Προς το περιεχόμενο

[Solved] Πρόβλημα με ανάλυση οθόνης (Mac mini, OS X 10.8)

macabre_sunsets

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω πάρει έναν αντάπτορα mini display-port -> VGA για τη σύνδεση της οθόνης με το Mac Mini.

Η ανάλυση που χρησιμοποιώ στην οθόνη είναι 1920x1200px.

Η οθόνη έχει μόνο μια VGA θύρα ελεύθερη.

Μετά από κάθε επανεκκίνηση του συστήματος, "χαλάει" η ανάλυση της οθόνης και όλα φαίνονται "πιξελιασμένα".

Για να λύσω αυτό το πρόβλημα:

- πάω στο System Preferences -> Display

- επιλέγω το Scaled (προεπιλεγμένο είναι το Best for Display)

- επιλέγω μια οποιαδήποτε ανάλυση και κάνω Confirm ώστε να εφαρμοστεί η αλλαγή

- επιλέγω την ανάλυση που θέλω (1920x1200) και κάνω Confirm ώστε να εφαρμοστεί η αλλαγή

Μετά από αυτά τα βήματα, χάνεται το "πιξέλιασμα" και όλα φαίνονται καθαρά.

Επειδή είναι αρκετά εκνευριστικό το να κάνω αυτά τα βήματα κάθε φορά, υπάρχει κάποιος τρόπος να τα αποφύγω (πχ/ να είναι προεπιλεγμένο το Scaled και η ανάλυση που θέλω πάντα);

Επεξ/σία από macabre_sunsets
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στο mini μου χρησιμοποιώ μια οθόνη της DELL με ανάλυση 1920x1200px, σε σύνδεση HDMI στο μηχάνημα to DVI-D στην οθόνη χωρίς κανένα πρόβλημα. Στα System Preferences είναι προεπιλεγμένο το Best for Display, ενώ στο Scaled στην κορυφή της λίστας είναι μαυρισμένο το 1920x1200px.

Επέλεξα λοιπόν μια μικρότερη ανάλυση, έκανα restart και η μικρότερη ανάλυση παρέμεινε, εμφανίζοντας βέβαια μεγαλύτερα ή "πιξελιαμένα" στοιχεία. 

Οπότε στην περίπτωση σου ή έχει αλλοιωθεί κάτι στο λειτουργικό ή κάτι δεν πάει καλά με την οθόνη σου. Ποια οθόνη έχεις και κυρίως τι ανάλυση έχει ;.

Στο System Preferences -> Display και εμένα είναι προεπιλεγμένο το Best for Display καθώς επίσης εάν επιλέξω το Scaled είναι επιλεγμένο το 1920x1200px. Άρα υποθέτω πως η ανάλυση της οθόνης είναι ήδη ρυθμισμένη στα 1920x1200px. Τα γράμματα όμως φαίνονται "πιξελιασμένα".

Έκανα αυτό που είπες, επιλέγοντας μια μικρότερη ανάλυση η οποία παρέμεινε μετά την επανεκκίνηση, με την ανάλογη παραμόρφωση βέβαια. Μετά την αλλαγή της σε 1920x1200px από το Scaled χάθηκε το "πιξέλιασμα".

Να έχει αλλοιωθεί το λειτουργικό δεν νομίζω καθώς σπάνια το χρησιμοποιώ - θα δω και μετά το format που θα του κάνω για επιβεβαίωση.

Να έχει πρόβλημα η οθόνη δεν νομίζω καθώς:

- εάν κάνω τα βήματα που ανέφερα στο πρώτο post, όλα φαίνονται μια χαρά (αν είχε πρόβλημα η οθόνη δεν θα παρέμενε;)

- εάν την συνδέσω με HDMI -> DVI τότε όλα φαίνονται μια χαρά (η DVI είναι συνδεμένη στο PC όμως και δεν μπορώ να την χρησιμοποιήσω, παρά μόνο για έλεγχο)

Εάν έχει πρόβλημα το καλώδιο (μιας και δεν είναι της μαμάς εταιρείας), το "πιξέλιασμα" δεν θα παρέμενε ό,τι και αν έκανα; Να σημειώσω πως το καλώδιο είναι μονοκόματο, στην μία μεριά mini display port και στην άλλη VGA. Δεν υπάρχει κάποιος αντάπτορας στην μέση (όπως ανέφερα στο πρώτο post).

Η οθόνη μου είναι η Samsung SyncMaster 2433 με ανάλυση 1920x1200px.

Να έχει αλλοιωθεί το λειτουργικό δεν νομίζω καθώς σπάνια το χρησιμοποιώ - θα δω και μετά το format που θα του κάνω για επιβεβαίωση.

Δεν χρειάζεται να κάνεις format του δίσκου ή erase κατά το Mac-γλωσσάρι. Απλά τρέχεις μια επαν-εγκατάσταση (reinstall) του OS X.  :)

Προτού κάνω εγκατάσταση ομως, σβήνω ό,τι έχει ο δίσκος μαζί με τα partition του για αυτό και ο όρος "format".

Έχω ένα usb με το λειτουργικό και κάνω boot από αυτό ώστε να κάνω την καθαρή εκατάσταση. Ακόμα και εκεί, τα γράμματα φαίνονται "πιξελιασμένα", άρα νομίζω μπορούμε να αποκλείσουμε το αλλοιωμένο λειτουργικό.

Απ' ότι βλέπω στα manuals (αν μιλάμε βέβαια γι αυτή την οθόνη σαν μοναδική 2433 που μπόρεσα να εντοπίσω) έχει και DVI interface, οπότε αν όντως φταίει το VGA, υπάρχει λύση.

Όπως αναφέρω και παραπάνω, το DVI είναι δεσμευμένο από άλλον υπολογιστή οπότε δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω. Επίσης δεν θέλω να βγάλω το DVI από τον άλλο υπολογιστή, άρα μένει μόνο το VGA ελεύθερο.

Για να αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο να είναι χαλασμένη η οθόνη, δοκίμασα το καλώδιο και σε άλλη μια ίδια αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

Μετά από αρκετό ψάξιμο, κατέληξα στη δημιουργία ενός AppleScript που να αλλάζει την ανάλυση της οθόνης κατά το login. Αν και προσθέτει έξτρα καθυστέρηση, τουλάχιστον δεν χρειάζεται να κάνω τα βήματα μόνος μου. Παραθέτω το script μήπως το χρειαστεί και κάποιος άλλος (θα πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις, όπως αλλαγή του τίτλου "SyncMaster").

tell application "System Preferences"
	activate
	set current pane to pane "com.apple.preference.displays"
end tell

tell application "System Events"
	click radio button "Display" of tab group 1 of window "SyncMaster" of process "System Preferences"
	click radio button "Scaled" of tab group 1 of window "SyncMaster" of process "System Preferences"
	select row 2 of table 1 of scroll area 1 of tab group 1 of window "SyncMaster" of process "System Preferences"
	tell button "OK" of sheet 1 of front window of application process "System Preferences" to if exists then click
	tell button "Confirm" of sheet 1 of front window of application process "System Preferences" to if exists then click

click radio button "Display" of tab group 1 of window "SyncMaster" of process "System Preferences"
	click radio button "Scaled" of tab group 1 of window "SyncMaster" of process "System Preferences"
	select row 1 of table 1 of scroll area 1 of tab group 1 of window "SyncMaster" of process "System Preferences"
	tell button "OK" of sheet 1 of front window of application process "System Preferences" to if exists then click
	tell button "Confirm" of sheet 1 of front window of application process "System Preferences" to if exists then click
end tell

tell application "System Preferences"
	quit
end tell

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...