Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα,

δοκίμασα να επεξεργαστώ μια (περίπου δίωρη) ταινία στο Avidemux "κόβοντας" κάποια κομμάτια της και επειδή οι αφαίρεση δεν ήταν επάνω στα keyframes, επέλεξα ως video output Mpeg4 AVC(x264),ενώ ως Audio output mp3 lame ,όπως έχω δοκιμάσει με επιτυχία σε άλλα βίντεο (των 35-40 λεπτών περίπου).

Τη ρύθμιση του Audio δεν τη δέχεται. Τελικά την αποθήκευσα με Audio : Copy . Το ερώτημα είναι γιατί δε δέχτηκε το mp3 lame;

Επεξ/σία από egio13
Δημοσ.

Αν το source audio ήταν ac3 5.1 δηλαδή πολυκάναλος ήχος τότε έπρεπε να πατήσεις στο filters του audio και να τσεκάρεις Remix και να επιλέξεις Mixer->Stereo

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

micos000, κατ'αρχήν συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Ευχαριστώ για την οδηγία, η οποία και εφαρμόστηκε επιτυχώς.

Γιατί όμως το μέγεθος της ταινίας άλλαξε από 1,36 GB σε 808 MB ,και ενώ η διαφορά τους (επεξεργασμένη και αυθεντική) είναι μόνο 5 περίπου λεπτά;

Δημοσ.

Άλλαξε το μέγεθος για 3 λόγους.

1ον έκοψες σκηνές

2ον ο ήχος συμπιέστηκε αρκετά

3ον έκανες re-encoding στο βίντεο και δεν ξέρουμε τι ρυθμίσεις (ανάλυση, bitrate κτλ) είχε το αρχικό και τι έβαλες εσύ.

Αν άφηνες το βίντεο στο copy και έκοβες απλά σκηνές, μαζί με την μετατροπή του ήχου θα έπεφτε κανά 200ΜΒ. Για να μειωθεί κατά μισό γίγα περίπου πρέπει να κατέβασες αρκετά το bitrate ή την ανάλυση.

Δημοσ.

micos000, 1.Αν κατάλαβα καλά έκανα  re-enconing επιλέγοντας  ως video output Mpeg4 AVC(x264). Είναι έτσι;

2.Ο σκοπός μου ήταν (και είναι βέβαια) να μην έχω απώλεια εικόνας και ήχου, ακόμη κι αν η επεξεργασμένη ταινία είχε το ίδιο μέγεθος (η επόμενἠ μου κίνηση ήταν εγγραφή της -με την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας-επεξεργασμένης ταινίας σε DVD με το ConvertXtodvd).

Για να επιτύχω τη δεύτερη περίπτωση δε μπορώ στο  Avidemux  να "κόψω" σκηνές χωρίς re-encoding;

Να δοκιμάσω να περικόψω σκηνές αφήνοντας την επιλογή στο Copy ;

Δημοσ.

micos000, 1.Αν κατάλαβα καλά έκανα  re-enconing επιλέγοντας  ως video output Mpeg4 AVC(x264). Είναι έτσι;

Εσύ ξέρεις τι έκανες... το θέμα είναι να δεις της πληροφορίες από το αρχικό βίντεο (με το mediainfo ή με το εικονίδιο I που έχει στο avidemux),κάτω από εκεί που διάλεξες mpeg4 έχει ένα κουμπί filters όπου ορίζεις ό,τι θες, εκεί βάζεις της ρυθμίσεις όσο ποιο κοντά στης αρχικές ρυθμίσεις. 

Αφού θες να κάνεις dvd μπορείς να βάλεις το avidemux να σου βγάλει αρχεία απευθείας αρχείο mpeg συμβατό με dvd το οποίο θα μπορείς να το γράψεις σε dvd με κάποιο πρόγραμμα authoring.

Δημοσ.

Εγώ θα πρότεινα copy στο βίντεο και στον ήχο για να τελειώνεις γρήγορα με το demux και άσε την μετατροπή να την κάνει το convertx.

Δεν θα μπορείς να κόψεις όμως με μεγάλη ακρίβεια στο copy γιατί θα πρέπει να πατάς πάνω στα i-frames.

Δημοσ.

Το "αιώνιο"  πρόβλημα με τα i-frames όμως είναι ότι θα πρέπει να κόψω τις σκηνές στα keyframes που έχει το πρόγραμμα,δηλαδή γενικά περίπου κάθε 8-10 δευτερόλεπτα(!) . Το θέμα είναι αν θέλω να "κόψω" π.χ. στα 3 δευτ. . Γι'αυτό αναγκάζομαι να μην επιλέγω το copy . Να συμπεράνω λοιπόν ότι η μετατροπή σε Mpeg4 είναι μονόδρομος;

Και κάτι ακόμη : δοκιμάζοντας την πρόταση στο 2ο μήνυμα του micos000 , παρατήρησα ότι ανοίγοντας την επεξεργασμένη ταινία με το Avidemux  δε με άφηνε να προχωρήσω τη μπάρα . Γιατί αυτό;

Υ.Γ. 1.Πόσο  αισθητή στο μάτι είναι άραγε η απώλεια όταν προβληθεί η ταινία  -μετά την εγγραφή με το ConvertX- στην τηλεόραση (δηλ. με video : mpeg 4- audio : mp3 lame και mix : stereo);

2.Γιατί ενώ το Avidemux αποθήκευσε την ταινία ως 808MB ,το ConvertX την μετέτρεψε σε 2,3GB;

Δημοσ.

Θα σου απαντήσω σε κάθε ερώτηση με ξεχωριστά για να μην μπερδευόμαστε...

Λοιπόν

Το "αιώνιο"  πρόβλημα με τα i-frames όμως είναι ότι θα πρέπει να κόψω τις σκηνές στα keyframes που έχει το πρόγραμμα,δηλαδή γενικά περίπου κάθε 8-10 δευτερόλεπτα(!) . Το θέμα είναι αν θέλω να "κόψω" π.χ. στα 3 δευτ. . Γι'αυτό αναγκάζομαι να μην επιλέγω το copy . Να συμπεράνω λοιπόν ότι η μετατροπή σε Mpeg4 είναι μονόδρομος;

Τα keyframes δεν τα βάζει το demux αλλά τα ορίζει αυτός που έκανε το encoding της ταινίας στην μορφή που το έχεις. Το καλύτερο φορμάτ αρχείου βίντεο για επεξεργασία είναι το dv-avi (ακρίβεια στο 1 frame) αλλά δεν χρησιμοποιείται στις ταινίες γιατί θα βγεί τεράστιο το αρχείο (περίπου 12gb/ώρα για ποιότητα 720x576@25fps PAL ή 720x480@30fps NTSC).

Για να μην κάνεις περιττές μετατροπές και από την στιγμή που το target format είναι το dvd βγάλτο κατευθείαν σε mpeg-2. Πάτα Configure και βάλε το σωστό aspect ratio και επέλεξε στο encoding->Two pass (video size ή average bitrate ότι σε βολεύει). Αν πας για video size βάλτο κάπου στα 3.5GB ενώ αν πας για bitrate μπορείς να το υπολογίσεις με κάποιον bitrate calculator π.χ. εδώ (http://dvd-hq.info/bitrate_calculator.php) ΄ή εδώ (http://www.videohelp.com/calc.htm)

Και κάτι ακόμη : δοκιμάζοντας την πρόταση στο 2ο μήνυμα του micos000 , παρατήρησα ότι ανοίγοντας την επεξεργασμένη ταινία με το Avidemux  δε με άφηνε να προχωρήσω τη μπάρα . Γιατί αυτό;

Όταν αναπαράγεται η ταινία δεν μπορείς να κάνεις scrubbing. Πρέπει να πατήσεις pause ή stop.

Υ.Γ. 1.Πόσο  αισθητή στο μάτι είναι άραγε η απώλεια όταν προβληθεί η ταινία  -μετά την εγγραφή με το ConvertX- στην τηλεόραση (δηλ. με video : mpeg 4- audio : mp3 lame και mix : stereo);

Το dvd-video standard είναι 720x576@25fps / 720x480@30fps (υποστηρίζει και τις μικρότερες αναλύσεις vcd/svcd) mpeg-2 με ή ac3/dts/lpcm. Το convertx σου μετατρέπει την ταινία σε αυτό το φορμάτ.

2.Γιατί ενώ το Avidemux αποθήκευσε την ταινία ως 808MB ,το ConvertX την μετέτρεψε σε 2,3GB;

Γιατί, όπως σου περιέγραψα παραπάνω, το convertx μετατρέπει την ταινία σε mpeg2 το οποίο είναι αρχαίο (πλέον) φορμάτ και για να έχεις μια αξιοπρεπή εικόνα πρέπει να βάλεις bitrate πάνω από 5000 Kbps (6000-7000 είναι πολύ καλά). Μια καλή αναλογία είναι 1:30' βίντεο σε ένα dvd 4.7GB. Ta 2.3GB που σου έβγαλε το convertx (αν πρόκειτε για 2ωρη ταινία) είναι αρκετά χαμηλό bitrate και δεν πρέπει να έχει καλή εικόνα το dvd. Δοκίμασε στις ρυθμίσεις το προγράμματος να βρεις το encoding (κωδικοποίηση) και να επιλέξεις υψηλή ποιότητα/αργή κωδικοποίηση (high quality/slow encoding), επίσης να βάλεις το μέγεθος (target size) χειροκίνητα στο 4470.
Δημοσ.

1."Τα keyframes δεν τα βάζει το demux αλλά τα ορίζει αυτός που έκανε το encoding της ταινίας στην μορφή που το έχεις."

Ναι, τα βαρύτερα όμως προγράμματα πώς σου δίνουν τη δυνατότητα ακόμη και στο ορισμένο encoding να "κόβεις και στο δευτερόλεπτο (συγγνώμη βεβαίως και για την ελλειπή γνώση του θέματος);

2. Για το scrubbing που λες φαντάζομαι να εννοείς (γιατί δεν ξέρω τον αγγλικό όρο) το σύρσιμο που κάνω στη μπάρα του avidemux για να πάω π.χ. από το 2ο στο 53ο λεπτό. Αν είναι αυτό, τότε αυτό που γράφεις είναι όντως έτσι .Όμως και πάλι δε με αφήνει να προχωρήσω τη μπάρα-δείκτη ,και μάλιστα μόλις πατήσω π.χ. το stop και πάω να σύρω τη μπάρα γυρίζει στο μηδέν χρόνο.

3 και 4. Συνεπώς με βάσει όσα γράφεις στην πρώτη απάντηση αφήνω στο Avidemux το Mpeg4 AVC (x264) .
 Για ήχο κρατώ το mp3 lame;

Επίσης στις ρυθμίσεις που γράφεις στην τέταρτη απάντηση εννοείς στο ConvertX ;

Τέλος στο aspect ratio επιλέγω 16:9 ;

Υ.Γ. Η ταινία είναι όντως γύρω στις 2 ώρες . Το calculator για τις δύο ώρες και με 2 pass , βγάζει maximum bitrate 8000kp/s

Δημοσ.

Το demux δεν είναι ούτε ποτέ προσπάθησε να εμφανιστεί σαν πρόγραμμα video editing (μοντάζ). Είναι ένα εργαλείο μετατροπής με βασικές δυνατότητες editing. Τα "βαρύτερα" προγράμματα που αναφέρεις δεν ξέρω ποια εννοείς, αλλά αν μιλάς για premiere, pinnacle, vegas κτλ, τότε δεν μπορείς να τα συγκρίνεις με το demux γιατί είναι προγράμματα μοντάζ semi-pro ή pro κατηγορίας και κοστίζουν (λέμε τώρα). Ακόμα και σε αυτά όμως, αν επεξεργαστείς κάποιο βίντεο θα κάνουν re-encoding οπότε πάμε πάλι στα ίδια. Το smart render που έχουν δεν ξέρω αν δουλεύει σε κατεβασμένες ταινίες, αν ξέρει κάποιος ας το πει.

Για το τελευταίο, σαν πολύ μου φαίνεται το 8000. Έκανα και εγώ τις πράξεις και το 8000 στο maximum δεν λέει κάτι. ΤΟ average στα 3450 όμως λέει. Επειδή είναι vbr το encoding θα κοιτάς το average και αν κάνεις μετατροπή σε mpeg2 στο demux θα βάλεις αυτό το νούμερο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...