Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 168
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Προκλητικές συμπεριφορές απο τους εν λόγω κυρίους έχουν να περιγράψουν σχεδόν όλοι..

Εμένα για παράδειγμα μου την είχαν πέσει του δία ενώ καθόμουν σε μια εξοχή κάτω απο ένα δέντρο και με ρωτάγανε προκλητικές ερωτήσεις χωρίς να έχω κάνει τίποτα και ενώ μιλούσα σαν ψαρούκλα στο στρατό.

Πχ αν είμαι μόνος μου εκεί,αν οι φίλοι μου έχουν μπει σε κάποιο σπίτι και φυλάω τσίλιες, γιατί έχω πολλά κλειδιά,γιατί έχω τσιγάρα,τι νούμερο είναι τα παπούτσια που είχα σε μια σακούλα στο πορτ μπαγκάζ κτλ κτλ..

Φυσικά επειδή ήμουν μέσα στην ερημιά και θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι ήθελαν απαντούσα σα χαζός σε όλες τις ερωτήσεις τους.

Γι'αυτό λέω για χρήση βίντεο.Δε νομίζω να φερόντουσαν έτσι αν είχα μια κάμερα. Φυσικά δε θα με πείραζε να με βιντεοσκοπούνε αρκεί να είχα πρόσβαση στο βίντεο.Μάλλον αυτοί θα είχαν προβλημα.

Αυτες ηταν οι προκλητικες ερωτησεις που σου εκαναν ?Λυπαμε αλλα θα βαλω λιγη ειρωνια εδω φιλε.. με το συμπαθειο.Μηπως επρεπε να επισκεφτεις μετα και καποιο γιατρο απο το σοκ ?Μα ελα τωρα...Αυτες οι ερωτησεις ειναι καθαρα διερευνητικες.Μπορει ειπαμε να υπηρχε συγκεκριμενο σημα που να ελεγε "ατομο με κιτρινη μπλουζα παρακολουθει οικιες κατω απο δεντρο" και να ελεγε για εσενα.

Δηλαδη καποιος γειτονας να πηρε τηλεφωνο.Μην εισαι τοσο υπερβολικος στην αντιδραση σου και στην "πονηρια" οτι δηλαδη εγινε ετσι για να σου τη σπασουνε.

Οσο αναφορα τα αρνητικα περιστατικα που λες , το 80% αφορα εντελως λαθος εκτιμηση και κακη κοινωνικη "εκπαιδευση" του πολιτη.

Διοτι ο πολιτης ουδεποτε εμαθε να ειναι συνεργασιμος με τον αστυνομικο , αλλα αντιθετα επι πολλα χρονια δημιουργηθηκε μια ριζα στην ελληνικη κοινωνια , οτι ο αστυνομικος ειναι ο δυναστης.Εαν κανω λαθος σε αυτο , τοτε να ριξω ενα κουβα κρυο νερο στο προσωπο μπας και ξυπνησω.....

δεν ήταν αυτή η ερώτηση μου όμως...

Αυτη ακριβως ηταν η ερωτηση σου ,απλως δεν σε ικανοποιησε η απαντηση μου διοτι δεν ηταν αυτο που θα ηθελες να ακουσεις φιλε.

• Super Moderators
Δημοσ.

Αυτη ακριβως ηταν η ερωτηση σου ,απλως δεν σε ικανοποιησε η απαντηση μου διοτι δεν ηταν αυτο που θα ηθελες να ακουσεις φιλε.

η ερώτηση δεν ήταν τι πρέπει να κάνουμε ή όχι...

έγραψες κι εσύ ότι "ο νομοθέτης δεν υποχρεώνει...", γιατί? αυτό ρωτάω...

το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι για να μην ενοχοποιήσει κάποιος τον εαυτό του, αλλά δεν είμαι σίγουρος και για αυτό ρωτάω...

Δημοσ.

Κοίτα, το αυτονόητο είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων μου. Όχι η καταπάτηση τους. Το αν θα είμαι οκ να μην κάνω χρήση των δικαιωμάτων μου εξαρτάται από την συμπεριφορά του οργάνου. Αν είναι ευγενικός και θα του απαντήσω και την πλάκα μας θα κάνουμε και κανένα πρόβλημα δεν θα χω. Αν είναι αγενής θα κάνω μόνο αυτό που προβλέπει ο νόμος και τίποτα παραπάνω.

Υπαρχει μια μικρη διαφορα : οτι εσυ μπορει να εχεις λαθος κριση οσο αναφορα την συμπεριφορα του "οργανου" οπως λες.Στην τελικη φανταζομαι οτι οι νομικες σου γνωσεις δεν ειναι ουτε καν κοντα στο 0.Για αυτον τον λογο , καλο ειναι να διαβασεις μερικα βασικα δικαιωματα και ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ως πολιτης κατα τον ελεγχο.Πχ το να σου δωσει ο αστυνομικος μια εντολη με αυστηρο τονο , δεν αποτελει καμια παραβιαση δικαιωματος η κανονα ευγενειας.Το να σε εξυβρισει αποτελει ξεκαθαρα παραβαση και κανονα ευγενειας αποτελει ομως και ποινικο αδικημα.

η ερώτηση δεν ήταν τι πρέπει να κάνουμε ή όχι...

έγραψες κι εσύ ότι "ο νομοθέτης δεν σε υποχρεώνει...", γιατί? αυτό ρωτάω...

Γιατι δεν υπαρχει αυτουσια διαταξη σε κειμενο που να λεει "απαγορευεται η απαντηση σε διερευνητικες ερωτησεις αστυνομικων" η να λεει "ειναι παρανομο να ενεργει διερευνητικες ερωτησεις ο αστυνομικος".

Μερικοι νομιζεται οτι με μια απλη ταυτοτητα "καθαρισατε".Δεν ειναι ομως ετσι διοτι ακομα και ενας ληστης εχει τεραστια πιθανοτητα να εχει ταυτοτητα και να μην εχει απολυτος καμια αποφαση εις βαρος του βαση των στοιχειων του.Ομως μεσω καποιων διερευνητικων ερωτησεων μπορει να διαπιστωθει εαν ηταν πχ υποπτος για καποια ενεργεια που ελαβε χωρα ακομα και ωρες πριν.

Δηλαδη εστω οτι εγινε μια ληστεια σε ενα καταστημα , και την εκανε ενα ατομο με πρασινη μπλουζα , νεαρος , κτλ κτλ , και καποια στιγμη αστυνομικοι εντοπιζουνε ενα ατομο με ιδια η εστω παρομοια χαρακτηριστικα , και σε καποιες ΑΠΛΕΣ ερωτησεις οπως πχ "που ησουνα" ο αλλος απανταει οτι να ειναι.Τοτε γιατι ο αστυνομικος να μη θεωρησει πιθανον υποπτο το εν λογο ατομο για την ληστεια ?

Στη τελικη εαν αναγνωριστει απο αυτοπτη μαρτυρα μονο τοτε θα γινει και η αναλογη συλληψη ετσι ?

Δηλαδη που θελω να καταληξω : οι ερωτησεις ειναι υπερ του ελεγχομενου.Ο ελεγχος γινεται για την προληψη της εγκληματικοτητας.

Η προληψη της εγκληματικοτητας γινεται ΥΠΕΡ του πολιτη και ΥΠΕΡ της κοινωνιας.Στη τελικη , μπορει να αποτρεψεις 10 εν δυναμει κλεφτες να κανουνε την "δουλεια" τους εκεινη τη στιγμη , κανεις δεν ξερει.

Οσο αναφορα για την ενοχοποιηση , μα πως να κανεις τον εαυτο σου ενοχο οταν θα εισαι καθαρος ?

Δηλαδη εαν εσυ βγηκες και πηγες στη κοπελα σου η στο φιλο σου που ξερεις οτι μενει πχ στην οδο Ταδε και αριθμο Ταδε και μπορεις να απαντησεις ευθεως την ερωτηση χωρις σκεψη και αγχος , τοτε γιατι να φανεις ως υποπτος ?Υποπτος θα φανει καποιος που θα πει ανοησιες οπως πχ "δεν θυμαμε την οδο" η πχ να ισχυριζεται οτι ηρθε με τα ποδια 3 η ωρα το βραδυ σε ενα συγκεκριμενο στενακι ενω μενει πχ 10 χιλιομετρα μακρια.

Ειναι και θεμα απλης λογικης.Εαν γινει συλληψη εναντιον σου ΤΟΤΕ εχεις νομικα το δικαιωμα να μην απαντησεις σε τιποτα και να μην δηλωσεις κατι ακομα και σε απολογια σου.Ο κατηγορουμενος εχει πολλα δικαιωματα , ακομα και να πει πχ ψεματα.

• Super Moderators
Δημοσ.

ναι αλλά δεν θα ήταν πιο λογικό να υπήρχε κάτι στο νόμο που να σε υποχρέωνε να απαντήσεις? δεν νομίζω να μην το σκέφτηκε ο νομοθέτης, θα έκανε τα πάντα πιο εύκολα...

Δημοσ.

Οπως και εσυ δεν εχεις το δικαιωμα να κανεις και να λες οτι θες ετσι ?Ειπαμε , περαν των δικαιωματων (γιατι εδω ολο για δικαιωματα ακουμε) εχουμε και υποχρεωσεις.Και απο οσο ξερω τις υποχρεωσεις τις ξεχναμε παντα.

Τελος δεν θα σου δωσει κανενας λογαριασμο ουτε θα ζητησει την αδεια σου να θαυμαζει καποιον επαγγελματικο κλαδο.

Δηλαδη ο θαυμασμος επερχεται μονο απο την ειρωνικη διαθεση σου να πεις περι ξυλου ?Αυτο κανει καλα η ΕΛ.ΑΣ. ?Μονο δερνει ?

Εισαι τουλαχιστον αχαριστος και εχεις μια εντελως μηδενιστικη ταση.Ανοιξε λιγο τα ματια σου και διαβασε τι αλλο κανει η ΕΛΑΣ περαν του οτι "πλακωνει".Εσυ πχ τωρα λες οτι ο θαυμασμος ειναι λογο του ξυλου , αρα γιατι εχεις εσυ το δικαιωμα να προσβαλλεις ετσι ενα αστυνομικο σωμα χιλιαδων εργαζομενων ?

Μάλλον πρέπει να διαβάσεις ξανά το ποστ μου και την γενικότερη συζήτηση με το συγκεκριμένο άτομο. Πουθενά δεν είπα πως δεν πρέπει να τηρείς τις υποχρεώσεις σου  ή πως όλοι οι αστυνομικοί είναι μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι. Την αστυνομία εννοείται πως την σέβομαι (Ξέρω πολύ καλά το έργο της, όντας από οικογένεια αστυνομικών). Απαιτώ όμως, να φέρονται όλοι σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας τους. Αν είναι μηδενιστική τάση αυτό, πάσο.

Δημοσ.

ναι αλλά δεν θα ήταν πιο λογικό να υπήρχε κάτι που να σε υποχρέωνε να απαντήσεις? δεν νομίζω να μην το σκέφτηκε ο νομοθέτης, θα έκανε τα πάντα πιο εύκολα...

Εσυ τι νομιζεις οτι ειναι ο ορος "νομοθετης" καταρχας ?Κανας μαθουσαλας που καθεται σε εναν καναπε και βγαζει νομικα κειμενα ?

Νομοθετικο σωμα κατα κυριο λογο ειναι πχ η Βουλη.Υπαρχει ομως νομος που σε υποχρεωνει να δεχτεις τον ελεγχο και αποτελει ποινικο αδικημα η μη συνεργασια κατα τον ελεγχο.

Δεν μπορει να υπαρξει ομως υποχρεωση να απαντησεις σε ερωτηση διερευνητικου τυπου.Κατ' αυτο το τροπο αυτο μπορει να ειχε μετατραπει σε παραβιαση δικαιωματων και ελευθεριας λογου.Μη ξεχνας οτι δεν εχει μονο η Αστυνομια δικαιωμα ελεγχου αλλα πολλα και διαφορα σωματα.Εαν υπηρχε τετοια υποχρεωση κατ' εμε θα ηταν υπερβολη.

Αυτο που δεν υπαρχει στην Ελλαδα ειναι μια απλη κοινωνικη παιδεια , δεν υπαρχει προσεγγιση μεταξυ του μεσου πολιτη και του μεσου αστυνομικου.Ομως θεωρω οτι το επιπεδο Αστυνομιας στην Ελλαδα ειναι αρκετα υψηλο σε σχεση με το αντιστοιχο επιπεδο του μεσου πολιτη.

Τωρα το να μπω σε λεπτομερειες νομιζω δεν χρειαζεται ο καθενας εξαλλου εχει την κριση σου και μπορει να πει την γνωμη του.

Δεν θα πρεπει ομως επιτελους καποια απλα πραγματα να παραμενουνε απλα και να μην δημιουργουνται σεναρια επιστημονικης φαντασιας οπως πχ οτι ειναι χουντικη συμπεριφορα η οτι ζηταει λογαριασμο ο αστυνομικος οταν ρωταει 2-3 ερωτησεις διερευνητικου χαρακτηρα ??

Μάλλον πρέπει να διαβάσεις ξανά το ποστ μου και την γενικότερη συζήτηση με το συγκεκριμένο άτομο. Πουθενά δεν είπα πως δεν πρέπει να τηρείς τις υποχρεώσεις σου  ή πως όλοι οι αστυνομικοί είναι μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι. Την αστυνομία εννοείται πως την σέβομαι (Ξέρω πολύ καλά το έργο της, όντας από οικογένεια αστυνομικών). Απαιτώ όμως, να φέρονται όλοι σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας τους. Αν είναι μηδενιστική τάση αυτό, πάσο.

Καλα κανεις και απαιτεις αλλα και εσυ να εισαι σωστος σε οσα πρεπει.Στην τελικη πρεπει να απαιτεις ομως πρεπει να εχεις απαιτησεις και απο τον εαυτο σου.Με λιγα λογια ορισμενες φορες δεν καταλαβαινει καποιος τι θα πει "κακη συμπεριφορα" και παρεξηγει πολυ ευκολα ορισμενα πραγματα.Απλο παραδειγμα οι διευρενητικου τυπου ερωτησεις.Διαβασε να δεις αποψεις και θα καταλαβεις.Αλλος θεωρει οτι πρεπει να γινονται αλλος θεωρει οτι ειναι καταχρηση.Οτι νανε...

• Super Moderators
Δημοσ.

ok άρα από την στιγμή που δεν υπάρχει κάτι που να τον υποχρεώνει είναι στην κρίση του πολίτη αν θέλει να απαντήσει ή όχι, ασχέτως αν είναι σωστό ή όχι...

κάτι μου λέει πάντως ότι έχεις την εντύπωση ότι είμαι κατά στο να απαντάμε, προσωπικά δεν έχω πρόβλημα να απαντήσω, απλά δεν με νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι από την στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα της επιλογής...

Δημοσ.

ok άρα από την στιγμή που δεν υπάρχει κάτι που να τον υποχρεώνει είναι στην κρίση του πολίτη αν θέλει να απαντήσει ή όχι, ασχέτως αν είναι σωστό ή όχι...

Ναι μπορεις να το πεις και ετσι.Ομως θα ειναι ασκοπη ταλαιπωρια πραγματικα και πιθανον θα βρεθεις σε θεση υποπτου χωρις λογο.

Γιατι σου ειπα και πριν , σκεψου να πηρε καποιος τηλεφωνο και να σε περιεγραψε ως υποπτο ατομο , να ερχεται η αστυνομια , και εκτος αυτου να μην απαντησεις σε καμια πιθανη ερωτηση.Εσυ τι θα εκανες εαν ησουν αστυνομικος ?Τι θα περνουσε απο το μυαλο σου ?

Δημοσ.

Καλα κανεις και απαιτεις αλλα και εσυ να εισαι σωστος σε οσα πρεπει.Στην τελικη πρεπει να απαιτεις ομως πρεπει να εχεις απαιτησεις και απο τον εαυτο σου.

Κοίτα, έλεγχο δε μου έχουν κάνει ποτέ. Γενικά όμως, δεν έχω πρόβλημα να δώσω την άδεια μου για να ψάξουν και το σπίτι μου. Δεν αναφέρομαι στο τι κάνω ή τι θα έκανα εγώ, αλλά στο τι έχει δικαίωμα να κάνει γενικά κάποιος πολίτης. Και εννοείται πως πρέπει να έχεις απαιτήσεις και από τον εαυτό σου στο να είσαι σωστός στη συμπεριφορά σου απέναντι στον οποιονδήποτε. 

• Super Moderators
Δημοσ.

Εσυ τι θα εκανες εαν ησουν αστυνομικος ?Τι θα περνουσε απο το μυαλο σου ?

δεν μπορώ να απαντήσω, δεν είμαι lawful good :P

Δημοσ.

Κοίτα, έλεγχο δε μου έχουν κάνει ποτέ. Γενικά όμως, δεν έχω πρόβλημα να δώσω την άδεια μου για να ψάξουν και το σπίτι μου. Δεν αναφέρομαι στο τι κάνω ή τι θα έκανα εγώ, αλλά στο τι έχει δικαίωμα να κάνει γενικά κάποιος πολίτης. Και εννοείται πως πρέπει να έχεις απαιτήσεις και από τον εαυτό σου στο να είσαι σωστός στη συμπεριφορά σου απέναντι στον οποιονδήποτε. 

Αντε παλι με τα δικαιωματα...Βρε οκ με τα δικαιωματα , ενταξει , υπαρχουνε για την δικη σου προστασια και πρεπει να τα απαιτεις.

Οι υποχρεωσεις ομως ειναι αυτες που καινε καποιον.Διοτι δεν τις γνωριζει η ΝΟΜΙΖΕΙ οτι γνωριζει τα δικαιωματα του.Καταλαβες που θελω να καταληξω ?Εγω με βαση τα ποστ ειδα οτι υπαρχει τεραστια ασχετοσυνη σε αυτα τα ζητηματα.Τι να λεμε τωρα...Ομως καποια πραγματα πρεπει να τα ξερεις.Εξαλλου ο νομοθετης δεν δικαιολογει την αγνοια νομου , απλα προς ενημερωση φιλε.

Απο εκει και περα , κοιτα εσυ προσωπικα να εισαι σωστος και κατ' επεκταση βλεπεις και τα "γενικα".Ξεκιναμε απο τον εαυτο μας.

Ο καθενας εχει και καποιο συγκεκριμενο κριτηριο για τον εαυτο του.

δεν μπορώ να απαντήσω, δεν είμαι lawful good :P

Εγω θελω να απαντησεις ωστε να ερθεις εστω και σε εντελως θεωρητικο και παιδικο επιπεδο στη ψυχολογια του μεσου αστυνομικου περιπολιας που εχει αντιμετωπισει δεκαδες περιστατικα οπου κινδυνεψε ακομη και ο ιδιος.Τοτε ισως γινουνε κατανοητα ορισμενα πραγματα.Δεν χρειαζεται να εισαι lawful good.Μια κοινη λογικη χρειαζεται , και εαν δεν θες να απαντησεις διοτι πιστευεις οτι -ισως- πχ βρεθηκες σε καποιο λεκτικο αδιεξοδο , τοτε ισως να σκεφτηκες και κατι λαθος.Το να σκεφτηκες κατι λαθος και μετα να το αναγνωρισεις ειναι οτι καλυτερο.Σε ανεβαζει επιπεδο.

• Super Moderators
Δημοσ.

ότι θέλει μπορεί να σκεφτεί ο αστυνομικός, απλά δεν με νοιάζει γιατί λογικά δεν θα γίνει σε μένα...

εγωιστικό i know...

Δημοσ.

Τις είπαμε και τις υποχρεώσεις. Έχεις υποχρέωση να δώσεις την ταυτότητα σου, να φέρεσαι με ευγένια και να δεχθείς τυχόν έλεγχο. Σε περίπτωση που δεν έχεις ταυτότητα, είσαι υποχρεωμένος να ακολουθήσεις τους αστυνομικούς στο τμήμα, ώστε να γίνει εξακρίβωση. Εκεί τελειώνουν οι υποχρεώσεις σου. 

Δεν μπορώ να μιλήσω προσωπικά για κάτι που δεν μου έχει συμβεί. Ούτε δίνω συμβουλές για το πως πρέπει να φέρεται κάποιος. Τα δεδομένα λέω. Εγώ σου είπα και πριν πως δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να απαντήσω. Δικαίωμα μου. Κάποιος μπορεί να μην θέλει να απαντήσει. Δικαίωμα του επίσης.

Υ.Γ.: Κοπέλα είμαι. Τόσο αντρικό φαίνεται το nickname μου; :(

Δημοσ.

ότι θέλει μπορεί να σκεφτεί ο αστυνομικός, απλά δεν με νοιάζει γιατί λογικά δεν θα γίνει σε μένα...

εγωιστικό i know...

Εγω για εσενα ειπα τι θα σκεφτοσουνα.Τελος παντων ,δεν θες να πεις οτι και εσυ θα εκανες το ιδιο και θα τον περνουσες υποπτο.

Δεν πειραζει.Αλλα το να μην συμβει σε σενα τι εννοεις ?Να σου γινει ελεγχος ?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...