Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα στο φόρουμ.

Έχω προβλήματα με BSOD σε PC που έφτιαξα με αυτή την σύνθεση:

AMD A10-5800K

ASRock FM2A75 Pro4-M (BIOS version P2.0)

Crucial Ballistix Tactical 2x4GB DDR3-1866MHz 9-9-9-27 1.5V

Sandisk SSD 128GB

Hitachi Deskstar 500GB

Corsair CX430 V2

Windows 7 Pro 64 bit

Δεν έχω κάνει κανενός είδους overclocking.

Διάβασα τον πολύ καλό οδηγό του Gi0 (respect btw) και έκανα όλα τα hardware tests. Κανένα δεν έδειξε πρόβλημα. Ειδικά για τις RAM, επειδή πολλές BSOD έδειχναν προς αυτές (memory management, system service exception) έτρεξα δύο φορές το memtest86+ από 9 ώρες (6 passes) και άλλη μια το διαγνωστικό των Windows στα extended settings (4 passes), κάτι που δείχνει ότι τα memtests δεν είναι πανάκεια.

Πρόσφατα εγκατέστησα το F1 2012 και το PC από εκεί που πέταγε μπλε οθόνη μια φορά την εβδομάδα, παίζοντας το παιχνίδι κράσαρε το πολύ σε 5 λεπτά. Άρα σκέφτηκα ότι είναι καλός δείκτης της ευστάθειας του συστήματος. Κάποιες BSOD έδειξαν το dxgmms1.sys, οπότε δοκίμασα 4 διαφορετικές εκδόσεις του AMD Catalyst χωρίς αποτέλεσμα.

Τελικά σκέφτηκα να βγάλω το XMP profile της RAM και να τρέξω με το auto της μητρικής, που είναι στα 1333MHz. Με αυτό κατάφερα να παίξω δύο συνεχόμενες ώρες, επομένως κατέληξα ότι για τις BSOD ευθύνεται το XMP profile. Μετά έβαλα όλες τις ρυθμίσεις του XMP χειροκίνητα και το σύστημα κράσαρε ξανά.

Τι μπορώ να κάνω λοιπόν; Είναι εκνευριστικό να έχεις πληρώσει για RAM 1866MHz και να την τρέχεις στα 1333. Μήπως χρειάζεται διαφορετικά timings? Το XMP profile είναι το εξής:

1866MHz

1.5V

CAS write latency tCWL: άγνωστο, η μητρική βάζει 7 στο manual

CAS latency tCL: 9

RAS to CAS delay: 9

ROW precharge time tRP: 9

RAS activate time tRAS: 27

Command Rate: 2T

RAS Cycle time tRC: 47

write recovery time: tWR: 14

refresh cycle timeL tRFC: 151, η μητρική μπορεί να επιλέξει 160

RAS to RAS delay tRRD: 6

write to read delay tWTR: 7

read to precharge tRTP: 7

four activate window tFAW: 28

Ευχαριστώ για την όποια βοήθεια.

Δημοσ.

Αρχικά θα σου έλεγα να κάνεις μια απόπειρα με απενεργοποίηση των C1E και C6 STATES  ενώ έχεις ενεργοποιημένα τα XMP .

Για εμένα είναι πρόβλημα στην διαχείριση ενέργειας στις μνήμες.

Είχα ένα τέτοιο θέμα με GEIL EVO CORSA 2133Mhz και κλείνοντας τα C1E  και C6 έστρωσε .

Γενικά τα XMP είναι λίγο παράξενα .

Δημοσ.

Αρχικά θα σου έλεγα να κάνεις μια απόπειρα με απενεργοποίηση των C1E και C6 STATES  ενώ έχεις ενεργοποιημένα τα XMP .

Για εμένα είναι πρόβλημα στην διαχείριση ενέργειας στις μνήμες.

Είχα ένα τέτοιο θέμα με GEIL EVO CORSA 2133Mhz και κλείνοντας τα C1E  και C6 έστρωσε .

Γενικά τα XMP είναι λίγο παράξενα .

Απενεργοποίησα το C6 (C1E δεν υπήρχε στο BIOS), έβαλα το XMP και είχα πάλι μπλε οθόνη...

αν τις βαλεις 1866 με τα τιμινγκσ στο αυτοματο?τσεκαρες http://www.eteknix.com/crucial-ballistix-tactical-ddr3-1866mhz-8gb-memory-kit-review/4/

To έχω κάνει και αυτό, δεν δουλεύει. Το δικό μου screenshot είναι παρακάτω. Η διαφορά στο FSB δεν ξέρω τι σημαίνει.

post-255540-0-79948200-1373489909_thumb.png

Δημοσ.

Εμένα παντως οτι xmp και να ειχα δοκιμάσει δεν μου έπαιξε γενικα ομως ειναι συνδιασμός motherboard και μνημών αν θα λειτουργήσει η οχι , αν δεν σου λειτουργήσει πρέπει να ψάξεις λιγο σε ξένα forum και αλλους με αυτες τις ram τις συνδιασμούς εχουν κανει και δούλεψαν, και παλι ομως εσενα μπορεί να μην δουλέψει.

Γενικά πανω απο 1333 1600 εχουν θεματάκια αφου για να πανε 1866 2000 κτλπ πρέπει να παίξεις αρκετά με τις ρυθμίσεις στο bios για να βρεις τι δουλεύει σε εσενα.

Δημοσ.

Πράγματι και στα 1600MHz παίζουν σταθερά. Έχει κανείς εμπειρία τι ρυθμίσεις είναι πιο πιθανό να τις στρώσουν; Π.χ. να ανεβάσω λίγο την τάση, έστω στα 1,55V; Είναι αυτό ασφαλές;

Παρεμπιπτόντως αναβάθμισα και το BIOS στην τελευταια εκδοση (2.50), αλλά δεν έκανε διαφορά.

Δημοσ.

Λογικά για οτιδήποτε πάνω απο 1600, ίσως να θέλει 1.65V. Δεν λέει κατι τετοιο η crucial αλλά τα timings και τα βολτ μου κάνουν για 1333.

Just sayin'.

Δημοσ.

κανε bios update.

λογικα μεσα θα εχει την `1.2 και θα εχει βγει 1.6-1.7

το ιδιο αΚριβως εκανε και σε μενα προχτες ο 5800κ με τις ιδιες μνημες πανω στην FM2A85X Extreme4-M

και ολα στρωσαν με το bios update...

Δημοσ.

Έστειλα ένα email στην Asrock και μου είπαν να βάλω χειροκίνητα τις ρυθμίσεις(που το είχα δοκιμάσει) ή να πειράξω λίγο την τάση. Δοκίμασα αρχικά στα 1,525V και τελικά στα 1,55V και τώρα το PC έχει αντέξει 5 ώρες συνεχόμενο gaming με τις μνήμες στα 1866MHz (δύσκολο πράγμα το troubleshooting τελικά :-D ). Επομένως το πρόβλημα μάλλον λύθηκε, αν και οι μνήμες δεν τρέχουν στα ονομαστικά τους χαρακτηριστικά.

Θεωρείτε ότι είναι ασφαλές να δουλεύουν οι μνήμες σε αυτή την τάση; Εναλλακτικά σκέφτομαι απλά να τις αφήσω στα 1600MHz και τα 1,5V που έπαιζαν σταθερά για να μην διακινδυνεύσω την μακροζωία του PC, που στο κάτω κάτω δεν είναι δικό μου αλλά το έφτιαξα για την αδερφή μου και δεν πρόκειται να καταλάβει την διαφορά.

Δημοσ.

αν ειναι για την αδερφη 1600

αν ειναι για σενα 1866 υπαρχει διαφορα στην χρηση της ενσωματωμενης gpu 

Δημοσ.

αν ειναι για την αδερφη 1600

αν ειναι για σενα 1866 υπαρχει διαφορα στην χρηση της ενσωματωμενης gpu 

Θα το αφήσω στα 1600 να είμαι ήσυχος. Ότι υπάρχει διαφορά πάντως ισχύει και το κατάλαβα και με γυμνό μάτι. Στα 1866 το παιχνίδι τρέχει νεράκι στα 39 fps, στα 1600 στα 36, ενώ στα 1333 στα 30fps πλέον φαίνονται τα σπασίματα. Είχα διαβάσει ένα συγκριτικό μνημών το οποίο κατέληγε ότι ο μόνος λόγος για να πάρεις γρήγορη μνήμη είναι αν έχεις ενσωματωμένα γραφικά. Αλλιώς τι 1333MHz, τι 2400 πάνω κάτω τα ίδια είναι!

• Like 1
Δημοσ.

Καλα αυτο το λεγόμενο XMP ειναι πολύ σχετικό αν λειτουργεί η οχι παει ανάλογα με την motherboad και παλι ομως δεν ειναι standar

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...