Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η τεχνολογία των τρισδιάστατων εκτυπωτών μπορεί να είναι αρκετά εντυπωσιακή, αλλά μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ιλινόις.Το πρόβλημα δημιουργείται από τον τρόπο λειτουργίας των 3D εκτυπωτών οι οποίοι καίνε το πλαστικό υλικό με το οποίο τροφοδοτούνται, έτσι ώστε να δημιουργήσουν το τελικό αποτέλεσμα.

 

Σύμφωνα με έγγραφό που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον", οι desktop 3D εκτυπωτές μπορούν να εκπέμψουν στον αέρα μια αρκετά μεγάλη ποσότητα από επιβλαβή και πολύ λεπτά σωματίδια (UFPs). Η διαδικασία εκτύπωσης περιλαμβάνει το ζέσταμα ενός θερμοπλαστικού συνθετικού υλικού το οποίο βγαίνει από ένα ακροφύσιο και το οποίο τοποθετείται ανά επίπεδο σε μια βάση όπου η κατασκευή δημιουργείται.

 

Παρόμοιες διαδικασίες είναι γνωστό ότι εκπέμπουν επιβλαβείς εκπομπές αερίων σε βιομηχανικά περιβάλλοντα με τη διαφορά να έγκειται ότι ο σε ένα εργοστάσιο ο επιχειρηματίας μπορεί να απαιτήσει από τους εργαζομένους να φορούν ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό ή να υπάρχει καλύτερη εξαέρωση. Όπως γίνεται κατανοητό, κάτι τέτοιο δε μπορεί να ισχύσει στο περιβάλλον ενός σπιτιού.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

Οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα των UFP που διέρρευσαν στον αέρα όταν ένας εμπορικός 3D εκτυπωτής ο οποίος δεν κατονομάζεται, ξεκινά τη δημιουργία ενός μικρού πλαστικού αντικειμένου. Τα ποσοστά εκπομπής ήταν υψηλά, περίπου 20 δισ. σωματίδια ανά λεπτό από ένα 3D εκτυπωτή που δούλευε με το PLA υλικό σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και άνω των 200 δισ το λεπτό για όσους εργάζονται με μεγαλύτερης θερμοκρασίες ή άλλα υλικά. Ενδεικτικό είναι ότι οι ερευνητές συγκρίνουν τη διαδικασία τρισδιάστατης εκτύπωσης με το να καπνίζεις ένα τσιγάρο σε εσωτερικό χώρο.

 

Η πραγματική επίδραση στην υγεία σύμφωνα με την μελέτη έχει ως αποτέλεσμα τα λεπτά σωματίδια UFP να τοποθετούνται πολύ εύκολα στους πνεύμονες ενώ μπορούν να καταλήξουν και στον εγκέφαλο μέσω του οσφρητικού νεύρου. Λόγω της μεγάλη επιφάνειες την οποία καταλαμβάνουν τα UFP, μπορούν να απορροφήσουν και άλλες βλαβερές ουσίες με αποτέλεσμα με τη μακροχρόνια χρήση 3D εκτυπωτών, να υπάρχει πιθανότητα παρουσίασης άσθματος, καρδιακής ανακοπής, εγκεφαλικού επεισοδίου η ακόμα και το ενδεχόμενο θανάτου.

 

Η μελέτη καταλήγει ότι όποιος χρησιμοποιεί συνεχώς έναν 3D εκτυπωτή, θα πρέπει να φοράει την κατάλληλη ενδυμασία και να είναι σίγουρος ότι ο χώρος που βρίσκεται εξαερίζεται αρκετά καλά.

 

Link.png Site: gizmodo.com

Link.png Site: Πρώτη επαφή με 3D εκτυπωτές (video)

  • Απαντ. 41
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Αν και οντως μπορει να ειναι αληθεια μου φαινεται πιο πολυ προπαγανδα κατα της εμπορικης επιτυχιας τετοιων μηχανηματων... Αν και για οσους ζουν σε αστικα κεντρα το τσιγαρο με το οποιο τους παρομοιαζουν ειναι αγγελουδι μπροστα στο νεφος που ανεπνεουν οι πολιτες

  • Like 4
Δημοσ.

δεν μου φαινεται παραξενο αυτο που λενε, εαν εχει παει κανεις κοντά σε κοπτικό laser (εχει ενας πελατης μου) το οποιο είτε χαράσει σε πλαστικό, είτε καίει λάστιχο για σφραγίδες, θα καταλάβει τι εννοούν. Την ώρα που δουλεύει, βρωμάει όλος ο χώρος, ενώ αν ανοίξεις τον εξαερισμό ΤΟΥ (ναι, εχουν δικό τους σύστημα) δεν παίζει να αναπνεύσεις...μιλάμε για μια σφραγίδα 4x2 εκατοστά...Είναι σαν να καίς ενα πλαστικό μπουκάλι και να τραβάς τζούρες!

 

κάτι τέτοιο...

  • Like 1
Δημοσ.

Δε χρησιμοποιούν όλοι οι 3D εκτυπωτές πλαστικό, βέβαια η πλειονότητα αυτών το κάνει.

Αλλά αν θέλουν θα βρουν λύση για πρώτες ύλες χωρίς προβλήματα. Αν δε θέλουν δε θα βρουν.

 

Πάντως είναι όντως απολύτως λογικό αυτό που λένε και το είχε πάρει το μάτι μου και παλιότερα.

  • Like 4
Δημοσ.

Μια χαρά θα καπνίζεις την δημιουργία σου και θα γίνεσαι ένα μαζί της θα το ζεις το όλο θέμα σε άλλο επίπεδο.   

  • Like 1
Δημοσ.

Εντελως ασχετο αλλα προσφατα ενας ιδιωτης καταφερε να δημιουργησει ενα κλειστρο για το τυφεκιο AR15 και να ριξει 40 σφαιφες με αυτο. Μολις εγινε γνωστο αυτο με τα βιντεακια στο youtube του κατασχεθηκε ο εκτυπωτης και τωρα ολως τυχαιως αυτη η ανακοινωση.....μυριζει τι σκατο του ομπαμα μεχρι εδω......

Δημοσ.

Τα σωματίδια της τάξεως νανομέτρων (Ultrafine) ούτε τα βλέπουμε ούτε τα μυρίζουμε. Σε περιόδους μεγάλης συγκέντρωσης στην ατμόσφαιρα από αυτά (τα οποία έχουν κυρίως οργανική προέλευση, δλδ καύσεις, χρώματα, κλπ), παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις στους θανάτους από καρδιαγγειακά προβλήματα. 

 

Οπότε ναι για έναν 20άρη ποδοσφαιριστή αν ειναι μια φορά πάνω από 3d εκτύπωση δεν θα πάθει κάτι. Αν όμως είναι 50άρης με προδιάθεση για καρδια και κάθε μέρα εκτίθεται σε σημαντικές συγκεντρώσεις, τότε οι πιθανότητες αυξάνουν κατά πολύ.

 

Οι έρευνα που παρουσιάζει δεν είναι προϊόν προβοκάτσιας, ούτε θα εξαφανίσει τους home 3d printer. Παρόλα αυτά τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να αξιοποιηθούν για καλύτερη επιλογή ρητινών αλλά και γενικού σχεδιασμού εκτυπωτών ίσως με καλύμματα που κατα την διάρκεια της εκτύπωσης  δεν θα επιτρέπουν την διάχυση σωματιδίων στο χώρο.

 

PS Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο για την δημόσια υγεία από τα τζάκια στις μεγαλουπόλεις. Συζητάμε για τάξεις μεγέθους μεγαλύτερες εκπομπές σωματιδίων ακόμα και σε σχέση με τις πετρελαιοβιομηχανίες. Τα τζάκια είναι ωραία και γραφικά για κανα χωριό των 50 κατοίκων. Όχι για megacities των 5,000,000.

  • Like 14

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...