zarzonis Δημοσ. 27 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2013 Καλησπέρα. Έχω έναν υπολογιστή με μητρική gigabyte p35-ds4 με το τελευταίο bios update. Η μητρική έχει μόνο sata 2 υποδοχές. Θέλω να αγοράσω έναν σκληρό δίσκο 3 TB καθαρά για αποθήκευση. Το πολύ πολύ να φτιάξω ένα partition 80 GB να βάλω τα ubuntu που τώρα τα έχω σε έναν πολύ παλιό 80αρι. Διάβασα στο ίντερνετ ότι όσοι έχουν μητρική με bios και όχι UEFI έχουν πρόβλημα με δίσκους μεγαλύτερους των 2 TB, αλλά δεν κατάλαβα ακριβώς τι παίζει. Αν τον αγοράσω, θα έχω κάποιο πρόβλημα με την αναγνώρισή του στον υπολογιστή μου ως δίσκο 3ων TB; Αυτή την στιγμή χρησιμοποιώ μόνο Mac OS X Mountain Lion και Ubuntu 13.04 στον υπολογιστή μου. Θα ήθελα οπωσδήποτε να αναγνωρίζεται σωστά από αυτά τα δύο λειτουργικά. Θα ήθελα επίσης να μάθω αν σε περίπτωση που χρειαστεί ποτέ να βάλω windows σε άλλο δίσκο, ο δίσκος με τα 3 TB αν θα αναγνωρίζεται σωστά.
Sorath Δημοσ. 27 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2013 Θέμα είναι μόνο αν στο 3άρι θέλεις να εγκαταστήσεις το λειτουργικό. Απο εκεί και πέρα, θέμα ανανγωρισιμότητας δεν υπάρχει.
zarzonis Δημοσ. 27 Ιουλίου 2013 Μέλος Δημοσ. 27 Ιουλίου 2013 Σε όλο τον δίσκο δεν πρόκειται να εγκαταστήσω λειτουργικό. Όμως σκέφτομαι να φτιάξω ένα partition 80-100GB για τα Ubuntu και να τα βγάλω από έναν τωρινό αρχαίο 80αρι που έχω. Τον υπόλοιπο τον αφήνω για καθαρή αποθήκευση. Έτσι θα έχω πρόβλημα;
SPANK Δημοσ. 28 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2013 Απο οτι διάβασα σε μερικά forums με το καινούργιο bios βλέπεις κανονικά τα 3tb αλλιως βλέπει μεχρι 2.2
zarzonis Δημοσ. 28 Ιουλίου 2013 Μέλος Δημοσ. 28 Ιουλίου 2013 Απο οτι διάβασα σε μερικά forums με το καινούργιο bios βλέπεις κανονικά τα 3tb αλλιως βλέπει μεχρι 2.2 Αναφέρεσαι στην δικιά μου μητρική ή γενικά; Έψαξα λίγο σε ξένα forums για την μητρική μου και ένας τύπος επικοινώνησε με την gigabyte και του έστειλε ειδικό bios. Το 15C. Το τελευταίο αυτή την στιγμή είναι το F14. Έδινε και το link αλλά δεν δουλεύει πλέον. Γενικά στο ίντερνετ διάβασα ότι το πρόβλημα είναι στο σύστημα αρχείων MBR που έχει περιορισμό στα 2.2TB. Αν το κάνεις GPT από ό,τι κατάλαβα δεν υπάρχει πρόβλημα.
SPANK Δημοσ. 28 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2013 Για την δικιά σου λεω ναι , αλλα με το καινούργιο bios δεν πρέπει να εχεις πρόβλημα βέβαια ποτε δεν μπορείς να εισαι σίγουρος
zarzonis Δημοσ. 28 Ιουλίου 2013 Μέλος Δημοσ. 28 Ιουλίου 2013 Επειδή αυτό το bios που είναι beta και δεν υπάρχει να το κατεβάσω κάπου, αν τον σκληρό τον αλλάγω σύστημα αρχείων από MBR σε GPT, θα έχω πρόβλημα;
SPANK Δημοσ. 28 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2013 Δεν ξέρω πραγματικά ποια ειναι η διαφορά , αλλα υποτίθεται οτι το bios f4 ειναι ποιο καινούργιο απο το C οποτε πιστεύω θα εχει λυθεί το πρόβλημα με τα 3 tb
zarzonis Δημοσ. 28 Ιουλίου 2013 Μέλος Δημοσ. 28 Ιουλίου 2013 Το τελευταίο bios είναι το F14 το οποίο έχω και είναι από το 2009. Το Bios που λύνει το θέμα είναι το F15C, το οποίο είναι beta και το έστειλε η gigabyte σε κάποιον χρήστη μέσω email.
Vasilis 07 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2013 Πιθανόν να έχεις θέμα αν θέλεις να κάνεις boot λειτουργικού από τον 3αρη.
zarzonis Δημοσ. 28 Ιουλίου 2013 Μέλος Δημοσ. 28 Ιουλίου 2013 Πιθανόν να έχεις θέμα αν θέλεις να κάνεις boot λειτουργικού από τον 3αρη. Το boot δεν με ενδιαφέρει άμεσα. Κυρίως με ενδιαφέρει να τον έχω καθαρά για Storage. Αν τον έχω μόνο για storage και μετατρέψω τη δομή αρχείων από MBR σε GPT, θα τα βλέπω και τα 3 TB ή θα βλέπω μόνο 2.2? Αυτό θέλω να μάθω στα σίγουρα.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 30 Ιουλίου 2013 Super Moderators Δημοσ. 30 Ιουλίου 2013 για να έχεις ένα μονοκόμματο partition των 3ΤΒ χρειάζεται να έχεις GPT, με MBR δεν γίνεται...
zarzonis Δημοσ. 30 Ιουλίου 2013 Μέλος Δημοσ. 30 Ιουλίου 2013 για να έχεις ένα μονοκόμματο partition των 3ΤΒ χρειάζεται να έχεις GPT, με MBR δεν γίνεται... Αν το βάλω σε GPT θα αναγνωρίζονται κανονικά τα 3TB και ας έχω BIOS και όχι UEFI? Δεν με πειράζει που θα είναι είναι GPT μιας και οι υπόλοιποι δίσκοι που έχω τώρα είναι σε GPT.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 30 Ιουλίου 2013 Super Moderators Δημοσ. 30 Ιουλίου 2013 αν τον βλέπει η μητρική ως 3ΤΒ τότε αν επιλέξεις GPT θα μπορείς να κάνεις ένα partition των 3ΤΒ... το UEFI χρειάζεται μόνο αν θες να περάσεις λειτουργικό στον 3ΤΒ και να bootάρεις από εκεί...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα