Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 100
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Επςιδη και γω ενφιαφερομαι για κατι τετοιο μπορει καποιος να μου πει τη διαφορα εχουν η prk με τη λασικ που λεει και ο φιλος απο πανω?

Έχω κάνει lasik, αλλά τα έχω ψάξει και τα δύο. Στην lasik σου κόβουν τον κερατοειδή χιτώνα γύρω από την κόρη (όχι ολόκληρο. Φαντάσου πως ανοίγει το καπάκι για το καλαμάκι στα σέικερ). Στην PRK απ' την άλλη τον ξύνουν. Το ποια απ' τις δύο επεμβάσεις θα κάνεις εξαρτάται κυρίως από το πάχος του κερατοειδούς. Αν δεν έχει αρκετό πάχος, δεν συζητάς καν για lasik. Η άλλη διαφορά τους είναι η ύπαρξη ενόχλησης (πόνου) μετά την επέμβαση. Εκεί η PRK πονάει κάποιες φορές αρκετά. Η lasik απ' την άλλη καθόλου. Είναι και τα δύο ταλαιπωρία, αλλά αξίζει τον κόπο. Και για να τιμήσουμε και λίγο τα "δικά μας παιδιά", να πούμε πως η lasik όπως γίνεται αυτήν την στιγμή σ' όλο τον κόσμο, ανακαλύφθηκε από Έλληνα γιατρό, στην Ελλάδα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

η λασικ εχει 4-5 τεχνικες(η μια του καθηγητη απο ηρακλειο)

η πρκ 2-3
δεν γνωριζει ΚΑΝΕΙΣ το αποτελεσμα της εγχειρησης!
μην λεμε ξανα μαλακιες οτι ειναι ρουτινα κτλ.20ετων τεχνικη ειναι .Mην ακουτε τι λενε οι γιατροι,
βαλτε τους να υπογραψουν με ρητρα για το αποτελεσμα.αν βρεθει εστω και ενας να τον αναφερετε
-κανε σε τουλ. 2 διαφορετικα κεντρα προεγχειρητικους ελεγχους(χωρις να πεις οτι εχεις κανει και αλλου)
-με κατω απο 2 χιλιαρικα κανεις πλεον και τις 2 ανετα...

Επεξ/σία από kage
  • Like 2
Δημοσ.

Παντως...ο καλυτερος γιατρος ειναι αυτος που μας εκανε την επεμβαση και πηγε καλα!

Τα "εχω ακουσει/λεγεται/φημιζεται οτι ο Χ ειναι ο καλυτερος", χωρις προσωπικη εμπειρια...δυσκολο, ματια ειναι αυτα.

Και φυσικα δεν παιζει ρολο μονο ο γιατρος, αλλα στη συγκεκριμενη επεμβαση παιζουν πολυ μεγαλο ρολο και τα μηχανηματα με τα οποια γινονται οι προεγχειρητικες εξετασεις αλλα και η επεμβαση.

Δημοσ.

Έχω κάνει lasik, αλλά τα έχω ψάξει και τα δύο. Στην lasik σου κόβουν τον κερατοειδή χιτώνα γύρω από την κόρη (όχι ολόκληρο. Φαντάσου πως ανοίγει το καπάκι για το καλαμάκι στα σέικερ). Στην PRK απ' την άλλη τον ξύνουν. Το ποια απ' τις δύο επεμβάσεις θα κάνεις εξαρτάται κυρίως από το πάχος του κερατοειδούς. Αν δεν έχει αρκετό πάχος, δεν συζητάς καν για lasik. Η άλλη διαφορά τους είναι η ύπαρξη ενόχλησης (πόνου) μετά την επέμβαση. Εκεί η PRK πονάει κάποιες φορές αρκετά. Η lasik απ' την άλλη καθόλου. Είναι και τα δύο ταλαιπωρία, αλλά αξίζει τον κόπο. Και για να τιμήσουμε και λίγο τα "δικά μας παιδιά", να πούμε πως η lasik όπως γίνεται αυτήν την στιγμή σ' όλο τον κόσμο, ανακαλύφθηκε από Έλληνα γιατρό, στην Ελλάδα.

και μάλιστα είναι και φίλος/γνωστός του πατέρα μου αυτός που την ανακάλυψε και είναι ο Ιωάννης Παλλίκαρης

Δημοσ.

και μάλιστα είναι και φίλος/γνωστός του πατέρα μου αυτός που την ανακάλυψε και είναι ο Ιωάννης Παλλίκαρης

Το ξέρω. Γενικά το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι πολύ καλό (Έχεις ακούσει πιστεύω πως σε λίγο θα κυκλοφορήσουν από κει και την ελληνική ασπιρίνη)

η λασικ εχει 4-5 τεχνικες (η μια του καθηγητη απο ηρακλειο)

η πρκ 2-3 (η prk ανακαλύφθηκε από Ρώσους επιστήμονες)

δεν γνωριζει ΚΑΝΕΙΣ το αποτελεσμα της εγχειρησης!

μην λεμε ξανα μαλακιες οτι ειναι ρουτινα κτλ.20ετων τεχνικη ειναι .Mην ακουτε τι λενε οι γιατροι,

βαλτε τους να υπογραψουν με ρητρα για το αποτελεσμα.αν βρεθει εστω και ενας να τον αναφερετε

Είναι ρουτίνα βασικά. Όσο ξέρω από Ηράκλειο, και το ΠΑΓΝΗ και ο γιατρός που έκανα εγώ την επέμβαση, σου κάνουν δεύτερη επέμβαση, δωρεάν, σε περίπτωση που μείνει πάνω από ένας βαθμός μυωπίας.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

αντε παλι δεν εφτανε το ρισκο της 1ης επεμβασης και θα θελες και 2η?

ποιος μλκς θα πληρωνε για κατι που απετυχε??!

εχεις βρει ατομα που καναν 2η επεμβαση?

παρολ αυτα(προμοτιον στην παγνη) αν υπογραφουν ρητρα για την ρουτινα δηλ.αν δεν πετυχει η εγχειρηση να σε αποζημιωσουν.π.χ. 50χιλ 100,1μυριο κτλ να μας το μεταβιβασεις να στελνουμε κοσμο εκει :P

Δημοσ.

Λοιπον...Καταρχας σωστα ειπε ενας φιλος περι των κινδυνων του ρισκου κτλ σχετικα με αυτες τις επεμβασεις.Το οτι λενε πως αυτες οι επεμβασεις ειναι του "5λεπτου" και "ρουτινα" δεν σημαινει ΤΙΠΟΤΑ.Μη πεφτετε στο τρυπακι αυτο διοτι ειναι λαθος λογικη.Η επεμβαση laser ειναι μια εγχειρηση (και ειδικα η PRK) η οποια ΤΡΑΥΜΑΤΙΖΕΙ τον οφθαλμο και θελει ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ για να θεραπευτει.Στην ουσια η "επιδερμιδα" του ματιου κοβεται (το επιθηλιο) το οποιο με τον καιρο γιατρευεται εκ νεου.Επισης το laser προκαλει επι της ουσιας ενα εγκαυμα στο ματι επανω ωστε να αλλαξει το σχημα του για να φυγει η μυωπια/αστιγματισμος κτλ κτλ.Οποτε ο καθενας πρεπει να λαβει υποψη του την προσωπικη του ευθυνη για αυτην την επεμβαση.Τοσο απλο ειναι.

Απο την αλλη , αυτες οι επεμβασεις υπαρχουν για περιπου 20 ετη πλεον , τα μηχανημτα τα σημερινα ειναι ιδιαιτερα εξελιγμενα , υπαρχει στην Ελλαδα υψηλο στανταρτ και καλα κεντρα τετοιων επεμβασεων , οποτε υπαρχει και μεγαλο επιπεδο ασφαλειας.

Εγω προσωπικα σχετικα προσφατα εκανα PRK οποτε γνωριζω απο πρωτο χερι τι σημαινει.Και πιστεψτε με το εψαξα οσο καλυτερα μπορουσα σχετικα με τις επεμβασεις laser και τις μεθοδους κτλ και κατεληξα στην PRK.Ο πιο σοβαρος λογος (τον οποιο δεν αναφερουνε σχεδον πουθενα πραγμα που προσωπικα με αφηνει εκπληκτο) ειναι οτι με την LASIK το ματι μετα την επεμβαση και λογο αυτης "αλλαζει" για παντα.Ο ιστος που αφαιρειται δεν δημιουργητε ξανα απο τον οργανισμο διοτι ειναι στα βαθυτερα στρωματα του ματιου.Αυτο εχει σαν αποτελεσμα να χανει την φυσικη αντοχη το ματι.Επισης το flap το οποιο γινεται , εχει (θεωρητικα) την πιθανοτητα εαν δεχθεις ενα ισχυρο χτυπημα στο ματι για παραδειγμα , να φυγει απο την θεση του με αποτελεσμα να χρειαστεις μεταμοσχευση κερατοειδους.

Στην PRK αντιθετα δεν γινεται κανενα flap , δεν γινεται η επεμβαση στα βαθυτερα στρωματα του ματιου αλλα στην επιφανεια και δεν υπαρχει κανενας κινδυνος τραυματισμου λογο flap.Επισης δεν μειωνεται η αντοχη του οφθαλμου.Βεβαια ενα μυωπικο ματι θα παραμεινει ΠΑΝΤΑ ενα μυωπικο ματι και ας βλεπουμε καλα με οτι και εαν αυτο συνεπαγεται.

Θα αναφερω τωρα 2-3 βασικα πλεονεκτηματα/μειονεκτηματα της καθε μεθοδου (τα πλεονεκτηματα/μειονεκτηματα ειναι περισσοτερα βεβαια).

Πλεονεκτηματα lasik : 1) ταχυτατη αναρρωση 2) ελαχιστος η καθολου πονος 3) αμεση αποκατασταση ορασης σε 2-3 ημερες

Μειονεκτηματα : 1) πιο επεμβατικη μεθοδος απο την PRK 2) μειωση αντοχης και δυναμης του ματιου 3) οτι παρενεργεια θα μπορουσε θεωρητικα να δημιουργηθει απο την υπαρξη του flap

Πλεονεκτηματα PRK/LASEK 1) Aπουσια flap 2) επιφανειακη μεθοδος 3) πληρης επιστροφη του ματιου στην προηγουμενη κατασταση με το που θεραπευτει το επιθηλιο χωρις απωλεια αντοχης και δυναμης

Μειονεκτηματα : 1) πονος και ενοχλησεις για τουλαχιστον 2-3 ημερες 2) σταδιακη αποκατασταση της ορασης που παιρνει απο 2-3 εβδομαδες εως ακομα και 1 ολοκληρο χρονο 3) διακυμανση στην οραση δηλαδη μια μερα θα βλεπεις καθαρα την επομενη χειροτερα και παει λεγοντας , αυτο για ΑΡΚΕΤΟ καιρο καθως η επιφανεια του ματιου θεραπευεται.

Εγω μπορουσα να κανω και τις 2 μεθοδους ,επελεξα για προσωπικους λογους prk.Eιναι παλαιοτερη μεθοδος , δεν αγγιζει την δομη του ματιου , δεν υπαρχει το flap.

Η αληθεια ειναι οτι τις 2-3 πρωτες ημερες ηταν ζορι απο θεμα ενοχλησεων.Ο πονος ηταν θαρρεις και εχει μπει αλατι στο ματι σου , καθως επισης και ανα διαστηματα ενιωθα θαρρεις και με τσιμπουσαν βελονες μεσα στα ματια.Δεν ηταν κατι το τραγικο απο θεμα εντασης ομως το να το νιωθεις 24/24ωρο επι 3 ημερες χωρις να μπορεις να κανεις ΤΙΠΟΤΑ για αυτο , ε , ειναι αρκετα ενοχλητικο.

Αυτη τη στιγμη βλεπω 20/20 στο αριστερο ματι , και καλυτερα απο 20/20 στο δεξι ματι.Υπαρχει παντα η πιθανοτητα να σου αφεθει ενα υπολοιπο μυωπιας η αστιγματισμου , το οποιο ως συνηθως ειναι γυρω στο 0.25.Ενα 0.25 δεν σε εμποδιζει να βλεπεις τελεια ως συνηθως.Σημαντικος παραγοντας ειναι να τηρεις οτι σου λεει ο γιατρος , να παιρνεις τις σταγονες οπως ακριβως πρεπει , να ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΙΣ ΤΟ ΜΑΤΙ ΚΑΘΟΛΟΥ , να φορας ΠΑΝΤΑ γυαλια ηλιου και να κρατας το ματι σου ενυδατωμενο με σταγονες.

Ειναι φυσιολογικο να εχεις για 3-4 μηνες ξηροφθαλμια , να βλεπεις τα φωτα να εχουνε μικρες ακτινες , να εχεις αυξημενη φωτοφοβια.

Επισης ειναι ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ να μην βλεπεις καλα ακομα και 1 η 1.5 μηνα μετα.Η οραση με την PRK καθαριζει ΣΤΑΔΙΑΚΑ και θελει υπομονη και πιστη στο καλο αποτελεσμα.Δεν θελει αγχος ουτε πιεση.Ολα θα γινουνε.Καλη εκτιμηση της επεμβασης μπορει να γινει στο ραντεβου του μηνα οπου θα γινει εκ νεου εξεταση του ματιου με τοπογραφια.

Ως συνηθως στους 3 προς 4 μηνες , το ματι πλησιαζει το 90% του τελικου αποτελεσματος.

ΥΓ : ΔΕΝ ειμαι γιατρος.Εαν εχω πει κατι που δεν ισχυει πληρως η εχω πει κατι λαθος ειναι φυσικο διοτι απλα ημουν ασθενης που ψαχτηκε.Για λεπτομερειες κτλ , ΜΟΝΟ με τον χειρουργο σας.

ΥΓ 2 : για το εαν αξιζει τον κοπο η ταλαιπωρια , ο πονος , το αγχος ωστε να δεις καλα ?Προσωπικα για εμενα αξιζει.Κερδιζεις ποιοτητα ζωης.Μπορει για καποιον που δεν ειχε ποτε μυωπια η αστιγματισμο και δεν επρεπε ποτε να εχει γυαλια η φακους να ακουγεται γραφικο , για εμας ομως που συνεχως ημασταν εξαρτημενοι ειτε με το να βαζουμε 2 ξενα σωματα στα ματια (φακους) ειτε να φοραμε γυαλια με οτι περιορισμους θετουνε αυτα , το να βλεπεις καλυτερα απο οσο εβλεπες ποτε σου , ειναι φοβερη αισθηση.Προσωπικα ακομα δεν το εχω νιωσει πραγματικα , τοσο εκπληκτικο ειναι.Ομως θελει να το ψαξεις το ολο θεμα και να θεσεις τα προσωπικα σου στανταρτ και αναγκες.Ενας που πχ εχει 1-1.5 μυωπια δεν ξερω εαν αξιζει να δωσει ενα τετοιο χρηματικο ποσο.

Απο την αλλη ομως ακομη και αυτος ισως να θελει να ζησει με καθαρη οραση.Ειναι υποκειμενικα τα πραγματα.

• Like 9
Δημοσ.

αντε παλι δεν εφτανε το ρισκο της 1ης επεμβασης και θα θελες και 2η?

ποιος μλκς θα πληρωνε για κατι που απετυχε??!

εχεις βρει ατομα που καναν 2η επεμβαση?

παρολ αυτα(προμοτιον στην παγνη) αν υπογραφουν ρητρα για την ρουτινα δηλ.αν δεν πετυχει η εγχειρηση να σε αποζημιωσουν.π.χ. 50χιλ 100,1μυριο κτλ να μας το μεταβιβασεις να στελνουμε κοσμο εκει :P

εγώ έκανα δεύτερη επέμβαση επειδή η πρώτη πήγε σκατά

επίσης με έβαλε η γιατρός να υπογράψω πως άμα πάει κάτι στραβά δεν έχει ευθύνη αυτή

κάτι ήξερε...

• Sad 1
Δημοσ.

και η 2η τα κανε χειροτερα?

αυτα να τα διαβαζουν αυτοι που γραφουν για "ρουτινες""εμπιστοσυνη"και λοιπες μλκς...

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...