Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

 

έχω στην κατοχή μου 4 domains και έλαβα μερικές προσφορές για πώληση περίπου 8000 ευρώ και για τα 4 μαζί. Ο αγοραστής είναι από Αμερική. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι ποιος τρόπος είναι καλύτερος να χρησιμοποιήσω για να πληρωθώ. Paypal ή Western Union?

 

Επίσης με ενδιαφέρει άμεσα το τι γίνεται με την φορολογία. Αυτή τη στιγμή δεν είμαι εγγεγραμένος σε κάποιο ταμείο κτλ. Η μεταφορά των domain names θα γίνει ηλεκτρονικά αλλά τα χρήματα λογικά θα μπουν σε κάποιο λογαριασμό. Όταν θα μπουν στον λογαριασμό μου θα φαίνονται σαν αγορά; Αν ναι τι ποσό θα πληρώσω σαν φόρο; Θα ήθελα να με διαφωτίσετε λίγο σε αυτό το θέμα αν γνωρίζεται.

 

Ευχαριστώ.

Δημοσ.

Αν το έκανες μερικά χρόνια πριν τότε δεν θα είχες πρόβλημα με φορολογία αλλά τώρα η εφορία με νέο νομοσχέδιο έχει *πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, θα δουν την "κίνηση" στον λογαριασμό σου και θα σε καλέσουν να τα δικαιολογήσεις. Αν πραγματικά θες να τα ξεφορτωθείς ζήτα να γίνει η "πώληση" με αντάλλαγμα.... π.χ. βάλε τον αγοραστή να σου στέλνει προϊόντα που θες μέχρι η αξία τους να φτάσει τα 8.000 ευρώ αλλά εδώ η δυσκολία είναι το θέμα της εμπιστοσύνης, είτε αυτός είτε εσύ δεν θα δεχθείτε κατά πάσα πιθανότατα κάτι τέτοιο με την δικαιολογία ότι μπορεί ο ένας από τους 2 να αθετήσει την συμφωνία.

 

*Η τράπεζα δίνει αναφορά.

Δημοσ.

Δεν θέλω να τα έχω μαύρα τα χρήματα. Από την στιγμή που θα έρθουν στον λαγαριασμό μου, η εφορία όντως θα μου ζητήσει να τα δικαιολογήσω. Αν πώ ότι πρόκειται για πώληση ιστοσελίδας .com (δεν ισχύει το ίδιο με τα domain .gr που έχουν τρελή νομοθεσία) τι ποσό θα πληρώσω; Αυτό με ενδιαφέρει.

Επίσης το ενδεχόμενο να ανοίξω λογαριασμό στην Αμερική γίνεται; Να τα βάλω εκεί και να τα τραβάω από εδώ σιγά σιγά όταν τα χρειάζομαι. Πριν μερικούς μήνες έκανα κάτι πωλήσεις προιόντων αξίας περίπου 100 ευρώ. Τα χρήματα μπήκαν σε δικό μου λογαριασμό απευθείας. Δεν ζήτησε όμως η εφορία τίποτα. Εδώ όμως μιλάμε για αρκετά περισσότερα χρήματα.

Δημοσ.

το καλυτερο θα ηταν να ρωτησεις καποιον λογιστη. αυτον που κανει τις δηλώσεις στους γονεις σου ισως?

Δημοσ.

Έχω ένα γείτονα και λίγο στα γρήγορα που το συζήτησα μου είπε ότι μάλλον πρέπει να ανοίξω ΤΕΒΕ. Πρέπει να ανοίξω ΤΕΒΕ για να πουλήσω προσωπική σελίδα;

Δημοσ.

αν βιάζεσαι

πες να σου στείλει 2000 ευρώ σε δικό σου τρ. λογαριασμο

άλλα 2000 σε κάποιον από τους γονείς σου

2000 μέσω Western Union

2000 μέσω paypal

θα σου κρατήσουν κάποια χρήματα ως προμήθεια και ως αλλαγή συναλλάγματος.

 

ψάξε αν μπορείς να ανοίξεις τρ. λογαριασμό στην ελληνική HSBC

και δες αν μπορεί να γίνει τίποτα μέσω αυτής.

Δημοσ.

Πλέον πουλάω 8 domains και θα ανέβει ακόμα περισσότερο το ποσό. Το βιάζομαι αρκετά γιατί το πολύ σε 2 μέρες θα έχουμε συμφωνήσει σε όλα και θα είμαστε έτοιμοι για την συναλλαγή. Δεν νομίζω να δεχθεί να κάνει κατάθεση απευθείας σε λογαριασμό γιατί πρόκειται για πολλά λεφτά. Αν μου τα στείλει μέσω paypal, το paypal θα κρατήσει προμήθεια; Λέω να του πω μέσω paypal και από εκεί να τα στείλω σε διάφορους λογαριασμούς. Τι λέτε;

  • 10 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.
Στις 6/8/2023 στις 4:32 ΜΜ, Stergios74 είπε

Τζα! Μετά από 10 χρόνια ήρθε η ώρα να δώσεις τα φώτα σου. Τελικά προχώρησε η πώληση; Τι έγινε με λογαριασμό και εφορία; 

Δεν ξέρω τι έκανε ο φίλος με τη συγκεκριμένη πώληση, αλλά φέτος ρώτησα τον λογιστή μου για το θέμα και μου είπε ότι γενικά για τις πωλήσεις ως ιδιώτης μπορείς μέχρι και 10.000 ευρώ (ανάλογα βέβαια και το εισόδημα σου). Οπότε αν κάνεις πώληση και δεν χρειάζεται να το δικαιολογήσεις στην τράπεζα ή στην εφορία και ούτε απόδειξη χρειάζεται απαραίτητα (εκτός αν θέλεις εσύ να κόψεις απλή απόδειξη,  αγοράζεις το μπλοκάκι από το βιβλιοπωλείο και κόβεις την απόδειξη). Αλλά αυτό είναι τελείως προαιρετικό.

  • Thanks 1
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Μια "προσέγγιση" στο θέμα μπορεί να είναι εισόδημα από "Διάθεση λοιπών περιουσιακών στοιχείων"
Τα ποσά τα που προέρχονται από τέτοιες πηγές τα συμπληρώνεις στον κωδικό 781-782
Προσοχή όμως, ότι δηλώσεις εκεί σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να μπορείς να το δικαιολογήσεις με παραστατικά.
Μπορεί να χρειαστεί, για παράδειγμα να αποδείξεις (ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά):
• Οτι είσαι, με επίσημα στοιχεία, ο κύριος του περιουσιακού στοιχείου, καθώς και το τίμημα της πώλησης του στοιχείου αυτού.
• Θα πρέπει η πώληση του περιουσιακού στοιχείου, να αποδεικνύεται με παραστατικά, όπως συμβόλαιο, τιμολόγιο αγοράς κ.λ.π., καθώς και το πρόσωπο στο οποίο ανήκαν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία και να έχει πραγματοποιηθεί και η είσπραξη των χρηματικών ποσών.

Θεωρητικά, αν έχεις απόδειξη αγοράς, στο φορολογητέο θα προστεθεί μόνο η διαφορά πώληση - αγορα (δηλ. αν αγόρασε το εν λόγω περουσιακό στοιχείο για  2 και το πουλάς για 5, στο φορολογητέο θα προστεθεί 3). Αν δεν έχεις απόδειξη αγοράς τότε στο φορολογητέο θα προστεθεί όλο το ποσό της πώλησης.

ΠΡΟΣΟΧΗ σε αυτό που αναφέρει ο "evatzag" παραπάνω σχετικά με το "όριο των 10.000 Ευρώ"
Αυτό αφορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ την απαλλαγή από τη διαδικασία "έναρξη επιτηδεύματος" και της εφαρμογής των "Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων" (τιμολόγια κτλ.)
Βλέπε "παράγραφος 1 του άρθρου 39 του Ν. 4308/2014" και "ΠΟΛ. 1003/2015" για ενδεικτικές περιπτώσεις σχετικά με τις ευκαιριακά παρεπόμενες δραστηριότητες, που εμπίπτουν στον παραπάνω νόμο.
Δεν απαλάσει από τις φορολογικές υποχρεώσεις που τυχών προκύπτουν από τα αν λόγω εισοδήματα (αυτό θα το εκτιμήσει ο λογιστής σου και θα το διαχειριστεί ανάλογα)

  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...