Προς το περιεχόμενο

Sandy/Ivy bridge overclock.

Zapee995

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Μιας και δε βρηκα κατι αντιστοιχο στο φορουμ, ειπα να γραψω (εστω και προχειρα) εναν οδηγο για OC σε sandy και ivy bridge.

Ο τροπος που γινεται overclock στους συγκεκριμενους επεξεργαστες, ειναι ιδιος και δεν εχει να κανει με παλαιοτερα συστηματα που κλοκαρονταν με το BCLK. Εδω θα ασχοληθουμε με το multiplier του επεξεργαστη αφου πλεον τα πραγματα ειναι πανευκολα. (noob friendly)

Το βασικο συστατικο ενος σωστου overclock ειναι ο επεξεργαστης...!!! Και συγκεκριμενα οποιοδηποτε μοντελο εχει  στο τελος το γραμμα "k" (2500k,2700k,3570k κοκ). Αυτο σημαινει οτι ο επεξεργαστης μας ειναι ξεκλειδωτος και μπορουμε να παιξουμε οσο θελουμε με το multiplier του.

Εγω πχ ανεβασα τον 3570k απο 3.4 που ηταν το stock σε 4.3.

Παμε λοιπον να πουμε 2-3 πραγματα που θα χρειαστει να γνωριζουμε!

***********************************************************************************************************************************

*Καθε cpu κλοκαρεται διαφορετικα. Το οτι εγω ανεβασα το δικο μου στα 4.9 πχ, δε σημαινει οτι και καποιος αλλος μπορει να φτασει εκει, οπως δε σημαινει οτι εγω μπορω να πιασω τα νουμερα καποιου αλλου. Αυτο εξαρταται και απο τον συνδιασμο μητρικης. 

*Επισης, για ενα καλο και σωστο overclock, θα χρειαστουμε και καλο συστημα ψυξης του επεξεργαστη. Νερο ή αερας ειναι καθαρα προσωπικη επιλογη.

Για καθε συστημα υπαρχει και ενα οριο στις θερμοκρασιες. Συγκεκριμενα στους ivy bridge το TJMax ειναι οι 105 βαθμοι κελσιου. Αυτο ομως δε σημαινει οτι στους 95-100 ειμαστε στο οριο αλλα ειμαστε καλα. Αλλοι λενε max 85 ειναι καλα για εναν ivy και αλλοι 80 και παει λεγοντας. Οποτε ακολουθουμε τη λογικη, οσο πιο χαμηλα τοσο πιο καλα. Προσωπικα θα ελεγα να μην ξεπερναμε τους 70.

*Το ρευμα στον επεξεργαστη ειναι ο πιο βασικος παραγωντας. Επηρεαζει και την αποδοση αλλα και τη θερμοκρασια οποτε δεν το παρακανουμε εκει.

Σε μητρικες οι οποιες "ειδικευονται" στο overclock θα δουμε επιλογες για το ρευμα οι οποιες ειναι οι εξης:

*Auto: Εχοντας αυτη την επιλογη, η μητρικη κανονιζει τι ταση θα παρει ο επεξεργαστης.

*Offset: Ειναι περιπου σαν το auto μονο που εδω, εμεις κανονιζουμε ποσο παραπανω ή λιγοτερο ρευμα θελουμε να παιρνει ο επεξεργαστης μας.

(πχ εχουμε 1,15volt στοκ και εμεις του δινουμε offset +0.005v)

*Fixed: Εδω, εφοσον γνωριζουμε τη deafult ταση του επεξεργαστη μας, μπορουμε να αυξομοιωσουμε οσο θελουμε και ειτε ο επεξεργαστης δουλευει στο 1% ειτε 100%, η ταση θα ειναι ιδια. Παντα.

*Αλλη μια ρυθμιση πoυ μας ενδιαφερει ειναι το C-state. Εδω εχουμε να κανουμε με το αν ο πεξεργαστης μας θα λειτουργει overclocked και idle αλλα και σε full load. Οποτε τα αφηνουμε οπως εχουν και δεν τα απενεργοποιουμε. Δεν υπαρχει λογος ο επεξεργαστης να δουλευει full frequency και να καταναλωνει παραπανω ρευμα οταν ειναι idle.

Αφου προσπαθησαμε να κατανοησουμε τα παραπανω, προχωραμε!

***********************************************************************************************************************************

Καθε χειρουργος θελει και τα εργαλεια του. Ετσι και εδω θα χρειαστουμε καποια βασικα εργαλεια προγραμματα:

CPU-z

HWmonitor

Prime95

IntelBurnTest (προεραιτικα)

1) Ψαχνουμε στο internet για να βρουμε τη default ταση του επεξεργαστη μας. Σε περιπτωση που δε μπορουμε     να εντοπισουμε κατι, τρεχουμε το CPU-z και ξεκιναμε το prime95. Με το prime95 ο επεξεργαστης θα ανεβει στο   100% usage και στο CPU-z θα δουμε ποσα βολτ τραβαει. Το σημειωνουμε. Αυτο γινεται εφοσον δεν εχουμε    πειραξει τιποτα στο bios, δηλαδη ολα ειναι deafult.

(Στο prime95 επιλεγουμε small fft ή large fft)

2)Επανεκινουμε και μπαινουμε στο bios. Παρακατω θα δουμε ποιες ρυθμισεις πρεπει να κανουμε και απο που να ξεκινησουμε:

α)  Cpu ratio: per core (θα αλλαζουμε δηλαδη το ratio σε καθε πυρηνα ξεχωριστα) 

Ξεκιναμε βαζοντας x38 σε καθε πυρηνα.

β)  Intel turbo boost: disabled 

Αυτο γιατι θελουμε να ελεγχουμε εμεις το frequency και να μη γινεται τιποτα αυτοματα.

γ)  CPU voltage: fixed mode

Δεδομενου οτι γνωριζουμε τη default ταση του επεξεργαστη μας, θα βαλουμε μια ταση η οποια θα ειναι                        -          μικροτερη κατα 0.10V.

Και καπου εδω ξεκιναει το ταξιδι...

Αποθηκευουμε και επανεκινουμε.

Αν μπει στα windows παμε να τρεξουμε το HWmonitor και το prime95. Αν μετα απο μιση εως μια ωρα δεν εχει κολλησει γυρναμε παλι στο bios και

ανεβαζουμε λιγο ακομα το ratio. πχ απο x38 παμε στο x40. Παντα κοιταμε και τις θερμοκρασιες.

Αν ομως δε καταφερει να μπει στα windows και crashαρει ή κολλησει με το που μπει ή αποτυχει στο prime95, γυρναμε στο bios και αυξανουμε τη ταση κατα 0.005V και παλι απο την αρχη. 

Ετσι λοιπον θα μπορεσουμε σιγα σιγα να ανεβασουμε τη συχνοτητα λειτουργιας του επεξεργαστη. Καθε φορα που αποτυγχανει να ειναι σταθερος, γυρναμε στο bios και αυξανουμε τη ταση. Παλι prime95 και βλεπουμε. Αν ειναι σταθερος σε αυτη τη ταση, ανεβαζουμε το ratio και παει λεγοντας. 

Προσοχη ομως!! Αν ο επεξεργαστης μας αρνειται με μια λογικη ταση να φτασει καποια μεγαλη συχνοτητα, απλα το παραταμε. Δεν παμε ντε και καλα να ανεβασουμε οσο μπορουμε αλλα να εχουμε ενα σωστο overclock με καλες θερμοκρασιες και φυσικα πανω απ'ολα ΣΤΑΘΕΡΟ.

Καλο θα ηταν να σημειωνουμε σε καθε ταση και ratio τι θερμοκρασια εχουμε. Αυτο θα μας βοηθησει στο να βρουμε την πιο σωστη αναλογια. 

Τελος, για οσους εχουν μητρικη στης οποιας το bios δεν υπαρχει επιλογη για cpu ratio: per core  και cpu voltage, απενεργοποιουμε το turbo boost, βαζουμε ratio x38 και τσεκαροντας τις θερμοκρασιες, ανεβαζουμε αναλογα.

Βασικο! Ενα σωστο overclock, χρειαζεται και καλες μνημες. Σε καμια περιπτωση δε παμε να πετυχουμε μεγαλα νουμερα και stable λειτουργια εφοσον η ram ειναι χαμηλης συχνοτητας. Προτιμουμε παντα 1600mhz και πανω.

Οι παρακατω κωδικοι που ενδεχεται να εμφανιστουν σε καποια BSOD εχουν να κανουν καθαρα με τις ρυθμισεις τις cpu και το Vcore.:

0x101 = αυξηση του Vcore

0x124 = αυξηση ή μειωση του Vcore

0x1E = αυξηση Vcore

0x3B = αυξηση Vcore 

0x3D = αυξηση vcore 

0x116 = αν εχουμε κλοκαρει την ενσωματωμενη gpu ή τη gpu μας, ισως εμφανιστει αυτος κωδικος 

0x7E = αν εχουμε πολλες αποτυχιες με bsod, ισως καποιο αρχειο του λειτουργικου εχει καταστραφει 

Καθε αποψη, παρατηρηση δεκτη, ελπιζω ο συγκεκριμενος αδηγος να βοηθησει.

Επεξ/σία από Zapee995
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολλη καλη η προσπαθεια σου φιλε μου αλλα αρκετα δυσνοητη για καποιον αρχαριο αλλα και ελλειπης. Δε μιλησες καθολου για speedstep, line calibration κ.λ.π. καλουδια

CPU voltage: fixed mode
Δεδομενου οτι γνωριζουμε τη default ταση του επεξεργαστη μας, παμε και βαζουμε μια ταση η οποια θα ειναι μικροτερη κατα 0.10V.

.

Εδω ας πουμε τι εννοεις οτι ξεκινας με undervolt? Για πιο λογο? ή δε καταλαβα εγω?

Αξιος και παλι που καθησες και ταγραψες φιλεμ.... B)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κανεις undervolt. Οι ιντελ μπορουν να δουλεψουν με λιγοτερη ταση απο αυτη που δινει η mobo στο stock. Εγω φαντασου stock 3.4ghz ημουν περιπου 1,19v σε full load. Τωρα με fixed και 1,125 ειμαι stable 4.2! 

Το θεμα ειναι οτι οι ivy bridge αλλα και οι sandy εχουν μεγαλη ανεκτικοτητα στις τασεις τους. Γιαυτο και ακολουθω παντα τη συγκεκριμενη μεθοδο.

Επισης η μεθοδος με undervolt γινεται για να εχουμε, χαμηλοτερες θερμοκρασιες και λιγοτερη καταναλωση. Βεβαια σε μεγαλα νουμερα, ισως χρειαστει μεγαλυτερη ταση και απο τη stock. Αλλα εκει θα εχουμε σιγουρα και περισσοτερη καταναλωση και σιγουρα μεγαλυτερη θερμοκρασια!

Πολλη καλη η προσπαθεια σου φιλε μου αλλα αρκετα δυσνοητη για καποιον αρχαριο αλλα και ελλειπης. Δε μιλησες καθολου για speedstep, line calibration κ.λ.π. καλουδια

Εδω ας πουμε τι εννοεις οτι ξεκινας με undervolt? Για πιο λογο? ή δε καταλαβα εγω?

Αξιος και παλι που καθησες και ταγραψες φιλεμ.... B)

Ακριβως! Για καποιον αρχαριο, αυτο ειναι το ultimate overclock. Δε χρειαζεται να πειραξεις τιποτε αλλο. Απο εκει και περα, ψαχνωντας παραπανω αποδοση, και χρησιμοποιοντας τον παραπανω οδηγο, θα εχεις μαθει τα υπολοιπα θες δε θες :). Επισης το line calibration δε θελει αλλαγη εφοσον μιλαμε για fixed voltage. Με το που αναβει δηλαδη το μηχανημα μεχρι και που τρεχει το prime95 ας πουμε, η ταση ειναι ακριβως η ιδια χωρις εναλλαγες.

Επεξ/σία από Zapee995

εγω με τον ι5 2500κ τον εχω παει στα 4,9 και μολις παει να κανει το occt τεστ βγαζει μια μπλε οθονη με  κατι αριθμους και κανει επανεκινηση 1,35 βολτ τον εχω μιπος ειναι πολυ παντος απο θερμοκρασιες σε φουλ 65 βαθμους

εγω με τον ι5 2500κ τον εχω παει στα 4,9 και μολις παει να κανει το occt τεστ βγαζει μια μπλε οθονη με  κατι αριθμους και κανει επανεκινηση 1,35 βολτ τον εχω μιπος ειναι πολυ παντος απο θερμοκρασιες σε φουλ 65 βαθμους

δοκιμασε 1.36 ... :) παντως οι 2500κ  χωρις νερακι παιζουν 5ghz +  με θερμοκρασιες κοντα στους 58-60 σε load  :)

καποια αλλη ρυθμιση εχεις λαθος...

Πως ειδες τις θερμοκρασιες αφου κρασαρει?? Επισης αν αποκαλεις τη BSOD ως "μια μπλε οθονη με κατι αριθμους" προφανως δεν εχεις κανει ποτε overclock (ασχετα αμα εχεις δοκιμασει) και αφετερου μη περιμενεις κανεναν να σε παρει στα σοβαρα.

δοκιμασε 1.36 ... :) παντως οι 2500κ  χωρις νερακι παιζουν 5ghz +  με θερμοκρασιες κοντα στους 58-60 σε load  :)

ποσαα βολτ αντεχουνε?

ποια δλδ?

Πως ειδες τις θερμοκρασιες αφου κρασαρει??

τωρα τον εβαλα στα 4,5 και δεν κανει τυποτα αλλα ανεβαζει θερμοκρασια εως 85 και σταματαει

αυριο θα ξαναελενξω το μπλοκ και θα δουμε

σταματαει το τεστ

λαθος τωρα που εκανα ειναι γυρο στους 75 αλλα ανιξα το monzilla και μου ξαναβγαλε το bsod (οπως το λεει και ο Zapee995) το εβαλα στα 1,37 και βλεπουμε

ποσαα βολτ αντεχουνε?

ποια δλδ?

τωρα τον εβαλα στα 4,5 και δεν κανει τυποτα αλλα ανεβαζει θερμοκρασια εως 85 και σταματαει

αυριο θα ξαναελενξω το μπλοκ και θα δουμε

σταματαει το τεστ

λαθος τωρα που εκανα ειναι γυρο στους 75 αλλα ανιξα το monzilla και μου ξαναβγαλε το bsod (οπως το λεει και ο Zapee995) το εβαλα στα 1,37 και βλεπουμε

Ακριβως.

αυτη http://www.plaisio.gr/ypologistes-anavathmisi/anavathmisi-ypologisti/motherboard-mitrikes/MSI-Z77A-GD55-s-1155-Z77-DDR3-Z77A-GD55.htm

καλη ειναι

νομιζω κανεις λαθος εγω με αεροψυχτρα (οχι στοκ) που ου την ειχε βαλει το πλαισιο σε 3,8 και ανεβικε 6 βαθμους (32) σε ilde

και δεν ειχα πειραξει βολτ

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το μπλοκ ειναι σωστα κουμπωμενο? ετσι? Μη ξαναπαμε το παλιο ποστ απο την αρχη παλι.....

Zappee φιλεμ, στην αρχη μιλαγες για default ταση και μετα ελεγες για full load ταση. ΕΙναι διαφορετικο πραγμα αυτα τα 2. Αν σε full load εχεις 1,19 και ξεκινας με 1,10 ειναι σωστο. H default oμως ειναι διαφορετικη. Αυτο σου ελεγα οτι μπερδευει λιγο. 

Επεξ/σία από rfc

Μα το θεμα ειναι να δουμε τι ταση χρειαζεται ο CPU οταν ειναι full load. Το αναφερω στον οδηγο οτι αυτη τη ταση ψαχνουμε. Σε idle δεν μας ενδιαφερει τι ταση χρειαζεται οταν ειναι στο auto. 

Το μπλοκ ειναι σωστα κουμπωμενο? ετσι? Μη ξαναπαμε το παλιο ποστ απο την αρχη παλι.....

Zappee φιλεμ, στην αρχη μιλαγες για default ταση και μετα ελεγες για full load ταση. ΕΙναι διαφορετικο πραγμα αυτα τα 2. Αν σε full load εχεις 1,19 και ξεκινας με 1,10 ειναι σωστο. H default oμως ειναι διαφορετικη. Αυτο σου ελεγα οτι μπερδευει λιγο. 

πειρα αλλη μητρικη αυτην http://www.plaisio.gr/ypologistes-anavathmisi/anavathmisi-ypologisti/motherboard-mitrikes/MSI-Z77A- GD55-s-1155-Z77-DDR3-Z77A-GD55.htm  και δεν εχει κοντα πυκνοτες οποτε εχει ακουμπισει σωστα παστα εβαλα 2 κοκους περιπου οταν κανω τεστ και το νερο ζεστενετε γυρο στους 40 βαθμους οποτε τραβει την θερμοτητα

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...