Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 319
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• Super Moderators
Δημοσ.

Καποιος εχει την αποψη Α.

Εγω εχω την αποψη Β.

Αυτες οι 2 αποψεις ειναι εντελως αντιθετες. Η μια δεν μπορει να δεχτει την αλλη.

Με καποιο μαγικο τροπο, αν ο καποιος πει οτι η αποψη Β ειναι λαθος, αυτο ειναι δικαιωμα του και δεν ενοχλει και με σεβεται.

Αν εγω πω οτι η αποψη Α ειναι λαθος ειμαι ειρωνικος κτλ κτλ.

Κι εγώ έχω την άποψη πως ο ΠΑΣ Γιάννενα είναι η μεγαλύτερη ομάδα της Ηπείρου.

Τι σχέση έχει αυτό με το αν μπορεί κάποιος να είναι εθνικιστής και άθεος (για να μην πω τι σχέση έχει με τα 4.000 χρόνια πριν το Χριστιανισμό);

Σου αρέσει, δε σου αρέσει, Ελληνοχριστιανικός πολιτισμός υπήρξε. Κανένας μύθος δεν υπάρχει επ' αυτού. Η κριτική του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού (αν έχει για αγίους ανθρώπους που δεν είναι άγιοι, λ.χ.) είναι μία άλλη ιστορία, που όμως δεν είναι το θέμα αυτού του νήματος. Κι αυτό ακριβώς σχολίασα.

Την άποψή σου την ξέρω και τη σέβομαι, με τη μανία σου να την κοτσάρεις όπου υπάρχει η παραμικρή (και ενίοτε καμία απολύτως) σχέση έχω ένα θέμα.

• Like 2
  • Moderators
Δημοσ.

Σχετικα με το θεμα, θεωρω πως εξαρταται απο το αν καποιος εχει συνυφασμενη την εννοια της πατριδας/εθνους με εκεινην της θρησκειας ή οχι. Συχνα συγχεονται ή συνταυτιζονται λογω της ιστοριας που αναφερθηκε.

Ωστοσο αν υπαρχει σαφης διαχωρισμος, τοτε ναι, καποιος μπορει να ειναι αθεος και εθνικιστης.

• Like 1
Δημοσ.

Γινεται καποιος να ειναι και αθεος και εθνικιστης, και γιατι;

και βεβαια γινεται, αν παρουμε παραδειγμα τους (πολυ) ναζι οπως τον himmler  , ο εβραϊκης καταγωγης χριστιανισμος δεν κολλαει.. 

ο χιτλερ που αναφερθηκε πιο πανω, εκανε υπομονη με την εκκλησια και δεν ηθελε να ασχοληθει μαζι της οσο διαρκουσε ο πολεμος, δεν ετρεφε ομως καμια συμπαθεια προς την εκκλησια (επισης οι γερμανοι δεν ειναι καθολικοι) 

εδω στην ελλαδα που ειχαμε την ελλας ελληνων χριστιανων , οπου συνδυαζαμε την αρχαιοτητα με το χριστιανισμο (ενω αυτα τα 2 ειναι αντιδιαμετρικα αντιθετα) θεωρουμε οτι ο εθνικιστης ειναι και χριστιανος, απλα ακομα και εδω αυτο δε  νομιζω οτι ισχυει για πολλους απο δαυτους, ειναι αρκετα πιθανο να το ριξουν στα παγανιστικα 

Δημοσ.

άθεος και εθνικιστής, στη θεωρία είναι μέλη δύο διαφορετικών κοινωνικών ομάδων που δεν εμπλέκεται (θεωρητικά πάντα) η μία με την άλλη

σα να λες, συνδρομή στη βιβλιοθήκη και συνδρομή στο ίντερνετ.

στην πράξη, το περιβάλλον της ομάδας "εθνικιστής" εμπλέκει σχεδόν πάντα και το υπόβαθρο της θρησκείας στη θεωρία της. 

σα να λέμε, αν πας με τους "αναρχοάπλυτους" (sic), πρέπει να είσαι και φιλόζωος και να κάνεις ελεύθερο κάμπινγκ. 

αν παίζεις pnpDnD, πρέπει να διαβάζεις και κομιξ (συγγνώμη, graphic novels)

νομίζω...

είμαι ανοικτός σε κουβέντα...

Δημοσ.

Δεν ειπα εγω το θρησκος = χριστιανος ορθοδοξος, αλλοι το ειπανε.

Kαι γιατι βάζεις τοτε ειρωνικη εικόνα για τον Ελληνοχριστιανικο πολιτισμο. Εν πάση περιπτώση, διαφωνουμε, δε θα τσακωθουμε κιόλας.

στην πράξη, το περιβάλλον της ομάδας "εθνικιστής" εμπλέκει σχεδόν πάντα και το υπόβαθρο της θρησκείας στη θεωρία της.

Αυτό ειναι αποτέλεσμα του τριπτυχου Πατρις-γλώσσα-θρησκεία. Ε δεν ειναι αναγκαίο να το υποστηρίζουμε πάντα :-)

Δημοσ.

Η απορία του λουξ πάντως έχει βάση.

Αυτό που συνδέει τον εθνικισμό με τις θρησκείες δεν είναι μόνο η ηλιθιότητα που παράγουν. Η θρησκεία είναι συνήθως ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός "έθνους", ένας παράγοντας ενότητας που ξεχωρίζει "εμάς" από τους "απέναντι", ειδικά σε περιπτώσεις όπως της Ελλάδας.

Χαρακτηριστική παράγραφος στο σύνταγμα της Επιδαύρου, Οσοι αυτόχθονες κάτοικοι της Επικρατείας της Ελλάδος πιστεύουσιν εις Χριστόν, εισίν Έλληνες, και απολαμβάνουσι άνευ τινός διαφοράς όλων των πολιτικών δικαιωμάτων.

λολ, λουξ, λυπάμαι αλλά δεν είσαι καν Έλληνας.

• Like 6
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στις πλείστες των περιπτώσεων ο εθνικισμός και η θρησκεία (οχι μονον ο Χριστιανισμος), πάνε χερι χερι.
Οχι απαραίτητα επειδή πιστεύουν η μια την άλλη, αλλα επειδή βολεύονται και εχουν μια πιο εύκολη πρόσβαση στη μάζα.

Απλα  να ενώσουν τους ανθρώπους κατω απο το λάβαρο που θέλουν.

O καθε "στρατός" προβάλει τις ανάλογες αξίες.
Αλλοι τις τάξεις, άλλοι πατρίδες και θρησκείες, αλλοι τα κόμματα, αλλοι τις ομάδες ...και παει λέγοντας.

Απο κει και πέρα, σε ποιο λάβαρο θα κολλήσεις ειναι ανάλογα με το πόσο σου κόβει, την κουλτούρα σου και το τι θέλεις να κερδίσεις στο τέλος απο αυτο.

Εντιτ: Οχι μονο ήρθε ο Λιοπυρης να ποστάρει μετα απο τόσο καιρό, αλλα πρόλαβε να πει αυτο που ηθελα να πω εγω.
Αυτο κύριοι ειναι λογος να σταθούμε κατω απο διαφορετικό λάβαρο!  :P  

Επεξ/σία από ANHLIKOS
  • Like 1
Δημοσ.

liopyr

αυτο αφορουσε την ελλαδα ομως κατα την επανασταση οπου το βασικο κριτηριο για το αν θα σε εσφαζαν ή οχι ηταν αν ησουν χριστιανος ή οχι , πολλοι δηλαδη που υπαρχουμε σημερα δε σημαινει οτι ειμαστε απαραιτητα ελληνικης καταγωγης (αν μπορει να προσδιοριστει με ακριβεια κατι τετοιο), απλα οι προγονοι μας ηταν χριστιανοι και τη γλιτωσαν ή συμμετειχαν στην επανασταση 

εκεινη τη στιγμη δε νομιζω οτι υπηρχε το στοιχειο του εθνικισμου στο μυαλο των επαναστατων , ουτε το θεμα της θρησκειας  επηρεασε αλλες χωρες τοσο οπου ο χριστιανισμος ηταν η μονη θρησκεια 

αντιθετως η θρησκεια θεωρηθηκε τροχοπεδη για την ανθρωπινη εξελιξη 

ο εθνικισμος ειναι κατι που προεκυψε αρκετα αργοτερα και σε αλλες χωρες  και οι ιδεες του δεν αφορουσαν απαραιτητα και τη θρησκεια , απλα στην ελλαδα  η εκκλησια φροντισε να γινει κομματι του κρατους και ελληνας να θεωρειται απαραιτητα  και ο ΧΟ 

και αυτη η σκεψη εφαρμοστηκε ιδιαιτερως οταν μιλουσαμε για κομμουνιστες (που κατα κανονα οφειλουν να  ειναι αθεοι)  ή λοιπους αντικαθεστωτικους και γενικα κρατησε γερα οσο ειχαμε βασιλιαδες και φυσικα χουντα 

τωρα που εχουν αρχισει να σκανε νεοναζιστικες ιδεες πιστευω οτι χριστιανισμος μπαινει περισσοτερο στην ακρη , οπως ειναι και το πιο λογικο 

δηλαδη στις ταξεις των χρυσαυγιτων που δεν εχουν απαραιτητα ιδιαιτερη σχεση με τους χουντικους ή τους εθνικιστες στρατιωτικους, πιστευω οτι θα υπαρχουν αρκετοι που δε θα ασπαζονται καθολου το χριστιανισμο, αντιθετα θα τον μισουν 

Δημοσ.

Απλα για να για να ενώσουν τους ανθρώπους κατω απο το λάβαρο που θέλουν, ο καθε στρατός προβάλει τις ανάλογες αξίες.

Σχετικό και αναλογα το πως το εκφράζεις αυτο.

Η θρησκεία η παράδοση και ο "εθνικισμος", σε ορισμένες περιπτωσεις ανεβάζουν το ηθικό ενός λαού που είτε δέχεται επίθεση, είτε επαναστατεί.

Σαφως και μπορει να χρησιμοποιηθεί αρνητικά αλλά στην επανάσταση του 21 πχ λειτουργησε θετικά.

Δημοσ.

Η θρησκεία η παράδοση και ο "εθνικισμος", σε ορισμένες περιπτωσεις ανεβάζουν το ηθικό ενός λαού που είτε δέχεται επίθεση, είτε επαναστατεί.

Σαφως και μπορει να χρησιμοποιηθεί αρνητικά αλλά στην επανάσταση του 21 πχ λειτουργησε θετικά.

Αδαμάντιος Κοραής: Καημένη Ρωμιοσύνη, έφυγες από τον οθωμανικό τάφο και μπήκες στον χριστιανικό.

Βασικά οι επαναστάτες ήταν αλλόθρησκοι, το ιερατείο είδε την ευκαιρία να ανοικοδομίσει το "Βυζάντιο", για αυτό και η "επιστροφή" στο χριστιανισμό.

Βυζάντιο = η εξουσία του παπαδαριού κλπ κλπ, στο τσάκ γλυτώσαμε τις αρένες και τις σφαγές εθνικών.

• Like 2
Δημοσ.

Γινεται καποιος να ειναι και αθεος και εθνικιστης, και γιατι;

Στην Ελλαδα τα παντα γινονται,λογω χαμηλου μορφωτικου επιπεδου.

Αν εννοεις φολοσοφικα,ναι.Καποιος μπορει να ειναι αθεος και οτιδηποτε αλλο υπαρχει.Επισης στους αθεους υπαρχουν διαφορα φιλοσοφικα ρευματα, οπως ο Κοινωνικος Δαρβινισμος για παραδειγμα,που εχει χρησιμοποιηθει πολλες φορες σαν θεωρητικη βαση για φασιστικες πολιτικες αντιληψεις,χωρις απαραιτητα να τους δινει εγκυροτητα.

Παντως το πρωτο ειναι υγιες γιατι δεν υπαρχει η παραμικρη αποδειξη περι υπαρξης καποιου θεου, ενω η δευτερη αποψη ειναι λανθασμενη τοσο επιστημονικα οσο και ηθικα.Σε αντιθεση με τον εθνισμο,που απλα αναφερεται σαν αγαπη για την πατριδα καποιου ,χωρις να θεωρει αλλους λαους και χωρες υποδεεστερες σε ποιοτητα και  πιθανες υποψηφιες για κατακτηση στο μελλον.

Επισης ο εθνικισμος ειναι ιστορικα παρωχημενος και θεωρω αδυνατη πιθανη επανεμφανιση του σε σοβαρο επιπεδο.

Δημοσ.

Προσπάθησα να ειμαι οσο ουδέτερος γίνεται για να μην εκτροχιασω, εστω και άθελά μου, το θεμα αλλού.

Γι αυτο και δεν είπα για το ελληνικό εθνικισμό ή τον Χριστιανισμό.

Σαφεστατα ο καθενας το αντιλαμβάνεται με υποκειμενικά κριτήρια, που απο την μια δεν θέλω να τα κρίνω τώρα, απο την αλλη θα έβγαινα εκτος θέματος.

Δημοσ.

Αδαμάντιος Κοραής: Καημένη Ρωμιοσύνη, έφυγες από τον οθωμανικό τάφο και μπήκες στον χριστιανικό.

Δεν γνωριζω πότε το είπε αυτό ο Κοραής, αλλά οπως ξέρεις ηταν ο ιδιος Χριστιανός ορθόδοξος που πιστευε ομως οτι η εκκλησία έχει ξεφυγει απ αυτά που δίδαξε ο Χρηστός.

Προφανως το είπε αφου απελευθερωθηκε το Εθνος και έχοντας δει τη προσπάθεια της εκκλησίας να πάρει πάνω της ολη την επιτυχία.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...