Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μπορεί κάποιος να μου πει που μπορώ να χρησιμοποιήσω την assembly και να μου προτείνει και κανένα βιβλίο το οποίο να είναι ευανάγνωστο? 

Ευχαριστώ. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
[..]να μου προτείνει και κανένα βιβλίο το οποίο να είναι ευανάγνωστο?

Πριν πολλά χρόνια είχα διαβάσει το "Το Βιβλίο της Assembly για τα PC" των Peter Norton & John Socha (μεταφρασμένο από τις εκδόσεις "ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ" -αυθεντικός τίτλος "Assembly Language for the PC", Brady Publishing) το οποίο δίδασκε  συμβολικό κώδικα 16bit σε DOS για τους 80x86 (είχε και αναφορές στα τότε "νέα" 32bit - 80386 CPUs μαζί με λίγο Windows programming :-Dνομίζω με αρκετά κατανοητό τρόπο.

Υ.Γ.

..τότε ο συμβολικός κώδικας ήταν must καθώς σου επέτρεπε να έχεις πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες του DOS (πχ. Int 33h για την επικοινωνία με τον mouse driver), του BIOS (πχ. ανάγνωση των πληροφοριών του CMOS μέσο ports, ανάγνωση του IDE controller μέσο Int 13h κλπ) και του Video BIOS (Int 10h..) που οι C compilers εκείνης της εποχής δεν υποστήριζαν με άμεσο τρόπο (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων)..

Επεξ/σία από Directx
Δημοσ.

Γενικότερα δεν υπάρχει και ιδιαίτερη λογική στην ASSEMBLY, εγώ θα σου συνιστούσα να δείς το datasheet του επεξεργαστή που σε ενδιαφέρει και μετά να προσπαθήσεις να γράψεις σε αυτόν. Για πιο λόγο σε ενδιαφέρει η ASSEMBLY?

Δημοσ.

Πριν πολλά χρόνια είχα διαβάσει το "Το Βιβλίο της Assembly για τα PC" των Peter Norton & John Socha (μεταφρασμένο από τις εκδόσεις "ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ" -αυθεντικός τίτλος "Assembly Language for the PC", Brady Publishing) το οποίο δίδασκε  συμβολικό κώδικα 16bit σε DOS για τους 80x86 (είχε και αναφορές στα τότε "νέα" 32bit - 80386 CPUs μαζί με λίγο Windows programming :-Dνομίζω με αρκετά κατανοητό τρόπο.

Υ.Γ.

..τότε ο συμβολικός κώδικας ήταν must καθώς σου επέτρεπε να έχεις πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες του DOS (πχ. Int 33h για την επικοινωνία με τον mouse driver), του BIOS (πχ. ανάγνωση των πληροφοριών του CMOS μέσο ports, ανάγνωση του IDE controller μέσο Int 13h κλπ) και του Video BIOS (Int 10h..) που οι C compilers εκείνης της εποχής δεν υποστήριζαν με άμεσο τρόπο (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων)..

thx ;) 

Γενικότερα δεν υπάρχει και ιδιαίτερη λογική στην ASSEMBLY, εγώ θα σου συνιστούσα να δείς το datasheet του επεξεργαστή που σε ενδιαφέρει και μετά να προσπαθήσεις να γράψεις σε αυτόν. Για πιο λόγο σε ενδιαφέρει η ASSEMBLY?

θέλω να μάθω να προγραμματίζω μικροελεγκτή.

Δημοσ.

thx ;)

θέλω να μάθω να προγραμματίζω μικροελεγκτή.

Ποιον συγκεκριμένα; όλες οι εταιρίες προσφέρουν αρκετό υλικό για τον προγραμματισμό των προϊόντων τους. Έχεις κάποια προτίμηση ATMEL,MICROCHIP,TEXAS;

Επίσης πλέον δεν χρειάζεται να ξέρεις Assembly για να προγραμματίσεις μίκρο...

Δημοσ.

Δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο απλός θα αρχίσω του χρόνου στην σχολή και έλεγα να μάθω από τώρα να μου είναι βάτα μετά. 

Ποιον συγκεκριμένα; όλες οι εταιρίες προσφέρουν αρκετό υλικό για τον προγραμματισμό των προϊόντων τους. Έχεις κάποια προτίμηση ATMEL,MICROCHIP,TEXAS;

Επίσης πλέον δεν χρειάζεται να ξέρεις Assembly για να προγραμματίσεις μίκρο...

Και πως το θα το προγραμματίσεις τότε? 

Δημοσ.

Το Arduino το έχεις ακουστά; Για ρίξε μία ματιά και άμα σου αρέσει το αντικείμενο προχωράς και σε τίποτα πιο LOW end. Γενικότερα τους μίκρο τους προγραμματίζεις και με C, υπάρχει διαφορά στο εκτελέσιμο που βγαίνει αλλά σου παρέχει μεγαλύτερη ευκολία στον προγραμματισμό. 

Για δες λοιπόν εδώ http://www.arduino.cc/

Τώρα όσον αφορά το μάθημα που έχετε θα σου πρότεινα να επιλέξεις ATMEL επεξεργαστή γιατί έχει σταθερό σχετικά Instruction Set και δεν αλλάζει από γενιά σε γενιά. Μετά σαν προσωπική προτίμηση πάει ο PIC της Microchip.

Βιβλία δεν ξέρω να σου προτείνω αλλά πιστεύω τα datasheet είναι πολύ αναλυτικά και άμα αναζητήσεις θα βρεις παραδείγματα στο δίκτυο.

• Like 1
Δημοσ.

Εγώ χρησιμοποιώ C για τους PIC. Με assembly είναι πολύ χρονοβόρο και δύσκολο. Να σκεφτείς ότι απλώς για να καταχωρίσεις μια εντολή στη μνήμη θες 3 εντολές.

Δημοσ.

καλησπέρα παιδια

εχω και εγω λοιπον την ιδια απορια

δηλαδη δεν χρεαζεται να μαθει κανεις ASM ... εγω ενδιαφέρομαι να μάθω {ειμαι σκαλιστιρι} πολυ low level λειτουργιες του υπολογιστη εχω ακουσει οτι αν εχεις υπομονη με την ASM μπορεις να κάνεις τα παντα

επισης εχω ακουσει οτι καμια γλωσσα δεν ανταγωνιζεται την ASM {σε χρηστικοτητα και οχι σε ευκολια...} επειδη  καμια γλωσσα δεν μπορει να κάνει κάτι παραπάνω απο την ASM διοτι ολες μεταφράζονται σε ASM πριν εκτελεστουν...δικιο δεν εχουν??

Δημοσ.
επισης εχω ακουσει οτι καμια γλωσσα δεν ανταγωνιζεται την ASM {σε χρηστικοτητα και οχι σε ευκολια...} επειδη  καμια γλωσσα δεν μπορει να κάνει κάτι παραπάνω απο την ASM διοτι ολες μεταφράζονται σε ASM πριν εκτελεστουν...δικιο δεν εχουν??

Αυτό είναι σοφιστία. Εδώ σιγά σιγά αποφεύγουμε τη C λόγω πολυπλοκότητας και πηγαίνουμε σε JAVA και PYTHON, σε ASM τι να κάτσουμε να γράψουμε τώρα; Ακόμα και ένα απλό προγραμματακι να θες να φτιάξεις σε ASM θα σου πάρει πολύ καιρό. Μπλέξιμο.

Οι πιο πολλές εφαρμογές για μικροελεγκτές γράφονται πλέον σε C(για ARDUINO) ή σε BASIC (πχ για PICAXE).

Δημοσ.

Μιλάς πολύ γενικά, όπως και ο πιο πάνω στο είπε πιο χαριτωμένα, δεν γίνετε να γράψεις ASM, είναι πολύ δύσκολο και αλλάζουν οι εντολές από εταιρία σε εταιρία και από επεξεργαστή σε επεξεργαστή (αρχιτεκτονική κτλπ) καλό θα έιναι να ενημερωθείς για το τί είναι γλώσσα προγραμματισμού, τι γίνετε μόλις γράψω ένα πρόγραμμα και το κάνω compile κτλπ. Γενικά τα μαθήματα του πρώτο εξαμήνου σε μία σχολή πληροφορικής.

Δημοσ.

.... απο την στηγμή που ολες οι γλώσσες καταληγουν σε ASM η ASM μπορει να κάνει παραπάνω απο αυτές

φυσικα δεν μιλησα απο θεμα πολυπλοκότητας και γενικοτερης δυσκολιας στην ASM ... ειναι ευρέως γνωστό οτι την ASM την χρεησιμοποιούμε για πολυ ειδικες περιπτώσεις...πολυ low level για τα κυβικά της C

και φυσικά εχετε δίκιο ... η απυθμενη δυσκολια της την καθιστα απαγορευτική αν θές να εχεις ζωη {και να μην εισαι μια ζωη στο pc  :P }

αν και φυσικά το γεγονός οτι πιά η ASM σε λίγο καιρό θα χρήσιμοποιείται μονο στο προτελευταιο μέρος του compiling επιβεβαωνει αυτή την ιδιοτητα της...

εδω καλα καλα {οπως είπε και ο  jsiskos} αποφευγουμε την C και πάμε σε scripting επιπέδου γλωσσες {Python/perl/ruby κανουν θράυση} καθώς και σε Java...

εγω αν καποτε μάθω ASM θα μάθω τα basic σε κανεναν emulator για παλαιοτερους επεξεργαστες μονο και μονο για να λύσω κάπιες πρωσωπικές απορίες που μονο με ... κώδικα λυνονται

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...