Προς το περιεχόμενο

μήπως κρυβόμαστε πίσω απο το δάχτυλό μας ?

^BOOMBOOM

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

η απορία μου είναι η εξής:

με ποιά λογική κλειδώνεται αμέσως όποιο τόπικ μιλάει για warez ή για σελίδες οπου μπορεί κάποιος να κατεβάσει ταινίες ενώ αντίστοιχα θέματα (παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων ας πούμε) στους αντίστοιχους τομείς της μουσικής όχι μόνο δεν κλειδώνονται αλλα μπορούν να γίνουν μέχρι και επισημασμένα?

• Απαντ. 54
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Εγώ δεν καταλαβαίνω και γιατί επιτρέπονται οι συζητήσεις για τσιπάκια σε κονσόλες και για σπάσιμο Filmnet; (Μακράν το πιο επικίνδυνο!)

• Super Moderators
Δημοσ.

Επειδή έχει ερωτηθεί πολλές φορές και σε post αλλά και σε pm προς εμένα και προς τον Hal9000, θα ήθελα να δώσω μια συνολική απάντηση σχετικά με τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και το forum.

• 1. Σχετικά με τα mp3: Η ελληνική νομοθεσία, δηλαδή κυρίως ο νόμος 2121 του 1993 αλλά και η ευρωπαϊκή νομοθεσία που τροποποίησε τον παραπάνω νόμο (Οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2001/29), επιτρέπουν στον νόμιμο κάτοχο μίας αυθεντικής ηχογράφησης να αναπαράγει το έργο πνευματικής ιδιοκτησίας για προσωπική του χρήση. Ουσιαστικά (και σε απλά ελληνικά) αυτό σημαίνει ότι: αν έχω ένα αυθεντικό LP ή ένα CD, μπορώ να το γράψω σε άλλο μέσο (π.χ. κασέτα) αρκεί να μην το μεταπωλήσω ως δικό μου. Συνειρμικά, μπορώ να δώσω στον φίλο μου τον Κώστα την κασέτα, αρκεί να έχει και αυτός αυθεντικό και αγορασμένο το έργο. Μπορεί ο Κώστας να μην έχει CD player στο αυτοκίνητο αλλά να αγόρασε τον δίσκο. Δικαιούται λοιπόν και αυτός να ακούει τον δίσκο που αγόρασε στο κασετόφωνο του αυτοκινήτου του. Γι' αυτό του δίνω εγώ την κασέτα. Γι' αυτό είναι οι φίλοι...

Σε πρακτικό επίπεδο: αν εγώ δώσω στον Κώστα ένα τραγούδι σε mp3, δεν μπορώ να γνωρίζω εάν ο Κώστας έχει τον αυθεντικό δίσκο σπίτι του. Υποθέτω ότι τον έχει και επειδή με έπεισε κι είμαι καλόπιστος, του δίνω το mp3. Δεν υποχρεούμαι να ψάξω όλη την συλλογή CD του Κώστα για να δω αν έχει ή όχι το συγκεκριμένο τραγούδι...

• 2. Σχετικά με τα DVD-rips και τα DiVX: Η ελληνική νομοθεσία (άρθρο 66Α του νόμου 2121/1993, όπως προστέθηκε με το άρθρο 81 παρ. 11 του νόμου 3057/2002 και της Οδηγίας (ΕΣ-ΕΚ) 2001/29) απαγορεύει ρητά την εξουδετέρωση τεχνολογικών μέτρων «...που, με το συνήθη τρόπο λειτουργίας του, αποσκοπεί στο να εμποδίσει ή να περιορίσει πράξεις, σε σχέση με έργα ή άλλα προστατευόμενα αντικείμενα, που δεν έχουν επιτραπεί από τον δικαιούχο πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικού δικαιώματος...». Απαγορεύει περαιτέρω τη διάθεση πνευματικών έργων που προέρχονται από εξουδετέρωση τέτοιων τεχνολογικών μέτρων.
    Πρακτικά, απαγορεύεται λοιπόν η διάθεση αντιγράφων των DVD αφού τα τελευταία προστατεύονται από ειδικούς αλγόριθμους κλειδώματος (το CSS).

• 3. Για τα warez δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη επεξήγηση, η απαγόρευση είναι σαφής, κατανοητή και απόλυτη. Ανηλεής η καταδίωξη. Θεωρείται πλαστογραφία (στην καλύτερη περίπτωση) και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας για ιδίον όφελος (στη χειρότερη περίπτωση). Εκατοντάδες οι αποφάσεις των δικαστηρίων.

• 4α. Σχετικά με τα chip για τις παιχνιδομηχανές και τους αποκωδικοποιητές συνδρομητικής τηλεόρασης: Δεν υπάρχει κανένα απολύτως νομικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που αγοράζω μία συσκευή (είτε αυτό είναι παιχνιδομηχανή είτε είναι φούρνος μικροκυμάτων), δικαιούμαι να την κάνω ό,τι θέλω. Αν θέλω να την βάλω κάτω, να πάρω ένα τσεκούρι και να την καταστρέψω, είναι απόλυτο δικαίωμά μου, κατοχυρωμένο τόσο στο Σύνταγμα (δικαίωμα της ιδιοκτησίας, άρθρο 17) όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (η περίφημη ΕΣΔΑ, Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο, άρθρο 1). Αν λοιπόν θέλω να ξεκοιλιάσω μία συσκευή που έχω στην ιδιοκτησία μου προκειμένου να την τροποποιήσω όπως θέλω εγώ, αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά μου. Άσχετα εάν μετά θα πάρω παράνομα αντιγραμμένα παιχνίδια για να βάλω στο Playstation. Αυτό απαγορεύεται. Αλλά το τσιπάρισμα επιτρέπεται.

• 4β. Σχετικά με τους αποκωδικοποιητές συνδρομητικής τηλεόρασης:Ισχύουν τα ίδια, πάνω-κάτω, που ισχύουν και για τις παιχνιδομηχανές: Το να βλέπω κάποιο κανάλι χωρίς να είμαι συνδρομητής απαγορεύται. Αλλά το να τροποποιήσω τον αποκωδικοποιητή επιτρέπεται. Ενδεχομένως να υπάρχει ένα ζήτημα με τους αποκωδικοποιητές που δίνει η εταιρεία NetMed (FilmNet - Nova Satellite) γιατί αν θυμάμαι καλά, πρόκειται όχι για αγορά αλλά για χρησιδάνειο. Αλλά και εκεί δεν απαγορεύεται σε εμένα να σας πω πώς θα τροποποιήσετε τη συσκευή, απλά απαγορεύεται σε εσάς να το πραγματοποιήσετε - και μάλιστα δεν είναι κάποιο ποινικό αδίκημα αλλά παράβαση συμβατικής σας υποχρέωσης. Δηλαδή, δεν πάτε φυλακή ούτε πληρώνετε πρόστιμο για την τροποποίηση αυτή. Απλά η εταιρεία παροχής συνδρομητικού προγράμματος δικαιούται να σας διακόψει το συμβόλαιο.

Τέλος επιτρέψτε μου δύο διευκρινήσεις:

A - Διαφορετικό είναι το να εξηγώ πώς θα δημιουργήσετε ένα mp3 ή το πώς θα αντιγράψετε ένα DVD και διαφορετικό το να διακινώ προστατευόμενα έργα πνευματικής ιδιοκτησίας ή το να πράττω αυτά που λέω. Το πρώτο είναι νόμιμο και το άλλο παράνομο.

Το δικαίωμα της πληροφόρησης και της ελευθερίας του λόγου δεν θίγεται.

Β - Το forum και ο administrator δεν είναι ενάντια σε καμία πληροφόρηση από μία ηθική ή φιλοσοφική άποψη. Αυτή είναι μία άλλη πολύ μεγάλη συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να γίνει εδώ. Απλά, για καθαρά νομικούς λόγους, ισχύουν κάποιες απαγορεύσεις.

Ελπίζω να έδωσα μία 'σωστή απάντηση' και να μην χρειαστεί να επανέλθουμε σε αυτό το θέμα. :)

Δημοσ.

paredwse η απάντησή σου ήταν λεπτομερέστατη και κατατοπιστικότατη, άλλωστε το τόπικ αυτό δεν έχει την μορφή παραπόνου αλλα προβληματισμού.

Παρόλα αυτά νομίζω πως το θέμα παραμένει ανοιχτό μιας και υπάρχουν πχ cd ήχου τα οποία είναι 'κλειδωμένα' , εγώ ως κάτοχος ενός τέτοιου cd θα είμαι παράνομος αν φτιάξω μια σελίδα με direct link και mp3 απο αυτό το album , ενω δεν θα είμαι αν κάνω το ίδιο για κάποιο ξεκλείδωτο ? Και αντίστοιχα το φόρουμ εδώ θα πρέπει να κάνει την αντίστοιχη διάκριση για κάθε έργο «...που, με το συνήθη τρόπο λειτουργίας του, αποσκοπεί στο να εμποδίσει ή να περιορίσει πράξεις, σε σχέση με έργα ή άλλα προστατευόμενα αντικείμενα, που δεν έχουν επιτραπεί από τον δικαιούχο πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικού δικαιώματος...» , είτε είναι cd είτε dvd.

Ξαναλέω πως πρακτικά έχει επικρατήσει να θεωρούμε δεδομένο το να κατεβάζουμε mp3 δωρεάν απο το internet ενώ έχουμε ακόμα 'τύψεις' για dvd και software. Δεν είμαι κατά της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και όπως είπα και πρίν το τόπικ αυτό το έκανα για προβληματισμό και όχι για γκρίνια :)

Δημοσ.

Σίγουρα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας...

Δηλαδή η συζήτηση πάνω στο "πώς βλέπω τσάμπα Filmnet", δεν έχει τίποτα το παράνομο κατά τη γνώμη σου; Αν κάποιος ρώταγε πχ "πώς παρακάμπτεται το Χ κύκλωμα", άντε, να το δεχτώ... Αλλά εδώ το συζητάμε φάτσα-φόρα...

Μπορώ δηλαδή να ανεβάσω ένα crack ή ένα serial για πρόγραμμα; Δικό μου είναι το πρόγραμμα, το πατσάρω όπως θέλω (πλήρης αντιστοιχία τσιπ-patch, crack κτλ)

• Super Moderators
Δημοσ.

@ ^BOOMBOOM: Καταλαβαίνω απόλυτα τον προβληματισμό σου (και όχι την 'γκρίνια' σου :) ), ο οποίος είναι και δικαιολογημένος. Ποιά είναι τα όρια μεταξύ του νόμιμου και του παράνομου; Ευτυχώς ή δυστυχώς τα όρια αυτά είναι μερικές φορές δυσδιάκριτα - εκεί βασίζεται και η λειτουργία του Internet φυσικά. Για παράδειγμα, στη χώρα Α είναι παράνομο να δημοσιεύσεις οδηγίες για την κατασκευή μίας βόμβας και στην χώρα Β είναι νομιμότατο. Πώς όμως εμποδίζεις τον πολίτη της Α χώρας να διαβάσει (μέσω Internet) την ιστοσελίδα ενός χρήστη που βρίσκεται στη χώρα Β; Τα νομικά προβλήματα είναι πολυσύνθετα και τεράστια.

Στο παράδειγμά σου: Ναι, θα είναι παράνομο να φτιάξεις μία σελίδα με direct links για mp3 που προέρχονται από CD με disc copy protection. Από την άλλη, αυτό συγκρούεται με τον χρυσό κανόνα στη μουσική, δηλ. τη δημιουργία αντιγράφων για προσωπική χρήση. Τα δικαστήρια (τουλάχιστον της Ευρώπης, απ' όσο γνωρίζω...) δεν έχουν ασχοληθεί ακόμα με το θέμα.

@ unforgiven: Συγγνώμη αλλά τη δική σου τοποθέτηση την εκλαμβάνω ως καθαρό παράδειγμα γκρίνιας και όχι προβληματισμού. Δεν καταλαβαίνω αν, με όσα γράφεις, θες να προστατέψεις περαιτέρω το forum ή θέλεις απλά να απαγορευτεί η όποια συζήτηση για mp3, DVD rips κλπ. Ενδεχομένως να έχω αποκομίσει λάθος εντύπωση.

Ειδικότερα για το παράδειγμα σου και την προσπάθεια εξομοίωσης του Filmnet (αλήθεια, γιατί δεν μιλάς και για τις παιχνιδομηχανές;) με το software είναι τουλάχιστον ατυχής από νομική άποψη: μία συσκευή (όπως ένας satellite receiver ή μία παιχνιδομηχανή) είναι υλικό αγαθό και ανήκει στην αποκλειστική σου ιδιοκτησία. Όπως προανέφερα, μπορείς να πάρεις ένα σφυρί ή ένα τσεκούρι και να την καταστρέψεις γιατί έτσι γουστάρεις, δεν θα σε εμποδίσει κανένας. Ένα πρόγραμμα δεν είναι ιδιοκτησία σου. Ιδιοκτησία σου είναι το CD με το πρόγραμμα (αν υπάρχει κάτι τέτοιο και δεν το έχεις 'κατεβάσει' από το διαδίκτυο). Το περιεχόμενο όμως του CD (δηλ. το πρόγραμμα) έχει δύο διαφορές από την συσκευή:

• α) δεν είναι υλικό αλλά πνευματικό αγαθό. Δεν ενσωματώνει δηλαδή το πνευματικό δικαίωμα σε κάποιο υλικό αντικείμενο αλλά είναι το ίδιο, αυτό καθ' εαυτό, πνευματικό αγαθό
    και
  • β) το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας που ενσωματώνεται στο πρόγραμμα απαγορεύει ρητά την παράκαμψη του προστατευτικού μηχανισμού - είτε αυτό γίνει με εισαγωγή μη-νόμιμου serial είτε με το crack είτε με το patch.

Πολύ απλά: Η SONY έχει δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας στο Playstation μόνο όσον αφορά το σχεδιασμό του (ως κουτιού ή συσκευής) και το software που περιέχει στο ROM του - δηλαδή δεν μπορεί η PHILIPS να κυκλοφορήσει κάποια συσκευή που θα είναι ολόιδια (εξωτερικά τουλάχιστον) με το Playstation ή θα περιέχει το ROM του Playstation.

Αντίθετα, η Microsoft έχει δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας όχι στον σχεδιασμό και την τεχνολογία του CD (αφού αυτός έχει κατοχυρωθεί από την κοινοπραξία Sony-Philips) αλλά στο περιεχόμενο του CD - δηλαδή στο πρόγραμμα που αυτό το CD περιέχει. Ελπίζω η διαφορά να γίνεται αντιληπτή.

Γενικότερη απορία με όλη την καλή μου διάθεση: Δηλαδή αν έρθω στο σπίτι σου βρε unforgiven και κοιτάξω τον σκληρό σου δίσκο, δεν θα βρω ούτε ένα mp3, του οποίου να μην έχεις την πρωτότυπη έκδοση; Θα βρω όλα τα Windows σε πρωτότυπα CD με τις πρωτότυπες άδειες χρήσης; Μήπως τελικά όντως κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας;

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω προς τι το μένος για τα mp3 ή τα chip-αρίσματα... :?

Δημοσ.

Δεν είναι μένος...

Να σου εξηγήσω...

Δεν μιλάω για τις παιχνιδομηχανές, γιατί:

-Μπορούν να βρεθούν χίλιες δύο δικαιολογίες για το τσιπάρισμα: Θέλω να ακούω MP3, θέλω να βάζω άλλα προγράμματα, θέλω πιο μεγάλο δίσκο, θέλω να μην παίζω τα original γιατί φοβάμαι ότι θα μου χαλάσουν...

-Δεν μπορεί να βρεθεί καμμία δικαιολογία για το Filmnet ή για το Nova παλιότερα...

-Μπορείτε πολύ εύκολα να βρείτε μεγάλο μπελά αν ασχοληθούν μαζί σας.

Ναι, το υλικό είναι δικό μου στην περίπτωση της παιχνιδομηχανής. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορώ να το χρησιμοποιήσω για παράνομες πράξεις... Πχ να παίζω αντίγραφα παιχνιδιών... Τα παιχνίδια δεν τα προστατεύει κανένας νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας; Ούτε τις κωδικοποιημένες εκπομπές τις προστατεύει κάποιος νόμος; Γιατί τότε έκλεισαν τόσα μαγαζιά με παράνομες κάρτες Nova και ξένων δορυφορικών καναλιών;

Αυτό καθ'αυτό το τσιπάκι δεν είναι νόμιμο ή παράνομο. Παράνομη είναι η χρήση του. Ή κάνω λάθος; Άλλο αδίκημα η κατοχή και άλλο η χρήση. Το ότι έχω νόμιμα ένα όπλο στην κατοχή μου, δεν με νομιμοποιεί να αρχίσω να πυροβολώ δεξιά και αριστερά...

Παραδέχομαι ότι η σύγκριση τσιπ και πατς ήταν λάθος, μιας και με το πρόγραμμα αγοράζω το δικαίωμα χρήσης μόνο.

Δεν νομίζω ότι είναι θέμα τι έχω εγώ νόμιμο σπίτι μου... Αυτό είναι το θέμα;

Ή μήπως είναι το ότι κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας; Και εγώ έχω για προσωπική (και όχι επαγγελματική) χρήση παράνομα αντίγραφα προγραμμάτων... Πολλά από τα οποία ξέρεις πολύ καλά πού τα βρίσκω... Αυτό ακριβώς είναι το θέμα...

Κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας... Επιτρέπουμε να μιλάμε για το υλικό που επιτρέπει παράνομες πράξεις και αφορίζουμε υποκριτικά το αποτέλεσμα. Προτρέπουμε κάποιον να σημαδέψει έναν στο πρόσωπο με γεμάτο όπλο, του λέμε να πυροβολήσει, αλλά είμαστε κατά της ανθρωποκτονίας. Βαφτίζουμε το όπλο "συσκευή από ατσάλι", τη σφαίρα "κύλινδρο από μπρούντζο, γεμάτη με χημική ένωση και με μολυβένια "τάπα" και δεν έχουμε καμμία ευθύνη;

Να καταλάβω...

-Το site είναι υπέρ ή κατά ητς διακίνησης πειρατικού sotware; Ναι ή όχι;

-Μήπως είστε υπέρ και απλά προσπαθείτε με δικονομίστικους τρόπους να κρυφτείτε να μην σας κλείσουν μέσα; Ναι ή όχι;

Ελπίζω να μην μιλήσεις πάλι για γκρίνια...

Δημοσ.

Και μια-δυο ερωτήσεις στο αρχικό σου post:

Σχετικά με τα chip για τις παιχνιδομηχανές και τους αποκωδικοποιητές συνδρομητικής τηλεόρασης: Δεν υπάρχει κανένα απολύτως νομικό πρόβλημα στην Ελλάδα

Δηλαδή δεν έκλεισε κανένα μαγαζί με σπασμένους "αναλογικούς" δέκτες;

Δεν κυνηγήθηκε κανένας για κάρτες;

Μπορώ να ανοίξω μαγαζί με τσιπάκια στη Στουρνάρη;

Αλλά και εκεί δεν απαγορεύεται σε εμένα να σας πω πώς θα τροποποιήσετε τη συσκευή, απλά απαγορεύεται σε εσάς να το πραγματοποιήσετε

Να υποθέσω ότι ούτε και σε εμένα απαγορεύεται να σας πω πού υπάρχουν warez, απλά απαγορεύεται να το κάνετε...

Σύμφωνα δε με το παρακάτω:

Σε πρακτικό επίπεδο: αν εγώ δώσω στον Κώστα ένα τραγούδι σε mp3, δεν μπορώ να γνωρίζω εάν ο Κώστας έχει τον αυθεντικό δίσκο σπίτι του. Υποθέτω ότι τον έχει και επειδή με έπεισε κι είμαι καλόπιστος, του δίνω το mp3. Δεν υποχρεούμαι να ψάξω όλη την συλλογή CD του Κώστα για να δω αν έχει ή όχι το συγκεκριμένο τραγούδι...

μπορώ να δώσω ένα link για ένα παιχνίδι, αρκεί να πω ότι "αν έχετε το παιχνίδι original και δεν θέλετε να φθαρεί από τη χρήση, κατεβάστε το πιο κάτω πρόγραμμα...

Δημοσ.

Μάλλον δε θέλεις να καταλάβεις. Ο Paredwse σου εξήγησε αναλυτικότατα τη νομοθεσία και εσύ επιμένεις σε ατυχέστατα παραδείγματα. Είσαι παλιό μέλος και τελειώνεις το post σου με τα εξής

Το site είναι υπέρ ή κατά τhς διακίνησης πειρατικού sotware; Ναι ή όχι;

-Μήπως είστε υπέρ και απλά προσπαθείτε με δικονομίστικους τρόπους να κρυφτείτε να μην σας κλείσουν μέσα; Ναι ή όχι;

Aν για το πρώτο δεν έχεις καταλάβει ακόμα τι ισχύει τότε ψάξε λίγο καλύτερα στα υποδείγματα. Για το δεύτερο δε χρειάζεται να απαντήσω μιας και υποδεικνύει πολλά . 'Ελεος

Για το Filmnet που διαμαρτύρεσαι, μπορείς να μου παραθέσεις τα topics για τα οποία έχεις ενστάσεις ? Εκτός και αν θεωρείς και το πρόγραμμα decrypter παράνομο

Δημοσ.

re paidia, re paidia, me tetoio dikigoro ti tin psaxnete ti douleia! Einai dinaton na ginei kati "paranomo" edo mesa?

[prive mode] (peradothe, kata tis 6 rantebou gia ta 1000 e pou legame e?) :P [/prive mode]

Δημοσ.

Το παπαγάλισμα νόμων και η παράθεση αριθμών δεν με πείθει. Δεν ξέρω αν ο Paredwse είναι δικηγόρος ή απλά λέει ό,τι του έχουν πει να λέει. Η μη απάντηση συγκεκριμένων ερωτήσεων με προβληματίζει. Και πάνω απ' όλα δεν με πείθετε (και όχι μόνο εμένα, είμαι σίγουρος)...

"Χαίρομαι" όσους είναι υπέρ μιας άποψης και το παραδέχοντα, ακόμα και αν πράττουν παράνομα. Υπάρχουν πολλοί που λένε "Ναι, έχω παράνομα ΜΡ3 γιατί..." ή "Τσιπάρω την κονσόλα μου γιατί δεν έχω λεφτά να παίρνω original" ή "βλέπω παράνομα Filmnet γιατί γουστάρω τις τσόντες και δεν μπορώ να πληρώνω συνδρομή"... Αλλά το να προσπαθείς να νομιμοποιήσεις αυτό που κάνεις με το ζόρι, δεν είναι σωστό... Το να βαφτίζεις το κρέας, ψάρι, είναι αν μη τι άλλο, υποκρισία...

Το να κυνηγάνε τα sites με MP3 και τσιπάκια και εμείς να προσπαθούμε να κρυφτούμε πίσω από το δαχτυλό μας, δεν είναι άσκοπο;

Ας τελειώσουμε εδώ το θέμα, γιατί οπως είπες είμαι παλιό μέλος και έχω δει τι συμβαίνει... ;)

Ο καθένας ας βγάλει τα συμπερασματά του...

Δημοσ.

Τα συμπεράσματα έχουν βγει απο καιρό. Επειδή όπως ειπωθηκε και παραπάνω, κάποια πράγματα αλλού θεωρούνται νόμιμα και αλλού παράνομα, αλλού υπάρχει νομοθεσία και αλλού όχι, οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε (και όχι να απαιτούμε ενιαία αντιμετώπιση όλων των περιπτώσεων). Τα παιδιά παραπάνω προσπαθήσαν (και τα κατάφεραν μια χαρά) να εξηγήσουν γιατί κάποια πράγματα εδώ μέσα επιτρέπονται και κάποια άλλα όχι. Κανείς δεν νομιμοποιεί κάτι παράνομο εδώ μέσα. Ό,τι ορίζεται ως νόμιμο από τις όποιες νομοθεσίες καθώς και ότι δεν υπόκειται σε νομοθεσία μπορεί να θεωρηθεί νόμιμο. Ο,τιδήποτε ορίζεται ως παράνομο, ΕΙΝΑΙ παράνομο. Τόσο απλά.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...