Προς το περιεχόμενο

Σκληροί δίσκοι: Data Overwrite

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εδώ και μερικές εβδομάδες, μου κόλλησε η εξης ιδέα. Πολλές φορές, εχω διαγράψει ενα αρχείο και χρησιμοποίησα ενα data recovery tool για ανάκτηση του. Πολλές φορές βλέπω πως κάποια αρχεία εχουν γίνει overwriten απο κάποια άλλα. Αυτο σημαίνει, αν καταλαβαίνω σωστά, πως στο σημείο του platter που ήταν γραμένο το document.txt πήγε και έπεσε το image.jpeg. Απο την στιγμή ομως που έχει γινει το overwrite, πως γίνεται το πρόγραμμα να μπορεί να διαβάσει τι υπήρχε εκει πριν; Μήπως τελικά τα αρχεία ακόμη κι αν γίνουν overwrite, μπορούν να ανακτηθούν; μήπως οταν στέλνω ενα αρχείο σε κάποιον, μπορεί ταυτόχρονα να στέλνω και τις πληροφορίες στο κομμάτι του δίσκου που υπάρχει αυτο το αρχείο κι άρα και τις πληροφορίες του προηγούμενου; και για να καταλάβω λίγο:

Έστω οτι έχουμε ενα σκληρό δίσκο 500GB. Κι έχουμε 500 αρχεία απο 1GB το κάθε ενα. Θεωρητικά, αυτος ο δίσκος έχει 500 κουτιά που το κάθε ενα χωράει 1GB. Το γεμίζουμε στο τέρμα! Λίγο μετά, διαγράφουμε το τελευταίο αρχείο με το όνομα 500.doc και στην θέση του βάζουμε το 501.dom με μέγεθος πάλι 1GB. Το αρχείο 500.doc θεωρητικά, είναι ενα αρχείο που δεν μπορεί να γινει recovery;

Άρα, με την ίδια λογική - κι εφόσον η απάντηση στα παραπάνω ειναι θετική - αν θέλω να χαρίσω/δανείσω ενα stick, για να μηδενίσω την πιθανότητα να μου το παίξει ο άλλος χάκερ και να ανακτήσει τα δεδομένα μου, απλά θα το γεμίσω με ένα κενό αρχείο .db με ακριβώς το μέγεθος του στίκ κι άρα όλα τα δεδομένα αυτομάτως γίνοται μη ανακτήσιμα.

Ισχύουν τα παραπάνω; υπάρχει καποιος σύνδεσμος για το πως λειτουργεί ενας δίσκος; (οχι μηχανικά αλλά ως προς την αποθήκευση των δεδομένων).

Ευχαριστώ προκαταβολικά. :-D

Επεξ/σία από Kostas88KG
Δημοσ.

κοιτα οταν εσυ σβηνεις κατι στην ουσια δεν χανεται απλα

σβηνεται ο ποιντερ που δειχνει σε αυτο το σημειο και στην ουσια ετσι δινεις εντολη στο δισκο

οτι μπορει να παει και να γραψει πανω εκει αλλα δεδομενα

ετσι το recovery program μπορει να σωσει τα αρχεια σου

προσοχη ομως

αν γινει overwrite η περιοχη αυτη τα δεδομενα χανονται για παντα

ετσι στο παραδειγμα που εδωσες δεν γινεται μετα να κανουμε ανακτηση δεδομενων

παντως αν θες να δωσεις τον δισκο σου και να σαι σιγουρος οτι δεν θα βρουνε κατι μεσα

τοτε πρεπει να κανεις low level format

(προσοχη ειναι διαφορετικο απ το απλο φορματ)

Δημοσ.

Low level format ? Δεν ειναι καλυτερο το να το φορτώσω με ενα blank αρχείο όπως εγραψα επάνω; :unsure:

Μόνο τέτοιες ώρες ανοίγουν τέτοια θέματα :P

:D Σιγά κι εσυ... μεσημεριάτικα. :P

Δημοσ.

κοιτα αυτο που λες

ειναι περιπου ιδιο με το llf

στο low level format παρακαμπτεις το file system 

και πας και γεμιζεις το δισκο με σαβουρα

αν θες γοογλαρε το για να μαθεις περισσοτερα γιατι βαριεμαι να γραφω :P

Δημοσ.

Low level format ? Δεν ειναι καλυτερο το να το φορτώσω με ενα blank αρχείο όπως εγραψα επάνω; :unsure:

:D Σιγά κι εσυ... μεσημεριάτικα. :P

Καλύτερο από low level δεν υπάρχει(εκτός από το πολλαπλό πέρασμα με Low level)

Δημοσ.

Μπορείς να σιγουρευτείς ότι κανένας δεν θα επαναφέρει τίποτα αν τους κάνεις wipe.

Μερικά δωρεάν εργαλεία.

http://www.techrepublic.com/blog/five-apps/five-hard-disk-cleaning-and-erasing-tools/1568

Μπορείς να κάνεις μόνο τον ελεύθερο χώρο σε κάποιον δίσκο ή memory stick.

Δημοσ.

Σας ευχαριστώ θερμα όλους για την βοήθεια! Θα κοιταξω τα λινκ και θα κανω τις σχετικές ενέργειες.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...