ririco Δημοσ. 26 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 26 Ιουλίου 2013 Καλησπερα στην παρεα.Θα ηθελα μια βοηθεια.Ενας φιλος μου εχει φερει ενα laptop lg 200 με προβλημα στην καρτα γραφικων(το φαινομενο των 6 οθονων ή μαυρη οθονη).Το ελυσα ολο εβγαλα το λαστιχενιο pad που ειχε στην ψυκτρα της καρτας εβαλα καινουργια θερμοαγωγημη παστα δουλεψε καμια εβδομαδα και τωρα παλι τα ιδια. Δεν το εχω κανει ποτε αλλα σκεφτομαι το reballing και θα ηθελα την βοηθεια σας. Εχω αγορασει πιστολι θερμου αερα για να ξεκολισω το τσιπακι εχω κολλητηρι αλλα δεν ξερω τι αλλο πρεπει να αγορασω και ποια βηματα να κανω για να γινει σωστα. Ξερει να με οδηγησει καποιος εμπειρος? Ξερω και τον αλλο τροπο που ζεσταινεις την καρτα αλλα επιδει το εχω ξαναεπιχειρησει δεν πετυχαινει παντα αλλα και να πετυχει μετα απο 1-3 μηνες ξαναεμφανιζεται το προβλημα!
george_gpu Δημοσ. 26 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 26 Ιουλίου 2013 kαλησπέρα , τι gpu έχει ; nvidia ; θελει preheater + σταθμο αερα ( 200 βαθμους για 2 λεπτά max) 1
ririco Δημοσ. 26 Ιουλίου 2013 Μέλος Δημοσ. 26 Ιουλίου 2013 Ναι Nvidia αλλα δεν θυμαμαι ακριβως μοντελο.Θα το λυσω παλι να δω.Σταθμο αερα δεν εχω αλλα δεν μπορω να το κανω με πιστολι θερμου αερα?
george_gpu Δημοσ. 26 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 26 Ιουλίου 2013 θέλει και απο πάνω και απο κάτω αέρα (συγκεκριμένα 200 βαθμούς +-10\20) μην το προσπαθησεις
ririco Δημοσ. 26 Ιουλίου 2013 Μέλος Δημοσ. 26 Ιουλίου 2013 George έτσι και αλλιώς ο φίλος μου δεν ενδιαφέρεται να το επισκευάσει για 120-180euro είναι 5+ ετών.Είναι ευκαιρία για εμενα να δοκιμάσω και να πειραματιστώ.Σε ευχαριστώ πάντως.Εάν κάποιος έχει κάνει παρακαλώ θα ήταν πολύτιμη η βοήθεια του.
axel12p Δημοσ. 26 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 26 Ιουλίου 2013 Το κολλητήρι σε τι ακριβώς θα σε εξυπηρετήσει; Με το πιστόλι θερμού αέρα, το μόνο που μπορείς να επιτύχεις είναι reflow και όχι reballing και αυτό με μικρές πιθανότητες επιτυχίας. Το κόστος του εξοπλισμού για reballing ξεπερνά κατά πολύ τα 120-180 Ευρώ που αναφέρεις και απαιτεί αρκετή εμπειρία για να έχεις το επιθυμητό αποτελέσμα.
firewalker Δημοσ. 26 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 26 Ιουλίου 2013 Ξεχωριστή είναι η κάρτα; Να την βάλει σε φούρνο δοκίμασε;
coolerman Δημοσ. 27 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2013 Θέλεις σταθμό κολλησεις/αποκολλησεις δεν είναι εύκολο. θέλεις μπαλάκια (ανάλογα τα mm που εχει το τσιπακι)για το reballing flux μητρα για να κανεις σωστη τοποθετηση τα μπλακια στο τσιπ(αφου εχεις καθαρισει με το κολλητηρι τα παλια υπολειματα) βαση για να κραταει σταθερα το τσιπ(ψαξε στο ebay θα βρεις) μπορει να μου διαφευγει και κατι αλλο που δεν θυμαι τωρα θελεις εμπειρια και υπομονη
ririco Δημοσ. 27 Ιουλίου 2013 Μέλος Δημοσ. 27 Ιουλίου 2013 Οτι δεν ειναι ευκολο το ξερω αλλα για αυτο ρωταω εαν καποιος απο εδω το εχει κανει γιατι ξερω οτι ειναι εφικτο. Εαν αντι για υπερυθρες βαλω πιστολι θερμου αερα για αποκοληση-κοληση δεν γινεται?Ειδα απο ebay σετ ολοκληρο με μπαλακια κολλησης flux?(τι ειναι?) και το πλαισιο που βαζεις τα stensils για το reballing γυρω στα 50-70 ευρω με τα μεταφορικα. Υπαρχει καποιος χρηστης ο οποιος το εχει κανει?
axel12p Δημοσ. 27 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2013 Τα chip δεν έχουν UHU να τα ξεκολλάς και να τα ξανά κολλάς εύκολα. Είναι πολύ ευαίσθητα στην θερμοκράσία (όπως και τα περισσότερα ηλεκτρονικά εξαρτήματα) και απαιτούν μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία να τα ξεκολλήσεις και να τα ξανακολλήσεις, χωρίς να καταστραφούν αυτά ή η motherboard. Όταν επίσης μιλάμε για κόλληση, εννοούμε πως πρέπει να λιώσουν όλα τα μπαλάκια και να κολληθούν στα σωστά pads χωρίς βραχυκυκλώματα. Ακόμη και εταιρείες που έχουν δώσει 20 φορές πάνω από το ποσό που αναφέρεις και με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία, δεν καταφέρνουν να έχουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Απαιτεί καλό εξοπλισμό και κυρίως, πολύ εμπειρία. Δεν είναι τυχαίο πως κανένα κατάστημα που ασχολείται με reballing δεν δίνει πάνω από 3-4 μήνες εγγύηση. Αν παρόλά αυτά επιμένεις, τότε δεν έχεις παρά να δώσεις τα 70 ευρώ για τον "εξοπλισμό" που βρηκες και ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να έχεις την τύχη του πρωτάρη! 1
ririco Δημοσ. 27 Ιουλίου 2013 Μέλος Δημοσ. 27 Ιουλίου 2013 Σε ευχαριστω πολυ axel12p!Θα το προσπαθησω και μολις μου ερθουν τα υλικα θα ανεβασω και βιντεο με την επιτυχημενη ή αποτυχημενη προσπαθεια!
Roger Δημοσ. 27 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2013 Ακόμη και εταιρείες που έχουν δώσει 20 φορές πάνω από το ποσό που αναφέρεις και με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία, δεν καταφέρνουν να έχουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Απαιτεί καλό εξοπλισμό και κυρίως, πολύ εμπειρία. Δεν είναι τυχαίο πως κανένα κατάστημα που ασχολείται με reballing δεν δίνει πάνω από 3-4 μήνες εγγύηση. Πολυ σωστα. Φιλε ririco ,αν καταφερεις με ενα ψευτοφθηνο εξοπλισμο,χωρις να ξαναεχεις ξεκολλησει τσιπακι,χωρις να εχεις δει μπιλιες,χωρις να ξερεις απο κολλητηρι -τι μυτες-τι θερμοκρασια ,χωρις να εχεις πολλα απο τα βασικα εργαλεια-λαβιδες -πινελα και πολλα αλλα,αν λοιπον καταφερεις να πετυχεις το πρωτο σου reballing τοτε εγω θα βαλω το κεφαλαιο και θα σου ανοιξω μαγαζι γιατι πραγματικα θα προκειται για τεχνικο διανοια. Πεταξα στον τενεκε 10 laptop motherboards για να καταλαβω τι και πως ,και πιο πολυ να κατανοησω το βασικοτερο που λεγεται θερμοκρασιες,και ολα αυτα με καλο μηχανημα,οχι με δυο πραγματα που θελεις να αγορασεις. Μην πετας τα λεφτα σου αδικα. Ειναι μια πολυ advanced τεχνικη εργασια
sil_unique Δημοσ. 28 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2013 Με το πιστόλι θερμού αέρα και χωρίς προθέρμανση θα τσουρουφλιστεί το chip από πάνω, θα κυρτώσει η μητρική σε εκείνο το σημείο και όταν εξαντηθεί η υπομονή σου και ανεβάσεις στους 300° [αν έχεις ένδειξη από θερμόμετρο που είναι απαραίτητο] και το τραβήξεις να βγεί θα φύγουν μαζί και pads της μητρικής ενώ το chip θα έχει πεθάνει σε εκείνη την θερμοκρασία. Έστω ότι έχεις όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό θα χάσεις μερικά chip - μητρικές μέχρι να μπεις στο κόλπο μόνο για να το ξεκολλήσεις χωρίς να κάνεις ζημιά. Έπειτα πρέπει να καθαρίσεις τις επαφές και να περάσεις τα καινούρια balls - σχετικά λεπτή και σχολαστική διαδικασία.Το κόλλημα το θεωρώ το πιο έυκολο αλλά αν γίνει κάτι λαθος εκεί το κάνεις πάλι από την αρχή. Οπότε χρειάζεσαι σταθμό για BGA, το ανάλογο stencil, τα ανάλογα balls, κολλητήρι, σύρμα αποσυγκόλλησης, και ειδικό flux καθώς τα απλά θα προκαλέσουν διάβρωση μακροπρόθεσμα. 'Επειτα μερικές μητρικές για δοκιμές πρώτα και είσαι έτοιμος. Α οι 200° που αναφέρονται παραπάνω δεν θα κάνουν δουλειά καθώς οι οικολογικές - αμόλυβδες κολλήσεις που πλέον χρησιμοποιούνται έχουν σημείο τήξεως πάνω από τους 217° σε αντίθεση με τις μολυβδομένες που έχουν στους 183° ακριβώς. 1
ririco Δημοσ. 28 Ιουλίου 2013 Μέλος Δημοσ. 28 Ιουλίου 2013 Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας παιδια! Εχω να πω τα εξης: 1ον Εχω σπουδασει τεχνικος Η/Υ αλλα επαγγελματικα δεν ειχα ασχοληθει με αυτο τον κλαδο απλα εφτιαχνα υπολογιστες φιλων απο hobby.Τα τελεφταια 2 χρονια ασχολουμαι αλλα οχι σε επιπεδο chip και εκει θελω να φτασω. 2ον Κολλητηρι χρησιμοποιω για επισκευες τροφοδοσιας λαπτοπ και αλλαγη σε πυκνωτες απο desktop. 3ον Εχω θερμομετρο ακιδας 1000+ οC, συρμα αποσυγκολλησης,flux,κολλητηρι,ισοπροπυλικη αλκοολη 98%. Σας ευχαριστω και παλι.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα