Muchacho Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Aφηνετε?Και αν ναι ποσο περιπου?Απο οσο ξερω σε χωρες οπως Καναδα,Αμερικη τα tips εχουν τα πανω τους και οι περισσοτεροι αφηνουν(γνωστος μου που δεν τους αφησε στραβωσαν...).Ξερει κανεις αμα υπαρχει κατι σαν ατυπος κανονας?Στην Ελλαδα υπαρχει κατι στην νομοθεσια περι φιλοδωρηματων?Υπαρχει κανεις αλλος της γνωμης,αφου πληρωνεται απο το αφεντικο του,γιατι να τον πληρωσω?Και απο περιεργεια,οσοι εχετε δουλεψει σερβιτοροι,ποιο ηταν το μεγαλυτερο φιλοδωρημα που εχετε παρει και τι λογαριασμο καναν περιπου..?
papahlamidas Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Στην Ελλάδα νομίζω τώρα πια ισχύει το αν όποτε έχετε ευχαρίστηση. Εγώ προσωπικά δεν δίνω πάντα μιας και δεν περισσεύουν αλλά όπου βλέπω ότι ο άλλος είναι σωστός στην δουλειά του (δεν έρχεται ξέρω γω ο καφές που παράγγειλα την επόμενη μέρα) και γενικά έχει μια καθώς πρέπει συμπεριφορά δεν υπάρχει περίπτωση να μην δώσω tip. 3
ZAKKWYLDE Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Σε καφετέρειες όπου σου αφήνουν την κλασική άσχετη απόδειξη που έχει κοπεί απο το πρωί δεν αφήνω ποτέ.
lambroszekis Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Στην Ελλαδα δεν υπάρχει τέτοια νομοθεσία αλλιώς θα έπρεπε να αναγραφεται επάνω στην απόδειξη ώστε να γνωστοποιείται στον πελάτη. Το φιλοδώρημα δεν πρεπει να το βλεπουμε ως κατι υποχρεωτικο. Σαφως ο υπαλληλος πληρωνεται απο την επιχείρηση απο κει και περα εχει να κανει με την προσωπικοτητα του σερβιτόρου. Ποσο εξυπηρετικος ειναι; ποσο ευγενικος; ποσο προθυμος ειναι να σε.βοηθήσει; ποσο συχνα κααθαριζει το τασακι σου; ποσο συχνα κανει ανεφοδιασμο με πατατάκια ακόμα κι αν δεν το χεις ζητήσει. Ολα συντελουν στο να εκτιμήσεις κάποιον κι οταν ερθει η ωρα του λογαριασμου να τον θυμηθεις. Τωρα που ειμαι φοιτητης αν και ειναι πιο δυσκολα παντα θα αφήσω αν πιστευω οτι εκανε σωστά τη δουλεια του, διοτι οντως χρονια στο επάγγελμα ξερω να αναγνωρίζω τον καλο σερβιτόρο. Στη δουλεια μου, εχω παρει και 50αρικο στις καλες εποχες.. Αποστολή από το GT-I9100 με τη χρήση Insomnia App
chill Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Πλέον πολύ σπάνια γιατί αφενός δεν περισσεύουν και αφετέρου οι περισσότεροι φίλοι-ες που εργάζονται σε συναφή επαγγέλματα δεν παίρνουν τα φιλοδωρήματα στην τσέπη τους αλλά μπαίνουν στην τσέπη του ιδιοκτήτη. Μόνο ο κολλητός μου και η αδερφή μου που δουλεύουν σε τουριστικά μέρη παίρνουν τα tips, όλοι οι άλλοι που δουλεύουν στην Αθήνα παίρνουν τις μπάλες μου. Στην Αμερική αν δεν κάνω λάθος ο υπάλληλος πληρώνεται απο τα tips..... Όταν ασκουσα την γκαρσονική 1999-2001 το μεγαλύτερο tip το χα πάρει από μια παρέα Αλβανών που με είχαν ξεσκίσει στα πέρα δώθε με τα κρασογεμίσματα. Μου έδωσαν ένα δεκαχίλιαρο την στιγμή που το μεροκάματο μου ήταν 5.000 δρχ+το φαγητό. Καθαριζα τότε 150.000 τον μήνα και μαζι με τα tips πάνω από 200.000. Ευτυχία!!! Παράτησα την γκαρσονική για σπουδές....καλός μαλακας. Ο κολλητός που ανέφερα πριν παράτησε τις σπουδές για την γκαρσονική.....3000€ τον μήνα Μάη-Οκτώβρη, 10-00:00 ωράριο plus tips σε νησί του Ιονίου κ τον χειμώνα αγρότης κ ψαράς! 1
The_Judas Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Στην Ελλάδα το φιλοδώρημα συμπεριλαμβάνεται στην τιμή. Προσωπικά δεν αφήνω ποτέ γιατί δεν μου περισσεύουν. 2
nomikarios Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Στην Αμερική, αν δεν κάνω λάθος, θεωρείται πιο ισχυρό κοινωνικό έθιμο το φιλοδώρημα. Ας με διορθώσει κάποιος που ξέρει. Στην Ελλάδα, είναι μεν ισχυρό σαν έθιμο, αλλά έχει υποστεί κι αυτό τις συνέπειες της κρίσης. Από την άλλη, μην παραβλέπουμε ότι υπάρχουν και πολλοί που νομίζουν ότι θα βγάλουν γκόμενα δινοντας υψηλό φιλοδώρημα Ή άλλοι μπορεί απλά να έχουν σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση από το μαγαζί, αν το έχουν στέκι. Προσωπικά, αφήνω σχεδόν πάντοτε φιλοδώρημα. Ανάλογα με το μαγαζί φυσικά, το λογαριασμό και την εξυπηρέτηση, μπορεί να αφήσω από 1 έως και 5 ευρώ (σπανιότερα). Συνήθως υπολογίζω 10-20%. Φυσικά, αν δεν περίσσευαν κι αυτά, θα δυσκολευόμουν να δώσω, οπότε κατανοώ απόλυτα κάποιον που δεν δίνει.
panos2171 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 ποσο συχνα κανει ανεφοδιασμο με πατατάκια ακόμα κι αν δεν το χεις ζητήσει. Ποτέ των ποτών δεν το χω δει να γίνεται αυτό ακόμα και στις καλές εποχές.
lambroszekis Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 ποσο συχνα κανει ανεφοδιασμο με πατατάκια ακόμα κι αν δεν το χεις ζητήσει. Ποτέ των ποτών δεν το χω δει να γίνεται αυτό ακόμα και στις καλές εποχές. Εξαρτάται σε τι μαγαζια συχναζειςΑποστολή από το GT-I9100 με τη χρήση Insomnia App
andreapaog328 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Στην Αμερική, αν δεν κάνω λάθος, θεωρείται πιο ισχυρό κοινωνικό έθιμο το φιλοδώρημα. Ας με διορθώσει κάποιος που ξέρει. Στην Ελλάδα, είναι μεν ισχυρό σαν έθιμο, αλλά έχει υποστεί κι αυτό τις συνέπειες της κρίσης. Από την άλλη, μην παραβλέπουμε ότι υπάρχουν και πολλοί που νομίζουν ότι θα βγάλουν γκόμενα δινοντας υψηλό φιλοδώρημα Ή άλλοι μπορεί απλά να έχουν σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση από το μαγαζί, αν το έχουν στέκι. Προσωπικά, αφήνω σχεδόν πάντοτε φιλοδώρημα. Ανάλογα με το μαγαζί φυσικά, το λογαριασμό και την εξυπηρέτηση, μπορεί να αφήσω από 1 έως και 5 ευρώ (σπανιότερα). Συνήθως υπολογίζω 10-20%. Φυσικά, αν δεν περίσσευαν κι αυτά, θα δυσκολευόμουν να δώσω, οπότε κατανοώ απόλυτα κάποιον που δεν δίνει. εγω πουχα παει πετυχα 10 και 18% στον καταλογο. εγκεφαλικο...
LongTom Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Στην Ελλάδα πολύ σπάνια αρχικά και έπειτα το γύρισα στο ποτέ όταν έμαθα ότι τα αρπάζει ο αφεντικός. Ελάχιστες και μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού οι εξαιρέσεις που αφορούσαν τέτοιους επαγγελματίες που προσωπικά το θεώρησα αλητεία να μην αφήσω,έστω για το ηθικό μέρος. Κατά τα άλλα η μετριότητα που βγάζουν οι περισσότεροι δεν με προκαλεί ιδιαίτερη ανάγκη να δώσω κάτι παραπάνω(βέβαια με τις συνθήκες που δουλεύουν οι περισσότεροι δεν τους κατηγορώ). Εδώ δεν αφήνω γιατί πραγματικά δεν δύναμαι οικονομικά. Εάν και όταν βελτιωθεί η κατάσταση θα δούμε.
ikaruga24 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Στην Ελλαδα δεν ισχυει κανενας βασικος νομος περι αυτου αν και το εκαστοτε μαγαζι εχει τη δυνατοτητα να το συμπεριλαβει στην αποδειξη και φυσικα να φορολογηθει και αυτο. Στην Αμερικη παραδεγιμα που λετε καποιοι τα περισσοτερα καταστηματα δεν πληρωνουν τους υπαλληλους τους αλλα το φιλοδωρημα ειναι υποχρεωτικο απο 15 εως 20% ανα κεφαλι πανω στο ποσο που τους αναλογει. Αν παραδειγμα βγουμε 4 ατομα και κανουμε 100 ευρω λογαριασμο τοτε στον καθενα μας παει 25 ευρω αρα ο καθενας μας θα πρεπει να σκασει 5 ευρω tips. Σε προσωπικο επιπεδο τωρα ΠΑΝΤΑ αφηνω tips. Παντα ομως εκτος και αν πεσω σε κανενα καθικι του κερατα ή απαξ και παρω πρεφα οτι τα tips δεν πανε στο προσωπικο. Δεν εχω αλλο λογο για να μην αφησω tips. Τη δουλεια την ξερω οποτε μπορω να καταλαβω τα πως τι και γιατι οποτε κανεις δεν μπορει να με κοροιδεψει με δικαιολογιες του κωλου και επισης απο τη στιγμη που μπορεσα και βγηκα εξω παει να πει οτι μπορω να αφησω και tips. Δηλαδη αν εχω τη δυνατοτητα να βγω εξω τοτε -σιγουρα- μπορω να αφησω το κατιτις παραπανω στο λογαριασμο.
gatokoritso Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 συνηθως αφηνω μονο σε μαγαζια που στανταρ θα ξαναπαω. αυτη λογικη που υπαρχει στα εξωτερικα οτι στανταρ πρεπει να δωσω φιλοδορημα γιατι?αν ο αλλος ειναι κακος στη δουλεια θα τον επιβραβευσω? 2
ikaruga24 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2013 συνηθως αφηνω μονο σε μαγαζια που στανταρ θα ξαναπαω. αυτη λογικη που υπαρχει στα εξωτερικα οτι στανταρ πρεπει να δωσω φιλοδορημα γιατι?αν ο αλλος ειναι κακος στη δουλεια θα τον επιβραβευσω? Αν καποιος ειναι κακος στη δουλεια του σε αυτη τη δουλεια δεν θα ειναι και για πολυ ακομα στη θεση του. Ακριβως γιατι η δουλεια εχει να κανει με κοσμο face to face τοτε οι καλοι και οι κακοι φιλτραρονται απο μονοι τους. Αν πετυχεις σε καποιο μαγαζι πολλους "κακους" ομως τοτε κατι συμβαινει με το ιδιο το μαγαζι και εμφανεστατα εχει προβληματα διευθυνσης.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα