Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν ξέρω αν αυτό το θέμα αντιστοιχεί εδώ...

Αν υποθέσουμε ότι έχουμε μια φωτογραφία 5MP (2560x1920)
Και θέλουμε να την τυπώσουμε σε 4"x6" φωτογραφικό χαρτί.
Τί είναι καλύτερο, να την τυπώσουμε με 400+ dpi (δηλ όσο χρειάζεται για να βγει το σωστό μέγεθος) ή να ρίξουμε την ανάλυση σε όσο χρειάζεται (πχ 1,8MP, 2MP, 2.5MP, 3.2MP κτλ) για να τυπωθεί στα 300dpi;
'Η είναι το ίδιο πράγμα;

Επίσης υπάρχουν προγράμματα που προσφέρουν καλύτερες δυνατότητες στην εκτύπωση

από το "Πρόγραμμα προβολής φωτογραφιών των windows" ?

Δεν ξέρω αν είναι ιδέα μου αλλά 2 φωτογραφίες (1 από κιν 5MP και 1 από net 900x600) που εκτύπωσα με το πρόγραμμα προβολής των windows εκτυπώθηκαν όπως φαίνονται στην οθόνη ενώ 2 φωτογραφίες 5MP που βγήκαν από το photoshop είχαν μια απόκλιση σε φωτεινότητα, κορεσμό κτλ... μικρές διαφορές αλλά εμφανές στο μάτι που ψάχνει λεπτομέρεια.

Δημοσ.

Δεν έχει ουσία η μετατροπή αυτή. Ρίχνοντας τα dpi και ανεβάζοντας τα πίξελ είναι το ίδιο και το αυτό. Η φωτογραφία δεν αλλάζει καθόλου.

Αν ρίχνεις το dpi χωρίς να κάνεις resample τότε στην ουσία κάνεις upscale την φωτογραφία και αυτό δημιουργεί διπλότυπα πίξελς από την μεγένθυση,  πράγμα που δεν είναι και το καλύτερο.

Το καλύτερο είναι να φωτογραφίζεις σε μεγαλύτερη ανάλυση από αυτήν που θέλεις να τυπώσεις.

Στην περίπτωσή σου, η φωτογραφία σου είναι όντως σε μεγαλύτερη ανάλυση από αυτήν της εκτύπωσης σε 10Χ15 των 300dpi χαρτί (η οποία είναι 1800Χ1200) και δεν καταλαβαίνω γιατί θέλεις να ανεβάσεις το dpi στα 400+. Άσε το πρόγραμμα εκτύπωσης να κάνει resample την φωτογραφία στην χαμηλότερη ανάλυση ή κάνε μόνος σου resize πριν τυπώσεις.

Δημοσ.

Δηλαδή μια φωτογραφία 2mp στα 300dpi παράδειγμα θα τυπωθεί το ίδιο ποιοτηκά σε χαρτί 10x15 με μία

φωτογραφία 2mp επίσης στα 70dpi πχ σε Α4?

Και στην ουσία όταν έχεις μεγάλη φωτογραφία και τυπώνεις σε μικρές διαστάσεις το πρόγραμμα δεν αυξάνει τα dpi

αυτόματα;

Αν θέλω να τυπώσω μια φωτογραφία 5mp σε 10χ15 και σε Α4 επίσης δεν θα πρέπει να παίξω με το dpi;

Για να βγεί σε ίδια ποιότητα και στις 2 διαστάσεις.

Στην ουσία το πρόγραμμα αυτό δεν κάνει;

Δημοσ.

Δηλαδή μια φωτογραφία 2mp στα 300dpi παράδειγμα θα τυπωθεί το ίδιο ποιοτηκά σε χαρτί 10x15 με μία

φωτογραφία 2mp επίσης στα 70dpi πχ σε Α4?

Και στην ουσία όταν έχεις μεγάλη φωτογραφία και τυπώνεις σε μικρές διαστάσεις το πρόγραμμα δεν αυξάνει τα dpi

αυτόματα;

Αν θέλω να τυπώσω μια φωτογραφία 5mp σε 10χ15 και σε Α4 επίσης δεν θα πρέπει να παίξω με το dpi;

Για να βγεί σε ίδια ποιότητα και στις 2 διαστάσεις.

Στην ουσία το πρόγραμμα αυτό δεν κάνει;

Τα DPI, όταν αυτά καταγράφονται ως τιμή μέσα στο ίδιο το αρχείο εικόνας, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα "hint" προς το λογισμικό εκτύπωσης για το τί διαστάσεις θα έχει η εικόνα δεδομένης ανάλυσης σε megapixels, όταν την τυπώσεις χωρίς scaling/resizing.

Η ποιότητα που θα πάρεις στην τελική εκτύπωση καθορίζεται από 2 πράγματα και μόνο: Τα pixels που αυτή περιέχει σε συνάρτηση με τις διαστάσεις στις οποίες διατάζεις εσύ να «ξεδιπλωθεί» όταν την εκτυπώνεις. Όταν αλλάζεις τις διαστάσεις, πρακτικά αλλάζεις στο φτερό/on-the-fly και τα DPI της εικόνας, ασχέτως αν στις ρυθμίσεις του εκτυπωτή ορίσεις την ποιότητα εκτύπωσης σε 300/600/ κλπ DPI.

Δημοσ.

Ναι αυτό υπέθεσα κι εγώ.

Η ερώτηση όμως είναι, αν έχω μια εικόνα με ανάλυση πχ 3mp θα τυπωθεί το ίδιο ποιοτικά

σε χαρτί 10χ15 και σε χαρτί Α4? εφόσον τα dpi ρυθμίζονται αυτόματα φυσικά.

Δηλαδή είναι καλύτερο να τυπώνω σε Α4 στα 300dpi και να βρώ μια εικόνα αντίστοιχων διαστάσεων (8mp?)

από το να τυπώσω μια 2mp στα 100dpi?

Δημοσ.

Η ερώτηση όμως είναι, αν έχω μια εικόνα με ανάλυση πχ 3mp θα τυπωθεί το ίδιο ποιοτικά

σε χαρτί 10χ15 και σε χαρτί Α4?

Όχι. Όσο πιο μικρές οι φυσικές διαστάσεις, τόσο καλύτερη η φαινόμενη ποιότητα. Για να τυπώσεις μία εικόνα σε διάσταση A4 και να πάρεις ικανοποιητική ποιότητα, τα 3mp δεν είναι τίποτα, θέλεις παραπάνω. Υποθέτω ότι μιλάμε πάντα για φωτογραφίες, σωστά;

Δηλαδή είναι καλύτερο να τυπώνω σε Α4 στα 300dpi και να βρώ μια εικόνα αντίστοιχων διαστάσεων (8mp?)

από το να τυπώσω μια 2mp στα 100dpi?

Το 1ο φυσικά!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...