andreapaog328 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 και γενικά, ειναι κοινωνικά απαράδεκτο να μην αφήσεις τιπ εδώ. τι τιπ να αφησεις εδω ρε μαστορα. 2.5€ τη σπραιτ ναφήσω αλλο ένα 2ευρω, 5€ σπραιτ θα μου κατσει στο λαιμο. 1
Joshua21 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Βασικά στην Αμερική δεν είναι υποχρεωτικό το tip, όταν σου έρχεται ο λογαριασμός έχει ένα πεδίο κενό στο οποίο γράφεις εσύ ότι ποσό θέλεις, ΑΝ θέλεις. Βέβαια δεν τη γλιτώνεις τόσο εύκολα, αν δεν γράψεις κάτι θα σε πρήξουν στα "ξέρετε το tip δεν συμπεριλαμβάνεται στο λογαριασμό", Θα τρέξει και ο προϊστάμενος στην πόρτα να σε ρωτήσει "τι δεν σας άρεσε στο service?".
parasaser Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 εγώ μαζί με το tip ζητάω και απόδειξη του tip. τις προάλλες έδωσα 10ευρω ως tip και μου έφεραν απόδειξη 12.3 ευρώ, είχαν φορολογήσει το tip μου!!
headbanger Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Βασικά στην Αμερική δεν είναι υποχρεωτικό το tip, όταν σου έρχεται ο λογαριασμός έχει ένα πεδίο κενό στο οποίο γράφεις εσύ ότι ποσό θέλεις, ΑΝ θέλεις. Βέβαια δεν τη γλιτώνεις τόσο εύκολα, αν δεν γράψεις κάτι θα σε πρήξουν στα "ξέρετε το tip δεν συμπεριλαμβάνεται στο λογαριασμό", Θα τρέξει και ο προϊστάμενος στην πόρτα να σε ρωτήσει "τι δεν σας άρεσε στο service?". Βασικά είναι κοινωνικά απαραίτητοόπως είπα. Εδώ μένω. Εκτός αν είσαι γύφτουλας. Μόνο αν το σερβις είναι χείριστο και αν δεν αφήσεις τιπ πάει να πει ότι το μαγαζί δεν είχε καλό σερβις. και υπάρχει θέμα μετά για αυτό σε ρωτούν αν δεν έμεινες ικανοποιημένος. τι τιπ να αφησεις εδω ρε μαστορα. 2.5€ τη σπραιτ ναφήσω αλλο ένα 2ευρω, 5€ σπραιτ θα μου κατσει στο λαιμο. όχι και 90% τιπ. άσε 3 αντί για 2.5. με ποσοστό πάει. 1
Joshua21 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Για οσους λενε οτι το φιλοδωρημα συμπεριλαμβανεται στην τιμη παιδια μην λετε οτι θελετε. Τιποτα δεν συμπεριλαμβανεται στην τιμη. Δεν ξερω απο που και πως σας μπηκε η ιδεα οτι το φιλοδωρημα το πληρωσατε ηδη με τον λογαριασμο αλλα δεν ισχυει. Ουτε μπονους θα παρουν τα γκαρσονια, ουτε αυξημενο μισθο ουτε τιποτα. Οι τιμες οριζονται απο αλλους παραγοντες και ειναι διαφορετικοι για το καθε καταστημα. Κοίτα, στην Αμερική στις περισσότερες πολιτείες οι σερβιτόροι έχουν(ή τουλάχιστον είχαν μέχρι πρόσφατα) βασικό μισθό 2,13usd/ώρα. Συνεπώς εκεί το tip οι πελάτες το αντιλαμβάνονται σαν τη πληρωμή του σερβιτόρου, και ταυτόχρονα ως μέσο επιβράβευσης ανάλογα πόσο καλές ήταν οι υπηρεσίες που πρόσφερε. Για αυτό εκεί το tip έχει γίνει άγραφος κανόνας. Στην Ελλάδα όμως είναι διαφορετικά τα πράγματα, ο μισθός του σερβιτόρου είναι κανονικός. Οι σερβιτόροι όμως όταν έβλεπαν Αμερικανούς πελάτες έτρεχαν να διευκρινίσουν ότι "tip is not including" για να τσιμπήσουν με το ζόρι το ~15%. Για αυτό και μερικοί καταστηματάρχες, ειδικά σε τουριστικά μέρη, γράφουν στους τιμοκαταλόγους σε διάφορες γλώσσες ότι το φιλοδώρημα συμπεριλαμβάνεται. Εγώ προσωπικά το έχω δει άπειρες φορές σε εστιατόρια και καφέ. Βασικά είναι κοινωνικά απαραίτητοόπως είπα. Εδώ μένω. Εκτός αν είσαι γύφτουλας. Μόνο αν το σερβις είναι χείριστο και αν δεν αφήσεις τιπ πάει να πει ότι το μαγαζί δεν είχε καλό σερβις. και υπάρχει θέμα μετά για αυτό σε ρωτούν αν δεν έμεινες ικανοποιημένος. Δεν διαφωνώ. Άγραφος κανόνας είναι, καθώς επίσης είναι απαραίτητο για την επιβίωση του σερβιτόρου. Νομικά όμως δεν είναι απαραίτητο. 1
bilakos10 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Ας έπαιρναν και οι Έλληνες 2k+ τον μήνα και τα φιλοδωρήματα δεν θα ήταν πρόβλημα. Όταν όμως το 70% των νέων είναι άνεργοι να χέσω τα tips ...
Swimmer21 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Και εγω περσυ ειχα παρει φιλοδωρημα 50ευρω 2 φορες.. (σε καπως πιο κυριλε μαγαζι, και ηταν εκδηλωση κιολας) Δεν ειχε παγωμενο κρασι καθολου, ζητησαν και τους ειπα πως δεν εχουμε.. και μετα απο 5 λεπτα τους πηγα κανατα κρασι μεσα σε θηκη για σαμπανια με παγο και αλατι.. ευτυχια αυτος Και μια αλλη φορα σε βαφτισια ο νονος τα ειχε πιει και εσπασε ενα τραπεζι, και μας εδωσε σε 4 ατομα απο ενα 50αρικο στον καθενα.. Γενικα και εμενα δεν μου περισσευουν λεφτα, αλλα αν ο αλλος κανει καλα την δουλεια του, οχι τιποτα το φοβερο, απλα να ειναι ευγενικος και γρηγορος.. τοτε αν εχω ψιλα, θα αφησω σιγουρα συνηθως 1 ευρω..
panos2171 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Ποτέ δεν άφηνα tips γιατί ποτέ δεν μου περίσσευαν πόσο μάλλον όταν δούλευα ως σερβιτόρος και έβλεπα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με τις δουλειές τους, με τα όλα τους να μην το κάνουν. Αν μου περίσσευαν ίσως να το έκανα σε μαγαζιά που γνωρίζω το προσωπικό γιατί έχω δει σε μαγαζί να αφήνουν tips και μέχρι να έρθει ο σερβιτόρος για μάζεμα έτρεχε η καλησπερατζού δήθεν για να φτιάξει τις καρέκλες και τα άρπαζε.
pournaras Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Κοίτα, στην Αμερική στις περισσότερες πολιτείες οι σερβιτόροι έχουν(ή τουλάχιστον είχαν μέχρι πρόσφατα) βασικό μισθό 2,13usd/ώρα. Συνεπώς εκεί το tip οι πελάτες το αντιλαμβάνονται σαν τη πληρωμή του σερβιτόρου, και ταυτόχρονα ως μέσο επιβράβευσης ανάλογα πόσο καλές ήταν οι υπηρεσίες που πρόσφερε. Για αυτό εκεί το tip έχει γίνει άγραφος κανόνας. Στην Ελλάδα όμως είναι διαφορετικά τα πράγματα, ο μισθός του σερβιτόρου είναι κανονικός. Οι σερβιτόροι όμως όταν έβλεπαν Αμερικανούς πελάτες έτρεχαν να διευκρινίσουν ότι "tip is not including" για να τσιμπήσουν με το ζόρι το ~15%. Για αυτό και μερικοί καταστηματάρχες, ειδικά σε τουριστικά μέρη, γράφουν στους τιμοκαταλόγους σε διάφορες γλώσσες ότι το φιλοδώρημα συμπεριλαμβάνεται. Εγώ προσωπικά το έχω δει άπειρες φορές σε εστιατόρια και καφέ. Δεν διαφωνώ. Άγραφος κανόνας είναι, καθώς επίσης είναι απαραίτητο για την επιβίωση του σερβιτόρου. Νομικά όμως δεν είναι απαραίτητο. Νταξει, 25 ή 30 ευρω στην καλυτερη για 9-10 ωρες εργασια, δεν το λες και κανονικο, 2,5-3 ευρω η ωρα ερχεται...
phanispal Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Γελάω με αυτούς που πληρώνουν τον ακριβότερο καφέ της Ευρώπης (to say the least) και αρνούνται να αφήσουν φιλοδώρημα. Και δε μιλάω για 1€, και 20 λεπτά μια χαρά είναι για κάποιον που σερβίρει πάνω από 10 τραπέζια. Επίσης γελάω με εκείνους που σκέφτονται «αφού πληρώνω τον ακριβότερο καφέ της Ευρώπης, δε μου μένουν για φιλοδώρημα». Κακή φάρα.
Muchacho Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Μέλος Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Φετος Ρωσος τουριστας με την παρεα του εκανε λογαριασμο περιπου 600€ και αφησε 200€..Ο ιδιος σε κομμωτρια που του πηρε λιγο τις φαβοριτες αφησε ενα 50αρικο..
Joshua21 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Νταξει, 25 ή 30 ευρω στην καλυτερη για 9-10 ωρες εργασια, δεν το λες και κανονικο, 2,5-3 ευρω η ωρα ερχεται... Πρέπει να συνυπολογίσεις όμως και την ισοτιμία ευρώ δολαρίου(2,13$ = 1,63€), και τη διαφορά κόστους ζωής εδώ με εκεί.
kage Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 1.μην γενικευουμε...προφανως και δεν ισχυει οτι τα τιπς σε ολη την αθηνα/ελλαδα και γενικοτερα οτι τα παιρνει το αφεντικό ή τα μοιραζονται με ολους τους υπαλληλους.μπορει αλλα δεν ειναι κανονας. να ξερετε οτι τα tips τα κλεβουν ευκολα ακομη και μεταξυ τους! 2.βοηθοι σερβιτοροι ακομη και στα γνωστα μαγαζια εχουν φτασει να πληρονονται 2.5ε/ωρα ή να μην μοιραζονται αυτοι τα τιπς! 3.τα περισσοτερα ποστ κραζετε σερβις γιατι εχει ακριβες τιμές ή επειδη εφερε παλια αποδειξη!και το κακο ειναι οτι ξερετε τι παιζει(διαταγες εκτελουν) αλλα το αναφερετε. 4.τιπ αφηνεις αν δεις οτι το αξιζει ο αλλος για τον κοπο του/παροχη υπηρεσιας ή γιατι παιρνει 3ε την ωρα για να ναι ορθιος 8ωρο ή..ή.. υ.γ. η καταντια της μοστρας για φετος το καλοκαιρι ειναι dsquared βερμουδα,γυαλι με πολυχρωμο φακο και κινητο 700ε και αν τους γυρισεις αναποδα δεν πεφτει cents! 2
gatokoritso Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 υ.γ. η καταντια της μοστρας για φετος το καλοκαιρι ειναι dsquared βερμουδα,γυαλι με πολυχρωμο φακο και κινητο 700ε και αν τους γυρισεις αναποδα δεν πεφτει cents! αυτοι οι τυπαδες κυκλοφορουν εδω και χρονια. 2
bilakos10 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Φετος Ρωσος τουριστας με την παρεα του εκανε λογαριασμο περιπου 600€ και αφησε 200€..Ο ιδιος σε κομμωτρια που του πηρε λιγο τις φαβοριτες αφησε ενα 50αρικο.. Λογικά αντί για ρούχα στις αποσκευές του είχε kalasnikovs οπότε είπε να αφήσει και ένα ποσοστό απ'τα κέρδη του...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα