Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω ένα inspiron 1545 που παρέδωσε πνέυμα ο φορτιστής. Παράγγειλα έναν απο amazon δουλέυει το λάπτοπ αλλά μου βγάζει ότι θέλει αυθεντικό για να φορτίσει την μπαταρία.

Έψαξα στο νετ και δεν βρήκα κάτι μόνο ένα πολύ ενδιαφέρον άθρο για το κόλπο που κάνει η dell για να αγοράζουμε αυθεντικούς. 

http://www.laptop-junction.com/toast/content/inside-dell-ac-power-adapter-mystery-revealed

Υπάρχει λύση;

Δημοσ.

Καλή ερώτηση!

Η ερώτηση αυτή υπάρχει στο μισό Internet χωρίς εφικτή λύση αυτή τη στιγμή από απλό χρήστη.

Οι Dell φορτιστές χρησιμοποιούν identification chip στους φορτιστές τους ( Dallas DS250x ) που δίνει τα στοιχεία του φορτιστή ( 65w-90w-120w ) στον embedded controller τροφοδοσίας/φόρτισης του laptop, για να ξέρει "και καλά" πως να φορτίσει την μπαταρία.

Hack 1: καταργούμε την διαδικασία ανίχνευσης identification chip από τον controller - άρα και "γνήσιου" φορτιστή.

Hack 2: "λέμε" στον controller ότι το id chip είναι εκεί, ο φορτιστής είναι γνήσιος άρα μπορείς να φορτίσεις την μπαταρία.

1. H λογική λέει ότι ο controller που είναι κολλημένος στη μητρική (ένα eeprom chip) είτε μπορεί να γίνει firmware updade, εργασία που απαιτεί τουλάχιστον φυσική πρόσβαση στα πόδια του, προγραμματισμό σε SMBUS, αλλά το κυριότερο να γνωρίζουμε τι data να του προγραμματίσουμε/αλλάξουμε μέσα του, είτε είναι one time only data written άρα και locked (όπως ακριβώς ένα finalised cd).

Δύσκολο εώς no-go σενάριο.

2. To 3πινο Dallas DS250x στο τροφοδοτικό είναι συνδεδεμένο ως εξής:

pin1: V-

pin2: signal cable (κόκκινο καλώδιο) κεντρικό pin βίσματος φόρτισης

pin3: N/C (Not connected)

Τεχνικά η τοποθέτηση signaling transistor μέσα στη θύελλα συχνοτήτων και παρεμβολών ενός switching τροφοδοτικού AC=>DC, unshielded, απροστάτευτο είναι shitstorm κατάσταση. Σαν να κάθεται γκόμενα που μόλις βγήκε απ το κομμωτήριο, στο μάτι ανεμοστρόβιλου και να παρακαλάει να μη της χαλάσει το μαλλί.

Μοιάζει με τακτική designed to fail από την Dell ;)

Η build to last λογική για ένα κύκλωμα ελέγχου θα ήταν να τοποθετηθεί σε ξεχωριστό adaptor πάνω στο καλώδιο λίγο πριν από το laptop είτε μέσα στο laptop πριν το κύκλωμα του ελεγκτή φόρτισης. Έτσι ένα κατάλληλο κύκλωμα θα μπορούσε και να ελέγχει τη διαδικασία φόρτισης και να είναι independent από τις παρεμβολές του AC στο switching τροφοδοτικό. 

Ωπα! wait, έτσι δεν θα πουλάμε overpriced φορτιστές όμως! Άσε ας το κάνουμε με id chip καλύτερα το design. ;)

Θεωρητικά λοιπόν αν βρούμε ένα βίσμα φόρτισης που ταιριάζει στο laptop μας - ή απλά αφαιρέσουμε το ήδη υπάρχον από το τροφοδοτικό - μπορούμε να φτιάξουμε ένα custom adaptor όπου στο μεσαίο pin θα έχει συνδεδεμένο ένα εν ζωή DS250x από Dell τροφοδοτικό, και στα 2 pin τα κλασσικά μας + - καλώδια φόρτισης.

Έτσι το firmware του EC θα αναγνωρίζει τον όποιο φορτιστή συνδέσουμε στα 2 καλώδια πλέον ως γνήσιο και θα φορτίζει κανονικά την μπαταρία μας. ;)

Το μόνο που θα χρειαστεί να προσέξουμε σε επιλογή "μη γνήσιου" τροφοδοτικού είναι να είναι τουλάχιστον 20% μεγαλύτερο σε Wattage output από τις απαιτήσεις ρεύματος του laptop μας ή να έχει ονομαστική ισχύ τουλάχιστον όσο το γνήσιο τροφοδοτικό.

p.s. Σκοπός μου είναι να μεταδώσω τις γνώσεις και τον τρόπο σκέψης μου.

Όποιος τα δοκιμάσει φέρει την ευθύνη που κουβαλάει το κεφάλι και τα χέρια του.

/sc

• Like 4
Δημοσ.

Και έκοψα το καλώδιο και έλεγα αυτό το μπλε καλωδιάκι που κατέληγε στην καρφίτσα του φορτιστή τι σκατά είναι;;;;  :X  

18561565.jpg

Απορία μου είναι πως πουλάνε σε amazon κλπ φορτιστές για λάπτοπ dell και λειτουργούν στους περισσότερους; Έχουν και εκεί κάποιο dallas τσιπ που παίζει να λειτουργεί σε κάποιες σειρές της Dell άλλα όχι σε όλες; 

Μιας και στο συγκεκριμένο φορτιστή μου έσπασε το βύσμα του τροφοδοτικού λέω να πάω σε ένα ηλεκτρονικό να μου ξανακάνει τις κολλήσεις   απλά έβγαλα το κομμάτι που μεσολαβεί το λαμπάκι.(κάτω δεξιά) Λέτε να υπάρχει πρόβλημα;

Δημοσ.

από ebay δεν μπορούσες να αγοράσεις φίλε grekerkyra;

20 ευρώ γνήσιος έχει περίπου.

**madsc σου βγάζω το καπέλο ;)

κατατοπιστικότατος!

Δημοσ.

από ebay δεν μπορούσες να αγοράσεις φίλε grekerkyra;

20 ευρώ γνήσιος έχει περίπου.

**madsc σου βγάζω το καπέλο ;)

κατατοπιστικότατος!

Πήρα από amazon, δουλεύει αλλά δεν φορτίζει την μπαταρία όπως είπα και παραπάνω. Γνήσιος έλεγε και αυτός που πήρα και το λογότυπο της dell έχει αλλά δεν...

Και μετά πήρα χαμπάρι τι τρέχει με τους φορτιστές της Dell...

Δημοσ.

Πήρα από amazon, δουλεύει αλλά δεν φορτίζει την μπαταρία όπως είπα και παραπάνω. Γνήσιος έλεγε και αυτός που πήρα και το λογότυπο της dell έχει αλλά δεν...

Και μετά πήρα χαμπάρι τι τρέχει με τους φορτιστές της Dell...

τα διάβασα,και για αυτο απόρησα.

αφού αγόρασες γνήσιο,γιατί έχεις πρόβλημα φόρτισης;;

λόγο "τσιπ"?

Δημοσ.

τα διάβασα,και για αυτο απόρησα.

αφού αγόρασες γνήσιο,γιατί έχεις πρόβλημα φόρτισης;;

λόγο "τσιπ"?

Μάλλον δεν ήταν και τόσο γνήσιο μιας και οι τιμές των αυθεντικών είναι πολύ παραπάνω. Αλλά και πάλι διάβαζα ότι σε μερικούς παίζει σε άλλους όχι, οπότε είναι και θέμα τσιπ (αν έχουν αυτοί σε amazon/ebay) θα πρέπει να πάρεις κάποιον με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά. Αρχικά είχα δοκιμάσει και universal φορτιστή που έχω για όλα τα λάπτοπ και εκεί πάλι το ίδιο, έδινε ρεύμα αλλά η μπαταρία δεν φορτίζει. Θα δοκιμάσω να φτιάξω τον παλιό μαζί με έναν ηλεκτρονικό. 

Όπως είπε και ο madsc αυτή η ερώτηση ταλανίζει το μισό ίντερνετ...

• Like 1
Δημοσ.

Εγώ πάντως αγόρασα για το ίδιο μοντέλο (1545) τον PA-3E,τον λεπτό δηλαδή με 25€ από τρίτο πωλητή στο γερμανικό αμαζον.Δούλεψε μια χαρά,χωρίς κανένα μήνυμα περί αυθεντικού.Οπότε ίσως να είναι σε πόσο "αυθεντικό" θα πέσεις.

madsc,εξαιρετική η ανάλυση.

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Και ναι κύριοι τον έφτιαξα μόνος μου αφού πρώτα τον πήρα σε 2 ηλεκτρονικούς και μου είπαν δεν γίνεται να "κολλήσει" ναναι καλά ο σταθμός aοyue που πήρα πρόσφατα μου πήρε κάνα μισάωρο αλλά το έκανα καινούργιο. 

Επίσης από ebay πήρα και άλλον για άλλο ίδιο λάπτοπ στα 30€ από πωλητή μεγάλο ο οποίος μου είπε ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα παίζει γιατί το συγκεκριμένο μοντέλο 1545 είναι δύσκολο, τελικά έπαιξε και αυτός :P

• Like 1
Δημοσ.

Το smart pin στους φορτιστές των Lenovo, HP, DELL, δεν είναι παρά μια εξτρά τάση χαμηλού voltage.

Η αναγνώριση του τί φορτιστής είναι ο αυθεντικός (κι αν είναι αυθεντικός), έγκειται στις διαφορετικές τάσεις που έχουν τα smart pins ανάλογα με το Wattage του charger.

Από φορτιστή 2pin ΔΕΝ συμφέρει οικονομικά και τεχνικά σε εργατοώρες να γίνει η παραμικρή πατεντιά για να επιτευχθεί η έξτρα παροχή τασής στο smart pin.

Καλύτερα να πάει κάποιος για καινούριο από ebay/amazon, ή μεταχειρισμένο αυθεντικό από οπουδήποτε.

Έτσι κι αλλιώς πλέον οι τιμές έχουν σχεδόν εξισωθεί σε αυθεντικούς και μπανανίσιους και η ταρίφα είναι γύρω στο 25άρι.

Δώστε τα να πάρετε τον αυθεντικό.

Έτσι για τα χαρτιά, υπάρχουν και καλοί συμβατοί (μή αυθεντικοί) που δεν είναι μπανανοκινεζιές των 2 και των 5 ευρώ και βγάζουν επαρκέστατα ρεύματα, καθώς και σωστές τάσεις για το smart pin. Και πάλι όμως έχουν όσο ο αυθεντικός πάνω κάτω...

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

ξέθαψα το παρόν θέμα γιατί εχω και εγώ προβλημα με νέο φορτιστή που πήρα από το ebay και απλά συνδέεται στο ρεύμα αλλα δεν φορτίζει την μπαταρία. εχω το dell inspiron 1545. Για να πω την αλήθεια από τα προηγούμενα σχόλια δεν κατάλαβα τι πρέπει να κάνω για να δουλέψει η φόρτιση. ( τον παλιό γνήσιο τον εχω , θα τον χρειαστώ ?)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...