Προς το περιεχόμενο

Απορίες για εγκατάσταση Debian σε δεύτερο δίσκο

Bourdoulas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Θέλω να εγκαταστήσω το Debian σε δεύτερο σκληρό δίσκο. Στον πρώτο (SSD) έχω τα Win8. Φτιάχνω τα partition ως εξης στον 2ο:

10 GB /

15 GB /home

Θα πρέπει να ενεργοποιήσω το bootable flag στο / ή όχι;

Αν το ενεργοποιήσω εκεί θα εγκαταστήσει τον GRUB; Και θα αναγνωρίσει τα Win8;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@panos

Ναι το mint είναι μια χαρά διανομή. Αν θέλεις απλά να δεις πως είναι, το Virtualbox είναι ένας πολύ καλός τρόπος (δες στον οδηγό την ενότητα "πως μπορώ να δοκιμάσω το linux" για λεπτομέρειες)

@Bourdoulas

Στο 2ο σκληρό έχεις μόνο αυτά τα δύο partitions? Τα 10 για το / μπορεί να φανούν λίγα στο μέλλον. Και με πολύ λιγότερα γίνεται να έχεις σύστημα, αλλά θα πρέπει να το παρακολουθείς, να σβήνεις παλιά πακέτα να μην έχεις εγκατεστημένα ταυτόχρονα πχ και το matlab και το mathematica και ... και...

Κατά τα άλλα ναι βάλε bootable το / και βάλε και το grub εκεί. Τα windows δεν ξέρω αν τα βλέπει κατευθείαν γιατί είναι σε άλλο σκληρό και ποτέ δεν είχα 2, αλλά και να μην τα βλέπει είναι πολύ εύκολο να τα προσθέσεις μετά στο grub.

@everyone

Οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τον οδηγό έχετε είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτο. Αν κάπου είναι δυσνότητος, ή πιστεύετε ότι κάτι λείπει ή ότι θέλει και άλλη ανάπτυξη, πείτε το.

Μα το Grub δεν θα μπει αυτόματα στον MBR παρόλο που θα το εγκαταστήσω σε δεύτερο σκληρό; Μου φαίνεται θα χάσω γα μια ακόμη φορά τον loader των Windows :P

Επισυνάπτω μια εικόνα για να καταλάβετε.

Στον sda είναι ο SSD με τα Winows 8 πάνω. Έχει δυο partition, ένα για αρχεία συστήματος των Windows που δημιουργήθηκε κατά την εγκατάσταση και ένα ακόμα με τα Windows.

Στον sdb όπου και θα εγκαταστήσω το Debian έχει ένα μεγάλο primary ntfs partition μόνο για δεδομένα (αρχεία, mp3, ταινίες κτλ) και τα υπόλοιπα που δημιούργησα για την διανομή. Όπως βλέπετε έχω κάνει bootable το root partition (/). Έτσι θα μου εμφανίσει ο Grub τα Windows ή θα τα χάσουμε;

Ευχαριστώ για την βοήθεια!

post-42143-0-87189200-1365504697_thumb.jpg

για τον grub εχεις δύο επιλογές

1) τον βάζεις στον sda που είναι ο ssd και γράφει στο mbr πάνω από τον ntldr των windows

τα αναγνωρίζει όλα και παίζουνε

2) τον βάζεις στον sdb που είναι και το debian και αλλάζεις το boot priority να είναι πρώτος αυτός

ο ntldr μένει στον ssd και δεν τον πειράζει καθόλου και αν κάνεις ματσακονιά απλά αλλάζεις το priority και μπαίνεις windows

πάλι τα αναγνωρίζει όλα

προσοχή να τα βάζεις πχ στο sda και όχι στο sda1

Καταρχήν: βλέπω 30gb σύνολο στο linux που σημαίνει λογικά ότι απλά θες να χαζέψεις με αυτό. Σωστά? Γιατί δεν το βάζεις σε virtualbox?

Πάμε τώρα στο θέμα μας:

Εφόσον έχεις debian βάζεις plain old grub (v1) στο mbr και όχι κάτι πιο εξωτικό. Αυτό σημαίνει ότι ο grub θα μπει στο MBR του ΠΡΩΤΟΥ δίσκου. Του δίσκου δλδ που ψάχνει το bios πρώτο, που είναι ο sda (ssd).

Δεν θα χάσεις τίποτα, αν μετά βγάλεις το linux απλά το διορθώνεις με fixmbr από τα windows cd.

Αν δεν θες να "μπλεχτούν" αυτά τα δύο κάνε install ΧΩΡΙΣ τον ssd συνδεδεμένο και όταν θες να μπεις σε linux άλλαζε το boot μέσω bios (F8 κατά κανονά). Δεν είναι πρακτικό, αλλά δουλεύει χωρίς να επηρεάσει τον δίσκο των win.

Δεν υπάρχει πρόβλημα να γράψεις κάτι στο mbr του ssd. Απλά αν σβήσεις το linux (το /boot που έχει τον grub) θα πάψεις να μπορεις να μπεις στα windows μέχρι να κάνεις fixmbr

Οκ ευχαριστώ παιδιά!

Βασικά δεν χρειάζομαι μεγαλύτερο χώρο καθώς τα πάντα θα αποθηκεύω στον ntfs όσον αφορά τα δεδομένα. Για τα προγράμματα δεν νομίζω να χρειαστώ περισσότερο χώρο από αυτόν που διαθέτω.

Καταρχήν: βλέπω 30gb σύνολο στο linux που σημαίνει λογικά ότι απλά θες να χαζέψεις με αυτό. Σωστά? Γιατί δεν το βάζεις σε virtualbox?

...

γιατί το λες αυτό? στο desktop που έχω debian, kde και γενικά δεν πολυτσιγκουνεύομαι τι βάζω η εγκατάσταση αν θυμάμαι καλά δεν περνάει τα 18gb

επίσης γιατί grub 1 :confused:

To ntfs-3g είναι οκ για να γράφεις σε ntfs δίσκους (sdb1) αλλά αν δεν έχεις δεδομένα καθόλου μέσα τότε ίσως να θες να τον κάνεις fat32.

Δεν είναι καλύτερο έναντι του ntfs, αλλά το βρίσκω πιο συμβατό με το linux και καταναλώνει λιγότερη cpu όταν δουλεύεις με αυτό.

ΥΓ: Εξωτικό config για όσους θέλουν να παίξουν με dualboot (εγώ θα το έκανα, αλλά όχι με ntfs):

ssd -> windows NTFS

windows user folders -> sdb1 FAT

linux root -> sdb2 EXT4

linux home -> sdb1 FAT

Φυσικά μπορείς να διαβάσεις για symbolic links και να εμφανίζεις στον sdb1 των windows ως folder μέσα στον sdb3 που θα είναι το /home. Homework ;)

γιατί το λες αυτό? στο desktop που έχω debian, kde και γενικά δεν πολυτσιγκουνεύομαι τι βάζω η εγκατάσταση αν θυμάμαι καλά δεν περνάει τα 18gb

επίσης γιατί grub 1 :confused:

Τι grub έχει το debian?

Όσο για το linux, εγώ του έχω δώσει όλο τον ssd και πιάνει μόνο 4.8gb. Talk about overkill...

Το έλεγα για το χώρο που δίνει στο /home, από εκεί θεώρησα ότι μάλλον το βάζει για δοκιμές :)

grub2 έχει

τώρα είδα τα partitions

εγώ προτείνω να μην κάνεις καν ξεχωριστό home, όλα σε ένα νοικοκυρεμένα

και να στείλεις και το swap, ας βάλεις swap file αν το χρειάζεσαι

• Like 2

To swap file δεν το χρειάζομαι είναι η αλήθεια μιας και έχω 4 GB ram, αλλά μου έχει μείνει συνήθεια από παλιότερα.

Όπως επίσης και το /home συνήθιζα να το δημιουργώ ξεχωριστά, παρόλο που επίσης δεν έχει νόημα αφού όλα τα αποθηκεύω σε άλλο partition.

Το να γυρίσω το ntfs σε FAT είναι αδύνατο δυστυχώς γιατί έχω πολλά αρχεία >4gb.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...