maniaac Δημοσ. 23 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2013 Καλησπέρα, Εχω ένα λάπτοπ Sony vaio vgn fz21m με την nvidia GeForce 8400 m gt κάρτα γραφικών. Εδώ και 6 χρόνια που του τρέχω Debian STABLE πάντα του είχα τους drivers από το site της nvidia. Πρόσφατα η κάρτα γραφικών αποκολληθηκε, το γνωστό πρόβλημα της σειράς αυτής, και το πήγα σε έναν τεχνικό. Ευτυχώς το laptop προς το παρόν έφτιαξε, αλλά μου είπε ότι είναι καλύτερα να βγάλω το Linux γιατί οι drivers δεν είναι σωστοί και ότι μπορεί να μου ξανά δημιουργήσουν πρόβλημα!!! Η ερώτηση μου λοιπόν, ισχύει κάτι τέτοιο ή μου είπε βλακείες?? και αν ισχύει μήπως να αφήσω τους VESA drivers?? Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!
jim_p Δημοσ. 23 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2013 Ανοησιες. Και εξηγω... Το προβλημα ειναι το οτι οι συγκεκριμενες σειρες ζεσταινονταν τοσο που παθαιναν αποκολληση. Αυτο ηταν προβλημα hardware*. Η προφανης αντιμετωπιση ειναι αποφευγεις να ζεσταινεις την καρτα, με οποιονδηποτε τροπο, πχ να αποφευγεις τη χρηση οταν εξω βραζει ο τοπος, να μην την ζοριζεις με παιχνιδια και σαβουροφλασακια κλπ και φυσικα εχοντας το σωστο driver για να εχεις frequency scaling. Με το "τον σωστο driver" εννοουμε ενα πραγμα και μονο: τον driver της nvidia. Ο nouveau δεν κανιε ακομα σωστα frequency scalin, απλα "μαντευει" που πρεπει να την τρεξει την καρτα για να μην ζεσταθει, μιας και η nvidia δεν παρεχει το σχετικο documentation ωστε να το εκμεταλευτουνε οι devs του nouveau. Αρα βαζεις τον nvidia, ειτε εισαι με windows ειτε με λινουξ.- Το να μεινεις με τον vesa (ή με τον αντιστοιχο generic vga driver των windows) ειναι χειροτερο. Ουτε frequency scaling εχεις, ουτε xv video output, μονο αναλυσεις με αναλογια 4:3, ουτε 3d. Καλυτερα να χαρισεις το λαπτοπ σε ενα παιδακι να μαθει 5 πραγματα μεχρι να το χαλασει, παρα να το υποβαλεις σε τετοιο "μαρτυριο". * http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1028703/all-nvidia-g84-g86s-bad
moukoublen Δημοσ. 23 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2013 +1 στον jim_p. Έχω το VGN-FZ38M (παρόμοιο νομίζω με το δικό σου) που έχει την ίδια κάρτα nvidia. Εδώ και χρόνια (κοντά στα 4) του έχω linux (πότε dual boot με windows πότε μόνο linux, τώρα triple boot με 2 distro linux [Fedora 19, Ubuntu 13.04] και windows 8). Ποτέ δεν είχα πρόβλημα θερμοκρασίας με την κάρτα. Πάντα είχα φυσικά τους drivers της nvidia (Στα windows με πειραγμένο αρχείο .inf για να μπορεί να μπει o driver της nvidia της ίδιας καθώς με τα OEM κάτι γίνεται).
maniaac Δημοσ. 24 Ιουλίου 2013 Μέλος Δημοσ. 24 Ιουλίου 2013 Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις συμβουλές!!!
tritonas00 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2013 αλλά μου είπε ότι είναι καλύτερα να βγάλω το Linux γιατί οι drivers δεν είναι σωστοί και ότι μπορεί να μου ξανά δημιουργήσουν πρόβλημα!!! Μπουρδες. Οτι ειπε ο jim_p.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα