Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας, από εχθές έχω το εξής πρόβλημα:

Ξεσκόνισα τον υπολογιστή με σπρέυ αέρα, κάτι που το έχω κάνει πολλές φορές. Τον άφησα περίπου 5' και μετά πάτησα το κουμπί να ξανανοίξει. Μετά την πρώτη μαύρη οθόνη (που βγάζει πάντα), έβγαλε μια καινούρια, που έχει το σήμα της Asus και το μοντέλο της μητρικής μου. Κάτω δεξιά έλεγε "Press delete to run Set up". Το άφησα κανένα λεπτό μήπως προχωρήσει μόνο του, αλλά δεν έκανε τίποτα. Τελικά πάτησα το delete, το άφησα λίγο, πάλι δεν έκανε τίποτα και μετά έκανα μόνος μου επανεκκίνηση.

Όταν έφτασε στο ίδιο σημείο πάτησα το delete αμέσως και έβγαλε μια άλλη μαύρη οθόνη, που μεταξύ άλλων έγραφε "Overclocking failed. Press F1 to enter SETUP. Press F2 to load default settings and move on." Πάτησα F2 και μετά φόρτωσε τα windows με κάποια καθυστέρηση.

Άνοιξα τον firefox για να ψάξω γι'αυτό και στις περισσότερες σελίδες (π.χ. google ή youtube) μου έβγαζε ότι έχει λήξει το πιστοποιητικό και να πατήσω εξαίρεση κλπ.

Εντω μεταξύ έβγαζε κάτω δεξιά (εκεί που είναι η ώρα) pop-ups που έλεγαν ότι έχει λήξει το AVG, ότι μια συσκευή δεν αναγνωρίζεται κλπ.

Επίσης παρατήρησα ότι η ώρα ήταν λάθος και ανοίγοντας την για να τη διορθωσω, είδα ότι και τη χρονιά την είχε πάει στο 2033. Άρα και τα παραπάνω προβλήματα μάλλον είχαν να κάνουν μ'αυτό. Διορθώνοντάς την δεν ξαναεμφανίστηκαν, αν και "η συσκευή που δεν αναγνωρίζεται" παρέμεινε μη αναγνωρισμένη, δηλαδή στη Διαχείριση Συσκευών με κίτρινο τρίγωνο και θαυμαστικό.

Διαβάζοντας κάτι στο ίντερνετ σκέφτηκα να δοκιμάσω να ξαναεγκαταστήσω τον driver της μητρικής κάρτας. Το έκανα και τελικά η μη αναγνωρισμένη συσκευή μάλλον ήταν η κάρτα, γιατί εξαφανίστηκε το κίτρινο σήμα από τη Διαχείριση Συσκευών.

Ξαναέκανα επανεκκίνηση, η οθονη με το σήμα της μητρικής έβγαινε πάλι.

Μετά παρατήρησα ότι όποτε έχω συνδεδεμένο τον εξωτερικό σκληρό, κολλάει στην εκκίνηση, σ'αυτή τη μαύρη οθόνη με το σήμα της μητρικής.

Δοκίμασα να κάνω επαναφορά συστήματος, αλλα τελικά δεν μπόρεσε να κάνει, γιατί δεν έχει αλλάξει τίποτα, όπως είπε.

Επίσης τσέκαρα και το boot device priority (ή όπως λέγεται) στα BIOS μήπως προσπαθεί να κάνει εκκίνηση απ'τον εξωτερικό σκληρό αλλά δεν τον είχε καν. Είχε τρεις συσκευές, τον εσωτερικό σκληρό, το DVD και τη δισκέττα, την οποία την είχε πρώτη, έβαλα τον σκληρό πρώτο και τη δισκέττα τελευταία, αλλά δεν άλλαξε κάτι.

Να σημειώσω μιας και το θυμήθηκα, ότι στην αρχή, σε κάποια από τα reboot που έκανα, μου έβγαλε ακόμα 1-2 φορές αυτό με το "overclocking" και το F1 και F2.

Τώρα το πρόβλημα που παραμένει, είναι ότι όταν πάω να ανοίξω τον υπολογιστή, αν είναι συνδεδεμένος ο εξωτερικός σκληρός, κολλάει στην οθόνη που λέω.

Να προσθέσω ότι έχω παλιό υπολογιστή (απ'τον 2/2005), pentium 3,2 GH., 1 Gb. RAM και η μητρική είναι Asus P5GD1. Και δεν προβλέπεται να πάρω και καινούριο.

Έχετε καμία ιδέα τι μπορεί να φταίει και αν μπορώ να κάνω κάτι;

Δημοσ.

Όταν ξεκινάει να έχεις αποσυνδεδεμένες τις εξωτερικές συσκευές , ειδικά αυτές που έχουν αρχεία (usb/hdd drives) 

Δες μήπως βγήκε η μπαταρία της μητρικής ... αν όχι θέλει αλλαγή (επειδή χάνει ημερομηνία) 

Το σήμα της asus που λες το βγάζει πλέον γιατί έκανε clr cmos .. δηλαδή επανέφερε τις αρχικές ρυθμίσεις του bios , μπορείς να το αλλάξεις .. αφού αλλάξεις την μπαταρία .. καιρός είναι... ;) 

Δημοσ.

Μπες στο bios και σέταρε το από την αρχή και την ώρα και της συσκευές και τα πάντα,σβήσε τον, και από το ρεύμα,ξανά άνοιξε τον και αν σου βγάλει πάλι το press del... σημαίνει ότι έχει αδειάσει η μπαταρία της μητρικής ή έχει λασκάρει με το φύσημα.

Έτσι και ο εξωτερικός το ποιο πιθανό είναι να έχει πειραχτεί το καλώδιο και να μην τον βρίσκει.

Δημοσ.

Όλα τα παραπάνω έγινα επειδή για κάποιο λόγο το bios έχασε τις προηγούμενες ρυθμίσεις και πήρε τις εργοστασιακές (ώρα, προβολή λογότυπου κλπ).

Ίσως λόγω τελειωμένης μπαταρίας cmos αν τον είχες βγάλει από το ρεύμα.

Πολλές φορές αυτό το overclocking failed το εμφανίζουν μερικές asus σε ανύποπτο χρόνο χωρίς εμφανή λόγο.

Τώρα για το boot, μπες στο bios και βάλε πρώτη συσκευή τον εσωτερικό δίσκο και όχι τη δισκέτα και έλεγξε στο μενού usb configuration πως οι ρυθμίσεις είναι σωστές (usb2 enabled & high speed κλπ)

Δημοσ.

Όταν ξεκινάει να έχεις αποσυνδεδεμένες τις εξωτερικές συσκευές , ειδικά αυτές που έχουν αρχεία (usb/hdd drives) 

Εννοείς ότι γενικά πρέπει να γίνεται αυτό από όλους, ή επειδή έπαθα αυτό που περιέγραψα, είναι πιο επίφοβο;

Δες μήπως βγήκε η μπαταρία της μητρικής ... αν όχι θέλει αλλαγή (επειδή χάνει ημερομηνία) 

Πως θα βρω όμως ποιά είναι η μπαταρία; Είναι εύκολο; Γενικά είμαι εντελώς άσχετος από αυτά. Μην κάνω καμιά βλακεία και τα κάψω όλα. Επίσης παίζει να βρω τη σωστή; Γιατί είναι και 8 χρόνων ο υπολογιστής.

Πάντως από χθες που έγινε αυτό, την ημερομηνία την έχω αλλάξει μια φορά και δεν την έχει ξαναχάσει.

Και πάντως είναι κάτι που άλλαξε με το καθάρισμα σίγουρα. Εκεί που καθόμουνα λέω "δεν τον καθαρίζω;", τον κλείνω, τον καθαρίζω και μετά από πέντε λεπτά έβγαλε αυτό. Άρα κάτι έγινε με το καθάρισμα.

Το σήμα της asus που λες το βγάζει πλέον γιατί έκανε clr cmos .. δηλαδή επανέφερε τις αρχικές ρυθμίσεις του bios , μπορείς να το αλλάξεις .. αφού αλλάξεις την μπαταρία .. καιρός είναι... ;)

Περίεργο όμως, γιατί φορμάτ έχω κάνει πολλές φορές (ειδικά τα τελευταία χρόνια κάνω κάθε 5-6 μήνες) και αυτή την οθόνη την είδα πρώτη φορά. Η μήπως με το φορμάτ δεν γίνονται reset τα BIOS; Δεν ξέρω.

Μπες στο bios και σέταρε το από την αρχή και την ώρα και της συσκευές και τα πάντα,σβήσε τον, και από το ρεύμα,ξανά άνοιξε τον και αν σου βγάλει πάλι το press del... σημαίνει ότι έχει αδειάσει η μπαταρία της μητρικής ή έχει λασκάρει με το φύσημα.

Δεν είμαι σίγουρος πως να το κάνω αυτό. Θα το ψάξω πάντως. Σε μια φάση στα BIOS πάτησα load defaults ή κάπως  έτσι. Θα το ξαναδώ.

Έτσι και ο εξωτερικός το ποιο πιθανό είναι να έχει πειραχτεί το καλώδιο και να μην τον βρίσκει.

Όλα τα παραπάνω έγινα επειδή για κάποιο λόγο το bios έχασε τις προηγούμενες ρυθμίσεις και πήρε τις εργοστασιακές (ώρα, προβολή λογότυπου κλπ).

Ίσως λόγω τελειωμένης μπαταρίας cmos αν τον είχες βγάλει από το ρεύμα.

Ναι απ'ότι φαίνεται μάλλον αυτό έγινε. Τον είχα βγάλει απ'το ρεύμα κανένα 10άλεπτο θα λεγα. Ίσως να ήταν και 20άλεπτο.

Πολλές φορές αυτό το overclocking failed το εμφανίζουν μερικές asus σε ανύποπτο χρόνο χωρίς εμφανή λόγο.

Τώρα για το boot, μπες στο bios και βάλε πρώτη συσκευή τον εσωτερικό δίσκο και όχι τη δισκέτα και έλεγξε στο μενού usb configuration πως οι ρυθμίσεις είναι σωστές (usb2 enabled & high speed κλπ)

Ναι τον εσωτερικό τον έβαλα πρώτο. Αυτό με το usb configuration ξέχασα να δω. Δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει τέτοια επιλογή στα δικά μου BIOS.

Αν λέω βλακείες είμαι άσχετος συγχωρέστε με.

Λοιπόν, πάω για βουτιά στα ΒΙΟΣ να δω αυτα που λέμε.

Δημοσ.

CR2032.jpg

Η μήπως με το φορμάτ δεν γίνονται reset τα BIOS;

Ναι δεν έχει σχέση.

Σε μια φάση στα BIOS πάτησα load defaults ή κάπως  έτσι.

Και μόνο αυτό αρκεί για να πάρει εργοστασιακές ρυθμίσεις και να χάσει ώρα κλπ.

Το λογότυπο μπορείς να το απενεργοποιήσεις από το boot menu (full screen logo) αν τόσο σε ενοχλεί.

Δοκίμασε και τον εξωτερικό δίσκο σε άλλη θύρα.

Δημοσ.

Συγγνώμη για την καθυστέρηση.

Και μόνο αυτό αρκεί για να πάρει εργοστασιακές ρυθμίσεις και να χάσει ώρα κλπ.
Μα όχι, αυτό το έκανα μετά. Πρώτα δημιουργήθηκαν όλα τα προβλήματα που περιέγραψα και μετά, προσπαθώντας να τα λύσω δοκίμασα αυτό. Πρώτα δηλαδή είχε ξαναπάρει -όπως φαίνεται- τις εργοστασιακές ρυθμίσεις, που δημιουργήθηκαν και όλα τα προβλήματα και μετά πήγα εγώ σκόπιμα και πάτησα το "default" στα BIOS. Το οποίο βέβαια δεν άλλαξε τίποτα.

Το λογότυπο μπορείς να το απενεργοποιήσεις από το boot menu (full screen logo) αν τόσο σε ενοχλεί.
Όχι με το λογότυπο συγκεκριμένα δεν έχω πρόβλημα. Απλά έχω πρόβλημα που στο συγκεκριμένο λογότυπο κολλάει η εκκίνηση αν είναι συνδεδεμένος ο σκληρός.

Δοκίμασε και τον εξωτερικό δίσκο σε άλλη θύρα.
Το δοκίμασα, αλλά δεν άλλαξε τίποτα.

Μπήκα στα BIOS, βρήκα το usb configuration αλλα δεν ξέρω αν πρέπει να αλλάξω κάτι και τι.
Δείτε:

ObarYjI.jpg

Μετά το μόνο που βρήκα σχετικό, αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να πειράξω κάτι και τι, είναι το Boot Settings Configuration. Δείτε:

O2MCod9.jpg

Σκέφτηκα να βγάλω αυτό που λέει Hit Del Message Display, γιατί ίσως είναι η οθόνη που κολλάει με τον σκληρό, αλλά φοβάμαι μήπως δεν μπορώ μετά να ξαναμπώ στα BIOS.

Μάλλον αυτό που τα δημιούργησε όλα είναι ότι έμεινε κάποια ώρα εκτός πρίζας. Αλλά τι θα μπορούσε να κάνει κανείς με τον σκληρό άραγε.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Απενεργοποίησε το full screen logo και δες όταν σκαλώνει αν σου βγάζει κάποιο error.

Οκ το έκανα, τώρα σταμάτησε να βγαίνει η οθόνη της μητρικής και όλες οι οθόνες που βγαίνουν είναι όπως πριν, εκτός βέβαια αν είναι συνδεδεμένος ο σκλρός, που πάλι κολλάει, τώρα στην πρώτη οθόνη, αφού φορτώσει μερικά πράγματα πρώτα.

Εικόνα σχετική (το σημείο στο οποίο κολλάει):

v4Oehoy.jpg

Μπορείτε να γελάσετε όσο θέλετε με το φώτοσοπ, το συγκεκριμένο έργο το έχω ονομάσει Φρανκενστάιν, είναι επειδή δεν έχει καλή κάμερα το τηλέφωνό μου και πρέπει να το πλησιάζω κοντά, για να φανεί κάτι.

Εκεί λοιπόν κολλάει. Θα πρέπει να έχει να κάνει με κάποια αλλαγή στα BIOS, που έκαναν reset. Ή στο boot sector του σκληρού, αλλά δεν ξέρω πώς επεμβαίνεις εκεί, νομίζω χρειάζεται ειδικό πρόγραμμα και μάλλον να ξέρεις τι κάνεις.

EDIT:

Μόλις μου έβγαλε και το εξής περίεργο, σε περίπτωση που έχει σχέση (το οποίο αφού ελαχιστοποίησα και ξαναμεγιστοποίησα μερικά παράθυρα εξαφανίστηκε μόνο του):

jKrKof4.jpg

Επεξ/σία από ennoeitai
Δημοσ.

Προφανώς παλαιότερα δεν εμφάνιζε αυτό το πρόβλημα έτσι;

Δε δοκιμάζεις κάποια άλλη εξωτερική συσκευή (usb flash, άλλο δίσκο κλπ) να δεις αν κάνει τα ίδια;

Μια χαρά είναι το φωτοσοπ.

EDIT:

Μόλις μου έβγαλε και το εξής περίεργο, σε περίπτωση που έχει σχέση (το οποίο αφού ελαχιστοποίησα και ξαναμεγιστοποίησα μερικά παράθυρα εξαφανίστηκε μόνο του):

jKrKof4.jpg

Όχι δεν έχει σχέση.

Δημοσ.

Προφανώς παλαιότερα δεν εμφάνιζε αυτό το πρόβλημα έτσι;

Δε δοκιμάζεις κάποια άλλη εξωτερική συσκευή (usb flash, άλλο δίσκο κλπ) να δεις αν κάνει τα ίδια;

Με usb πέρασα πριν λίγο τις φωτογραφίες που τράβηξα με το κινητό μου, οπότε δεν πρέπει να φταίει το usb.

Τώρα για το "παλιότερα" που λες, υπάρχει ένα θέμα, ναι. Απλά δε θυμάμαι τόσο καλά για να σου πω με σιγουριά, αλλά θα προσπαθήσω.

Το σίγουρο είναι ότι το είχα ξαναπάθει ακριβώς το ίδιο, με τον πρώτο μου σκληρό (ο οποίος τώρα δεν υπάρχει, γιατί μου έπεσε κάτω και καταστράφηκε εντελώς).

Απλώς αυτή τη φορά -χθες και σήμερα- δεν το σκέφτηκα ότι ήτανε ακριβώς το ίδιο με τον πρώτο σκληρό, γιατί κολλούσε στην οθόνη της μητρικής και έβλεπα κάτι διαφορετικό δηλαδή. Αλλά τώρα που την έβγαλα με την επιλογή που μου είπες, κολλάει στο ίδιο σημείο που κολλούσε και ο παλιός (βλέπε έργο Φρανκενστάιν). Αυτό το θυμάμαι σίγουρα, γιατί μου έχει μείνει αυτό το "Auto detecting usb mass storage devices" και μετα το "Device 01" και το κόλλημα που έτρωγε.

Όταν είχα τον πρώτο σκληρό δηλαδή, κάθε φορά που ανοιγόκλεινα τον υπολογιστή, έβγαζα και ξανάβαζα το usb (κάτι που δε θέλω να το ξανακάνω).

Βέβαια, αυτό που δεν μπορώ να θυμηθώ, είναι αν με τον παλιό το έκανε απ'την πρώτη φορά που τον χρησιμοποίησα (που υπάρχει περίπτωση), ή από κάποιο σημείο και μετά.

Το σίγουρο είναι ότι τον τωρινό σκληρό τον έχω 2,5 χρόνια και ποτέ δεν είχε αυτό το πρόβλημα.

Όπως το βλέπω μάλλον είναι κάτι που έγινε στα BIOS, με το που ξεφόρτισε η μπαταρία της μητρικής, επειδή τον είχα κάποια ώρα εκτός πρίζας. Και το αποτέλεσμα είναι ότι δεν αναγνωρίζει όπως θα πρεπε τις θύρες usb, κατά τη διάρκεια της εκκίνησης. Πάντως το ποντίκι και το πληκτρολόγιο που είναι σε usb δεν έχουν πρόβλημα και δεν κολλάει σ'αυτά. Ίσως επειδή είναι "mass storage device" ο σκληρός, δεν ξέρω.

Δοκίμασα πάντως να τον αφήσω και αρκετή ώρα μήπως τα καταφέρει τελικά να το ξεπεράσει και να κάνει εκκίνηση, αλλά τίποτα.

Δημοσ.

Απενεργοποίησε το legacy usb support στο usb configuration.

Το βρήκες άδικε!!! Αυτό ήτανε. Τώρα ανοίγει κανονικά και με τον σκληρό. Βέβαια, τώρα σ'αυτή την πρώτη οθόνη εκεί που λέει "Initializing usb controllers", από κάτω τώρα βγάζει και ένα "Legacy usb support is disabled!" με θαυμαστικό. Δεν νομίζω να δημιουργήσει κάπου αλλού πρόβλημα αυτό, έτσι;

Πάντως σ'ευχαριστώ πολύ.

Δημοσ.

Ίσως να μη σου επιτρέψει να χρησιμοποιήσεις το usb πληκτρολόγιο σου σε περιβάλλον πριν φορτώσει το λειτουργικό αλλά αυτό δε σε είχε ενοχλήσει παλαιότερα φαντάζομαι.

Γενικά όχι δεν είναι πρόβλημα.

Αν αφαιρώντας τη τροφοδοσία σου κάνει πάλι τα ίδια πάρε μια μπαταρία σαν αυτή της φωτογραφίας.

Δημοσ.

Ίσως να μη σου επιτρέψει να χρησιμοποιήσεις το usb πληκτρολόγιο σου σε περιβάλλον πριν φορτώσει το λειτουργικό αλλά αυτό δε σε είχε ενοχλήσει παλαιότερα φαντάζομαι.

Γενικά όχι δεν είναι πρόβλημα.

Αν αφαιρώντας τη τροφοδοσία σου κάνει πάλι τα ίδια πάρε μια μπαταρία σαν αυτή της φωτογραφίας.

Μόλις το ξαναδοκίμασα και μπορεί να μπει και στα BIOS κανονικά, γιατι το del στο ζητάει να το πατήσεις πριν τσεκάρει τις θύρες usb και μετά τις απενεργοποιεί.

Ξέρεις μήπως, όταν κάποια στιγμή θέλω να κάνω φορμάτ, αν θα παίζει να έχω πρόβλημα, που θα πρέπει να χρησιμοποιήσω το πληκτρολόγιο σε περιβάλλον dos -πως λεγεται-;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...