Προς το περιεχόμενο

πως γινεται linux + win 7


george kesoglu

Προτεινόμενες αναρτήσεις

μαγκες εχω παραγγηλει αυτο http://www.e-shop.gr/product?id=PER.902721

και εχει linux  δεν ξερω πια εκδοση και εχω μαυρα μεσανυχτα απο λινουξ , το θεμα ειναι να μην ξηλωσω το λινουξ για να βαλω win αλλα να κανω παρτισιον τον σκληρο και να περασω εκει τα win μπορειται να με βοηθησετε πως να το κανω ???

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλημέρα.

Αυτο που ζητάς γίνεται απλά είναι περίπλοκο να το κάνεις μέσω linux - καθώς θα πρέπει να bootαρεις στο λειτουργικό και να χρησιμοποιήσεις την κονσόλα (terminal) για να αλλάξεις κάποια πράγματα στον grub2 (εκκινητής linux) και αυτά θα σε μπερδέψουν περισσότερο.

Αυτό που είναι καλυτερα να κάνεις είναι να βρείς ενα dvd που να συνδεθεί στο laptop σου με usb (καθώς αυτο που παράγγειλες δεν έχει), και απο εκεί να κάνεις install τα windows που θές (με format στον σκληρό).

Αφού βάλεις τα windows, είναι πολύ απλό να κατεβάσεις ένα .iso απο μια διανομή linux που θές και να το κάνεις dual boot.

Αν αποφασίσεις να το κάνεις έτσι πές μου να σε βοηθήσω όπως μπορώ και όπου κολλήσεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

μολις τωρα διαβασα αυτο https://el.wikibooks.org/wiki/Linux_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%82/%CE%A0%CF%89%CF%82_%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%8E_%CE%BD%CE%B1_%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CF%83%CF%89_%CF%84%CE%BF_Linux;

και σε δικαιωνει οποτε περναω πρωτα τα win 7 32 bit starter και μετα πια εκδοση λινουξ μου προτεινεται ειδα μια στο youtube με τρισδιαστατη επιφανεια εργασειας και επαθα πλακα το μηχανακι που παρηγγηλα την σηκωνει ???

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

:) όπου κολλήσεις ρώτα. Εγώ χρησιμοποιώ  Crunchbang σε ένα Acer aspire one, είναι γρήγορο, απλό, και ισχυρό :)  Βασίζεται σε Debian μια απο τις δημοφιλέστερες εκδόσεις linux. 

Τώρα βέβαια αν δεν έχεις ξαναδοκιμάσει linux, καλό ειναι να αρχίσεις απο Ubuntu ή Linux Mint που είναι ποιο "new linux user" friendly.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για dual boot, πρωτα θα βαλεις Windows και θα αφησεις ενα partition κενο στον σκληρο για τα linux. Για να μην ψαχνεις cd-drive εξωτερικο, κατεβασε στα Windows ενα προγραμμα που λεγεται live usb creator νομιζω. Κατεβασε μια διανομη (live cd) που θες και με τη βοηθεια του προγραμματος κανε ενα φλασακι live usb. Μπουταρε το pc απο το φλασακι και κανε εγκατασταση της διανομης στο κενο partition. Ξαναμπουταρε απο το σκληρο σου δισκο κανονικα και... done.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

καλησπέρα παιδιά, για να μη κάνω άλλο θέμα ρωτάω εδω. δεν έχω δουλέψει ποτε μου linux kai θέλω να έχω τα win 7 kai http://www.ubuntu.com/download/desktop τα ubuntu απο οτι διάβασα ειναι οτι καλύτερο για αρχή. ποια απο τις 2 εκδοσεις να κατεβάσω ? 12.04 ή 13.04 ? για να τα έχω και τα 2 μπορει κάποιος να μου εξηγήσει αναλυτικα κ απλα τις ενέργειες ? έχω για c τον ocz vertex 3 120 gb, θα πρέπει να τον κάνω partition πριν εγκαταστησω τα win 7 ? και ποσα gb θα χρειαστουν για τα linux ? ή να κάνω ενα partition sto d που ειναι 1 tb ? ston c για να κάνω partition θα βάλω το διασκακι των xp? (θυμαμαι ετσι το εκανα καποτε απο τοτε δε ξανακανα).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για τα partitions διάβασε εδώ https://el.wikibooks.org/wiki/Linux_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%82/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%BC%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82_%28Partitions%29 τα έχει αναλυτικά

 

Για να βάλεις και win και linux, το απλούστερο είναι να βάλεις τα windows πρώτα και μετά τα linux. Και το ανάποδο γίνεται αλλά απαιτεί ένα περισσότερο βήμα (επαναφορά του grub)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ευχαριστώ για τις απαντήσεις αλλα αν γίνεται ήθελα  συνοπτικα να μου λέγατε τα βήματα γιατι με τους οδηγούς δε βγάζω άκρη.

οκ το διάβασα το αρθρο αλλα δε με βοηθάει τόσο..ουσιαστικα μου λέει να κάνω 4 κατατμήσεις στο c μου..ειναι απαραιτητο αυτο ? εχω για c εναν ssd 120 gb οποτε ο χωρος ειναι πολυ περιορισμενος, δε γίνεται να κάνω τη δουλεια μου κανοντας 2 διαμερισματα στο c για τα 2 λειτουργικα ? εξαλλου εχω d 1 tb..όμως πειτε μου περιπου ειδικα για τα linux τι χωρο να αφησω ?

 

επίσης πειτε μου με 2 λογακια πως θα κανω την κατάτμηση ?? οκ λεει για το gparted αλλα μεσω live cd/usb (το οποιο δεν εχω ιδεα τι ειναι) και αυτο το εχει σε άλλη κατηγορια απο το dual boot που θελω εγω..τα εχω μπερδεψει τελειως σε αυτο το κομματι.

μπορει κάποιος να μου εξηγήσει ?

εχω γραψει σε dvd τα ubuntu 13.04

 

πρωτα εγκαθιστω τα win 7 kai meta κανω κατατμηση στο c kai μετα βαζω linux ? ποια ειναι η σειρα παρακαλω και με ποιο τροπο ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δύο τρόποι υπάρχουν:

 

1) Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να εγκαταστήσεις πρώτα τα win και μετά το ubuntu. 

 

Κάνεις 2 partitions στον ssd, ένα ntfs για τα win και ένα ext4 για το ubuntu. Το ubuntu θα βρει μόνο του κατά την εγκατάσταση τα win και θα ρυθμίσει τον grub αναλόγως. Τέλος.

 

 

2) Αν δεν θες να μειώσεις τον χώρο στον ssd ή να βάλεις σε αυτόν μόνο τα win για να χωράει τα προγράμματά σου, τότε τα περνάς κανονικά και τελειώνεις.

 

Μετά πας στον 1tb και κάνεις 1 partition(ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! αν έχει δεδομένα μην τα χάσεις) σε ext4 για το ubuntu. Περνάς το ubuntu και του λες να εγκατασταθεί στο partition που έφτιαξες. Γίνεται κανονικά η εγκατάσταση(πάλι θα βρει τα win), αλλά στο τέλος πρέπει να διαλέξεις από το bios να ξεκινάει ο υπολογιστής από τον 1tb.  

 

Live cd/usb είναι το dvd που έχεις γράψει. Αν το εκκινήσεις θα ανοίξει σαν κανονικό λειτουργικό. Μόνο με δοκιμή θα καταλάβεις.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

οκ κατάλαβα ! το πρώτο ακούγεται καλύτερο ! το μόνο πρόβλημα για μένα ειναι πως θα κάνω στο c partition ? με το gparted ?

και αν μπορεις προτεινε μου χωρο για τα linux..20gb ειναι καλα ? ή και με 15 ξερω γω ειμαι οκ ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα εκκινήσεις το dvd του ubuntu και θα μπεις στο Live περιβάλλον. Θα βρεις το gparted(λογικά θα το έχει) και θα κάνεις τα partitions. Μετά θα κάνεις την εγκατάσταση.

 

Πιστεύω ότι γύρω στα 20 είναι υπεραρκετά. Αν είναι να μην βάλεις πολλά progs και δεδομένα φτάνουν και περισσεύουν.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

οκ έχω μπει με το cd και μου λεει try ubuntu or install (alongside windows or without)

για να κάνω partition σε ποιο απο τα 2 μπαινω ?



ok σορυ ακυρο μπηκα κ το βρηκα..ελπιζω να ειναι ευκολο να το κανω το partition..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...