Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα

πρέπει να γίνει δειγματοληψία του σήματος μορφής x(t)=10*cos(1000pi*t+pi/3)+20*cos(2000*pi*t+pi/6)  για ψηφιακή μετάδοση.ψάχνω τη μέγιστη τιμή μεταξύ δύο διαδοχικών σημάτων για να έχουμε τέλεια αναπαραγωγή του σήματος στο δέκτη.

Νομίζω χρειάζομαι να βρώ τη συχνότητα του σήματος , δεν ξέρω ομως πώς... η γραφική του παράσταση στο matlab δεν φαίνεται , είναι πολύ πυκνή.

δοκίμασα

maxv=max(abs(fft( 10*cos(1000*pi*t+pi/3)+20*cos(2000*pi*t+pi/6))))

ο αριθμός maxv θα είναι η συχνότητα?

Δημοσ.

Όχι. Ο αριθμός maxv δεν θα είναι η συχνότητα αλλά η μέγιστη ενέργεια που θα έχει ο DFT στα frequency bins του. 

Επίσης, τι εννοείς με το: "ψάχνω τη μέγιστη τιμή μεταξύ δύο διαδοχικών σημάτων για να έχουμε τέλεια αναπαραγωγή του σήματος στο δέκτη"; 

Πώς συνδέεται η μέγιστη τιμή του σήματος, στο time domain, με την "τέλεια" [sic] αναπαραγωγή του σήματος στον δέκτη; Μιλάς για clipping; 

Η εύρεση της μέγιστης συχνότητας του σήματος από αυτό που δίνεις προϋποθέτει ΠΑΝΑΠΛΕΣ γνώσεις Matalb + απλοϊκότατες γνώσεις γεωμετρίας γυμνασίου + απλοϊκότατες γνώσεις φυσικής λυκείου. Δεν νομίζω ότι όντως θες να κάνεις κάτι απλά σερβίρεις με πολύ ωραίο τρόπο την αναζήτηση της έτοιμης λύσης για άσκηση. 

Υ.Γ. Κάτι για το οποίο συνηγορεί εντονότατα η φράση: "Νομίζω χρειάζομαι να βρώ τη συχνότητα του σήματος , δεν ξέρω ομως πώς... η γραφική του παράσταση στο matlab δεν φαίνεται , είναι πολύ πυκνή."

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ευχαριστώ για την απάντηση, ψαχνω τη μέγιστη χρονική(δεν τογραφει η εκφώνηση, λογικά αυτο είναι) τιμή του διαστήματος μεταξύ δύο διαδοχικών σημάτων για να έχουμε τέλεια αναπαραγωγή του σήματος στο δέκτη

, αλλα αυτό εξαρτάται απο τη συχνότητα του σήματος . Η δειγματοληψία πρέπει να είναι διπλάσια σε συχνότητα απο τη μέγιστη συχνότητα του σήματος :

http://en.wikipedia.org/wiki/Nyquist%E2%80%93Shannon_sampling_theorem

Για αυτο θέλω τη συχνότητα , δεν μπορω να βρω καποια πηγή που να το εξηγεί πως θα το βρώ. Η εκφώνηση είναι λιγο περίεργη δεν το αρνούμαι.

Επεξ/σία από alan2
Δημοσ.

Καθόλου περίεργη. Είναι μία χαρά και πολύ απλή. 

Διάβασε ξανά τις σημειώσεις σου και προσπάθησε να καταλάβεις τι σου δίνεται ως δεδομένο. 

Σε κάθε περίπτωση, το να πάρεις έτοιμη την λύση σε κάτι τόσο απλό δεν το θεωρώ σωστό και δεν θα στην δώσω (εγώ τουλάχιστον). 

Δημοσ.

οι σημειώσεις μου θεωρούν δεδομένο οτι το ξέρω αυτο που ζητάω. Εχουν περάσει πολλά χρόνια απο το λύκειο δυστιχώς για μένα.

edit: μαλον δεν χρειαζεται matlab γιατι η συχνότητα απο τον πρώτο όρο είναι 500 απο το 2ο 1000 και το GCD τους είναι 500 άρα 500 η συχνότητα που θέλω ! ετσι δεν είναι?

Δημοσ.

Η συχνοτητα δειγματοληψιας πρεπει να ειναι τουλαχιστον διπλασια απο την μεγιστη συχνοτητα του σηματος.

Δημοσ.

500Ηz το σήμα Τ=1/500=0.002

άρα 1/2*500=0.001 seconds μεταξύ των 2 διαδοχικών σημάτων όπως λέει και η εκφώνηση...

σωστά?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αφου έχεις ξεχάσει κάποια βασικα πράγματα και το αντιλαμβάνεσαι, γιατι δεν ανοίγεις ένα βιβλίο φυσικής;

Επεξ/σία από Dr.Fuzzy
Δημοσ.

Αφου έχεις ξεχάσει κάποια βασικα πράγματα και το αντιλαμβάνεσαι, γιατι δεν ανοίγεις ένα βιβλίο φυσικής;

ποιο μου προτείνετε?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...