Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τα φώτα σας σε ένα θέμα που αντιμετωπίζω το τελευταίο διάστημα...

Έχω το σύστημα που βλέπετε στην υπογραφή. Λόγω παλιάς πολυκατοικίας, το δωμάτιο έχει μόνο μία πρίζα και όλες οι ηλεκτρικές συσκευές του δωματίου είναι υποχρεωτικά συνδεδεμένες εκεί. Τηλεόραση, στερεοφωνικό, υπολογιστής, κτλ, όλα σε πολύμπριζό, πάνω σε πολύμπριζο, πάνω σε UPS. Μέχρι στιγμής, πρόσεχα βέβαια να μη τα έχω αναμμένα όλα ταυτόχρονα αλλά δεν είχα ποτέ κάποιο πρόβλημα.

Η MB έχει μόνο 4 usb και επί χρόνια ήμουν στο βγάλε το ένα βάλε το άλλο. Επειδή όμως βαρέθηκα και τα usb που χρειαζόμουν όλο και αυξανόταν, αγόρασα ένα usb hub με τέσσερις επιπλέον θύρες και κάπου εκεί ξεκίνησαν τα προβλήματα. Εδώ να προσθέσω ότι ανάμεσα στα άλλα που έχω συνδεδεμένα στα πολύμπριζα, έχω και έναν ανεμιστήρα δαπέδου. Λοιπόν, όταν άναβα τον ανεμιστήρα, έσβηναν όλες οι usb θύρες! Ακουγόταν ο γνωστός ήχος που κάνεις ότι αποσυνδέεις μια συσκευή. Reset ξανά reset, άλλες φορές με τη πρώτη, άλλες με τη δέκατη, αποσύνδεα και τα μη απαραίτητα usb και κάποια στιγμή τελικά ξαναδούλευαν. Αυτό συμβαίνει επί 2-3 περίπου εβδομάδες αλλά κουτσά στραβά το ανεχόμουν, παίζοντας πάλι με τα usb, βγάζοντας και βάζοντας αυτά που δε χρειάζομαι, και μην ανάβοντας τον ανεμιστήρα. Παρεμπιπτόντως, το πρόβλημα παρουσιαζόταν, είτε είχα συνδεδεμένο το usb port είτε όχι, σχεδόν ανεξαρτήτως από τις πόσες συσκευές είχα συνδεδεμένες.

Από χτες, τα πράγματα χειροτέρεψαν. Άρχισαν τα χοντρά κολλήματα, σβήνει η οθόνη, βγάζει artifacts, άλλες φορές ξανανοίγει, άλλες φορές κολλάει τελείως το σύστημα με μόνη λύση το reset και γενικά η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη, και φυσικά φοβάμαι μη γίνει και καμιά πιο χοντρή ζημιά. Τώρα, οι υποθέσεις μου είναι ότι φταίει είτε το PSU που άρχισε να τα φτύνει μετά από τόσα χρόνια ξεζουμίσματος (μια εξαετία σίγουρα), είτε δεν αντέχει η μία και μοναδική πρίζα να δώσει ρεύμα σε όλες αυτές τις συσκευές. Συγγνώμη, αλλά οι γνώσεις μου στην ηλεκτρολογία είναι μηδαμινές και ίσως λέω και μπούρδες. Τέλος, το χειρότερο σενάριο που μπορώ να φανταστώ είναι να είναι πρόβλημα στη μητρική, κάτι που με καταστρέφει γιατί αν υπάρχει τέτοια περίπτωση, χρειάζομαι αναγκαστικά γενική αναβάθμιση και οικονομικά δε παίζει τέτοια δυνατότητα.

Τα φώτα σας, λοιπόν. Τι μπορεί να φταίει; Υπάρχει περίπτωση να "μην αντέχει η πρίζα" ή η μητρική, ή είναι ζήτημα τροφοδοτικού;

Δημοσ.

Αδυνατώ να πιστέψω ότι ένα pc + μία TV + ένας ανεμιστήρας + κάποιες usb + μία καφετιέρα τεσπα,  τραβάνε τόσο ρεύμα που γονατίζουν μία πρίζα σπιτιού, που έστω ότι έχει 10Α ασφάλεια θα μπορέσει (με το κατάλληλο καλώδιο) να σηκώσει σχεδόν 2kW. Για να μην πω για το ups που θα έσωζε την κατάσταση.

 

Το λεπόν, αφού μιλάς για το δωμάτιο δε παίρνεις το pc να αλλάξεις δωμάτιο και να δοκιμάσεις άλλη πρίζα, να σου φύγει και η απορία;

Συνεχίζει ή όχι;

Αν συνεχίζει επικεντρώσου στον υπολογιστή και στο hardware του.

Αν δεν συνεχίζει κάλεσε ηλεκτρολόγο να ελέγξει την εγκατάσταση (καλώδιο γραμμής, γειώσεις, ασφάλειες κλπ).

 

Επίσης αν δεν επαρκούσε η πρίζα θα έπεφτε η ασφάλεια ΛΟΓΙΚΑ. Ρελέ έχεις στο πίνακα btw?

Μήπως λέω ΜΗΠΩΣ σε κάποιο απο τα πολύπριζα δεν έχεις καλή επαφή; ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΔΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΜΑΓΚΑΙΒΕΡ.

 

Για το pc αν δεν επαρκούσε το psu θα έτρωγες restart (που μάλλον τα έχεις)

τα artifacts με πάνε σε κάρτα. Τώρα έχει ψηθεί με υψηλές θερμοκρασίες; Άρχισε να βγαίνει στη σύνταξη δε ξέρω....

Δοκιμούλες ξεκινάνε...

 

edit: θα δω απο αύριο την απάντησή σου. Ελπίζω να βρεθεί κάποιος γνώστης και να σε διαφωτίσει αν απαντήσεις απόψε.

  • Like 2
Δημοσ.

Μια χαρά στα είπε η καρμεν. Πρώτα πάρε τον υπολογιστη σε αλλο δωμάτιο, κατά προτίμηση στην κουζίνα που συνήθως εχουν πιο «γερές» παροχές τάσης-ρεύματος. Έτσι θα απομακρύνεις ή θα επιβεβαιώσεις το ενδεχόμενο χαλασμένου psu. Μετά βλέπουμε.

  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αδυνατώ να πιστέψω ότι ένα pc + μία TV + ένας ανεμιστήρας + κάποιες usb + μία καφετιέρα τεσπα,  τραβάνε τόσο ρεύμα που γονατίζουν μία πρίζα σπιτιού, που έστω ότι έχει 10Α ασφάλεια θα μπορέσει (με το κατάλληλο καλώδιο) να σηκώσει σχεδόν 2kW. Για να μην πω για το ups που θα έσωζε την κατάσταση.

 

Ακριβώς αυτό!!!

 

Οι καταναλώσεις που έχεις δεν είναι πολλές, αυτό που περισσεύει είναι η έλλειψη προσοχής!!!

 

Για να το κάνω λιανά και να μην σε στεναχωρήσω άδικα, πολλοί κάνουν ότι ακριβώς έκανες εσύ!

Με βάση την αποτελεσματικότητα των διάφορων ηλεκτρικών συνδέσεων , τείνουμε να τις θεωρούμε κάτι σαν φυσική δύναμη, χωρίς περιορισμούς!!

 

Δεν είναι όμως έτσι!

Κάθε άλλο,, υπόκεινται σε πολλούς και αυστηρούς νόμους, που δεν θα τους αναλύσω εδώ, αλλά θα αναφερθώ μόνο σε αυτό που πιστεύω - όπως το εντοπίζει και η προλαλήσασα- ότι είναι το πρόβλημά σου!

 

ΚΑΚΗ ΕΠΑΦΗ ! ! !

 

Κάπου σε όλο αυτό το συνονθύλευμα , κάποια επαφή , δεν είναι καλή , πατάει περιστασιακά , η ακόμα χειρότερα , πατάει μεν , αλλά έχει μεγάλη αντίσταση διαβάσεως (αντί για να είναι 0,01 Ohm είναι 10 τώρα , 50 σε λίγο , 100 πιο μετά και πάει λέγοντας!)

 

Όσο λοιπόν από την συγκεκριμένη επαφή περνάει μόνο το ρευματάκι που τροφοδοτεί το USB Hub , όλα καλά!

Μόλις όμως πάει να πάρει μπροστά ο ανεμιστήρας -που όσο και ψόφιος και να είναι , κάποιο ρεύμα εκκίνησης θα το έχει, τότε η αντίσταση αυτή κάνει φανερή την ύπαρξή της!

 

Πάνω της αναπτύσσεται όπως είναι φυσικό μια αφύσικα υψηλή πτώση τάσης, με αποτέλεσμα όσες συσκευές τροφοδοτούνται (βλέπε USB HAB) από το σημείο αυτό και μετά, να αντιμετωπίζουν μια μεγάλη βύθιση της τάσης τροφοδότησής τους, με αποτέλεσμα να περνάνε σε κατάσταση επανεκκίνησης! ! !

 

Τι κάνουμε τώρα είναι το θέμα!

 

Ήδη η @karmen1983  σου πρότεινε αρκετά πράματα!

 

Φρόντισε βέβαια να τα κάνεις με κάποια σειρά και όπως πολύ σοφά  σου είπε, αν για οποιοδήποτε λόγο , δεν το κατέχεις το "άθλημα",  κάνε σου την χάρη, να καλέσεις έναν αρμόδιο ηλεκτρολόγο!

 

Οι κινήσεις τώρα: ( Τα κόκκινα μόνο με κατεβασμένο τον γενικό και βγαλμένες τις ασφάλειες και κατά προτίμηση από ηλεκτρολόγο)

 

1. Έλεγχός πρίζας τοίχου αν είναι σε καλή κατάσταση (αν το φις μπαινοβγαίνει  σφιχτά χωρίς τριξίματα και μαγκώματα και χωρίς χαλαρότητα! καθαρά ελάσματα , σφικτά  και αν τα καλώδια είναι σωστά σφιγμένα πάνω της)

 

2. Εφόσον όλα καλά στο 1, παίρνουμε ένα πολύ καλό πολύμπριζο (όχι φτηνιάρικο μαϊμού) και χωρίζουμε τα φορτία μας, σε μια υποδοχή του  θα πάει το UPS και στις άλλες η TV , ο ανεμιστήρας και το στερεοφωνικό!

Πρόσεξε μια συσκευή , πάει σε μια υποδοχή του πολύμπριζου θα πάρεις ένα που να έχει πιστοποίηση ότι αντέχει μέχρι 2 KWatt (p.x. Legrant  εξαθέσιο με αντιυπερτασική προστασία).

 

{Εδώ να κάνω μια παρένθεση και να πω ότι , η καλύτερη λύση είναι να φέρεις τον ηλεκτρολόγο να σου προσθέσει μια δυο πρίζες ακόμα , αλλά είπαμε.....}

 

3. Από το UPS (του οποίου την πρίζα θα ελέγξεις αν είναι σωστή!) φεύγεις πάλι με ένα πολύ καλό πολύμπριζο και δίνεις σε ότι σχετίζεται με το PC, hub-ακια κλπ (προϋποτιθέμενου ότι το UPS δεν έχει το ίδιο αρκετές πρίζες!)

και πάλι, ότι συνδέσεις, θα απασχολεί την δική του πρίζα από τις πολλές που θα έχει το πολύμπριζο !

 

4. Με αυτό τον τρόπο έχεις περιορίσει τα στάδια / επίπεδα, που περνάει το ρεύμα μέχρι να φτάσει στον προορισμό του!

 

5. Πρόσεξε κάτι που είναι πολύ σημαντικό!

Αυτό το θέμα με τα πολύμπριζα πρέπει να το λύσεις πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο , για να έχεις αποκλείσει μια πολύ πιθανή αιτία δυσλειτουργίας, και να μπορέσεις μετά να ασχοληθείς αποτελεσματικά και με τους άλλους ελέγχους που πολύ σωστά σου γράφουν  και οι άλλοι φίλοι και φίλες !

 

Διαφορετικά μπορεί να έχεις δυο αίτιες προβλημάτων και να μην μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα!

 

Καλή επιτυχία και από εμένα και ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ! ! !

 

:)

Επεξ/σία από Stenarhos
Δημοσ.

Επειδή όλα τα καλώδια περνάνε πίσω από έπιπλα και θέλει μια μικρή (χμμμ, καθόλου μικρή τώρα που το ξαναβλέπω) μετακόμιση για να μεταφέρω το pc σε άλλο δωμάτιο, θα το αποπειραθώ το συντομότερο δυνατό και θα επιστρέψω. Με την ευκαιρία θα ψάξω και για κάποια τυχόν κακή επαφή..

 

Σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές.

Δημοσ.

Οπως προείπαν παραπάνω,βάζοντας το pc σε πρίζα εκτός του δωματίου μόνο του η αν έχεις προέκταση δε θα χρειαστεί να το μετακινήσεις... θα μάθεις άμμεσα αν το πρόβλημα είναι στο pc.Αν δεν έχει πρόβλημα το pc από την ίδια πρίζα που κάνεις τη δοκιμή βάλε και το ups  να δείς μήπως έχεις προβλήματα από κει.

Δημοσ.

Έγινε η δουλειά με προέκταση και τώρα τον δουλεύω για να δω πως θα πάει, γιατί τα προβλήματα τα βγάζει σε τυχαίες στιγμές, ακόμα και σε idle κατάσταση.

Δημοσ.

Κατ' αρχάς το πρόβλημα με τα usb, με ένα γρήγορο τεστάρισμα, μοιάζει να έχει διορθωθεί, αφαιρώντας αυτόν τον ρημάδη τον ανεμιστήρα. Ναι, ακούγεται χαζό, αλλά καταλαβαίνετε ότι με τέτοιο καιρό ένας ανεμιστήρας ήταν αναγκαίος. Τέσπα, έχω συνδέσει όλες τις usb συσκευές, λειτουργούν (προς το παρόν) όλες χωρίς πρόβλημα, ενώ λειτουργεί και το plug'n'play, κάτι που πριν δε λειτουργούσε. Αλοίμονο κι αν τολμούσα να βάλω ή να βγάλω κάποια συσκευή ενώ ήταν ανοιχτό το pc, απλά δε γινόταν τίποτα, ενώ τώρα φαίνεται να είναι οκ. Ίσως έφταιγε και κάποια επαφή σε κάποια πρίζα όπως είπε ο φίλος Stenarhos πιο πάνω, γιατί τις έλεγξα μία-μία, και ειδικά μία ήταν κάπως...ύποπτη.

Έλα όμως που το πρόβλημα με τα κολλήματα που ξεκίνησε προχτές όχι μόνο δε διορθώθηκε αλλά χειροτερεύει ώρα με την ώρα. Ενώ χτες αυτό μου εμφανίστηκε δύο φορές όλη τη μέρα, σήμερα, μέσα σε λίγες ώρες εμφανίζεται ξανά και ξανά. Αυτό που πρόσεξα αυτή τη φορά, πριν φάει το μεγάλο κόλλημα και υποχρεωθώ να κάνω reset, είναι ότι όταν παίζει η οθόνη, όταν βγάζει τα artifacts ή αναβοσβήνει, μου βγάζει κάποιες φορές μήνυμα ότι έγιναν reset οι drivers της κάρτας γραφικών. Με τη παλιά μου κάρτα που είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, έφταιγε το fan που δε δούλευε σωστά και ανέβαζε θερμοκρασίες (κάτι 100άρες). Τώρα όμως οι θερμοκρασίες είναι απολύτως φυσιολογικές (63C). Η κάρτα δεν είναι πολύ παλιά, και πάλι οι υποψίες μου πέφτουν στο τροφοδοτικό.

Το άλλαξα λίγο το θέμα, αλλά αυτό το τροφοδοτικό πολύ το φοβάμαι αλλά δε θέλω να το αλλάξω πριν να είμαι σίγουρος.

Ιδέες;

Δημοσ.

Αν κατάλαβα σωστά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές του δωματίου τις έχεις συνδεδεμένες πάνω στο ups; Και τον ανεμιστήρα;

Ποιό ups έχεις;

 

 

/sc

Δημοσ.

Ναι, από τη πρίζα (που είναι σε απόσταση) φέρνω το ρεύμα με ένα καλώδιο στο UPS (MGE Ellipse 800). Πάνω εκεί έχω συνδεδεμένα τα πολύμπριζα, και πάνω όλες τις συσκευές του δωματίου (pc, στερεοφωνικό, τηλεόραση, λάμπα γραφείου + τα περιφερειακά -router, εκτυπωτής, hd dock, ηχεία). Εκεί πάνω είχα και τον ανεμιστήρα και πάθαινα τα όσα πάθαινα. Μέχρι στιγμής, σε περίπου μισής μέρας τεστάρισμα, τα usb λειτουργούν σωστά αλλά το πρόβλημα τώρα μεταφέρθηκε στα πιο hardware κομμάτια, με τα κολλήματα της κάρτας γραφικών να αυξάνονται.

Δε ξέρω αν το ένα πρόβλημα συνδέεται με το άλλο ή είναι άσχετα. Αρχικά πίστευα ότι για όλα έφταιγε το τροφοδοτικό αλλά δεν είμαι πια σίγουρος γιατί τα usb τώρα δείχνουν να δουλεύουν αλλά το δεύτερο πρόβλημα παραμένει.

Δημοσ.

Τράβα ένα πολύπριζο από τον τοίχο και εκεί σύνδεσε ανεμιστήρες δωματίου, λαμπατέρ, tv, hi-fi, εκτυπωτές και το ups.

Στο ups σύνδεσε μόνο pc, monitor, router. Οι πρίζες εξόδου του ups έχουν κάποια σήμανση επάνω. Τί γράφουν;

 

 

 

/sc

Δημοσ.

Έχει τέσσερις πρίζες εξόδου. Η πρώτη δε γράφει κάτι και οι άλλες τρεις γράφουν Battery Powered. Κάπου δίπλα γράφει και Input 230V- 10A 50/60Hz.

Προς το παρόν τη μετατροπή που μου λες δε μπορώ να τη κάνω λόγω χώρου και απόστασης, αλλά θα το προσπαθήσω...

Δημοσ.

Στην πρίζα του δωματίου που είναι τα μηχανήματα κάντο. Ότι έχεις ήδη πρέπει να σου φτάνει.

Pc, monitor, router βάλτα στις πρίζες που γράφουν battery powered, ή σε απλό πολύπριζο που να είναι συνδεδεμένο σε μια από αυτές. Την πρίζα στο ups που δεν γράφει τίποτα άστην κενή για τώρα.

'Ολες τις υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές στο πολύπριζο πριν το ups. 

 

 

/sc

  • Like 1
Δημοσ.

Έτσι βέβαια δε θα έχω προστασία σε όλες τις υπόλοιπες συσκευές...Τέσπα, θα το δοκιμάσω.

 

UPDATE: Για να πω την αλήθεια, δε ξέρω τι ακριβώς θα κερδίσω από αυτή τη διάταξη, αλλά, εν πάση περιπτώσει, τα έκανα όπως ακριβώς μου είπες.

Δημοσ.

Μοιράζω το load για να απομονώσω το πρόβλημα.

 

 

1. Με τις ηλεκτρικές συσκευές που είναι στο πολύπριζο πριν το ups σβηστές

τρέξε ένα bench/stress στη cpu/gpu σου ή παίξε ένα δυνατό game. Ότι σε βολεύει. 

Δοκίμασε τα usb σου.

2. Άναψε όλες τις συσκευές πριν το ups και ξανακάνε το ίδιο στο pc.

 

 

Σου ξαναβγάζει πρόβλημα;

 

 

 

/sc

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...