PCharon Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Διαβάζοντας το θέμα θυμήθηκα κάτι που είχα διαβάσει πριν λίγο καιρό http://www.newsbomb.gr/blogs/story/307898/apisteyto-pariggeile-85-pitses-kai-deite-ti-filodorima-edose ...στο οποίο δε συμφωνώ, δηλαδή δε βρίσκω κανένα λόγο κάποιος να παίρνει τιπ με ποσοστό. Για ποιό λόγο να πάρει ας πούμε 150$ τιπ ο παραπάνω; Υποθέτω πήγε τις πίτσες με κάποιο βανάκι ή σε καρότσα (ή άντε στη χειρότερη υποθετική 4-5 διαδρομές με μηχανάκι - που δε νομίζω), πόση ώρα του πήρε να τις φορτώσει, να τις πάει και να τις ξεφορτώσει; Πόσο πρέπει να πληρώνεται κάποιος με την ώρα δηλαδή; Υπάρχουν κι άλλες δουλειές δυσκολότερες που δε πληρώνονται τόσο. Δε το λέω κρίνοντας τη συγκεκριμένη περίσταση, (αν εκεί πληρώνονται από τιπς, τότε δίκαιο το παράπονο) αλλά το κατά πόσο θα έπρεπε να εφαρμόζεται κι εδώ το ποσοστό. Δε θεωρώ το τιπ ούτε καν «υποχρεωτικό». Εξάλλου στις τιμές κατά κανόνα συμπεριλαμβάνεται το σερβις, αλλιώς θα ήταν και φτηνότερα.
bilakos10 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Φιλοδώρημα δίνω κυρίως στους deliverάδες. Και αυτό βέβαια θα κοπεί σε λίγο γιατί δεν παίζουν φράγκα. Αν ήμασταν σαν την Αμερική και έπρεπε να αφήνουμε tip και στις καφετέριες τότε θα είχαμε πτωχεύσει εδώ και καιρό...
BadBoy Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Η αλήθεια είναι πως σε καφετέριες σπανιότατα θα δώσω κάτι, εκτός πια και αν εντυπωσιαστώ από το σέρβις τόσο πολύ. Αλλά σε εστιατόριο (προσοχή, εστιατόριο, όχι σουβλατζίδικο) το θέωρω μέγιστη γυφτιά να μην αφήσεις κάτι. Θα προτιμούσα να μην πάω από το να μην αφήσω 2-3 ευρώ έξτρα (σε καλύτερες εποχές έχω φτάσει και το δεκάρικο σε 120+ λογαριασμό). Επίσης προσπαθώ να τα αφήνω σε ψιλά για να είναι πιο σίγουρο ότι θα τα πάρει ο σερβιτόρος και όχι ο ιδιοκτήτης. EDIT: A, ναι, αφήνω και στους ντελιβεράδες όταν τους κουβαλάω μέσα στη βροχή ή σε μέρα αιχμής (πχ. κάποιος αγώνας).
Liverpool89 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Αφηνα σχεδον παντα, ειδικα οταν πηγαινα για φαι,σε κανενα ταβερνακι ή εστιατοριο, γιατι εκει τον ταλαιπωρεις πιο πολυ. Ειδικα σε ενα τσιπουραδικο στην Κοζανη, που δουλευε ενας συμφοιτητης μου, αλλα πηγαινε γιατι ειχε ωραιο μεζεδες, οταν μου ερχοταν ο λογαριασμος εβλεπα πχ ο συνολικοςλογαριασμος να ειναι 17 ευρω και 80 λεπτα ηταν σβησμενο και απο κατω εγραφε 17 ευρω μονο, αντι να το ανεβασει προς τα πανω . Εκει εννοειτε οτι αφηνα παντα. Καλα τωρα το σκεφτομαι πολυ να δωσω.
bilakos10 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Έτσι πως έχουν γίνει τα πράγματα θα πρέπει οι μαγαζάτορες να μας δίνουν μπουρμπουάρ για να πηγαίνουμε στα μαγαζιά τους.
ParhsG Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Παντως παιδες τα περισσοτερα μαγαζια που εχω δει δεν δινουν αποδειξη ή δινουν ψευτικο χαρτακι χωρις σημανση απο φορολογικο ή ταμειακη. Καποια αλλα εχουν πειραγμενο προγραμα στο φορολογικο.
poulinos Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 συνηθως αφηνω φιλοδωρημα γα ενα απλο λογο.εχω περασει και εγω απο το ιδιο ποστο οποτε τους καταλαβαινω.το μεγαλυτερο φιλοδωρημα που εχω παρει σε δουλεια που εχω κανει ηταν 50 ευρω.παλιες εποχες. επισης το φιλοδορημα ειναι ασχετο με το αν μου εδωσαν παλια αποδειξη η οχι.το φιλοδωρημα το δινεις για αυτος/αυτην που σε σερβιρει.δνε εχει σχεση με το boss που θελει να κλεβει την εφορια
Arcanaloth Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Αυτό το πράγμα ότι απαιτούν οι ιδιοκτήτες να κρατάνε οι ίδιοι τα tips των σερβιτόρων, πρώτη φορά εδώ το βλέπω. Σε ένα παρόμοιο τόπικ προχτές, πάλι ένα παιδί σερβιτόρος το ίδιο έλεγε. Μου φαίνεται απίστευτο και εξωφρενικό, μιλάμε για τρελή αλητεία και έτσι και γινόταν κάτι τέτοιο μπροστά μου θα μου ανέβαινε το αίμα στο κεφάλι. Δηλαδή θα αφήσω εγώ 1 ή 2 ευρώ στην κοπελίτσα ή στο παλικαράκι που έχει λιώσει στο πήγαινε-έλα, και θα 'ρθει ο άλλος και θα του το πάρει από την τσέπη; Πού γίνονται αυτά και ποιος σερβιτόρος τα δέχεται; 2
ikaruga24 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Και εγω πρωτη φορα ακουσα να παιρνει ιδιοκτητης τα tips των σερβιτορων. Δεν ξερω ποιος το δεχεται κατι τετοιο γιατι πραγματικα οση αναγκη και να εχεις για δουλεια τετοιο πραγμα δεν το δεχεσαι καθως ειναι λεφτα μεσα απο την τσεπη σου. Ειναι ιδιο ακριβως με το να παω εγω μεσα στο ταμειο του μαγαζιου και να παρω ενα 20άευρω με το ετσι θελω. Ειναι κανονικοτατη κλεψια και το καθικι που το κανει θελει τιμωρια και ενα καλο μαθημα. Για οσους λενε οτι το φιλοδωρημα συμπεριλαμβανεται στην τιμη παιδια μην λετε οτι θελετε. Τιποτα δεν συμπεριλαμβανεται στην τιμη. Δεν ξερω απο που και πως σας μπηκε η ιδεα οτι το φιλοδωρημα το πληρωσατε ηδη με τον λογαριασμο αλλα δεν ισχυει. Ουτε μπονους θα παρουν τα γκαρσονια, ουτε αυξημενο μισθο ουτε τιποτα. Οι τιμες οριζονται απο αλλους παραγοντες και ειναι διαφορετικοι για το καθε καταστημα.
*nenya* Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Οκ, δύσκολες εποχές..αλλά αν δω τον σερβιτόρο/σερβιτόρα να έχει καλούς τρόπους, να είναι σβέλτος/η και φιλικός/η τότε θ'αφήσω κάτι. Έστω πενήντα λεπτά-1 ευρώ. Και ελπίζω τα tips όντως να πηγαίνουν στην τσέπη του σερβιτόρου και όχι του μαγαζάτορα.
poulinos Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Αυτό το πράγμα ότι απαιτούν οι ιδιοκτήτες να κρατάνε οι ίδιοι τα tips των σερβιτόρων, πρώτη φορά εδώ το βλέπω. Σε ένα παρόμοιο τόπικ προχτές, πάλι ένα παιδί σερβιτόρος το ίδιο έλεγε. Μου φαίνεται απίστευτο και εξωφρενικό, μιλάμε για τρελή αλητεία και έτσι και γινόταν κάτι τέτοιο μπροστά μου θα μου ανέβαινε το αίμα στο κεφάλι. Δηλαδή θα αφήσω εγώ 1 ή 2 ευρώ στην κοπελίτσα ή στο παλικαράκι που έχει λιώσει στο πήγαινε-έλα, και θα 'ρθει ο άλλος και θα του το πάρει από την τσέπη; Πού γίνονται αυτά και ποιος σερβιτόρος τα δέχεται; καθονται επειδη εχουν αναγκη την δουλεια.οι τα tips μαζευονται και τα μοιραζονται ολοι.απο το barman μεχρι δενξερω ποιον εκειμεσα.τα δινω πχ στον σερβιτορο σερβιτορα και οχι στο barman και δεν ξερω ποιον αλλον.αν o barman θελει tip να κανει την δουλεια του σερβιτορου 1
pant13 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Εγω δουλευα παλια σε νησι σε εστιατοριο σερβιτορος και πολλες φορες σε μεγαλες παρεες (Σκανδιναβων) οταν ερχοταν η ωρα του λογαριασμου θελανε να πληρωνουν ξεχωριστα και πηγαιναν στο ταμειο οπου ηταν ο ιδιοκτητης και πληρωναν ενας- ενας και μου σουφρωνε τα τιπς. Υπηρξε στιγμη που μου το ειπε και η ιδια η κορη του, λολ. Τυπος με ξενοδοχειο, εστιατοριο και μετοχος σε τοπικη γραμμη φερρυ, μου τρωγε το 100αρικο δρχ. Για γελια ο δυσμοιρος. Παρομοιες καταστασεις πολλες
ParhsG Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 ισχυει αυτο που λεει ο πουλινος. Δηλαδη δινουν και 20ευρα σε σερβιτορες μονο που δε πανε σε αυτες τα μοιραζονται ολοι αυτο παντως με το split bill δε το καταλαβαινω. Δηλαδη καθεσε να βγαλεις αλλο λογαριασμο για το καθενα; Δε γινεται και τελος
headbanger Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 βόρεια αμερική δίνεισ τιπ 15+ % επί του λογαριασμού. 10% δίνω αν το σερβιρ ειναι γτπ, 20-25 μέχρι και 30 αν είναι καλοί. και γενικά, ειναι κοινωνικά απαράδεκτο να μην αφήσεις τιπ εδώ. Θέλω ναπιστεύω ότι αφού τιπάρω καλά και στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι, να μην με γράψουν στα @@ τους γιατί πολύ σπάνια είχα καλό σερβις
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα