Προς το περιεχόμενο

Ενοικιασεις και μεσιτες

Γιάννης Platano

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ακίνητα στο «σκότωμα»

Πωλήσεις ακίνητων σε τιμές-σοκ καταγράφει το μητρώο μεταβιβάσεων

Στοιχεία που προκαλούν εντύπωση για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά ακινήτων και το επίπεδο των τιμών πώλησης στις ημέρες μας καταγράφει εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών.

Το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων εμφανίζει τις τιμές αγοραπωλησιών ακινήτων οι οποίες έγιναν από τις αρχές του 2017, όπως τουλάχιστον αποτυπώνονται στα συμβόλαια μεταβίβασης.

Η εφαρμογή του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων

Σύμφωνα τα στοιχεία, διαμέρισμα στο Αιγάλεω 66 τμ έτους κατασκευής 1969, πωλήθηκε στις 18 Απριλίου 2017 αντί 9.000 ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση διαμέρισμα 90 τμ στο Μοσχάτο, έτους κατασκευής 1967, πωλήθηκε στις 10 Απριλίου 2017 αντί 15.000 ευρώ.

Στο Γαλάτσι κατοικία 40 τμ, έτους κατασκευής το 1950, πωλήθηκε στις 4 Μαΐου 2017 αντί 2.500 ευρώ.

Στο Περιστέρι διαμέρισμα 70 τμ έτους κατασκευής το 1982, πωλήθηκε στις 6 Απριλίου 2017 αντί 21.875 ευρώ.

Στην Καισαριανή διαμέρισμα 47 τμ έτους κατασκευής το 1972 πωλήθηκε έναντι 5.000 ευρώ.

http://mobile.in.gr/category/economy/article/1500150958

Τόσο πολύ έχουν πέσει οι τιμές των ακινήτων;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 543
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Ποια συζήτηση; Αφού συμφωνώ μαζί σου. Θες να το κάνουμε να φαίνεται ότι διαφωνούμε; Θα μπορούσα να σου δείξω και αγγελίες μου που το αναφέρουν για να δεις ότι δεν είμαι μόνο λόγια, αλλά για ευνόητους λόγους δεν θα το κάνω. Σε λίγες μέρες, πάντως, θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε αποκλειστικά ακίνητα όλων των γραφείων στη νέα σχετική καρτέλα του xe.gr (με την καρτέλα των ακινήτων της Πειραιώς να πηγαίνει κάτω), όπως ενημερώθηκα σήμερα, πολλά εκ των οποίων θα διαπιστώσετε ότι αναφέρουν το "χωρίς μεσιτική αμοιβή από τον αγοραστή". Ελπίζω σύντομα να γίνουν ακόμα περισσότερα και περιμένω να δω να υλοποιούνται και οι δεσμεύσεις της Χρυσής Ευκαιρίας σχετικά με τους κρυφομεσίτες, τις διπλές ή εικονικές αγγελίες κ.α.

Πάντως όταν είχα κάνει παράπονο στη ΧΕ για το θέμα (αγγελίες με σήμανση "ιδιώτης", που έπαιρνες τηλέφωνο και σου απάνταγε μεσίτης), μου είχαν πει ότι δεν γινόταν να την κάνω "report"...

Πάντως όταν είχα κάνει παράπονο στη ΧΕ για το θέμα (αγγελίες με σήμανση "ιδιώτης", που έπαιρνες τηλέφωνο και σου απάνταγε μεσίτης), μου είχαν πει ότι δεν γινόταν να την κάνω "report"...

Θα αλλάξει αυτό.

• 1 χρόνο αργότερα...

Πουλάω ένα διαμέρισμα αυτον τον καιρό και το έχω αναθέσει σε 3 μεσίτες. Ο ένας εκ των τριών μου έχει πρήξει τα ουμπαλα να του το δώσω κατά αποκλειστικότητα και μάλιστα δε ντρέπεται να αναφέρει πως έτσι δε γίνεται δουλειά, αλλιώς θα το δουλέψω άμα το έχω αποκλειστικότητα και θα το δώσουμε σίγουρα και 1002 μ@λακιες. Σα να μου λεει δηλαδή ότι τώρα δε μου κάνει κέφι να το δουλεψω, θα αποφασίσω να κάνω τη δουλειά μου μόνο αν το δώσεις μόνο σε μένα. 

25 λεπτά πριν, gsisr είπε

Πουλάω ένα διαμέρισμα αυτον τον καιρό και το έχω αναθέσει σε 3 μεσίτες. Ο ένας εκ των τριών μου έχει πρήξει τα ουμπαλα να του το δώσω κατά αποκλειστικότητα και μάλιστα δε ντρέπεται να αναφέρει πως έτσι δε γίνεται δουλειά, αλλιώς θα το δουλέψω άμα το έχω αποκλειστικότητα και θα το δώσουμε σίγουρα και 1002 μ@λακιες. Σα να μου λεει δηλαδή ότι τώρα δε μου κάνει κέφι να το δουλεψω, θα αποφασίσω να κάνω τη δουλειά μου μόνο αν το δώσεις μόνο σε μένα. 

Για ποσο καιρο το θελει αποκλειστικα;

1 ώρα πριν, gsisr είπε

Τι ακίνητο είναι και πού είναι;

4 ώρες πριν, gsisr είπε

Αφού ειναι να το δώσει σίγουρα γιατί δεν μπορεί να το δώσει τώρα δλδ? Τι διαφορά έχει για αυτόν δεν κατάλαβα. Ανταγωνισμό δεν θέλουν μονο οι άχρηστοι πες του. Αν εισαι καλός πούλα το. Τα ίδια λεφτά θα παρει αν το πουλήσει τώρα τα ίδια θα πάρει αν το ειχε αποκλειστικότητα. 

• Like 3

9 ώρες πριν, kirileman είπε

Τι ακίνητο είναι και πού είναι;

διαμέρισμα Θεσσαλονίκη κέντρο

5 ώρες πριν, Backpacker είπε

Αφού ειναι να το δώσει σίγουρα γιατί δεν μπορεί να το δώσει τώρα δλδ? Τι διαφορά έχει για αυτόν δεν κατάλαβα. Ανταγωνισμό δεν θέλουν μονο οι άχρηστοι πες του. Αν εισαι καλός πούλα το. Τα ίδια λεφτά θα παρει αν το πουλήσει τώρα τα ίδια θα πάρει αν το ειχε αποκλειστικότητα. 

Ακριβώς!

7 ώρες πριν, Backpacker είπε

Μεγαλύτερο το ρίσκο (μπορεί να πουληθεί ανά πάσα στιγμή από άλλον), γι'αυτό και μικρότερη η επένδυσή του στη διαφήμιση. Πχ, τα δικά μου ακίνητα είναι όλα αποκλειστικά και αυτή τη στιγμή έχουν είτε πουληθεί, είτε κλείσει με προκαταβολή. Αντίθετα, αυτά που έχουν μείνει είναι αυτά με απλή εντολή και 2-3 αποκλειστικά που, είτε είναι ακόμα ακριβά, είτε έχουνε κάποια ελαττώματα. Θα φύγουν και αυτά βέβαια, όσο περνάει από το χέρι μου. Οι πελάτες μου ενημερώνονται ότι με απλή εντολή θα το ανεβάσω απλώς στο site της εταιρείας, ενώ με αποκλειστική, θα έχουν: 3d tour ή 360 φωτογράφιση (το 3d tour είναι πολύ πιο ακριβό), λήψη με drone και βίντεο παρουσίαση (για μονοκατοικίες, οικόπεδα κλπ), Platinum στη χρυσή ευκαιρία κλπ, χορηγούμενη σε Facebook και Instagram σε Ελλάδα και στο εξωτερικό (ανάλογα το κοινό που στοχεύουμε), επιστολές πόρτα-πόρτα στη γειτονιά, προτεραιότητα φυσικά στους αγοραστές και οτιδήποτε άλλο μπορώ να σκεφτώ για να το δούνε περισσότερα μάτια και να προωθηθεί καλύτερα το ακίνητο  πάνω από τον ανταγωνισμό (γραμμένα όλα αυτά στην ανάθεση). Τα θέλουν; Υπογράφουν αποκλειστική. Δεν τα θέλουν; Απλή (προσωπικά, ορισμένες φορές δεν παίρνω καν απλή, απλώς μια ονομαστική απλή όταν και αν πάω με πελάτη). Εννοείται ότι αν ερχόταν ο άλλος και μου έλεγε "δώσε μου αποκλειστική και θα το ανεβάσω απλώς στη χρήση ευκαιρία", θα του έλεγα "άει πάγαινε από εδώ ρε μεγάλε". Θα πρέπει και εγώ (ο ιδιοκτήτης) να βλέπω κάποιο συμφέρον για να δεχτώ. Τα δε πρόβληματα της απλής τα έχουμε αναφέρει, φαίνονται εν καιρώ όταν αρχίζουν και πλακώνουν πολλοί μεσίτες, αλλά πωλούνται σπίτια και με τον έναν τρόπο, και με τον άλλο. Να σημειώσω εδώ ότι οι συμφωνίες μπορεί να είναι αρκετά ελαστικές ως προς τους όρους, ώστε να έρθουν στα μέτρα του πελάτη. Πχ , αν το πουλήσει ο ιδιοκτήτης ή άλλος μεσίτης, αντί της υποχρέωσης να καταβάλει στον αποκλειστικό μεσίτη όλη τη μεσιτική αμοιβή (πχ 2%), να του καταβάλει αποζημίωση 1%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν το πουλήσει ο αποκλειστικός μεσίτης, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει 2%, αν το πουλήσει τρίτος μεσίτης θα καταβάλει 2+1=3% και αν το πουλήσει μόνος του 1%. Είναι ένας τρόπος να έχεις και τον αποκλειστικό (που θα έχει το κίνητρο να κάνει όλα τα παραπάνω), αλλά και να μη χάσεις τους μεσίτες που δεν συνεργάζονται με τον αποκλειστικό μεσίτη (πολλοί συνεργάζονται, άρα δεν είναι τόσο δεσμευτική και περιοριστική η αποκλειστική), όπως επίσης και τον συγγενή που θα σε πάρει τηλέφωνο επειδή έμαθε ότι πουλάς.

Όπως καταλαβαίνετε, είναι θέμα συμφωνίας. Αν οι δύο πλευρές θεωρούν ότι είναι προς το συμφέρον τους, προχωρούν μαζί. Αν όχι, ο καθένας τραβάει το δρόμο του.

• Like 3

6 λεπτά πριν, gsisr είπε

ωραίος. και τί γίνεται αν δεν είμαι ευχαριστημένος με την αποκλειστική ανάθεση; για πόσο διάστημα του το αναθέτω αποκλειστικά;

Χωρίς να ξέρω, φαντάζομαι ότι και αυτό μπορεί να είναι μέρος της συμφωνίας 

Μπορείς π.χ. στην εντολή που θα υπογράψεις να ζητήσεις να υπάρχει ημερομηνία λήξης της αποκλειστικότητας... 

• Like 1

1 λεπτό πριν, gsisr είπε

ωραίος. και τί γίνεται αν δεν είμαι ευχαριστημένος με την αποκλειστική ανάθεση; για πόσο διάστημα του το αναθέτω αποκλειστικά;

Η αποκλειστική δεν ανακαλείται (γιατί τότε δεν θα είχε νόημα, με το που έβρισκες μόνος σου αγοραστή, θα την ανακαλούσες εκ του πονηρού και θα έκανες την άλλη μέρα συμβόλαιο). Ο νόμος λέει μάξιμουμ 8 μήνες (+επέκταση 4 μηνών αν το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης, άρα 12). Στην πράξη, εξαρτάται από την τιμή και το ακίνητο. Για μια γκαρσονιέρα των 15.000€, δεν συμφέρει και τον μεσίτη η 8μηνη ανάθεση, θα έλεγα 3-4 μήνες. Για ένα ακίνητο του 1.000.000€, ίσως το 8μηνο να μην είναι αρκετό. Άρα, του το αναθέτεις για όσο χρόνο εσύ πιστεύεις ότι αρκεί έτσι ώστε να διαφημιστεί καλά το ακίνητό σου και να έχει και εκείνος την ευκαιρία να το δουλέψει, να κάνει αρκετές υποδείξεις, να δοκιμάσει να διορθώσει κάποια κακώς κείμενα, να αλλάξει στρατηγική κλπ. Θα έλεγα ότι για ένα διαμέρισμα των 100.000€ και εφόσον η τιμή που θα ορίσετε δεν είναι υπερβολικά υψηλή σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ένα 5μηνο είναι αρκετό.

• Thanks 1

Πόσο το πουλάς αν επιτρέπεται;

Στην θεσσαλονίκη πάντος έχουν ξεσαλώσει με τα ενοίκια, νοικιάζουν τρύπες 3+ κατοστάρικα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...