των Win (τα οποία άλλωστε τα έχω ρυθμισμένα όχι στο αυτόματο), ούτε του antivirus. Άπαξ και τελειώσεις την χρήση του, κάνεις ένα restart  και το πρόγραμμα είναι απενεργοποιημένο ως default επιλογή,  έτσι ώστε να κάνεις ότι σοβαρή δουλειά θες και να αποθηκεύσεις τις εργασίες σου.

Στην ουσια δηλαδη,ΟΤΑΝ το DF ειναι ενεργοποιημενο,μπορεις να κανεις οτι θελεις,να πειραματιστεις,να πειραξεις και να τεσταρεις οτι θελεις απο το λειτουργικο,και ενα σωρο αλλα,τα οποια στην απενεργοποιηση του πσ,ή την επανεκιννηση δεν θα εχουν υπαρξει ποτε.Απλα.

Οταν ειναι απενεργοποιημενο,δουλευεις στο πσ σαν να μην υπαρχει το DF και συνεπως,αποθηκευεται(με την δικη σου αδεια),οτι εσυ αποφασισεις με σιγουρια οτι θελεις να κανεις.

Το μονο "ενοχλητικο" ειναι μια επανεκιννηση που θελεις να κανεις για την ενεργοποιηση ή την απενεργοποιηση οταν εσυ το θελησεις.

Προσωπικα,τα 15 δευτερολεπτα παραπανω δεν τα εδωσα ποτε σημασια,οσο θα μπορουσε κανεις,μπροστα στις αμετρητες ωρες που περνανε οι περισσοτεροι χρηστες.

Αλλωστε,και για τα updates,drivers,και πολλα apps,και αυτα επανεκιννηση χρειαζονται.

Tο DF και κάθε DF σίγουρα είναι ένα επιπλέον μέτρο προφύλαξης για τον υπολογιστή. Κάποιος που έχει την τάση να κατεβάζει και να δοκιμάζει ότι μ@λ@κια βρει μπροστά του είναι μια χαρά, για κάποιον που απλά σερφάρει και παίζει παιχνίδια νομίζω πως είναι περιττό.

Περιπου ετσι,με την μονη διαφορα,οτι σερφαρισμα με σερφαρισμα απεχει πολυ τις περισσοτερες φορες το ενα απο το αλλο.Εαν σερφαρεις σε λιγες και "καθαρες" ιστοσελιδες,θα εισαι καλα.Αν ομως κινεισαι ελευθερα στο νετ,εκει σιγουρα σε εχει ανετο,και χωρις αγχος.

Και παιχνιδια να παιζεις,παλι δεν σε ενοχλει.Αφου πριν ξεκινησεις το απενεργοποιεις.

Ωστόσο, το deepfreze παγώνει ολόκληρες partition κι όχι μεμονωμένους φακέλους ή αρχεία.

Αυτη την δυνατοτητα νομιζω την εχει η enterprise edition(δεν μου χρειαστηκε ποτε).Αυτη την εχουν τα νετ cafe.Μπορεις να εξαιρεσεις φακελους κλπ,και αλλα,ωστε να αποθηκευονται εκει οτι θελεις,διχως να απενεργοποιεις  και το αντιστροφο το DF.

• Like 1
Δημοσ.

Λάθος κάνεις, δεν μπορούν να εξαιρεθούν μεμονωμένα αρχεία ή φάκελοι.

Mια partition παγώνει πάντοτε ολόκληρη.

Αυτό που επιστρέπεται είναι να δημιουργήσεις εντός της προστατευμένης partition μια νέα partition

(δηλ. έναν νέο εικονικό δίσκο) η οποία δεν θα προστατεύεται.Εκεί οι χρήστες μπορούν να αποθηκεύουν

ότι θέλουν. Η νέα αυτή partition μπορεί να είναι και αόρατη.

Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει έμμεσα redirect κάποιων φακέλων και αρχείων ώστε ο χρήστης και το λογισμικό

να νομίζουν ότι αποθηκεύονται στην προστατευμένη (ενώ στην πραγματικότητα πάνε στην νέα).

Το σίγουρο είναι πάντως ότι σε προστατευμένη partition μεμονωμένα αρχεία και φάκελοι δεν μπορούν να

εξαιρεθούν.

-

Δημοσ.

Mια partition παγώνει πάντοτε ολόκληρη.

Αυτό που επιστρέπεται είναι να δημιουργήσεις εντός της προστατευμένης partition μια νέα partition

(δηλ. έναν νέο εικονικό δίσκο) η οποία δεν θα προστατεύεται.Εκεί οι χρήστες μπορούν να αποθηκεύουν

ότι θέλουν. Η νέα αυτή partition μπορεί να είναι και αόρατη.

Αλλά σε προστατευμένη partition μεμονωμένα αρχεία και φάκελοι δεν μπορούν να εξαιρεθούν.

-

Δεν μιλησα με απολυτο τροπο.Αλλωστε,το ανεφερα οτι δεν χρησιμοποιω αυτη την εκδοση.Χρησιμοποιω την standard.

Αυτο ομως το κανει. ^_^Ασχετο με το DF,απλα ως σημειωση.

http://www.shadowdefender.com/images/3.png

Ετσι δεν ειναι;μεσα στο νετ εχει πληθωρα.Δοκιμαζεις,και χρησιμοποιεις αυτο που σου ταιριαζει.Προσωπικα εγω προστατευω το λειτουργικο μου,και εχω αλλον δισκο για τις αποθηκευσεις.Απλα.

Δημοσ.

Επιφέρει καθυστέρηση στο boot/restart/shutdown;

Διότι έχω ακούσει κάποιες περιπτώσεις όπου η διάρκεια της εκκίνησης από 40 sec  έγινε 2 min.

Kαι μιλάμε για καλά συστήματα...

-

Δημοσ.

Επιφέρει καθυστέρηση στο boot/restart/shutdown;

Διότι έχω ακούσει κάποιες περιπτώσεις όπου η διάρκεια της εκκίνησης από 40 sec  έγινε 2 min.

Kαι μιλάμε για καλά συστήματα...

-

Oχι.

Το εχω σε 4 δικα μου πσς,με μηχανικους και ssd δισκους και κανενα προβλημα.Φανταζομαι απευθυνεσαι αποκλειστικα σε DF;

Π.χ εγω εχω i7 2600k,16 giga μνημη,ssd και κανει να μπουταρει...περιμενε να χρονομετρησω.Δοκιμαζω και σου λεω,για να μην λεμε με τυχαια νουμερα.

Eαν βγαλεις το bios που φορτωνει με το logo της μητρικης και τα λοιπα,που δεν ανηκουν στο μπουταρισμα του δισκου,απο την στιγμη που μου δειχνει το logo των windows 8,ανοιγουν τα windows σε 7 δευτερολεπτα.

Δηλαδη οι μπιλιες που κανουν εναν πληρη κυκλο κατω απο το logo των windows 8,κανουν 3 περιστροφες και ανοιγουν.

Σε μηχανικο δισκο,κανει ακριβως τον ιδιο χρονο,με το DF ενεργοποιημενο.

Ποτε δεν ειχα προβλημα στο boot.Μονο στην περιπτωση που ο δισκος θα μπορουσε να ειναι χαλασμενος ή στα τελευταια του.

Αλλωστε αν δεις τα ελαχιστα χαρακτηριστικα για να τρεξει,

System Requirements

Deep Freeze requires Windows XP/Vista/7/8 (32 or 64 Bit), and 10% free hard drive space. The hardware requirements are the same as the recommended hardware requirements for the host operating system.

Eιναι αστεια.Εαν το εχεις δηλαδη σε πσ που μπορει να τρεξει το λειτουργικο,τοτε δεν εχεις κανενα προβλημα.

Eνω το shandow που ανεφερα.μια απο τα ιδια.

System Requirements

Operating System: Windows windows.gif2000 / windows.gifXP / windows.gif2003 / windows.gifVista / windows.gifWindows 7 / windows.gifWindows 8

Memory by OS: 2000: 128MB, XP: 256MB, 2003: 256MB, Vista: 512MB, Windows 7: 1GB, Windows 8: 1GB

Hard Disk: 3 MB for program files, 10MB or more free space for each partition in Shadow Mode

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...