1lj4z1 Δημοσ. 17 Απριλίου 2013 Δημοσ. 17 Απριλίου 2013 Επειδή εγώ έχω πολύ καλή μνήμη, θα σας θυμίσω κάποια πράγματα... και το κάνω γνωρίζοντας ότι μπορεί να ξεκινήσει flame (κλασικά), αλλά ελπίζω πως δεν. Όταν πρωτοξεκίνησαν να κυκλοφορούν τα netbooks, εποχές που μεσουρανούσαν τα Eee PC της ASUS, όλοι ελπίζαμε (κι εγώ μαζί) σε ένα netbook από την Apple. Η ―επίσημη― απάντηση της εταιρείας ήταν ότι "δε γνωρίζει" πως να παράγει έναν τέτοιο υπολογιστή, σε χαμηλή τιμή, που ταυτόχρονα θα ικανοποιεί τα ποιοτικά και αισθητικά στάνταρ της εταιρείας. Λίγα χρόνια μετά, παρουσιάστηκε το πρώτο iPad. Το οποίο τι ήταν; Ένας ARM-based 'υπολογιστής' με στόχο να ικανοποιήσει κάθε "βασική" χρήση (surfing, ταινίες, μουσική) όπως τα netbooks αλλά με δυνατότητες τις οποίες τα netbooks ούτε που φαντάζονταν! Ποιος έχει παίξει 3D games στο netbook του; Όπως ήταν αναμενόμενο, την ιδέα αυτή τη βρήκαν ενδιαφέρουσα και άλλοι κατασκευαστές. Και ήταν εύκολο σχετικά (λόγω του ότι ήδη υπήρχε λογισμικό) να δημιουργηθούν παρόμοιες συσκευές εν μία νυκτί. Έτσι κατακλύστηκε η αγορά από tablets. Αποτέλεσμα; Άμεσος αφανισμός των netbooks, καθότι τα tablets που γέμισαν την αγορά ήταν καλύτερα σε όλα. Τα netbooks άντε να κράτησαν ένα 5% του κοινού τους, το οποίο είχε πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις που δε τις κάλυπτε ένα tablet (τις οποίες βέβαια εγώ δε γνωρίζω). Εν ολίγοις, καταστράφηκαν! Αρκετά με την ιστορία. Πάμε στο παρόν, πάμε στην ουσία! Τα netbooks έσβησαν. Επιχειρήματα όπως το ότι «παρέχουν ένα "πλήρες" λειτουργικό» είναι τουλάχιστον άτομα. Διότι απλά... τα tablets είναι πλήρη δυνατοτήτων. Τι μπορεί να κάνει ένα netbook που δε μπορεί να κάνει ένα tablet; Τίποτα. Το Android είναι υπερπλήρες, το iOS ακόμα περισσότερο. Υπάρχουν εργαλεία γραφείου, browsers, παιχνίδια, προγραμματιστικά εργαλεία, τα πάντα! Στο μέλλον περιμένουμε και Windows 8 tablets, τα οποία θα παρέχουν και αυτό το περιβόητο "πλήρες" λειτουργικό (όπως το εννοούν κάποιοι). Τι έμεινε για τα netbooks; Τ-ί-π-ο-τ-α! Οπότε απλά, θα εξαφανιστούν... νικήθηκαν... είναι obsolete συσκευές που πλέον δεν έχουν νόημα ύπαρξης. 1. Χρήση Git 2. Εγγραφή και τρέξιμο κώδικα Ruby και RoR. 3. Custom Shell σκριπτάκια που κάνουν προγραμματιστικά εργαλεία πιο εύκολα. 4. Vi(m) (Custoμαριζμένο). 5. Apache Server. 6. MySQL Server. . . . 2
chalksot Δημοσ. 17 Απριλίου 2013 Δημοσ. 17 Απριλίου 2013 Εως ότου τα tablets γίνουν super, θα έχει βγει στην αγορά κάτι καινούργιο, π.χ. φορητή συσκευή με τις μυστήριες καινούριες "μαστιχωτές" οθόνες με τα "λαστιχένια" πληκτρολόγια...οπότε θα μιλάμε για την παρωχημένη τεχνολογία των tablets...
polaki Δημοσ. 17 Απριλίου 2013 Δημοσ. 17 Απριλίου 2013 Συμφωνώ με τον ακριβώς από πάνω, τα netbook είναι ΠΛΗΡΗΣ υπολογιστής για δουλειές γραφείου, τις οποίες ένα tablet δεν μπορεί να ικανοποιήσει. Όποιοι εργάζονται σε οποιοδήποτε κομμάτι του ΙΤ χρειάζονται ένα κανονικό laptop, δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον προγραμματιστή να πηγαίνει διακοπές πχ και να σκάει κάτι (lets face it... we all know its gonna happen) το οποίο να χρειάζεται έστω 5 λεπτά δουλειά και να πρέπει να το κάνει από tablet. OK καλό το remote desktop connection κάθε είδους, αλλά δεν αρκεί. Πώς θα τρέξεις ένα απλό select? Πώς θα διορθώσεις ένα query που αποφάσισε πάνω στο 3ήμερό σου να πετάει memory leak? Αν είσαι γραφίστας και σου πει η εταιρία σου χρειαζόμαστε ΤΩΡΑ ένα bannerάκι για τον ΤΑΔΕ πελάτη (τον οποίο πλέον κρατάμε με νύχια και με δόντια) τί θα πεις? Α, σορρυ, στο iPad δεν έχω photoshop???? H θα κάθεσαι με το ΔΑΧΤΥΛΟ να σχεδιάζεις.....? Ένας account manager πώς θα στείλει μία προσφορά η οποία σε ένα pc του παίρνει μισή ώρα με το Word, θα κάθεται να γράφει με το δάχτυλο στην οθόνη? Θα του πάρει 3 ώρες για 3 σελίδες! Η αγορά χωράει και τις 2 συσκευές, για άλλες ανάγκες. Το ότι οι εταιρίες θέλουν με το στανιό να μας σπρώξουν σε ακριβότερες συσκευές που ναι μεν κανουν καλύτερα τα ΒΑΣΙΚΑ πράγματα (multimedia & browsing) αλλά δεν κανουν ***ΚΑΝ*** τα σοβαρά, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να σκοτώσω εγώ το netbook, ούτε να κουβαλάω ολόκληρο λαπτοπ όπου πάω. Προσωπικά, έχω ένα netbook για τις (περιορισμένες λόγω κρίσης) εκδρομές, και το ipad για κωλοβάρεμα σπίτι. Αν για τον οποιονδήποτε λόγο είχα να επιλέξω μία συσκευή, αναγκαστικά θα ήταν το netbook, και όχι το ipad... Και ας σέρνεται απελπιστικά... 1
ektor7 Δημοσ. 17 Απριλίου 2013 Δημοσ. 17 Απριλίου 2013 Ενα σύστημα στις 10" με atom soc και windows,παύει να θεωρηται νετμπουκ επειδή έχει touch οθόνη και αποσπομενο πληκτρολογιο?
kallair Δημοσ. 18 Απριλίου 2013 Δημοσ. 18 Απριλίου 2013 1. Χρήση Git 2. Εγγραφή και τρέξιμο κώδικα Ruby και RoR. 3. Custom Shell σκριπτάκια που κάνουν προγραμματιστικά εργαλεία πιο εύκολα. 4. Vi(m) (Custoμαριζμένο). 5. Apache Server. 6. MySQL Server. . . . Τι απ αυτά δεν θα μπορούσε να κάνει ένα windows 8 tablet με αποσπωμενο πληκτρολόγιο; Γιατι σε 2 χρόνια κάπου τόσο θα τα βρίσκεις.. 250-350 ευρώ. Όσο κάνουν τώρα τα netbooks και θα "φοράνε" καλύτερο hardware. Tα υβριδικά tablets (ειδικά τα windows 8 tablets) είναι τα netbooks του παρελθόντος.. Για όσους θέλουν εξειδικευμένες διεργασίες και laptop replacements, θα παίρνουν τα windows 8 tablets. Για όλους τους άλλους που απλά χαζολογούν στο ιντερνετ και δεν κάνουν καμιά σοβαρή δουλειά που χρειάζεται windows ή linux (γιατι σε λίγο μας έρχεται και το ubuntu touch...) υπάρχει το iOS και το Android.
Skylined Δημοσ. 18 Απριλίου 2013 Δημοσ. 18 Απριλίου 2013 Πάντως οι ταμπλέτες του μέλλοντος, όπως και κάποιες του παρόντος, θα έχουν αποσπώμενο πληκτρολόγιο ώστε να μοιάζουν στη μορφή με τα netbook. Τα windows, Linux κ.α. θα κάνουν την ομοιότητα ακόμα μεγαλύτερη οπότε δεν υπάρχει λόγος να στεναχωρηθούμε για την εξαφάνισή τους.
ektor7 Δημοσ. 18 Απριλίου 2013 Δημοσ. 18 Απριλίου 2013 Εγω παντως δε προκειται να ξαναπαρω ταπλετ με android,αν και ειμαι πολυ ευχαριστημενος με αυτο,γιατι βλεποντας την προοπτικη να εχω windows8 και το πολυ υποσχομενο ubuntu touch σε dualboot πραγματικα χαλαλι τα καπως περισσότερα χρηματα που θα ξοδέψω γι'αυτο! Υ.Γ.Και αν και ειμαι "fanboy" της intel&nvidia,μ'αλλων δε θα τσιμπισω καποιο haswell tablet και θα τιμήσω καποιο,μπορει το νεο surface,με τους apu της amd,γιατι πιστευω οτι τα καλα πραγματα πρεπει επιβραβεβονται και να τα στηριζουμε!
butters Δημοσ. 18 Απριλίου 2013 Δημοσ. 18 Απριλίου 2013 Τι απ αυτά δεν θα μπορούσε να κάνει ένα windows 8 tablet με αποσπωμενο πληκτρολόγιο; Γιατι σε 2 χρόνια κάπου τόσο θα τα βρίσκεις.. 250-350 ευρώ. Όσο κάνουν τώρα τα netbooks και θα "φοράνε" καλύτερο hardware. Tα υβριδικά tablets (ειδικά τα windows 8 tablets) είναι τα netbooks του παρελθόντος.. Για όσους θέλουν εξειδικευμένες διεργασίες και laptop replacements, θα παίρνουν τα windows 8 tablets. Για όλους τους άλλους που απλά χαζολογούν στο ιντερνετ και δεν κάνουν καμιά σοβαρή δουλειά που χρειάζεται windows ή linux (γιατι σε λίγο μας έρχεται και το ubuntu touch...) υπάρχει το iOS και το Android. Έχεις απόλυτο δίκιο στο θέμα της εξέλιξης, αλλά τα netbooks ξεκίνησαν από πολύ χαμηλότερο κόστος απόκτησης. Ένα Samsung smart PC με atom επεξεργαστή αυτή τη στιγμή κοστίζει €600-€700. Μακάρι να πέσουν και να φτάσουν σε χαμηλότερα κόστη, αλλά νομίζω ότι θα πάρει πολύ καιρό.
morrison100 Δημοσ. 18 Απριλίου 2013 Δημοσ. 18 Απριλίου 2013 Κι εγω εχω ταμπλετ android, και νετμπουκ 11.6...Θα προτιμουσα σαφως το νετμπουκ για καποια πιο σοβαρη εργασια - office και καποια εξειδικευμενα προγραμματα. Απλως το ταμπλετ, ειναι πολυ θετικο στις απλες χρησεις...browsing, mail... Ισως αν τα νεα windows ταμπλετ πεσουν κατω από 250€, να μπορεσουν να με καλυψουν, αλλα στις τιμες που ειναι τωρα, δεν ειναι κατι το οποιο μπορεις να βασιστεις.
beverlover Δημοσ. 18 Απριλίου 2013 Δημοσ. 18 Απριλίου 2013 Προσωπικά είμαι ψηλό κατά των tablet και υπέρ των netbook, άμα έχεις ένα netbook όμως που πλησιάζει την τιμή του laptop εε πως να πουλήσει ρε παιδιά;;
mikegad Δημοσ. 18 Απριλίου 2013 Δημοσ. 18 Απριλίου 2013 Ε μέχρι τότε τα tablet θα έχουν γίνει πολύ super. Κυρίως επεξεργαστηκά δηλαδή για να φτάνουν κάπως τα laptops ας πουμε ε ναι....μέχρι τότε (σε ενάμιση χρόνο δηλαδή) μπορεί να δούμε tablet και με ι7 ,μην σου πω
Haldol Δημοσ. 18 Απριλίου 2013 Δημοσ. 18 Απριλίου 2013 1. Χρήση Git 2. Εγγραφή και τρέξιμο κώδικα Ruby και RoR. 3. Custom Shell σκριπτάκια που κάνουν προγραμματιστικά εργαλεία πιο εύκολα. 4. Vi(m) (Custoμαριζμένο). 5. Apache Server. 6. MySQL Server. . . . Ναι, πέτυχες το 1% των χρηστών που θα θελήσουν να τρέξουν git, vim (!!!) ή να σηκώσουν ΒΔ στο μηχάνημά τους. Αυτό έγραψα πριν. Ότι εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, (είπες μερικές) τα netbooks δε προσφέρουν τίποτα περισσότερο από τα tablets στους χρήστες. Αλλά, nigga, please. Πόσοι στους 1000 χρήστες νομίζεις ότι θέλουν κάτι τέτοιο; Ούτε το 1%. Πολύ είπα. 1
billxl Δημοσ. 18 Απριλίου 2013 Δημοσ. 18 Απριλίου 2013 Συμφωνώ με τον ακριβώς από πάνω, τα netbook είναι ΠΛΗΡΗΣ υπολογιστής για δουλειές γραφείου, τις οποίες ένα tablet δεν μπορεί να ικανοποιήσει. Όποιοι εργάζονται σε οποιοδήποτε κομμάτι του ΙΤ χρειάζονται ένα κανονικό laptop, δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον προγραμματιστή να πηγαίνει διακοπές πχ και να σκάει κάτι (lets face it... we all know its gonna happen) το οποίο να χρειάζεται έστω 5 λεπτά δουλειά και να πρέπει να το κάνει από tablet. OK καλό το remote desktop connection κάθε είδους, αλλά δεν αρκεί. Πώς θα τρέξεις ένα απλό select? Πώς θα διορθώσεις ένα query που αποφάσισε πάνω στο 3ήμερό σου να πετάει memory leak? Αν είσαι γραφίστας και σου πει η εταιρία σου χρειαζόμαστε ΤΩΡΑ ένα bannerάκι για τον ΤΑΔΕ πελάτη (τον οποίο πλέον κρατάμε με νύχια και με δόντια) τί θα πεις? Α, σορρυ, στο iPad δεν έχω photoshop???? H θα κάθεσαι με το ΔΑΧΤΥΛΟ να σχεδιάζεις.....? Ένας account manager πώς θα στείλει μία προσφορά η οποία σε ένα pc του παίρνει μισή ώρα με το Word, θα κάθεται να γράφει με το δάχτυλο στην οθόνη? Θα του πάρει 3 ώρες για 3 σελίδες! Η αγορά χωράει και τις 2 συσκευές, για άλλες ανάγκες. Το ότι οι εταιρίες θέλουν με το στανιό να μας σπρώξουν σε ακριβότερες συσκευές που ναι μεν κανουν καλύτερα τα ΒΑΣΙΚΑ πράγματα (multimedia & browsing) αλλά δεν κανουν ***ΚΑΝ*** τα σοβαρά, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να σκοτώσω εγώ το netbook, ούτε να κουβαλάω ολόκληρο λαπτοπ όπου πάω. Προσωπικά, έχω ένα netbook για τις (περιορισμένες λόγω κρίσης) εκδρομές, και το ipad για κωλοβάρεμα σπίτι. Αν για τον οποιονδήποτε λόγο είχα να επιλέξω μία συσκευή, αναγκαστικά θα ήταν το netbook, και όχι το ipad... Και ας σέρνεται απελπιστικά... Πρέπει να έχεις νεύρα από ατσάλι. Θα κάτσεις να δουλέψεις σοβαρά Photoshop, Illustrator, AutoCAD κλπ με Atom της κακιάς ώρας, 2GB RAM και flash σκληρό; Εδώ το ΕeePC που είχα έκανε 3 ώρες να ανοίξει τον FF και άλλες 3 να τον κλείσει. Μιλάμε πάντα για netbook των 250-300€, όχι των 800.
lordvec Δημοσ. 18 Απριλίου 2013 Δημοσ. 18 Απριλίου 2013 1. Χρήση Git 2. Εγγραφή και τρέξιμο κώδικα Ruby και RoR. 3. Custom Shell σκριπτάκια που κάνουν προγραμματιστικά εργαλεία πιο εύκολα. 4. Vi(m) (Custoμαριζμένο). 5. Apache Server. 6. MySQL Server. . . . Επίσης το netbook μπορείς να το ακουμπάς στα πόδια σου στο τραπέζι την ώρα που εκκενώνεις πίνεις καφέ και να βλέπεις την οθόνη με σωστή γωνία χωρίς να χρειάζεται να το κρατάς ή να χρησιμοποιείς θήκες βάσεις κλπ... 1
Judgeman Δημοσ. 18 Απριλίου 2013 Δημοσ. 18 Απριλίου 2013 Νetbook και ξερό ψωμί! Αν είχαν λίγο καλύτερους επεξεργαστές θα ήταν ό,τι καλύτερο. Αλλά και πάλι, προτιμότερο από τα tablets.Μάθαμε όλοι την αφή...λες και δεν έχουμε δύναμη στα δάχτυλα!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα