BluEDr4g0n Δημοσ. 8 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2013 Καλησπέρα ψάχνω να ξεκινήσω να προγραμματίζω σε μικροελεγκτες και θέλω την άποψη σας για τον μικρο ελεγκτή που θα επιλέξω. Έχω τις βασικές γνώσεις προγραμματισμού σε java, c++,python και άλλες γλώσσες. Έχω βρει τον arduino για να κάνω μια αρχή σε προγραμματισμό μικρο ελεγκτή και θέλω την άποψη σας αν είναι καλό να ξεκινήσω από αυτό η να στραφώ σε κάποιον άλλο.
GCMH Δημοσ. 9 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2013 Δύο κύριες οικογένειες γνωρίζω: PIC και ATMEL. Ο arduino έχει Atmel. Πιστεύω καλή ιδέα να ξεκινήσεις με κάτι απλό. Ο arduino μπορεί να προγραμματιστεί με μια ψευδο-C που έχουν αναπτύξει οι δημιουργοί του. Ο προγραμματισμός του πρέπει να είναι εύκολος, καθώς διαθέτει και USB για σύνδεση με τον υπολογιστή (ανάλογα με την έκδοση, προσοχή). Υπάρχει και η AVR-GCC που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτή. Απλά θα πρέπει να μελετήσεις καλά το hardware του atmega που φορά. Κατέβασε οπωσδήποτε το εγχείρίδιο του μικροελεγκτή. Μελέτησε λίγο και την assembly... Θα σου πρότεινα επίσης να κοιτάξεις και κατά raspberry pi μεριά (παρόλο που ξεφεύγουμε από τους μικροελεγκτές). Κατά την γνώμη μου οι μικροελεγκτές είναι πιο κοντά σε κάποιον που τον ενδιαφέρει η ηλεκτρονική ενω τα raspberoειδή πιο κοντά στον προγραμματιστή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τους λείπει η hardwareική πλευρά. Νομίζω με ότι και να ξεκινήσεις καλό θα είναι. Εγώ ξεκίνησα με atmega (όχι arduino) και C σε δικό μου board και πρόσφατα πέρασα στο rasp. To rasp να φανταστείς το προγραμματίζω σε free pascal! Πάντως με arduino και C/C++, πιστεύω είναι μια πολύ καλή αρχή... 1
BluEDr4g0n Δημοσ. 9 Αυγούστου 2013 Μέλος Δημοσ. 9 Αυγούστου 2013 Ενδιαφέρων είχα διαβάσει και εγώ για το raspberry pi και το σκεφτόμουν πολύ σοβαρά για τον λόγο ότι μπορείς να προγραμματίσει και σε python που έχω και μια αδυναμία! Αλλά μάλλον προς arduino με βλέπω
thanasis00 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2013 Λόγω σχολής έχω ασχοληθεί με pic (τον 16F877A) και μπορώ να πω ότι δεν ήταν αρκετά δύσκολο να κάνεις πράγματα. Βέβαια εκτός από την υλοποίηση κώδικα, θα χρειαστεί να φτιάξεις και πλακέτα για τον προγραμματιστή του pic (ίσως υπάρχουν και έτοιμα κιτ, αλλά μάλλον θα πρέπει να κάνεις λίγες κολλήσεις). Αν σε ενδιαφέρει και η hardware μεριά, μπορείς να δοκιμάσεις pic. Αλλιώς ναι, προτείνω και εγώ raspberry pi, πήρα χθες ένα και φαίνεται πολύ ενδιαφέρον,θα ασχοληθώ σίγουρα παραπάνω μαζί του.
MeTaXaS4 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2013 πολλά project που έχουν γίνει με raspberrypi είχαν και μαζί ένα arduino, το raspberry ναι μεν σου δίνει κάποιες δυνατότητες αλλά σε πολλά project δεν είναι αρκετά. Τώρα αφού εσύ ρωτάς για μικροελεγκτή θα σου πρότεινα να μείνεις στον arduino να τον μάθεις είναι αρκετά δυνατό εργαλείο. Βέβαια όμως αν θες να πας σε βάθος, θα πρέπει να κάτσεις να διαβάσεις για τους atmel.
GCMH Δημοσ. 9 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2013 Επίσης, θεωρώ πως με τον arduino είναι πιο εύκολο να περάσεις σε πράγματα του στυλ: "βάλω ένα λαμπάκι, να αναβοσβήνει, γιατί όχι να συνδέσω και ένα μπουτόν, να συνδέσω και ένα αισθητηρα θερμοκρασίας(, PWM σε ανεμιστηράκι να του ελέγχω τις στροφές;, οθόνη LCD να γράφει και κάτι, λεντάκια RGB; ανοιγοκλέινω ρελέ και πολλά άλλα... Εάν βέβαια πιάνουν τα χέρια σου με κολλητήρια κλπ
MeTaXaS4 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2013 Επίσης, θεωρώ πως με τον arduino είναι πιο εύκολο να περάσεις σε πράγματα του στυλ: "βάλω ένα λαμπάκι, να αναβοσβήνει, γιατί όχι να συνδέσω και ένα μπουτόν, να συνδέσω και ένα αισθητηρα θερμοκρασίας( , PWM σε ανεμιστηράκι να του ελέγχω τις στροφές;, οθόνη LCD να γράφει και κάτι, λεντάκια RGB; ανοιγοκλέινω ρελέ και πολλά άλλα... Εάν βέβαια πιάνουν τα χέρια σου με κολλητήρια κλπ για αρχή μπορεί να παίξει και χωρίς κολλητήρι, εφόσον θέλει μόνο να παίξει και από εκεί να μάθει και δεν θέλει να φτιάξει αμέσως κάτι που να το χρησιμοποιήσει...
GCMH Δημοσ. 9 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2013 Φυσικά, για αρχή, χωρίς κολλητήρι, απλά λέω πως μπορεί να περάσει πιο εύκολα και σε προχωρημένα...
andreapaog328 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2013 arduino προτείνω και γω για ξεκίνημα...εύκολος και κατανοητός προγραμματισμός. usb, οποτε δε θες programmer και αλλες ιστορίες. δες το uno (λογικα θα σε καλυψει για αρχη) και το due (περισσοτερα pins γενικά ποιο δυνατο, για μεγάαααλα project). προσφατα εχει βγει και το leonardo ριξτου μια ματια...
Timonkaipumpa Δημοσ. 9 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2013 Το arduino μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά περισσότερα από το να ανοίγει λαμπάκια. Συνδέοντας αισθητήρες πάνω του, μπορεί κανείς να έχει εύκολα ένα real time input και output για το σύστημά του. Για απλό testing, ένα bb είναι ΟΚ και δεν χρείαζεσαι κολλητήρια. Sent from my iPhone 5S using Insomnia
MitsakosGR Δημοσ. 9 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2013 Εξαρτάται από την χρήση που το χρειάζεται πάντα. Πολλές φορές το Raspberry μπορεί να φανεί πιο εύκολο, σε λίγο άσχετο με το hardware, γιατί έχει οθόνη και τα βλέπεις εκεί ότι θέλεις χωρίς να ανοίξεις serial port. Από την άλλη όμως το arduino έχει τα Analog Input τα οποία κάνουν πολύ δουλειά σε κάποιες περιπτώσεις (όπως αναλογικοί αισθητήρες που λέει και ο Timon). Σε project που δοκιμάζω τώρα, επειδή χρησιμοποιώ I2C interface, το raspberry είναι πιο βολικό λόγω επεξεργαστικής ισχύος και δεν έχει περιορισμό στο μέγεθος του προγράμματος (το arduino λόγω επεξεργαστή έχει περιορισμένο χώρο για προγράμματα).
GCMH Δημοσ. 9 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2013 Για ψάξε λίγο και αυτό... Συμβατός Arduino με ένα σωρό δωράκια... 1
MeTaXaS4 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2013 Για ψάξε λίγο και αυτό... Συμβατός Arduino με ένα σωρό δωράκια... δεν έχει ολοκληρωθεί καν το crowdfunding...
Asmodeus21 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2013 Απο τα χερια περασαν 2 ειδων μικροελεγκτες , ενας MSP430 της TI και ασχολιθηκα στην πτυχιακη μου (συστημα μετρησης θερμοκρασιας-υγρασιας) με εναν Atmel ATtiny 2313 , οπου τον προγραμματισα σε C. Κατα την γνωμη μου οι AVR ειναι πολυ πιο προσιτοι στον χρηστη.
cyberrobot Δημοσ. 10 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2013 Για ψάξε λίγο και αυτό... Συμβατός Arduino με ένα σωρό δωράκια... +1 έχω παραγγείλει 3 για μένα και γνωστούς... συμφέρει άπειρα. Υ.Γ. Σε 6 μέρες θα τελειώσει το μάζεμα $$ και μετά θα προχωρήσει η διαδικασία με βάση αυτά που λέει ο Τιμις...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα