Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλή σας ημέρα. Μετά από μια πρόσφατη ανακαίνιση στο σπίτι, έχει προστεθεί δίκτυο σε 10 δωμάτια, και τα UTP καλώδια καταλήγουν όλα σε ένα δωμάτιο. Εκεί θέλω να βάλω ένα μικρό rack που θα έχει μέσα 1 patch panel (που θα καταλήγουν τα καλώδια), το modem που είδη υπάρχει, και 1-2 switch (μάλλον 2 8port γιατί τα βρίσκω πιο φθηνά από 1 16port 1Gb) για να μοιράσω internet στα δωμάτια. Τα καλώδια είναι τα μισά cat6 και τα άλλα μισά cat5e, και δεν υπερβαίνουν τα 50m (οπότε είμαι OK για 1Gb). Για να μην κουράσω παραπάνω, οι ερωτήσεις μου:

1) έχω είδη καταγράψει τι θα χρειαστώ από υλικά για την κατάληξη των καλωδιών κ.α., και θεωρητικά έχω δει πως δεν είναι κάτι το δύσκολο αν έχει κανείς τα κατάλληλα εργαλεία (punch down tool, πρέσσα για τα UTP, κ.α.). Είναι όμως έτσι και στην πράξη ή πιθανόν να αντιμετωπίσω κάποια προβλήματα που δεν τα περιμένω; (μάλλον όσοι το έχουν ξανακάνει είναι οι καλύτεροι να το απαντήσουν αυτό, για θέμα εμπειρίας).
2) έχω βρει rack 3U και 4U που θεωρώ πως είναι αρκετό, αλλά το 16port patch panel που έχω βρει είναι άλλης μάρκας. Ο τρόπος τοποθέτησης των patch στο rack είναι standard?, οπότε να μην πολυνοιαστώ αν είναι συμβατό το patch panel με το rack?
3) για patch panel έχω βρει κάτι φτηνό σας αυτό: http://www.e-photoshop.gr/digitus-keystone-patchpanel-1u-16p.html . Είδα όμως οι αντίστοιχες καταλήξεις (cat5eκαι cat6) έχουν διαφορετική τιμή. Πρακτικά, υποτίθεται πως είναι ίδιες όμως, και στον τρόπο σύνδεσης των καλωδίων... Κάνω λάθος; και αν είμαι λάθος, θα έχω πρόβλημα αν με καλώδιο cat6 χρησιμοποιήσω cat5e clip?
4) σε περίπτωση που τα καλώδια που βγαίνουν από τον τοίχο χρειαστούν επέκταση γιατί μπορεί να μην είναι αρκετά σε μήκος (50-60cm, όχι παραπάνω), αν χρησιμοποιήσω μούφα επέκτασης θα έχω απώλειες σε ταχύτητα;

Ευχαριστώ σε όποιον βρει χρόνο να απαντήσει σε όποιο από τα παραπάνω. Οποιαδήποτε συμβουλή ή πρόταση για αγορά δεκτή (γενικά ψάχνω κάτι φτηνό, αφού δεν είναι δίκτυο με ιδιαίτερες απαιτήσεις ούτε εργασιακός χώρος).

Δημοσ.

Καλό θα ήταν να πάρεις 1 Rack Switch 16 θυρών και όχι 2 8αρια.  

Στα 135€ το Netgear ProSafe 16-Port 10/100/1000Mbps Rack νομίζω ότι δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό. 

Απαντήσεις

1. Θεωρητικά και αν πιάνουν λίγο τα χέρια σου δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα. 
    Προσπάθησε να αφήσεις αρκετό καλώδιο (σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο Loop) στο πίσω μέρος της Καμπίνας. Δεν ξέρεις ποτέ τι θα προκύψει στο μέλλον. 

2. Οι Καμπίνες Rack έχουν Standard διαστάσεις. Οποιοδήποτε 46" Patch Panel ταιριάζει σε αντίστοιχή Καμπίνα Rack 46".
    Τα 4U Θεωρώ ότι δεν είναι αρκετά (Και αν είναι τώρα, δεν θα είναι μετά από 1 χρόνο). Σκέψου ότι αμέσως θέλεις 1U για το Pach Panel, 1U για έναν οργανωτή καλωδίων, 1U για ένα Switch και σου μένει 1U για το Router (Το οποίο θα χρειαστεί και ένα Ράφι, οπότε θα ζοριστείς αρκετά). Αν σου χρειαστεί ένα Blower Kit, δεν θα μπορέσεις να το βάλεις.  

Κοίταξέ τον Χώρο σου και πάρε τουλάχιστον 6U ώστε να είσαι άνετος . αν σε παίρνει και μεγαλύτερο, ακόμα καλύτερα. 

3. Καλό είναι πάντα να συμβαδίζει η κατηγορία του καλωδίου με του KeyStone.
    Βέβαια δεν θα έχεις πρόβλημα αν τα KeyStone είναι CAT5E και το Καλώδιο σού CAT6.
    Επειδή έχω τραβήξει πολλά με φτηνά KeyStone, θα σου πρότεινα να μην αγοράσεις με μόνο γνώμονα την τιμή.

Εγώ χρησιμοποιώ μόνο Panduit Link.png Site: http://www.panduit.com/wcs/Satellite?c=Page&childpagename=Panduit_Global%2FPG_Layout&cid=1345564328987&packedargs=item_id%3DCJ5E88TGAW%26locale%3Den_us&pagename=PG_Wrapper">CAT5E και Link.png Site: http://www.panduit.com/wcs/Satellite?c=Page&childpagename=Panduit_Global%2FPG_Layout&cid=1345564328987&packedargs=item_id%3DCJ688TGBL%26locale%3Den_us&pagename=PG_Wrapper">CAT6 .
    Η τιμή τους βέβαια είναι λίγο αλμυρή ,αλλά τερματίζονται στον μισό χρόνο (Δεν χρειάζονται πρέσα) από τα περισσότερα της αγοράς και δεν αντιμετωπίζω προβλήματα με την πιστοποίησή (έχω τύχει σε δουλεία με κακό KeyStone να τερματίζω 2 και 3 φορές για να μπορέσω να πιστοποιήσω δίκτυο). 

4. Πρακτικά για οικιακή χρήση δεν θα έχεις πρόβλημα. Σε συμβουλεύω όμως να το αποφύγεις. 
Δημοσ.

Δεν εχω ασχοληθει με τετοια ειμαι beginner :P αλλα απο τη μικη μου εως τωρα εμπειρια.

Προβληματα για το 1 ειναι πως μπορει να μη τα βαλεις καλα οποτε αφου εχεις λεφτα παρε και ενα τεστερ αν δεν εχεις μη καψεις και τιποτα και προσοχη στη σειρα κτλ. Εχω δει δλδ να δουλευουν τα μισα :P .

Επισης δε ξερω αν θα εβαζα UTP η θωρακισμενα  αν και τα δευτερα μαλλον θελουν γειωση μερικες φορες.Και πιθανον να εβαζα καλωδιο με solid καλωδια μεσα οχι stranded.

2 Υποθετω πως ισως εισαι οκ αλλα αν ψαξεις καλα διασασεις και datasheet θα βρεις ακρη.

3 H διαφορά ειναι μικρη για να τη καταλαβεις στο σπιτι . Απλα το ενα περνα τις προδιαγραφες για 200mhz bandwidth κτλ .Απο οσο ξερω πολλες φορες ειναι το ιδιο προιον απλα το βαφτιζουν και αλλιως εφοσον περνα τις προδιαγραφες :P . Δηλαδη εχεις 100000000 πραγματα  πιο σημαντικα που σου κοβουν ταχυτητα απο τους connector.

4 αυτο δε το επιασα .εννοεις στη θεση που θα ειναι το rack ; Θα εχεις λογικα αλλα αμφιβαλλω αν θα το καταλαβεις :P Αντε να χασεις κανα kb .Εδω πανε χιλιομετρα τα καλωδια και ειναι χιλιοκομενα.. Μην ανησυχεις τοσο

Δημοσ.

+1 για panduit και +1 για μονοκλονο utp και οχι πολυκλωνο που σπαει λιγο νευρα.αν βαλεις μουφα για επεκταση βαλε καμια καλη central γιατι αυτες του κιλου εχει τυχει να τις εχω βρει λαθος εκ κατασκευης.επισης οσο μπορεις μεγαλυτερο rack για να κανεις την δουλεια σου.ολοι βαζουν μικρο και μετα ολο και κατι βαζουν μεσα και γεμιζει ολο.απειρες φορες το εχω δε.

Δημοσ.

Άρχισα την υλοποίηση... δυστυχώς έχω πέσει στην περίπτωση που 2 από τις πρίζες στα δωμάτια δεν δουλεύουν σωστά... το καλώδιο 5 έχει πρόβλημα, δείχνει να είναι κομμένο μέσα στον τοίχο. Απέκλεισα το γεγονός να έχω κάνει εγώ κάποιο λάθος στις συνδέσεις καθώς δοκόμασα να τερματίσω στο keystone αρκετές φορές, και όλο το ίδιο καλώδιο από τα 8 του cat6 βγάζει πρόβλημα. Επομένως η επίσκεψη του ηλεκτρολόγου που έκανε την εγκατάσταση στον τοίχο είναι σίγουρη, με τα σχετικά μπινελίκια.

Ψάχνω επίσης για αγορά ενός patch panel 10", αλλά μόνο την πρόσοψη καθώς τα keystones τα έχω. Ψάχνω δηλαδή για κάτι τέτοιο: http://www.e-photoshop.gr/digitus-keystone-patchpanel-1u-16p.html, αλλά για 10¨και όχι για 19"... δεν με νοίζουν τα ports, μπορώ να πάρω περισσότερα του ενός αν δεν φτάνουν. Δεν περίμενα ότι θα είναι τόσο δύσκολο να βρω patch panel 10" όταν για μεγαλύτερα έχουν παντού... Έχει κανείς καμία ιδέα που μπορεί να έχουν;

Δημοσ.

ebay κοιταξες καθολου?β.απορω τι βλακειες εκανε ο ηλεκτρολογος.υπαρχουν και τεστερ που σου λενε στα ποσα μετρα σταματαει το utp

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...