Fubar.gr Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2017 Για να μην ανοίγω νέο θέμα: Tι γίνεται σε περίπτωση που τα συνολικά watt της συσκευής ή συσκευών ξεπεράσουν το όριο των watts του πολύμπριζου; Έχω το APC PM5-GR, το οποίο γράφει οτι έχει 2500W max. Τι θα γίνει αν για παράδειγμα συνδέσω μια σόμπα 2800W; Το πολύμπριζο θα την προστατέψει ή επειδή η σόμπα υπερβαίνει τα 2500w θα είναι σα να μην υπάρχει; Το όριο των 2500W έχει να κάνει με το πάχος του καλωδίου που έχουν χρησιμοποιήσει στο πολύμπριζο. Η προστασία δέν έχει κάποια σχέση με τα watt. Στην περίπτωση της σόμπας των 2800 Watt δέν θα γίνει κάτι τρομακτικό, καθώς είναι λίγα τα επιπλέον βάτ, απλά το καλώδιο του πολύμπριζου θα ζεσταθεί παραπάνω. Γενικά σόμπες και άλλα τέτοια μεγάλα φορτία πρέπει να μπαίνουν απευθείας στην πρίζα και όχι μέσω προεκτάσεων. Προστασία θα συνεχίζει να παρέχει το πολύμπριζο, αλλά βέβαια οι σόμπες δέν χρειάζονται κάτι τέτοιο.
Qless Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2017 ΠΟΙΟΣ ο λόγος να μπεi η σόμπα σε πολύπριζο προστασίας WTF????? Tα 2500W αναφέρονται στο μέγιστο αριθμό φορτίου που μπορούν να τραβήξουν όλες οι θέσεις του πολύπριζου, Αν εσύ βάλεις επάνω του ακόμα ένα ν υπολογιστή και την ηλεκτρική σκούπα μαζί ή το κλιματιστικό (και τα χρησιμοποιήσεις μαζί) απλά θα πάρει φωτιά, τι θες να προστατέψεις ακριβώς από την σόμπα δεν το κατανοώ αν είναι έτσι βάλε και το πλυντήριο (πλάκα κάνω μή διανοηθείς)
isay Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2017 Στην περίπτωση της σόμπας των 2800 Watt δέν θα γίνει κάτι τρομακτικό, καθώς είναι λίγα τα επιπλέον βάτ, απλά το καλώδιο του πολύμπριζου θα ζεσταθεί παραπάνω. Ενα σχόλιο για το παραπάνω. Ποτέ μα ποτε δεν θεωρουμε τις ανοχές ενος συστήματος δεδομένες. Ποτε! Ειναι επικίνδυνη λογική. Αν κάτι ειναι σχεδιασμένο για 2500w θεωρουμε απαράβατο όρο κάτι λιγοτερο απο 2500w. Αν είναι καινουργιο και καλής ποιότητας ακομα κι αν του βάλω 2700w για λίγη ώρα θα δεχτεί το φορτίο (θερμικο και ηλεκτρικό) γιατι ΜΑΛΛΟΝ εχει ανοχες. Αν όμως ειναι παλιο και ταλαιπωρημένο μπορεί με τα 2550 να λιώσει, να κανει βραχυκύκλωμα ή ακομα και να αρπάξει φωτιά. Ορθά λες οτι το παχος των καλωδίων ορίζουν και το μεγιστο φορτίο αλλά λάθς λες οτι σηκώνει παραπάνω σαν γενικότητα. Γενικά σόμπες και άλλα τέτοια μεγάλα φορτία πρέπει να μπαίνουν απευθείας στην πρίζα και όχι μέσω προεκτάσεων. Αν η πρίζα εχει 10αρα ασφαλεια (2500w) μια χαρά μπορεις να βάλεις σειρά πολύπριζων και να συνδεσεις οπου θες καταναλωτές, αρκεί σε κανενα σημειο της ροής (μεχρι την ασφάλεια) να μην ξεπερνάμε συνολικά τα 2500w. Ολα τα πολύπριζα της σειρα πρεπει να ειναι το λιγοτερο 2500w αλλα δεν πειραζει αν κάποιο ειναι παραπάνω (π.χ 3600) Με αντιστοιχη λογική αν η πριζα είναι σε 16αρα, μπορούμε να βάλουμε οσα πολύπριζα θέλουμε αλλά πουθενά η συνολική ροή να μην ξεπερνά τα 3600w αλλα εδω τα πολύπριζα ΠΡΕΠΕΙ να ειναι το λιγοτερο των 3600w (εφοσον εχουμε φορτίο πάνω απο 2500w) Προστασία θα συνεχίζει να παρέχει το πολύμπριζο, αλλά βέβαια οι σόμπες δέν χρειάζονται κάτι τέτοιο. ΠΟΙΟΣ ο λόγος να μπεi η σόμπα σε πολύπριζο προστασίας Αν και θεωρώ τα πολύπριζα ασφαλείας άχρηστα λεφτα (προτιμώ σταθεροποιητές τάσης ή ups), υπάρχει λογική σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις. Π.χ. εχω δει σόμπες με ηλεκτρονικές πλακέτες που εχουν ψηφιακους θερμοστάτες με lcd οθόνες, wifi κλπ οπου εκει η προστασία (οποια κι αν ειναι αυτή) προστατευει τα ηλεκτορνικα και οχι την αντισταση θερμανσης. Πρακτικά ειναι σπάνιο και ανουσιο να γινει. Οσο για πλυντήρια που ειναι μεγαλοι καταναλωτές ρεύματος, αν ειναι απο τα παλια (τα αθανατα) ειναι χαζο να δώσω λεφτα για την προστασία τους γιατί δεν εχουν ηλεκτρονιες πλακετες. Τα συγχρονα όμως που εχουν ενα καρο ηλεκτρονικές πλακέτες τσιτσιριζονται απο το κακο ρευμα και αν καουν κοστιζουν οσο μικρό πλυντήριο. Εκει ΘΑ ΕΙΧΕ λογική ενας ΜΕΓΑΛΟΣ σταθεροποιητής τάσης αλλά πάμε στο αλλο ακρο του κόστους. Στο πλυντηριο μου εφαρμοζω αλλη λογική. Οσο δουλευει, ειναι στην πριζα, οταν δεν δουλευει ειναι εκτος πριζας (μέση λύση) Αντίθετα στον καταψύκτη και στο ψυγείο εχω βάλει ενα καλουτσικο ups γιατί εχουν χαμηλή κατανάλωση (ψυγειο-καταψυκτης) και στον προηγουμενο καταψυκτη μου κάηκε η πλακέτα απο κακο ρευμα και το κοστος επισκευης ήταν 450 ευρω. Πηρα καινουργιο καταψύκτη εδωσα αλλα 60 ευρω για ενα ups και τωρα δε μενοιαζει για τις αυξομειώσεις τάσης. Τα πολύπριζα ασφαλειας κάνουν ελαχιστη εξομάλυνση τάσης (που ειναι το βασικο προβλημα του ρευματος) και καλη προστασία απο μεγάλο spike ρευματος (πολύ σπάνιο φαινομενο). Πρακτικα'ακριβό πλασιμπο για αυτους που θέλουν "κάποια προστασία" αλλά δεν θελουν/εχουν να δώσουν λεφτα για ups/avr. Για να μην ανοίγω νέο θέμα: Tι γίνεται σε περίπτωση που τα συνολικά watt της συσκευής ή συσκευών ξεπεράσουν το όριο των watts του πολύμπριζου; Έχω το APC PM5-GR, το οποίο γράφει οτι έχει 2500W max. Τι θα γίνει αν για παράδειγμα συνδέσω μια σόμπα 2800W; Το πολύμπριζο θα την προστατέψει ή επειδή η σόμπα υπερβαίνει τα 2500w θα είναι σα να μην υπάρχει; Σε κάθε περιπτωση θα κάνεις ζημια στο apc και αρκετά πιθανό να δημιουργήσεις βραχυκυκλωμα (με ενδεχόμενο φωτιάς). Αν θες να βαλεις κάπου τη σόμπα των 2800w πρεπει να βρεις πολύπριζο των 3600w. Εναλλακτικά αν η σομπα σου εχει "σκάλες" αναβε την μονο στη μια σκάλα (πχ 1000w) και μια χαρά θα τη σηκώσει το πολύπριζο των 2500w. Το αν χρειαζεται προστασία η σομπα σου απαντησανε παραπανω
infini Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2017 Πάντως μου έκανε εντύπωση οτι το APC που θεωρείται κορυφαίο σηκώνει μέχρι 2500W και το 4μπριζο Legrand δέχεται μέχρι 3600W.
Qless Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2017 "Τα πολύπριζα ασφαλειας κάνουν ελαχιστη εξομάλυνση τάσης (που ειναι το βασικο προβλημα του ρευματος) και καλη προστασία απο μεγάλο spike ρευματος (πολύ σπάνιο φαινομενο). Πρακτικα'ακριβό πλασιμπο για αυτους που θέλουν "κάποια προστασία" αλλά δεν θελουν/εχουν να δώσουν λεφτα για ups/avr. " Σωστά είναι εν πολλοίς όπως τα διατυπώνεις αλλά σε σχέση με υπολογιστές ειδικά με κάποιο καλό "ακριβό τροφοδοτικό" θεωρώ πως ένα καλό πολύπριζο (belkin, apc) είναι προτιμότερο λόγο αυτού που ανέφερες της προστασίας από υπέρταση που προσφέρουν, αντίθετα ενα καλό switch τροφοδοτικό desktop υπολογιστή (enermax, seasonic κλπ) εξομαλύνει επαρκέστατα τις τάσεις που χρειάζεται ο υπολογιστής εκτός και από τις προστασίες που προσφέρει, δεν μιλώ για τροφοδοτικά του 50ρικοy τα κάνω όλα π.χ. corsair.... Το λάθος που κάνουν πάρα πολλοί (αν και αναφέρεται σε πολλά manual) τροφοδοτικών είναι να κλείνουν τον διακόπτη του τροφοδοτικού ενώ αυτό είναι στην πρίζα και αναφέρεται ξεκάθαρα ότι καμία προστασία δεν παρέχεται αν ο διακόπτης είναι στην θέση off. Aντίθετα συμφωνώ σε σχέση με την εξομάλυνση των τάσεων και την χρήση ups στις τηλεοράσεις ειδικά τις φθηνές κάτω του 500άρικου που τα τροφοδοτικά τους είναι της κακιάς ώρας δε θυμάμαι πόσα τιναγμένα vestel έχω αλλάξει και συνήθως αυτά στέλνουν και τις ledοταινίες και όχι αυτές καθεαυτές
isay Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2017 Πάντως μου έκανε εντύπωση οτι το APC που θεωρείται κορυφαίο σηκώνει μέχρι 2500W και το 4μπριζο Legrand δέχεται μέχρι 3600W. Και η samsung που θεωρείται κορυφαία στα κινητα, βγάζει το s8 με 4GB ram αλλά βγάζει και το j3 με 1,5GB ram H Mercedes που θεωρείται κορυφαια, βγαζει το cls αλλά βγάζει και το κουβαδάκι smart Είναι θέμα κάλυψης των αναγκών της αγορας Aντίθετα συμφωνώ σε σχέση με την εξομάλυνση των τάσεων και την χρήση ups στις τηλεοράσεις ειδικά τις φθηνές κάτω του 500άρικου που τα τροφοδοτικά τους είναι της κακιάς ώρας δε θυμάμαι πόσα τιναγμένα vestel έχω αλλάξει και συνήθως αυτά στέλνουν και τις ledοταινίες και όχι αυτές καθεαυτές Πολλά Likes για αυτό που ειπες. Εχω ερθει σε κοντρα με πολλούς του κυκλου μου που χρεώνονται μεχρι τα μπουνια για μια τηλεοραση των 600-800 ευρω και οταν τους λεω οτι πρεπει να πάρουν και ups, αρχιζουν τις γκρίνιες οτι δεν εχουν λεφτα και οτι δε χρειάζεται, κ.α.. Μαλιστα ενας μου το επαιζε και περηφανος που αγορασε το πριζάκι σουκο (το αντικεραυνικο των 15 ευρω) και ήταν απολυτα βεβαιος οτι δε χρειαζεται τιποτα αλλο (ετσι του ειχε πει ο πωλητης και αυτός το έχαψε). Τεσπα, βγήκαμε offtopic 1
ALIEN-3- Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Για να μην ανοίγω καινούριο θέμα . Αγόρασα ένα πολυμπριζο APC PM5-GR και συνδεσα επάνω το πλυντήριο ρούχων μου WAY288H9GR και το στεγνωτήριο μου WTX87MW9GR . Δεν πρόλαβα πότε να τα βάλω να δουλέψουν μαζί . Το πλυντήριο μου ενώ δούλευε σταματούσε γιατί έσβηνε το λαμπάκι surge protection και πεταγόταν το κουμπάκι από τα πλάγια που εχει και σταματούσε να παρέχει ρεύμα μέχρι να πατήσω το κουμπάκι . Αυτο μου το εκανε αρκετες φορες και το πηγα πισω γιατι θεωρησα οτι ηταν ελλατωματικο . Με πήρε όμως τηλέφωνο ο τεχνικός του καταστήματος και μου είπε ότι το πολυπριζο είναι μια χαρά απλά δεν σηκώνει το πλυντήριο μου . Είναι δυνατόν να μην το σηκώνει παιδιά ? και αν όχι ποιο πολυμπριζο προτείνετε να πάρω ?
Ukforthemoment Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 2 ώρες πριν, ALIEN-3- είπε Για να μην ανοίγω καινούριο θέμα . Αγόρασα ένα πολυμπριζο APC PM5-GR και συνδεσα επάνω το πλυντήριο ρούχων μου WAY288H9GR και το στεγνωτήριο μου WTX87MW9GR . Δεν πρόλαβα πότε να τα βάλω να δουλέψουν μαζί . Το πλυντήριο μου ενώ δούλευε σταματούσε γιατί έσβηνε το λαμπάκι surge protection και πεταγόταν το κουμπάκι από τα πλάγια που εχει και σταματούσε να παρέχει ρεύμα μέχρι να πατήσω το κουμπάκι . Αυτο μου το εκανε αρκετες φορες και το πηγα πισω γιατι θεωρησα οτι ηταν ελλατωματικο . Με πήρε όμως τηλέφωνο ο τεχνικός του καταστήματος και μου είπε ότι το πολυπριζο είναι μια χαρά απλά δεν σηκώνει το πλυντήριο μου . Είναι δυνατόν να μην το σηκώνει παιδιά ? και αν όχι ποιο πολυμπριζο προτείνετε να πάρω ? Γιατι θες πολύμπριζο ;
ALIEN-3- Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 1 ώρα πριν, Ukforthemoment είπε Γιατι θες πολύμπριζο ; στο συγκεκριμένο χώρο έχει μόνο μια μπριζα και θέλω να συνδέσω και το στεγνωτήριο που πήρα και δεν φτάνει και οριακά το καλώδιο του . και για προστασία από υπέρταση ρεύματος
daynight Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2019 Στις 30/11/2017 στις 11:20 ΠΜ, Qless είπε Το λάθος που κάνουν πάρα πολλοί (αν και αναφέρεται σε πολλά manual) τροφοδοτικών είναι να κλείνουν τον διακόπτη του τροφοδοτικού ενώ αυτό είναι στην πρίζα και αναφέρεται ξεκάθαρα ότι καμία προστασία δεν παρέχεται αν ο διακόπτης είναι στην θέση off οτι πρεπει για να κλαταρει, ειδικα αν το ανοιγοκλεινουν καθημερινα 🤣
Ukforthemoment Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2019 1 ώρα πριν, ALIEN-3- είπε στο συγκεκριμένο χώρ ο έχει μόνο μια μπριζα και θέλω να συνδέσω και το στεγνωτήριο που πήρα και δεν φτάνει και οριακά το καλώδιο του . και για προστασία από υπέρταση ρεύματος Διαβασε στην ιδια σελίδα τα μηνύματα και θα δεις τι λένε και άλλοι.
ALIEN-3- Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 11 ώρες πριν, Ukforthemoment είπε Διαβασε στην ιδια σελίδα τα μηνύματα και θα δεις τι λένε και άλλοι. Καλημέρα, τα διάβασα όλα τα μηνύματα του θέματος . Αλλά δεν απαντάνε στο ερώτημα μου . Εάν δηλαδή δεν σηκώνει ένα πλυντήριο ρούχων το πολυμπριζο. Και αν δεν το σηκώνει ποιο μπορώ να χρησιμοποιήσω για να έχω προστασία από υπερτασεις. Έψαξα στο manual του πλυντηρίου και δεν γράφει πουθενά τα watt που καταναλώνει. Και υποτίθεται ότι είναι και από τα ποιο οικονομικά Επεξ/σία 22 Νοεμβρίου 2019 από ALIEN-3-
Ukforthemoment Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2019 Πρέπει να έχει ταμπελάκι που γράφει πόσα watt τραβάει. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα